icon

Stretli ste sa s osteogenesis imperfecta?

molly28
17. apr 2011

ahojte, chcem sa opýtať a zároveň aj poradiť...je tu nejaká mamička, ktorá má OSTEOGENESIS IMPERFECTA - ZVÝŠENÁ LÁMOVOSŤ KOSTI, ale to má stanovené jej dieťatko???Moja dcérka ma dva roky a táto diagnoza jej bola stanovená - zdedila to po mne....rada by som sa informovala na možnosti liečby, na skusenosti aj od iných mamičiek

mravvcek
2. nov 2015

@fc mozem mi prosim napisat meno endokr.ku ktorej chodite? Kde ma ambulanciu? Robila vam odbery?

katusica77
3. nov 2015

@fc ahojky segra je uz doma no mala zjedla aj tabletku v pohode takze to nevadilo (ja som nevedela ze uz sa takym malym detom davaju tabletky ja svojim stale davam sirup ale tu v Uk ani neviem ci su tabletky pre take male deti, zatial sme stale aj dr. dostali len sirup)
myslim ze ta metabolicka tiez brala len odbery a ona vlastne vybavovala tu liecbu cez endokrinologicku v KE.ani neviem ci vobec tam este ma ist lebo v poslednej sprave nema nic o kontrole
inak segra volala aj vasej pani dr. do PO (este minuly rok) ale ona vravela ze nech teda idu v KE ze ked tam uz zacali ale inak velmi prijemna pani dr.

katusica77
3. nov 2015

@mravvcek presne ten isty problem mala aj segra furt ju sestricka odbila nech zavola neskor a potom uz to nikto nedvihal a ku akej endokrinologicke chodite?

katusica77
3. nov 2015

@mravvcek poslala so ti ip 🙂

fc
3. nov 2015

@mravvcek chodíme k doktorke ševecovej. Ma ambulanciu v detskej nemocnici v po a slúži aj na oddeleni

1evicka11
12. dec 2015

Ahojte vsetci nebola som tu uz dlho precitala som si vsetko ,ako vidim je nas viac a viac co uz nejak to zvladneme este sa ozvem ,,,ked niekto chce nieco sa spytat kludne napiste cavte zeny 🙂 🙂 🙂

fc
10. jan 2016

@fc ako sa drzite? Co mate nove?

fc
10. jan 2016

@molly28 ahojte,pozeram,ze dlho ste sem neprispeli a velmi ma zaujima,ako Sonicka zvlada skolu, ci nosi tie tazke knihy a zosity v pohode, ako ste poriesili telesnu vychovu,ci normalne cvici,alebo ma obmedzenia a celkovo ako sa drzi... Este chodi na liecbu? Ci uz nie? A Vy ste si vybavili nejaku liecbu po tych zlomeninach,co ste mali? Verim,ze sa drzite bez zlomenin a prajem Vam obom krasny rok bez zlomenin☺

fc
10. jan 2016

@1evicka11 ahojte,ako sa drzite? Ako dcera? Nelame sa uz teraz,ked ma tie draty v kostiach? Vidite zlepsenie?

1evicka11
16. jan 2016

fc@ ahojte mame sa fajn dakujem panu bohu co sa tyka tej operacii no vera ze je to lepsie ako bolo bez,,,,,aj Evka sa citi bezpecnejsia a silnejsia veri si a neboji sa ako kedysi,sme velmi satstny ze jej to urobili a ze to mame za sebou ,,,a ako sa mate vy ....

alana1
29. mar 2016

dievcata, robili vasim detom geneticke testy, ci len potvrdili diagnozu na zaklade symptomov a rodinnej anamnezy? moj syn ma ehlers danlos tiez kolagenova porucha, podobna ako OI, ale doteraz mu nerobili testy geneticke...tak nevieme aky typ ma a ci skutocne ma tento syndrom...

molly28
autor
13. jan 2017

ahojte maminky.....popište čo máte nového...dlho som sa tu neukázala...ale...

chodíme s dcérkou na infúzie, kde podávajú PAMITOR....do Banskej Bystrice...zatial (klopklopklop) máme pociť, že nám to pomáha....Sonča začala už konečne aj priberať...takže veríme, že kostičky silnejú..denzita vychádza dobre a všetky výsledky taktiež...

popíšte ako sa máte, ako sa držia deti... pekný večer prajem

levandula80
19. mar 2017

Ahoj molly.mne v 20 tyzdny tehotenstva diagnostikovali tuto chorobu resp.nasmu babetku.teraz ma 3 mesiace a liecia ho bisfosfonatmi.nikto iny v rodine to nemal.

levandula80
19. mar 2017

Molly.nevola sa ten liek nahodou PAMIFOS?nam davaju ten.

fc
20. mar 2017

@levandula80 ahoj. Aj my sme si tým prešli. Chodili sme tri roky na pamitor. Už sme rok po poslednej liečbe a zatiaľ sa držíme. A Vaše bábo sa láme? Má už určený aj typ?

molly28
autor
23. mar 2017

@levandula80 a aj sa zlomilo pri pôrode? alebo v brušku sa lámalo? ako ste na to prišli?

