icon

Sú to znaky autizmu u 15 mesačného syna?

miamarija
Včera o 22:17

Ahojte. Chcela by som sa poradit, poznat nazor,popripade aj skusenost druhych rodicov. V poslednych dnoch mi akoby zasvietila kontrolka v hlave a neustale riesim ci je moj syn vobec ok vo vyvoji. Staram sa o neho hlavne sama so svojou maminou,manzel chodi na turnusy, je prec aj mesiac, potom tyzden-dva doma. Cize tieto veci pozoruje na synovi aj moja mama hlavne. Maly je velmi aktivny chlapec so silnejsim temperamentom, ked sa rozbehne, tazko ho zastavit a akoby bez pudu sebazachovy. Taktiez sa v tomto obdobi zacal prejavovat hnevom, hlavne ked mu nieje nieco dovolene. Najviac ma vsak trapi par tychto veci: nerozprava, povie max mama, malokedy baba, vsetko je pre neho aaaa (pouziva to v roznych intonaciach), obcas z neho vyjde be, ge..Snazim sa mu popisovat veci, vykonavane cinnosti, aktivne s nim hovorime, no nesnazi sa po nas opakovat.Nie je velmi kontaktne dieta ktore sa necha rado pusinkovat, sam ich ani nedava, nepohladka nas, no do objatia rad pribehne. Po dalsie sa mi zdaju jeho niektore pohyby cudne. Napriklad casto brnka prstami oboch ruk o predmety ktore ho zaujimaju, o hracky,riad,oblecenie, visute predmety, skratka o povrchy. Otvori pri tejto cinnosti usta akoby sa snazil o maximalny vykon a sustredenie. Taktiez sa rad postavi ku okraju postele/ohradky a z celej sily akoby bol v tranze nou trasie, niekedy s takym zvlastnym pohladom do hora, akoby bol chvilu mimo. V poslednych dnoch objavil otacanie okolo vlastnej osi, nerobi to stale ale obcas sa zatoci a po zatoceni sa pozrie zvlastnym pohladom do boku, bez naklonenia hlavy, az ma z toho vystrasi.Niekedy taky pohlad hodi aj ked je v klude.Aby som napisala aj pozitiva,tak ocny kontakt ma velmi dobry. Ukazuje prstom vsade a snad na vsetko ci doma,ci vonku.Sluch viem ze ma ok, pocuje aj akoby veci znejuce vo vzdialenosti, vtedy spozornie zapocuva sa.Reaguje na meno, oslovenie,pribehne na zavolanie.Ukazuje na casti tvare. V knizke ulazuje ked ma naladu, zvuky zvierat nenappdobnuje, vsetko je pre neho a a a…vie sa pohrat aj sam v svojom priestore, no po case vyzaduje uz pozornost. Najradsej beha v priestore s topankami v rukach a inymi predmetmi.Najdlhsie vydrzi pri nalepovani magnetiek na chladnicku, zaujima sa o dianie v domacnosti, lezie do skriniek, vytahuje veci.Celkovo sa dost zaujima o svoje okolie co sa okolo neho deje a rad skuma. Robi strasny bordel po dome. Niektore cinnosti sa po nas snazi opakovat.Kreslit alebo skladat nieco vydrzi kratko, s autickami, plysakmi sa velmi nehra.Vonku najradsej beha kade tade a zbiera zo zeme listy, kamienky,palice,presypava strk, fascinuje ho voda, tecuca.S inymi detmi v jeho veku sa velmi nestretava a ked, tak reaguje neutralne.Ja vlastne ani neviem ako sa hraju deti v jeho veku, je moje prve dieta a pred nim som nemala skusenosti s inymi, neviem co je alebo neni normal..Jedak je naozaj dobry, nepohrdne nicim, ma aj dobry spanok. Pre vyssie spominane veci uvazujem ze by nebolo od veci ho dat diagnostikovat. Ale moze sa uz aj v 15tich mesiacoch zivota ked sa nam nieco nezda? Ako ste to mali vy pri podobnych obavach? Dost si ho vsimam a posledne dni to na mna akosi dolahlo…

anonym_ea8038
Včera o 22:36

Myslim, ze ved je este skoro.

