icon

Syndróm lenivého čreva

evia13
15. jan 2022

Ahoj. Máte niektorá dieťa so syndrómom lenivého čreva? Môj syn má tento problém a v poslednom čase sa mu to veľmi zhoršilo. Veľká potreba je naozaj utrpením, hrozne dlho sedí na wc, aj 40 minút a veľmi sa námaha, aby mu to šlo. Dajte mi prosím nejaké rady, čo pomáha vašim deťom? Dávam mu probiotiká Biopron ružový, pije 1,5l denne, na raňajky má skoro vždy ovsené vločky. Dávala som mu aj duphalac, ale v poslednom čase mu ani to nepomáha. Už neviem, čo mám vymyslieť, aby sa mu uľavilo. Ďakujem za rady

panelacikova
16. jan 2022

@evia13 daj potom vedieť prosím 🙂

evia13
autor
16. jan 2022

@pribinak chodil plávať v prvom ročníku (teraz je tretiak), ale potom prišla korona a najak sa to zaseklo a ďalej už nechce. Tento školský rok chodí na tenis a to ho veľmi baví.

panelacikova
16. jan 2022

@gretuska77 inak to mlieko..... ja by som sa v ňom vedela aj kúpať 😀 milujem mlieko. a už si toľkokrát hovorím, že dosť, musím obmedziť, no koniec... to je moja droga neskutočná 😀 viem prestať s alkoholom, s cigaretami, s čokoládou, ak chcem, ale to mlieko.... och 😀

pribinak
16. jan 2022

@evia13 ukecaj ho znovu na plavanie, aspoň 1x týždenne. Veď mu vysvetli, že aj to pomáha peristatike čriev

evia13
autor
16. jan 2022

@pribinak jaj, som vlastne chcela tým príspevkom povedať, že jemu to nepomohlo. Ale skúsim to ešte, lebo on zatiaľ nie je taký plavec. Len musíme počkať, kým zrušia OP. Alebo si postavíme dom s bazénom : D

pribinak
16. jan 2022

@evia13 plavárne sú už otvorené. Ako zázrak určite nečakaj, ale určite to pomáha

panelacikova
16. jan 2022

@evia13
@pribinak baby, ja nemám problém s plavárňou, ja mám problém s tou studenou vodou 😀 mňa tam nedostane nikto 😀 preto skúšam iné formy pohybu, horšie je, že potom dostanem bolesti a skončila som :( vystraším sa a seknem s tým :(

evia13
autor
16. jan 2022

@pribinak sú otvorené pre základ, či OTP?

marcellka32
16. jan 2022

Zo stravy vylúčiť banány, ryžu, mrkvu, mlieko a bielu múku (chleba z nej, pečivo), keksy, čipsy, sladkosti, sladené nápoje a mäso...zaradiť probiotiká probiofix zvýšené dávky, večer namočiť sušené slivky do vody, ráno ich zjesť aj vodu vypiť, za tým ešte pohár teplej vody, optifibre dávať obden, zeleninové polievky, veľa čistej vody, dôležity je pohyb čriev, čiže ľahnúť na chrbát a vypucit brucho a sťahovať brucho, bicyklovanie, plávanie, prikladáme kolená k brade...nemusí mať stolicu denne, niekto ide denne 2x, a niekto 3x za týždeň, obe je v poriadku ak je stolica pevná a ide ľahko von, treba obnoviť prirodzeny vyprázdňovaci defekacny reflex, čiže každé ráno po raňajkách ísť skúsiť (netlačit) sadnúť na wc, ak to nejde, nevadí, nesediet tam hodinu (tvoria sa análne fisury a trhliny), skúsiť opäť ďalší deň, chvíľku to trva, ale treba vydržať

pribinak
16. jan 2022

@evia13 my budúci týždeň začíname. Ale to má syn normálne krúžok

pribinak
16. jan 2022

@panelacikova 🤣 🤣 tak toto je už iný problém. Ale nemáš nikde bazén s aspoň vlažnou vodou?

panelacikova
16. jan 2022

@pribinak mám vaňu 😀 ale to cvičenie s bruchom, čo spomína
@marcellka32 to by mohlo pomôcť, akonáhle to napísala, spomenula som si, že mi to odporučila práve pre rozbehnutie čriev aj jedna pani, ktorá robí rehabilitácie, presne mi ten cvik ukázala. to bolo ešte v lete, ja som na to úplne zabudla, takže budem cvičiť aspoň takto. budem ležať a hýbať črevami pod teplým paplónom 😀

marcellka32
16. jan 2022

@panelacikova kľudne si naber teplú vodu do veľkej fľaše a priloz na brucho alebo cvičiť vo vani

panelacikova
16. jan 2022

@marcellka32 a inak všetko, čo si vymenovala, si vymenovala super, akurát, že práve toto všetko milujem. nevieš poradiť dobrý jedálniček (nejakú stránku), kde by sa dalo "jesť" z dostupných surovín pre nás, problémových? lebo ja som sa prehrabávala netom už nie raz, ale veľakrát sú tam také divné recepty zo surovín, ktoré ani poriadne nepoznám :(

panelacikova
16. jan 2022

@marcellka32 a len priložiť alebo počas toho cvičenia? a ak len priložiť, tak môže byť aj ohrievací vankúšik alebo odporúčaš skôr tú fľašu? inak teplú vodu ráno pijem, mne to nezaberá :( vždy ráno vezmem helicid na žalúdok a stiahnem 1,5-2 dcl teplej vody k nemu... a to dosť teplej

marcellka32
16. jan 2022

@panelacikova áno mám, len pridám poobede, ok ?

