Strach z autizmu u 16-mesačnej dcérky
Ahojte dievčatá viem, ze je tu tychto tem velmi vela aj som dosť čítala ja sa chcem len spýtať ci tu je nejaka mamička, ktorej jej 16 mesacne dieta nechcelo ukazovat prstekom nevedelo si nič vypytat a rozpravalo len svojou hatlaninkou a potom to vsetko dobehlo? Moje dievčatko drží očný kontakt aj sa rada objíma, opätuje usmev ukaze kde ma ocko aj sebe aj mne vie urobit indiana, zajacika napodobniť, rybicku dava mi pit z jej poharika aj sebe aj mne ako ked sa hráme, ale rada sa pozoruje v tieni nechce nic hovoriť jedovata je tak normálne ked jej nieco nechceme dat v obchode sa ľudí nebojí ale ked prideme niekde na oslavu tak len plač. Nechce zakyvat a ked uz tak ozaj len raz za čas. Rozumie ked jej poviem pod hopa daj rúčku pod sa napit aby si lahla sadla. Uz sa nam aj podarilo ze mi priniesla hracku ked som jej povedala. Len studujem citam a prepada ma panika, ked citam co vsetko by uz mala ovládať a ona ztoho nic nevie. Pytala som sa nato pediatricky ale ta mi len povedala, ze rozprávať este nemusí. Ale vcera som tu citala ze autisti rady pozoruju svoj tieň a a teda aj nasa Ninka ma sem tam take spravanie. Na meno sa otočí, ale inak moje prikazi ignoruje a teda komplet vsetko dava do pusy ci sme vonku ci vo vnútri.
Normálne zdravé dievčatko.
tiez mi jej spravanie vobec nepride netradicne alebo ine. nestresuj sa, prosim ta, nemusi to este vobec nic znemenat. a hlavne ty jej takto urcit diagnozu rozhodne nevies, nerob urychlene zavery, budes z toho len na prasky, a to nepomoze absolutne nikomu. sleduj ju, nie prilis 🙂 a bud v pohode.
tvoje dieta sa vyvija uplne normalne, kazdy z nas je predsa nejaky, kazdy mame nejake povahove crty, neporovnavaj svoje dieta s inymi a neporovnavaj ho ani s tym co si precitas niekde na internte... tes sa, ze mas zdrave dieta a nehladaj jej diagnozy
@magic08 ďakujem vám dievčatá za povzbudenie neviem preco som ostala taka strachoput je to moje 3 dieťatko a od kedy sa narodila mam len stale z niecoho obavy vsetko si moc všímam a potom len rozmýšľam
@stanuska611 ja mam syna autistu. Ty mas normalne zdrave dieta.
@stanuska611 paradoxne som si myslela, ze si prvorodička 😀 nemysli na zle, a uzivaj si malicku....
Pri poradniach s pediatrom vyplnas vyvinove dotazniky? Ked bude mat 18 mesiacov, vyplna sa dotaznik ohladne rizika autizmu, uvidis potom, co vam vyjde a porozpravas sa o vysledku s pediatrom, dovtedy by som sa neznepokojovala
@stanuska611 16mes voobec este nemusi hovorit, aj 2r deti nehovoria, moj jeden sa rozrozpraval az v skolke ako 3r. Zbytocne to prehanate s tym pozorovanim, co ma a co nema vediet...to je stred...a su deti nad a pod...kazde ma svoj vyvin. A ten tien...ved to je pre male deti uchvatne, pamatam ze aj moji ked boli mali a vonku lete bol ich alebo moj tien a waw z toho bolo. Mala je zdrava, spoznava svet.
Jeden moj je taky introvert, ze s cudzimi dospelymi nebude hovorit a to ma 7r. Ako mensi sa hanbil aj sirsej rodiny. Kazde dieta je ine...
@stanuska611 úplne zdravé dievčatko moja staršia do 3 rokov veľmi nerozprávala malo ukazovala ako malička a mám mladšiu tá je autistka ,ale tá bola iná a autizmus sa prejavuje až po druhom roku väčšinou ale neboj tvoja nebude
@stanuska611 normálne dieťa. Každé dieťa nemusí robiť všetko podľa tabuliek pre daný ek.
@stanuska611
mila stanuska napisem ti tak od srca a prosim ta nenahnevaj sa hned.
Si ty kompletna ??
Riešiš úplné bykoviny az mi toho rozum ostava stať. Prosim necitaj kazdu sorostost, ci na mk ci v roznych casopisoch.
Telka od malicka? Kokos ved ma len 16 mesiacov! Precitaj si vplyv televizie na vyvoj deti.
Taak a teraz milo a zo skusenosti 🙂:
Ty chces aby kyvala taka mala ? Ale hybaj 🤣 Nas maly vedel - ked chcel! Nerob z nej cvicenu opicku. Bude opakovat tvoje chovanie a tych, s torimi je njviac v kontakte. Povies dakujem, prosim, zakycas, pozdravis - bude to robit aj ona. Casom. Dolezite je aby ti rozumela jednoduche veci, co od nej chces.
Pouzi kratke vety.
Ninka pod ku mne
Podaj mi auto
Uplne jednoduche veci. Oni nemaju este dlho vyvinutu priestorovu orientaciu napriklad.
Maly sa rozrozpraval v 2 rokoch, dovtedy len minimalne ale vsetko rozumel. Nal obdobie ked zdravil vsetkych a potom vobec.
V 15 mesiacoch zacal chodit, v 16 -20 tich si chcel chodit svojim smerom, ziadn ze podla mna! Teraz ma 3 roky je 2 tyzdne v skolke a ked idu von a je tam hlucno, tiez place. Na ihrisku so mnou mu hluk nevadi.