Takto skoro nema zmysel vymyslat take diagnozy ako autizmus, daj mu cas vyvijat sa a spoznavat svet.
ved je este mladucky. lezenie do skrin, magnetky, voda, to su bezne zaujimave vecicky pre tak male dieta.

stretavaj sa teda castejsie na ihriskach, v materskych centrach, v skolkach , s inymi mamickami a detmi a sleduj ako interaguju.,... netreba sa teraz so ziadnou diagnozou ponahlat, ved pises, ze je zvedavy, okolie ho zaujima...
jeho postoj k inym detom sa moze este 10x zmenit.

miamarija
autor
Autor odpoveď zmazal
miamarija
autor
Včera o 23:45
@anonym_ea8038

Myslim, ze ved je este skoro.

Takto skoro nema zmysel vymyslat take diagnozy ako autizmus, daj mu cas vyvijat sa a spoznavat svet.
ved je este mladucky. lezenie do skrin, magnetky, voda, to su bezne zaujimave vecicky pre tak male dieta.

stretavaj sa teda castejsie na ihriskach, v materskych centrach, v skolkach , s inymi mamickami a detmi a sleduj ako interaguju.,... netreba sa teraz so ziadnou diagnozou ponahlat, ved pises, ze je zvedavy, okolie ho zaujima...
jeho postoj k inym detom sa moze este 10x zmenit.

@anonym_ea8038 Vdaka za reakciu, suhlasim ze by som mala s nim zacat navstevovat viac miesta, na ktorych budu male deticky. Urcite by to dalo vela aj mne.Avsak obavy u nas skor vyplyvaju prave z tych zvlastnych pohybov rukami, ako vie dookola nezastavitelne brnkat po veciach, s tym brnkanim veci akoby aj roztacat, davat do pohybu.Po vsetkom aj po nas zvykne bit rukami,vytrvalo,otvorenou dlanou,aj pri zaspavani…nevie byt akoby nezny.Navyse tie zvlastne niekolkosekundove pohlady do boku ci do vrchu.Tocenie okolo osi,nerozpravanie.Este som zabudla spomenut ze zvykne krutit hlavou zo strany na stranu, z nicoho nic, akoby taky tik.Je to pre nas zvlastne a znepokojujuce. Robila som aj nejake online dotazniky ohladne autizmu a nieco tam aj vyslo pozitivne. Avsak urobila som si taky dotaznik aj na seba a tiez mi tam nieco vyslo pozitivne🙈comu verit..viem ze odbornikovi, preto uvazujeme nad touto moznostou cim skor-tym lepsie.

vf2024
Dnes o 01:56
@miamarija

@anonym_ea8038 Vdaka za reakciu, suhlasim ze by som mala s nim zacat navstevovat viac miesta, na ktorych budu male deticky. Urcite by to dalo vela aj mne.Avsak obavy u nas skor vyplyvaju prave z tych zvlastnych pohybov rukami, ako vie dookola nezastavitelne brnkat po veciach, s tym brnkanim veci akoby aj roztacat, davat do pohybu.Po vsetkom aj po nas zvykne bit rukami,vytrvalo,otvorenou dlanou,aj pri zaspavani…nevie byt akoby nezny.Navyse tie zvlastne niekolkosekundove pohlady do boku ci do vrchu.Tocenie okolo osi,nerozpravanie.Este som zabudla spomenut ze zvykne krutit hlavou zo strany na stranu, z nicoho nic, akoby taky tik.Je to pre nas zvlastne a znepokojujuce. Robila som aj nejake online dotazniky ohladne autizmu a nieco tam aj vyslo pozitivne. Avsak urobila som si taky dotaznik aj na seba a tiez mi tam nieco vyslo pozitivne🙈comu verit..viem ze odbornikovi, preto uvazujeme nad touto moznostou cim skor-tym lepsie.