molly28
autor
23. mar 2017

@fc akože ste rok po poslednej? kolko ste to dokopy brali? my chodíme stále.... @lenadula80 a my máme PAMITOR

fc
27. mar 2017

@molly28 áno,rok po poslednej liečbe, brali sme tri roky každé 4 mesiace a keďže sa nelame vôbec,tak pani doktorka pribilincova v ba zhodnotila,že už nemusíme chodiť. A vy ste už koľkokrát boli? A v škole ste ako poriesili telesnu a tiež nosenie ťažkej aktovky?

molly28
autor
28. mar 2017

@fc no my sme sa skoro 2 roky nezlomili a vcera si zlomila dcera prst na nohe :(
My chodime teraz raz za pol roka a uz boze asi 2-3roky..
Telesnu necvici a aktovku maju v pohode nie tazku... 🙂

levandula80
30. mar 2017

Molly 28 a fc .Diagnostikovali mu to v 20 tyzdny tehotenstva pri beznom vysetreny ked sa pozera aj pohlavie.mal kratke femury aj humerusi a a derormaciami-zakrivene.narodil sa sekciou uz zo zlomenym lavym femurom a v nemocnici mu pri manipulacii zlomili este p.femur a L.humerus.ked mal 6 tyzdnou isli sme na liecbu pamidronarom a tam mu este zlomili L tibiu. Kazde 2 mesiace budeme chodit na liecbu

molly28
autor
3. apr 2017

@levandula80 a ma to zdedene?ci zmutovane...ja som mutant a dcerka to ma po mne...

Ako ste na tom s pohybom??
Aj vidno teda ze mate osteogenezu?

fc
3. feb 2018

@molly28 zdravím vas. Ako sa máte? A školáčka ako? Darí sa jej v škole? Syn nastúpi v septembri do školy a už pomaly bude potrebné dať prihlášku na nejakú školu a v tomto je problém. Neviem,kam ho dať. Či mám upozorniť dopredu riaditeľku,že má problém s kosťami, či to nie je potrebné? Až potom upozorním učiteľku,ktorá ho dostane do triedy? Pozhanat škôlku,do ktorej by ho vzali, bol veľký problém a preto sa pýtam,ako to je so školou. Či je potrebné dopredu to oznámiť alebo nie. Podľa čoho ste sa rozhodovali vy so sonkou? Boli ste sa dopredu aj pýtať,či ju vezmú? A na telesnej vôbec nikdy necvici? Či len niektoré cviky? A ako to berie? Nesmeju sa jej spolužiaci? Veľmi sa toho bojím,že ho budú brať ako menejcenné ho. Vopred ďakujem za odpoveď.

levandula80
4. feb 2018

@molly28 my s manzelom sme zdravy a Dominkovi zmutovali geny.ano je to vidiet ma trochu zakrivene kosti.teraz ma 14 mesiacov ale este nechodi len sa batoli

lh76
4. jún 2018

@fc má Váš syn s touto diagnózou nejaké obmedzenia v škôlke?

fc
4. jún 2018

@lh76 dobrý večer... nemá vôbec žiadne... Ale nebolo ľahké pozhanat škôlku,do ktorej by ho vzali... Všade sa zľakli diagnózy...

lh76
4. jún 2018

@fc som rada, že ste sa ozvali, syn bude mať 6 rokov v septembri a tiež máme túto diagnózu, doposiaľ do škôlky nechodil, prihlásili sme ho od septembra ale musí s ním niekto chodiť aj to len na pol dňa, všimla som si, že ste aj v skupine zťp - máte riadne vystavený preukaz zťp?

fc
15. jún 2018

@lh76 má Váš syn aj nejaké viditeľné problémy? asi má horší typ, keď nechodí do škôlky.... my nemáme stanovený typ, ale pravdepobodne bude ľahší.... a áno, máme preukaz zťp... vybavte si ho aj Vy... bez váhania Vám ho dajú....

levandula80
15. jún 2018

@fc my mame typ 2.co je smrtelny a ked sme boli vybavovat na uradoch povedali ze nemame narok...a ze akurat mi budu vyplacat rodicovsky prispevok 6 rokov namiesto 3...a ze aj zdrave deti predca chodia do nemocnice...ziadne ztp ani nic podobne

levandula80
15. jún 2018

@levandula80 Dominik ma teraz rok a pol

lh76
16. jún 2018

@fc genetické testy nám na 100 % diagnózu OI nepotvrdili ale keďže klinické príznaky sú také, že sme mali zlomeniny pri minimálnej záťaži, tak uvedenú diagnózu máme, v lekárskych správach nám uvádzajú typ 1. Chodíme na liečbu pamifosom. Čo sa týka škôlky , tak je to skôr obava zo strany škôlky. Vy ste tiež spomínala, že bolo ťažké zohnať škôlku do ktorej by syna zobrali. Syn mal úraz aj v škôlke /zlomená píšťala/ v troch rokoch keď nastúpil do škôlky. Odvtedy je doma. Od septembra bude vlastne predškolák a potrebuje sa začleniť aj medzi iné deti. Váš syn chodil do škôlky riadne od troch rokov? Čo sa týka nejakého športu, tak sa Váš syn naučil napr. bicyklovať? My sa o to ani nesnažíme kvôli riziku úrazu. Zatiaľ na ňom nie je vidno nič čo by súviselo s ochorením. Okrem tých infúzii, berieme ešte vigantol a namiesto vitacalcinu berieme Biomin H. Ste so synom na predĺženej materskej? U nás ostal manžel na predĺženej materskej? Nejako som sa rozpísala
@levandula80 pomáha liečba pamifosom a začal syn už chodiť?