Na oslavach, navstevach vyciti mozno tvoja mala niekoho nalady a moze to nyt zdroj nepikoja. Je tam ina energia, deti vela vycitia, to ntreba podcenovat.
Urcite ockovania ho napriklad aj na tyzden utlmili a prestal hovorit slová, ktore uz vedel alebo bol taky apaticky dlhsie. Tiez som sa obavala.
Zvuky zvierat ho vobec nezaujimali napriklad 🙂 i e deti v jeho vekubuz kikirikali mukali a pododobne.
K tej televizii, az teraz kratko pred tretim rokom mu obcas pustim pesnicky s obratkami o traktore alebo farby. Aj to len preto, zecsa vie zobudit rano o 4-5 a mne dlhsie teraz tehotnej byvalo zle. Inakvsom vzdy vstala a pozerali sme knizky, citala som, hral sa atd.
Porusila som pravidla svoje vlastne - ziadna telka. On uplne salie jed to vypnem, kamoskyn, v tomto rovnako vedeny je v pohode. Ona povie jeden diel spievankova - tie kratke 15-20 min. A v pohode.
@stanuska611 z tvojho príspevku tam nevidím ani jeden znak autizmu
Má 16 mesiacov - to nie je ani rok a pol 🤷🏻♀️ snáď by si nechcela, aby už rovno recitovala. Prepáč, ale poniektoré už vážne preháňate. Pracujem s deťmi s PAS už dlhé roky, podľa môjho názoru z tvojich pár slov, je tvoje dieťa úplne ok. Stiahni si apku ASDetect, vyber si vekovú kategóriu a podľa sprievodných videí vyplň dotazník. Ozvi sa s výsledkom 🙃
@nikaeli výsledok ze Nina ma autizmus
@stanuska611 ja mam 8 rocneho autistu a 16 mesacneho zdraveho, večer vam napíšem rozdiely, ako boli
@katka533 ďakujem
Vykašli sa na články na internete a podobne hlúposti
Veď nemá ani rok a pol, čo chceš od nej, aby plynulo skladala vety?
Ja som ešte ani nevidela také dieťa, aby niečo rozprávalo (nie hatlaninou). Úplne normálne správanie, toto co opisujes,a autizmus sa aj rak nedá v takom veku diagnostikovat.
Ukludni sa, prestaň ju tak nadnerne pozorovať a daj jej cas.
@stanuska611 Ten dotazník trvá vyplniť 6 minút? Aj s odpoveďou na MK? Či ste ho robili prv? Lebo takto od podnetu a odpovede uplynulo 6 minút. To je nereálne. Vôbec sa nevyjadrujem k vašej obave. No prosím vás, aby ste sa nenechali uniesť. A k veci. Dieťa je ešte malé. Čakáte od nej veľa, porovnávate s inými. Pochopiteľne. Ešte môže všetko dobehnúť. Kamarátkin syn takmer do 3 rokov nehovoril vôbec. A zrazu sa pustil. Nie slová, vety! Síce jednoduché, ale z úplného „ticha" to bol šok. Ako sa správa celkovo? Čo pediater? Dieťa vie mnoho iných činností. P. S. Skúste menej čítať net a viac si užívať život.
@stanuska611 syn má 2,5 ešte len teraz začína rozprávať hatlaninou, nikdy nerobil tie veci, čo mamičky učia deti ako cvičené opice, čiže žiadne papa, ukáž aký si veľký, na napodobňovanie zvierat mi zvysoka kašľa do 2 rokov, prstom v knižke neukazoval, iba sa smial, keď sme ukazovali my ... Je úplne normálny, zdravý chalan, nikdy ma nenapadlo hľadať v tom nejakú diagnózu ...
@heni79 ja som ten dotaznik robila este vcera ked som skumala hľadala vysiel mi tak ze ano bude autizmus ale videa som videla az dnes odpovedala som len na otazky, ale asi som skor bola uz taka vylakana a ked som videla dnes aj videa tak mi vyslo, ze nie ze nebude autista.
Prosim ta, nestresuj. Je to male dieta, je uplne v poriadku, ze este nerozprava. Kazde dieta je ine, jedno melie uz v roku a pol, druhe este v dvoch rokoch nepovie ani slovo. Jedno opakuje vsetko, kto mu co ukaze, druhe zo seba nechce robit cvicenu opicu... toto spravanie mi pride ako uplne normalne na dany vek. Pozoruj ju a ak sa ti casom nebude zdat viac veci, tak pre pokoj v dusi s nou mozes zajst na nejake vysetrenie.
Ale nestresuj.. ak by aj nahodou vysiel v buducnosti autizmus, pomoze ti nejako, ze sa budes stresovat? Budes to dieta mat rada menej, ked sa diagnoza potvrdi? Uzivaj si kazdy den s dietatom, neporovnavaj ho s ostatnymi, vychutnaj si dany okamih. Deti velmi rychlo rastu a to obdobie, ked boli take male a roztomile, sa uz nikdy nevrati. Aby si si raz v buducnosti nevycitala, ze namiesto toho, aby si si toto obdobie uzila, si stresovala seba, dieta a aj okolie.

@stanuska611 a teda este musim doplniť a priznat sa, ze od malinka sme jej pustali TV ako spievankovo, Fihu, ale asi dva týždne sme to stopli. A TV vôbec nezapiname. Rozmysla. Ci to spravanie a to ze sa nic nechce učiť nemohlo byt sposobene aj tým