@miamarija to tocenie osi a pod.to moze este skumat…,ze co sa bude diat… s postelou ked trasie,moze to byt sustredenie nato🙂,mozno aj unava,mozno chce pocut zvuk..Je to velmi skoro urcit a uprimne nikto ti ho takto skoro nezdiagnostikuje na autizmus…Maju s tym problem rodiny s autistickymi detmi. Kde ani po rokoch nevedia konkretnu diagnozu ked ma 3-4roky….Ne to este 15mesacny…Oodla mna ho moc pozorujes…Neviem odkial ta napadlo ze by mal mat autizmus…Aj rec nemusi byt ok do 3-4rokov…A moze tam byt kopec dovodov a autizmus to byt zrovna nemusi…

anonym_0bf577
Dnes o 02:37

@miamarija ty maš velkee pčakávania, od 15 mesačného dieťaťa, nemozeš očakávať kreslenie, alebo logické hranie.
"Milujem tieto" domáce maminkovské diagnózy, ja mám 20 mesačného, nerozprava, robi veci, čo sa niekedy za hlavu chytam, je velmi živý, atď .. ale teda kreslit to nie 😀

Je pekné, že si ako maminka pozorná, ale nediagnostikuj hneď dieťa

maya_hi
Dnes o 03:59

Tocenie okolo vlastnej osi v jeho veku nemusí byť nič zvláštne. Deti sa tak občas bavia. Hlavne sa mu venuj, komunikuj s ním, robte spoločné činnosti, nepouživaj v jeho prítomnosti zbytocne mobil (dívaj sa na neho keď spolu hovoríte) a choď s ním medzi deti. Na ihriská, do nejakého klubu... aby si nebola izolovaná.

andreatytler
Dnes o 04:04

@miamarija Jasne ze s nim mozes zajst uz v tomto veku do centra vcasnej intervenicie. Diagnozu ti nepotvrdia, ale vedia ju nateraz vylucit. Coze ti povedia, ze v tomto veku su jeho cinnosti povazovane za normalne. Mojho syna takto doktorka diagnostikovala ked mal 18-20 mesiacov. Nepovedal ani jedno slovo a tak nas pediater poslal na vysetrenie. Doktorka usudila ze na ten moment autizmus nema a chybajuca rec je v dosledku neskoreho nastupu reci. Ja nezijem na Slovensku, takze k pediatrovi by som nesla, ale v tom centre by ti mohli pomoct.
Poradia ti tiez ako pracovat s jeho hnevom a ked ty budes vediet co robit, pomozes tym dietatu.
Tie pohyby ruk zda sa ze moze byt autizmu, tiez ten cudny pohlad. Pamatam si video kde mamicka opisovala ako sa jej autisticke dieta dokazalo pozerat pod zvlasnym uhlom na veci. Tiez tocenie. Toto su veci ktore dieta robi aby sa ukludnilo. Je to reakcia na sillny senzoricky vnem, uzkost, alebo frustracia z neschopnosti komunikovat.
Krutenie hlavy zo strany na stranu mozu deti robit aby sa dezorientovali a unavili a lahsie zaspali. Nas syn to robil pred spanim v tom veku.
V tomto veku robia aj zdrave deti tieto cudne veci, lebo objavuju svoje telo a reakcie, cize moze iba skumat, alebo to moze byt nieco viac.
Ako s tebou kommunikuje? Nemusi rozpravat, ale komunikacia by mala vyzerat nejako takto: Pozrie na teba aby ziskal tvoju pozornost, potom ukaze na to co chce a potom zase na teba aby sa uistil ze si pochopila. Musi tam byt ten prechod medzi tebou a tym co chce.
Co urobi ked chce aby si sa isla s nim hrat? Ked chce pit? Ako ti to da najavo?
Rozumie pokynom? Dones loptu.
Vie predpovedat co sa stane? Urob tuto skusku: Povedz "lopta" a pokotulaj loptu. Potom znovu povedz: "lopta" a pokotulaj ju. Treti krat povedz: "lopta" ale nepokotulaj. On by ti mal dat najavo ze ocakava to kotulanie lopty... ze napriklad ukaze na loptu a pozrie na teba, alebo ze povie to aaa a pritom pozrie na tu loptu akoby ta vyzval aby si ju pokotulala.
Hladkat ani pusinkovat nemusi vediet ani chciet. Staci objatia. a tiez nemusi byt nezny.
Medzi deti urcite chodte. Vobec nemusis mat obavy ze robi cudne pohyby. Deti to urcite riesit nebudu.
Po tom ako nam doktorka diagnostikovala neskory nastup reci sme mali skolenia s odbornickou. Poslem ti vycuc z toho skolenia. Nam to velmi pomohlo.

