Sú toto potničky?

eda28
8. júl 2014

Milé mamičky, potrebujem nejaku radu, info, skúsenosť, proste už som zúfalá a neviem ako dcerke pomoct. Dcerka, tri roky, mala asi tri dni jednu vyrazku, pupacik na jednej strane hrudnika, zboku. Uz bo, aj taký zaschnutí, sme si mylsleli ze ju len nieco postipalo, ked pribudli dalsie malinké asi 5, sli sme k dr, to bolo teraz v piatok. Tá urcila dg. pásový opar, dala tekutý puder, Bkompelx a fenistil kvapky, neist do bazena, ale von možme. Nerobila z toho žiadnu paniku. Potom som pozerala na nete info co to vlastne je. Z coho pre mna vyplinulo, ze von asi nemozme, kedze mozme ine deti nakazit ovcimi kiahnami 😒 . Moje dieta nemalo este kiahne, tak neviem ci vobec može mat pasový opar. Výsevu pri pasovom opare predchádza silná bolest, na co ma moja mala vobec neupozornila. Dost sa nam to zacalo zhorsovat, pribudali dalsie. V pondelok som to bola ukazat koznej, lebo som tam bola koli inej veci a ta hned aj so sestrickou, ze to nie je pasový opar, ale len z potu, z tepla, proste nie je to infekcne. Tak ja uz naozaj neviem co robit, co jej na to davat a co to vlastne je. Lebo mne sa to na potnicky nezda, ma to skarede, take pluzgieriky sa jej tam robia, niektoré su uz prasknuté. Stretli ste sa sým niektorá? Budem vdacná za každu info.

ushuaia
8. júl 2014

@eda28 ahoj, niesom lekar, ale myslim ze toto potnicky niesu, vyzera to na ovcie kiahne...kedze sa pupaciky siria...,niekde som citala vraj sa uz neodporuca ani tekuty puder...

aristka
8. júl 2014

čo tak znovu navštíviť dr. a nech zoberie kultiváciu z otvorenej vyrážky ,či nejde o infekt kože ak sa to rozširuje...určite to nenechaj tak a ak nepochodíš najbližší špitál a kožné odd s odporúčaním od dr.a daj si to pozrieť tam..

eda28
autor
8. júl 2014

To biele na niektorých je este tekutý puder, tie boli medzi prvými, dnes som horadsej nedala, neviem ☹

aristka
8. júl 2014

@ushuaia aj ja som na ne myslela ,ale to by sa vysypala do jedného max 2 dní ...no sama som zvedavá čo to bude...

barbora59
8. júl 2014

@eda28 Napisala som ti ip

sarinka2012
8. júl 2014

Ahoj,neviem ci to pomoze ale napisem moju skusenost s ovcimi kiahnami...ja som mala prednedavnom pasovy opar a vyzeralo to uplne inak ,ovčie kiahne som prekonala ako dieta a na jesen minuleho roku sme boli v Tatrach a v ramci programu sme navštivili dva aquaparky a cca dva tyzdnne po dovolenke sa mne na križoch vyhodil pasovy opar (maly kruh velkosti obvodu šalky) pozostavajuci presne z virážok ovčich kiahní tj, asi 0,5 cm - 1 cm ovalne pluzgiere naplnene tekutinou ktore postupne praskali a vyhodili sa mi vsetky naraz,nepribudali nove ako pišeš a vyzeralo to inak ako u tvojej dcerky,tyžden po mne dostala moja 20 mesacna dcerka ovcie kiahne a inak aj v mojom aj v jej prijpade doktorka tekuty puder zakazala,ze uz sa nepouziva lebo sa pod nim koža zle hojila a vznikali jazvy.

eda28
autor
8. júl 2014

@ushuaia mozu to byt kiahne ked je to len na jednom mieste? Len to kde som to odfotila.

ushuaia
8. júl 2014

@eda28 z mojej skusenosti, ked som ja bola dieta , mala som len zopar pupacikov...myslela som ze je to za mnou a si predstav dostala som znovu kiahne ako 20 rocna..., mozno sa este vysype...

ushuaia
8. júl 2014

@aristka neviem, ja by som bola skor za kiahne ako potnicky..., s pasovym oparom skusenost nemam...