marcellka32
16. jan 2022

@panelacikova môžeš mať počas cvičenia na bruchu, môžeš cvičiť aj v bazéne brucho, vo vani

panelacikova
16. jan 2022

@marcellka32 super, vďaka, budem veľmi rada.... hlavne, ak to budú bežne dostupné suroviny pre "normálneho" človeka 😀 😉

marcellka32
16. jan 2022

@panelacikova ešte napíšem pitný režim: pomáha saratica, fatra, z lekárne minerálna voda zajecicka (1 deci denne) ako pitná kúra pri gastro problémoch, čaj lietajúca lastovička, tento čaj nesmú deti do 15 rokov, a piť ho len mesiac.. zároveň dodať telu veľa čistej vody
https://www.naturlekaren.sk/product/2799/lietaj...

alenatomova
16. jan 2022

@panelacikova Acidko z obchodu? To je nanič. Kupujem kefír alebo žinčicu. Tam sú tie baktérie živé - acidko nemôže fungovať, ak je pasterizované.

marcellka32
16. jan 2022

@panelacikova ďalej zbehni na vyšetrenie štítnej žľazy (Zlá funkcia spomaľuje trávenie), testy na alergie (mlieko, lepok-tieto zvyknú zapekať), dopisujem keď stíham, jedálniček hodím neskor

alenatomova
16. jan 2022

@bazalka1 dievčatá - my máme tiež v rodine tieto problémy s vyprázdňovaním. Keď niektorá píše, že v poslednom čase - že to nemá od narodenia, tak asi treba po prečistení čreva prečistiť - detoxikovať aj pečeň. Diéta, nájdete. Keď zanedbám a nafúkne ma ako kozu, je tu posledná pomoc - vliezť do vane, napustiť, ľahnúť na ľavý bok. No a odmontovať tú hlavicu zo sprchy a urobiť si domáci klystír. Napodiv to nie je nepríjemné, reguluješ si množstvo, teplotu, prúd - úplne iné ako v nemocnici. Treba upozorniť rodinu, nech si vybavia svoje potreby, a potom skúsiť. Aby nebolo brucho plné "do prasknutia", radšej si dám menšie množstvo vody a idem radšej na dve fázy. Kakanie vôbec nebolí - na rozdiel od stavu po tých preháňadlách. - Keď sa nedá vliezť do vane (pri cestovaní), vypijem sennový čaj, ale to sú potom kŕče ako druhý pôrod.

alenatomova
16. jan 2022

@bazalka1 Najmä keď si tehotná, je max. dôležité sa poriadne vyprázdňovať a nemať v čreve dlho tie ...sračky. Mám skúsenosť. Škoda, že lekári sa pri kontrole na toto nepýtajú. Ja som tiež takto chodila rodiť pred termínom...Akurát ma poslali domov. Pri pôrode zo mňa napriek dvom nemocničným klystírom potom vyšlo všetko naraz - decko aj s hovnami. Lekár sa rozčuľoval. Keď mi dali ten klystír, vytieklo to naraz a v čreve zostalo skoro všetko, čo sa tam posledné týždne ukladalo. Nechutné. Keby som bola tehotná ďalší krát, začnem s detoxikáciou čím skôr. Držím palce. Tuším tu nikto nespominal obilnú kávu typu Melta alebo - najlepšie z čakanky, púpavového koreňa. Tam je inulín, ktorý potrebujú tie živé dobré baktérie v čreve, aby sa mohli rozmnožovať. Dá sa kúpiť aj samostatne. Aby tie probiotiká nefungovali len jednorázovo...

marcellka32
16. jan 2022

@alenatomova áno melta je tiež 👍 alebo aj caro nápoj

bazalka1
16. jan 2022

@alenatomova jej dakujem za rady 🙂 no mne v prvom tehu klistir ani nedavali...mna velmi zacalo prehanat ako to namna prislo. A vseobecne ja mam nejaky stres z nemocnicneho prostredia a doktorov....jak mam ist na dajaku kontrolu so sebou alebo s dietatom tak to namna pride.
No vyskusam tu meltu alebo caro.... Zatial mi kava este neprisla nejak na chut tak som aj zabudla ze take je 🙂

alenatomova
16. jan 2022

@evia13 Pri dieťati som mala taktiku - keď už pil z fľaše. Ráno ešte pred mliekom aspoň 1 dl teplej vody - z fľašky s cumľom. Potom dostal ako odmenu plnú fľašku detskej kávy - decká chcú opakovať, ja som pila tiež; priznávam, že som mu ju trochu sladila. On mal taký fliačik na nohe, nepáčil sa mu, tak som ho motivovala, že keď vypije tú vodu, fliačik zmizne. Fungovali sme takto asi rok. Fliačik naozaj zmizol, po dlhšom čase, asi po pol roku.🙂

panelacikova
16. jan 2022

@marcellka32 šaraticu asi opäť zaradím, pitný režim dodržiavam inak dosť dobre, všetky vyšetrenia vrátane štítnej žľazy mám OK... 🙂

panelacikova
16. jan 2022

@alenatomova prosím, nevieš dať nejaký link na tie kávy? a je to cítiť kávou? ja som kávičkárka, ale vo všeobecnosti mi nerobí dobre a som si toho vedomá, možno by mi nebolo odveci zmeniť úplne druh....

panelacikova
16. jan 2022

@bazalka1 to máš fajn. máš zápchu, ideš k zubárovi 😀

bazalka1
16. jan 2022

@panelacikova :D :D :D no kiez by som tam tak rada chodila :D ja mam strach z doktorov 🙂