anonym_599451
Dnes o 04:53
@miamarija

@miamarija ja by som dieta sla ukazat odbornikovi
Su rozne prejavy a spektrum je siroke

marianarem
Dnes o 05:21

@miamarija Mne sa zda na 15m uplne standardny, nevidim tam nic cudne. Male deti robia vselijake pohyby, este len objavuju, skumaju. Tocenie sa okolo osi, to fakt v tomto veku podla mna nic neznamena. Ja si pamatam este z 1. stupna ZS, ze som mala zabavu z tocenia sa okolo osi, najlepsie az do zatocenia hlavy, autistka nie som.

andulka220989
Dnes o 05:38

Určite navštív Centrum alebo Službi včasnej intervencie v tvojom okolí. Je to bezplatná pomoc. Pomôžu, nasmerujú. Dieťa bez komunikácie, alebo len vydávajuce hlásky či slabiky, nonstop v pohybe, milujúce zbierať hocičo, voda je najviac zaujímavá, ale vlasy umyť je horor. Taktiež strihanie nechtov len v spánku. Točenie sa, akokeby ignorovanie na volanie mena, nezdielanie, v hre si vystačil sám. To všetko mi pripomína syna. A áno je autista. V tom období, takmer 10 rokov dozadu, som nič z tohto neriešila. Všetci mi tvrdili, že chlapci sú len lenivší. Že to dobehne....... Netvrdím, že aj u teba to musí tak byť. Môže to byť povaha, môže to byť oneskorený vývoj, môže to byť len nejaká rečová vada. Ale je super, že to ideš riešiť. 🙂 Držím silno palce. Ja teraz pri mladšej vidím, že už skoro ročné dieťa je v podstate malý dospelý. Všetko to je úplne inak ako so starším...

vladi4444
Dnes o 06:43

Ahoj, mne sa nepáčia tie rady, ktoré tu na koniku dávajú mamičky v zmysle, "ved je ešte malý, diagnóza sa dáva až po 3 rokoch." Ako človek z fachu vám poviem, že isté prejavy sú naozaj viditeľné aj v skorom veku, a z mojich skúseností majú mamičky dosť často naozaj dobru intuíciu. Prečo je dobré niektoré veci podchytiť skôr je práve kvôli včasnej intervencii, ktorá vie do 3 rokov kvôli plasticite cns mozgu robiť úžasné veci. Nikdy sa nič nepokazí centrom včasnej intervencie. Nestrasim, sama nam dieta s diagnozou a som rada ze riesim vcasnu intervenciu ( u nas ide o reč ale kvoli vyvinovej vade). Ja by som sledovala skôr niečo v zmysle zdieľanej pozornosti. Ci zoberie predmet, pozrie sa na teba v zmysle: aha čo mám! To isté, keď sa naucil chodiť, alebo sa s niečím hral alebo podobne. Ci vyhladava uznanie maminky, z jeho iniciativy pozornosť rodiča. Je ťažké nájsť strednú cestu, ja tomu rozumiem. Nepanikarit ale ani nezanedbat. Kľudne píš potom aj osobne, možno pomôžem ak nebudeš istá, robila som diagnostiky 🙂

anonym_e5d1a7
Dnes o 07:12

Do veľkej miery je to úplne normálne dieťa na tento vek. Reč je úplne v poriadku. Môj sa rozhovoril až po dvoch rokoch. Presne v tomto veku bol ako neriadená strela a málo kontaktný. Toto je presne vek, kedy začnú deti objavovať. Aj môj mal záujem o hrnce, kamene, trávu, textúry, brnkanie, prelievanie objavovanie. To je typické pre tento vek. Je to malé dieťa, aj môj mal iné deti v paži. V podstate si opísala môjho syna v tomto veku. Ale ak tvoja materinská intuícia hovorí opak, tak to riešiť môžeš. Nikdy nie je nič vylúčené

heln
Dnes o 07:30

@miamarija necitala som komentare, ale skoro vsetko co popisujes, je v podstate primerane veku, 15 mesacne dieta nemusi este rozpravat, podstatne je, ci rozumie, nemusi sa ani pusinkovat a ani zaujimat o ine deti. hnev, robenie neporiadku, tocenie sa su bezne veci. jedine co ma zaujalo je brnkanie prstami.
zamysli sa: vyzaduje ritualy? napriklad ze musi pit z jedneho poharika, nieco sa musi diat v urcitom poradi, inak ruci, vybera si len niektore jedla?, je precitliveny na zmyslove podnety?, ked mu povies aby ti nieco podal, doniesol, poda, donesie? ked sa na neho niekto pozrie a usmeje, usmeje sa tiez?
odporucam pozriet si diagnosticke kriteria, kolko kriterii splna a na nete je plno videii v style: first sings of autism, ktote zverejnuju spatne rodicia, ktori uz vedia, ze ich dieta ma autizmus.
v kazdom pripade, ak ti tvoja intuicia nieco hovori, zaujimaj sa o to.