eda28
autor
8. júl 2014

@sarinka2012 ja si tiez mylsim ze to pasový opar nie je, uz len koli tomu, ze sme este nemali kiahne, a ani ju nebolelo, neskrabe si to, tak asi ju to nesvrbi, nie je nejaka malatna, ako sa to popuje pri opare.

sarinka2012
8. júl 2014

@eda28 Mne prijdu tie viražky uplne ine ako kiahnove,ale mozem sa myliť,ono kiahne su take typicke viražky,ze sa ich neda zamenit,ja som dcerke objavila jednu a uz sme vedeli o co ide,s tou jednou sme isli za pediatrickou ze mame podozrenie na ovcie kiahne ,ta sa na nu pozrela a skonštatovala hned ze su to kiahne,podla jednej virazky,inak dcerka sa velmi malo vysypala,pridam ti jednu fotku a mozes virazky porovnat,ked si to nazoomujes tak ich uvidis dobre,fotka je velmi kvalitna,su ovalne cca 0,5 cm ,naplnene tekutinou a hned po prasknuti sa zacinaju sušit,na fotke je dcerka 4 dni po vysype a mozes vidiet ze vacsina je uz zahojenych na chrasticku,rovnaky vysyp som mala aj ja pri opare.

henushka
8. júl 2014

Ahoj, tu najdes info aj zopar foto k ovcim kiahnam www.ovcie-kiahne.sk

Hlavicku si pozerala? Pre OK je typicky vysev v hlavicke. To by mohla byt indicia.

Nikto z nas tu zrejme ale nie je lekar, takze len ten ti povie, co to je. Chod pripadne znova, ked si si nie ista tym, co zatial vies.

henushka
8. júl 2014

@sarinka2012 Budem ti trosku oponovat, kedze to mame aktualne doma. Dcerka este po troch tyzdnoch ma kopec chrasticiek, kedze boli vyrazky velke, ako pises. No a moj syn je vysypany podstatne viac, ale taku velku vyrazku so u neho ani nevidela. Mal ich velmi drobne, slo to rychlo, a teraz po tyzdni uz skoro vsetko zahojene.

Aj co som si zhanala info, univerzalny priebeh a forma asi neexistuje - niekto ma aj horucky, iny zase takmer ziadne sprievodne priznaky.

Ale co vyzera byt fakt typicke, je vysev na hlavicke vo vlaskoch.

eda28
autor
8. júl 2014

@sarinka2012 vdaka aj za foto. Ja uz som z toho magor, mna ako prve napadli kiahne, ale to by sa rychlejsie vysypala. Nasa mala najprv take tri dni iba jednu, potom jeden den ich mala 5, a ptom uz kazdy den viac, uz je to tyzden od prvej. Co si davala malej ked mala kiahne? lebo ak nahodou mame, ako poznam nasu dr. da nam zas len puder.

eda28
autor
8. júl 2014

@henushka ved to ze nie sme lekári, ale u dvoch lekarov som bola a kazdý nieco iné. V hlavicke nemá nic, iba na tej lavej strane sa jej robia.

sarinka2012
8. júl 2014

@eda28 My sme to mali naštastie jednoduche,toto na fotke je maximalny vysyp aky dcerka mala,cize len nejakych 30 pluzgierikov,bez teploty,svrbenia,dcerka sa na nic nestazovala,co sa hojenia tyka tak nam na vysusovanie Dr. nic nedala,najlepsie nechat bez oblecenia,na vzduchu schnu rychlo,nekupat,lebo vodou sa moze do ran dostat infekcia ( ja som ale dverku aspon sprchovala a potom jemne pootlacala uterakom a vysava vodu) a na svrbenie,co sme teda ale nepotrebovali pouzit sme mali Fenistil,tak ako lokalny krem tak aj kvapky ,tie su myslim ze len na predpis.Ale zda sa mi zvlastne ze to dve rozne doktorky nevedeli identifikovat,ako pisem my sme isli s jednou vyrazkou a pediatricka hned vedela ze ide o ovcie kiahne