heln
Dnes o 07:34
@miamarija

@miamarija teraz citam tvoj komentar, to ze nerozprava v tomto veku je este ok, to ze sa toci je normalne, trenuje nervovu sustavu. ale, pises o kruteni hlavou a niekolko sekundovych pohladoch - toto natacaj a ukaz pediatricke, nech vas posle na neurologiu, takto sa niekedy prejavuje epilepsia.

miamarija
autor
Dnes o 08:10
@vf2024

@miamarija to tocenie osi a pod.to moze este skumat…,ze co sa bude diat… s postelou ked trasie,moze to byt sustredenie nato🙂,mozno aj unava,mozno chce pocut zvuk..Je to velmi skoro urcit a uprimne nikto ti ho takto skoro nezdiagnostikuje na autizmus…Maju s tym problem rodiny s autistickymi detmi. Kde ani po rokoch nevedia konkretnu diagnozu ked ma 3-4roky….Ne to este 15mesacny…Oodla mna ho moc pozorujes…Neviem odkial ta napadlo ze by mal mat autizmus…Aj rec nemusi byt ok do 3-4rokov…A moze tam byt kopec dovodov a autizmus to byt zrovna nemusi…

@vf2024 nemyslim ze ho prilis pozorujem. Jednoducho so svojim dietatom zijem a vnimam jeho spravanie v ktorom sa mi niektore veci naozaj nezdaju. V domacnosti niesom jedina,vnima to aj moja mama, z casti manzel. Samozrejme ze je este velmi maly, to chapem. No vsade sa hovori, ze ak ma rodic podozrenie,treba riesit. A mne sa naozaj tie divne veci co robi nezdaju…

anonym_b440fa
Dnes o 08:15

mne sa zatiaľ nezdá.

miamarija
autor
Dnes o 08:17
@anonym_0bf577

@miamarija ty maš velkee pčakávania, od 15 mesačného dieťaťa, nemozeš očakávať kreslenie, alebo logické hranie.
"Milujem tieto" domáce maminkovské diagnózy, ja mám 20 mesačného, nerozprava, robi veci, čo sa niekedy za hlavu chytam, je velmi živý, atď .. ale teda kreslit to nie 😀

Je pekné, že si ako maminka pozorná, ale nediagnostikuj hneď dieťa

@anonym_0bf577 vdaka za nazor, no moj prispevok nie je o ocakavaniach, ani som mu nestanovila diagnozu.Je skor o veciach ktore sa mi na synovi nezdaju byt v poriadku a o obavach.Hladam odpovede, nejake rady, skusenosti.

miamarija
autor
Dnes o 09:19
@andreatytler

@miamarija Jasne ze s nim mozes zajst uz v tomto veku do centra vcasnej intervenicie. Diagnozu ti nepotvrdia, ale vedia ju nateraz vylucit. Coze ti povedia, ze v tomto veku su jeho cinnosti povazovane za normalne. Mojho syna takto doktorka diagnostikovala ked mal 18-20 mesiacov. Nepovedal ani jedno slovo a tak nas pediater poslal na vysetrenie. Doktorka usudila ze na ten moment autizmus nema a chybajuca rec je v dosledku neskoreho nastupu reci. Ja nezijem na Slovensku, takze k pediatrovi by som nesla, ale v tom centre by ti mohli pomoct.
Poradia ti tiez ako pracovat s jeho hnevom a ked ty budes vediet co robit, pomozes tym dietatu.
Tie pohyby ruk zda sa ze moze byt autizmu, tiez ten cudny pohlad. Pamatam si video kde mamicka opisovala ako sa jej autisticke dieta dokazalo pozerat pod zvlasnym uhlom na veci. Tiez tocenie. Toto su veci ktore dieta robi aby sa ukludnilo. Je to reakcia na sillny senzoricky vnem, uzkost, alebo frustracia z neschopnosti komunikovat.
Krutenie hlavy zo strany na stranu mozu deti robit aby sa dezorientovali a unavili a lahsie zaspali. Nas syn to robil pred spanim v tom veku.
V tomto veku robia aj zdrave deti tieto cudne veci, lebo objavuju svoje telo a reakcie, cize moze iba skumat, alebo to moze byt nieco viac.
Ako s tebou kommunikuje? Nemusi rozpravat, ale komunikacia by mala vyzerat nejako takto: Pozrie na teba aby ziskal tvoju pozornost, potom ukaze na to co chce a potom zase na teba aby sa uistil ze si pochopila. Musi tam byt ten prechod medzi tebou a tym co chce.
Co urobi ked chce aby si sa isla s nim hrat? Ked chce pit? Ako ti to da najavo?
Rozumie pokynom? Dones loptu.
Vie predpovedat co sa stane? Urob tuto skusku: Povedz "lopta" a pokotulaj loptu. Potom znovu povedz: "lopta" a pokotulaj ju. Treti krat povedz: "lopta" ale nepokotulaj. On by ti mal dat najavo ze ocakava to kotulanie lopty... ze napriklad ukaze na loptu a pozrie na teba, alebo ze povie to aaa a pritom pozrie na tu loptu akoby ta vyzval aby si ju pokotulala.
Hladkat ani pusinkovat nemusi vediet ani chciet. Staci objatia. a tiez nemusi byt nezny.
Medzi deti urcite chodte. Vobec nemusis mat obavy ze robi cudne pohyby. Deti to urcite riesit nebudu.
Po tom ako nam doktorka diagnostikovala neskory nastup reci sme mali skolenia s odbornickou. Poslem ti vycuc z toho skolenia. Nam to velmi pomohlo.

@andreatytler vdaka za pohlad na vec. Ja sa sama v tom ani neviem vymotat akym stylom si on vyzaduje pozornost, je to nieco ako ze sa na nas diva a zacne jacat ze je nespokojny, ze sa nudi. Vyslovene vypytat pit a jest neviem rozlisit ked chce. Ukazuje na predmety, no v podstate ukazuje kade tade a tym, ze sa nevie vyjadrit je premna tazke chapat o co mu ide.Vecer ked sa ideme umyt, tak po vyzleceny uz automaticky nastupi pred dvere a caka kym ho zavediem do kupelne na poschodi. Hracky obcas donesie, niekedy vobec. Ked si pytam, tak radsej s danou vecou uteka v rukach prec. Inak vnimam ze je inteligentny, chape celkovemu dianiu, len tym ze nevieme komunikovat tak sa v tom aj stracam a mozno aj maly je tym kolkokrat frustrovany. On tie pohyby, buchanie rukami a tocenie hlavou robi praveze pocas dna, pred spankom nic take nerobieva, iba sa prevaluje zo strany na stranu, tym sa ukludnuje az kym si najde polohu a zaspi. Ak by si mi mohla poslat nieco zo skolenia, bola by som velmi vdacna🙏🏼

miamarija
autor
Dnes o 09:22
@andulka220989

Určite navštív Centrum alebo Službi včasnej intervencie v tvojom okolí. Je to bezplatná pomoc. Pomôžu, nasmerujú. Dieťa bez komunikácie, alebo len vydávajuce hlásky či slabiky, nonstop v pohybe, milujúce zbierať hocičo, voda je najviac zaujímavá, ale vlasy umyť je horor. Taktiež strihanie nechtov len v spánku. Točenie sa, akokeby ignorovanie na volanie mena, nezdielanie, v hre si vystačil sám. To všetko mi pripomína syna. A áno je autista. V tom období, takmer 10 rokov dozadu, som nič z tohto neriešila. Všetci mi tvrdili, že chlapci sú len lenivší. Že to dobehne....... Netvrdím, že aj u teba to musí tak byť. Môže to byť povaha, môže to byť oneskorený vývoj, môže to byť len nejaká rečová vada. Ale je super, že to ideš riešiť. 🙂 Držím silno palce. Ja teraz pri mladšej vidím, že už skoro ročné dieťa je v podstate malý dospelý. Všetko to je úplne inak ako so starším...