sarinka2012
8. júl 2014

@henushka Može byt ,vobec sa nehadam ze sa moze vysyp drzat len na malinkych vyrazkach po celu chorobu,ja som opisala nasu skusenost a to co mi bolo povedane,ale zase som o nieco mudrejsia po tvojej informacii 😉 a ano to som este zabudla dodať,dcerka mala tiez vo vlaskoch vyrazky,nie vela,ale je pravda ze je to asi najtypickejsi priznak kiahni

barbora59
8. júl 2014
eda28
autor
8. júl 2014

@sarinka2012 jaj keby aspon viem ze su ti kiahne, tak sa tak k tomu postavim, ale takto neviem co robit. dufam, ale ze to nie je nic vaznejsie. Zajtra sa mi neda, lebo nemam kde nechat babo,ale stvrtok pojdeme k dr., uvidime co bude zajtra.

eda28
autor
8. júl 2014

@barbora59 neviem, ci je to rovnake. My mame niektore pupaciky, niektore pluzgierky, v tom tekutinka a niektoré prasknuté.

sarinka2012
8. júl 2014

@eda28 Ano to si viem predstavit,vzniknutu situaciu už človek vie alebo sa teda snazi riesit,ale ked nevies sama o co ide,tak vela nenarobis,držime palce a ked budes mat cas a energiu daj vediet do temy co ste u doktorov zistili/nezistili ,su to naozaj take atypicke vyrazky ze som sa s tym este nestretla v mene kiahni ani potničiek,tak mozno nam tvoja skusenost da do buducnosti zas dalsie poznatky a budeme o čosi mudrejsie.Ešte raz držim palce a dufam že dcerku velmi nepotrapia.

barbora59
8. júl 2014

@eda28 ahaa , ja neviem uz som ztoho zmagorena.Najlepsie ze doktorka vcera ze ona nevie co to je, dnes mi povedali ze to je virusove... Kazdopadne pozajtra mam termin na kozne tak snad budem vediet viac.

eda28
autor
9. júl 2014

@sarinka2012 Jasne urcite hned napíšem, Dufam, ze to nebude nič zlé.

marikago
9. júl 2014

Nam sa takto vyhadzuju bud alergia na tabletky ak daco bral alebo berie alebo na jedlo nam sa od kakaa

eda28
autor
10. júl 2014

Tak žienky dnes som bola u tretej dr. Vcera som nas objednala ku koznej, ale inej kde sme boli predtým. A vysledok tretia dg. Tak nie su to ani potnicky ani pasový opar. Je to bakterialne (impetigo), dala nam antibioticku mast, nejaku pastu a protizapalový sirup. Dosledne to popozerala, popýtala sa, fakt super velmi sa zaujimala, v pondelok to chce vidiet znova ako postupujeme. Povedala ze di tyzdna to musime dat prec. Asi to tie dve dr. predtým urcenim zlej dg. len skomplikovali, skoda mohla som ist hned k tejto. Aj ked sa u nej trosku pripláca ale som spokojná.
@ushuaia
@aristka
@henushka
@sarinka2012
@barbora59
@marikago

henushka
10. júl 2014

@eda28 Tak dobre, ze uz vies na com ste. Uz len rychlo vyzdraviet 🙂

Mam rada mudre reci lekarov, aki su ludia blbi, ze svoje problemy riesia na internetovych forach a nespytaju sa doktora. Vidis, ty si sa od dvoch dozvedela nespravnu diagnozu 😒

ushuaia
10. júl 2014

@eda28 ahoj, som rada, ze nakoniec si nasla lekarku co vam pomohla... 🙂 , drzim palceky, aby ste sa cim skor uzdravili... 🙂

sarinka2012
10. júl 2014

@eda28 Hlavne že sa liečite,ale vobec som netusila ze niečo taketo existuje,tak dufam že dcerke sa rychlo ulavi,držime palce 😉

aristka
10. júl 2014

@eda28 podľa foto to vyzeralo ,že je to niečím infikované ,som rada ,že si vyhľadala dr a prajem rýchle uzdravenie drobčekovi...

mon77
20. júl 2014

@barbora59 ahoh a prisli ste na to co to vlastne je/bolo? a mali ste tie pupaciky/pluzgieriky aj inde, nas maly je teraz vysypany, ale ma ich aj na prstekoch na nohach a na dlaniach, dnes som nasla aj nove na kolene a aj na jazyku ... dakujem za odpoved