@andulka220989 dakujem za zdielanie skusenosti, mam rovnaky nazor. Uvazujem ze sa objednam sukromne k odbornikovi,nech v tom sama nemam zmatok.

andulka220989
Dnes o 09:25
@miamarija

@andulka220989 dakujem za zdielanie skusenosti, mam rovnaky nazor. Uvazujem ze sa objednam sukromne k odbornikovi,nech v tom sama nemam zmatok.

@miamarija Držím palce. Mne ozaj do 3 rokov všetci hovorili, že je všetko v poriadku. Keby mám mladšiu ako prvú tak sama vidím, že to tak nie je.

miamarija
autor
Dnes o 09:28
@vladi4444

Ahoj, mne sa nepáčia tie rady, ktoré tu na koniku dávajú mamičky v zmysle, "ved je ešte malý, diagnóza sa dáva až po 3 rokoch." Ako človek z fachu vám poviem, že isté prejavy sú naozaj viditeľné aj v skorom veku, a z mojich skúseností majú mamičky dosť často naozaj dobru intuíciu. Prečo je dobré niektoré veci podchytiť skôr je práve kvôli včasnej intervencii, ktorá vie do 3 rokov kvôli plasticite cns mozgu robiť úžasné veci. Nikdy sa nič nepokazí centrom včasnej intervencie. Nestrasim, sama nam dieta s diagnozou a som rada ze riesim vcasnu intervenciu ( u nas ide o reč ale kvoli vyvinovej vade). Ja by som sledovala skôr niečo v zmysle zdieľanej pozornosti. Ci zoberie predmet, pozrie sa na teba v zmysle: aha čo mám! To isté, keď sa naucil chodiť, alebo sa s niečím hral alebo podobne. Ci vyhladava uznanie maminky, z jeho iniciativy pozornosť rodiča. Je ťažké nájsť strednú cestu, ja tomu rozumiem. Nepanikarit ale ani nezanedbat. Kľudne píš potom aj osobne, možno pomôžem ak nebudeš istá, robila som diagnostiky 🙂

@vladi4444 dakujem za nazor, velmi suhlasim..neda sa nepozorovat urcite veci. Niesom typ, ktory si nahovara ze vsetko je ako ma byt a vyrastie,tiez som nazoru-cim skor, tym lepsie podchytit ak tam nieco je. On zdiela pozornost, no niekedy aj nie. Niekedy je pritomny a niekdy v svojom svete pobehovania a robenia bordelu, z ktoreho je ho tazko vytrhnut a hneva sa ked to urobime. Napisem aj osobne🙂

miamarija
autor
Dnes o 09:31
@anonym_e5d1a7

Do veľkej miery je to úplne normálne dieťa na tento vek. Reč je úplne v poriadku. Môj sa rozhovoril až po dvoch rokoch. Presne v tomto veku bol ako neriadená strela a málo kontaktný. Toto je presne vek, kedy začnú deti objavovať. Aj môj mal záujem o hrnce, kamene, trávu, textúry, brnkanie, prelievanie objavovanie. To je typické pre tento vek. Je to malé dieťa, aj môj mal iné deti v paži. V podstate si opísala môjho syna v tomto veku. Ale ak tvoja materinská intuícia hovorí opak, tak to riešiť môžeš. Nikdy nie je nič vylúčené

@anonym_e5d1a7 ved prave ze tazko sa v tom zorientovat, niekto povie ze je to v poriadku, niektore deti su take, druhy povie ze sa mu to nezda. Mne sa to tiez nezda a nemyslim ze by som si nejako namyslala, som len realista. Vidim veci ako su. Ale som rada za nazory druhych ludi, aspon vidim ako to vnima niekto nestranne

annak14
Dnes o 11:12

Odporucam na youtube pozriet videa od @autismlittlewings.
Su velmi informativne.urcite ti to pomoze zorientovat sa.

anonym_0bf577
Dnes o 11:33
@miamarija

@anonym_0bf577 vdaka za nazor, no moj prispevok nie je o ocakavaniach, ani som mu nestanovila diagnozu.Je skor o veciach ktore sa mi na synovi nezdaju byt v poriadku a o obavach.Hladam odpovede, nejake rady, skusenosti.

@miamarija ale z toho, čo opisuješ, nerobí nič zlé, všetky deti to robia, čo ty píšeš