icon

Synechia, zrastené pysky a pošvový vchod u dievčatiek

mojkokolja
22. júl 2012

Ahojte. Zistila som, ze moja 22 mesacna dcerka ma zrasteny posvovy vchod a male pysku priesvitnou blanou. Sla som k pediatricke a ta nas poslala na gynekologiu do nemocnice kde je 2 hodiny tyzdenne detska gynekologia. Doktorka nam predpisala masticku a ze do 3 tyzdnov by sa to malo spravit, ak nie tak sa to musi chirurgicky. Ja som o tomto probleme citala na roznych diskusiach, ale vsade pisali mamicky ze im to bud hned ambulantne odtrhli alebo potom ked sa nedalo tak chirurgicky. No a docitala som sa ze tato masticka co mame obsahuje zensky pohlavny hormon a uz sa neodporuca davat. Mam z toho divne pocity. Dcreka dokonca krici pri cikani ze ma boo. Cikulku ma celu cervenu a aj zadocek. Co doteraz nikdy v zivote nemala, takze ta mast jej len zle robi. Uz to budu 3 tyzdne co natierame a nic, len problemy. mate prosim vas niekto skusenosti s takymto riesenim ze sa to samo odstranilo po danej masticke? Alebo mozte my napisat kto mate s tym dobre skusenosti ze vam to doktor hned odstranil? Sla by som aj do ineho mesta, ak by pomohlo. My sme boli v Martine. Dakujem vam velmi pekne

germaniawerks
5. jan 2017

každé dievčatko ešte počas prenat. vývinu má zrastenú pošvicu, v pozdnom štádiu gr. dochádza k tomu, že sa žemlice oddelia a ostane len hym. je to vývin ktorý prebieha aj počas nasl. života ženskej, kedy sa pysky postupne čoraz viac a viac vychlipujú

lucka08099
24. jan 2017

Ahojte, ja by som sa s vami tiez podelila o moju skusenost s tymto problemom. Uprimne sa priznam, ze ma nikto na nieco taketo neupozornil. Ani v porodnici a ani pediatricka. My sme mali tento problem pri 3,5 rocnej dcere. Pri jednej vecernej hygiene som si to vsimla, tak som zacala studovat co to moze byt. Hygiena u nas vyzerala asi tak, ze som ju len poriadne poumyvala a ususila. To bolo vsetko. Ziadne kremy ani oleje ani masticky, takze to mohlo byt pricinou. Ale stalo sa a pri tom vsetkom co som si precitala som bola az zdesena co nas caka. Uz pri navsteve pediatricky bol problem aby jej to ukazala. Nastastie to nebol ziadny hruby zrast,len tenka blanka. No po navsteve dr si tam nedala pozriet ani mne. Dr nam dala kremik co sa dava chlapcekom na predkozku a poradila nam sedave kupele v sleze lekarskom, harmanceku a repiku.
Takze sa zacal boj s kremovanim. Ja som na to isla tak ze vzdy po cikani som jej kazala sa predklonit aby som ju utrela a hned som ju natrela aj kremom, tak si to najskor ani neuvedomila ze je uz nakremovana. Kupele boli v pohode. A kedze je uz velka a vela si pamata, tak som ju nechcela traumatizovat, takze som jej tam nijako inak nezasahovala. A na noc sme natierali obycajnou vazelinou co sme kupili v lekarni.
Povedala som si ze ak to nepomoze, aj tak jej to dam urobit v anesteze aby z toho nemala traumu na neviem ako dlho. A predstavte si ze to pomohlo. Krasne sa to oddelilo. Najskor kusok, potom uplne. Pomohli len kremiky a kupele.
A ked som sa rozpravala o tomto probleme s dr sama mi povedala ze ona sa s tym pocas svojej 10 rocnej praxe stretava len posledne 2 roky a ze dokonca aj ich v skole ucili ze sa tam ma zasahovat minimalne. Tiez mi povedala ze ona si mysli, ze aj prehnana starostlivost skodi. Takze nejaka zlata stredna cesta.
Dokonca ani moja mama o niecom takom nemala ponatia a aj ked som sa o tomto rozpravala som starsimi zenami, tak vsetky na mna pozerali vyjavenie, ze o niecom takom ani nepoculi a tiez svoje dospele dcery nijako zvlastne neosetrovali. Len umyt a hotovo.
A neslo mi nejako do hlavy, preco sa o tomto probleme hovori len teraz, preco to doteraz nebolo. No potom som si spomenula, nie som si vsak uplne ista, ze aj ja som to mala a vyriesilo sa to po prvom styku. Ja si myslim ze to mozno bolo aj predtym,len sa o tom nehovorilo,nikto sa tam dievcatam nepozeral a ak neboli nejake ine problemy,tak sa to neriesilo.
Takze moj nazor je ten,ze ak to nie je zavazne a nesposobuje to problemy, tak by som skusila len kremovat a ak to nepomoze, tak az potom to riesit inak.
Mozno moja skusenost niekomu pomoze.

simonkaa5
25. jan 2017

@lucka08099 presne ani.nas.nikto.neupozornil.a.ked.to.niekomu.starsiemu.hovorim.tak.kuka.po.mne;-) aku.masticku.vam.dala.Dr.? Ja akurat synovi.mastim Triamcinolom ma.kusok.prirastene nieje.to.ona? Nasa.ma traumu.doteraz a je.od.toho.2 roky, zastupujuca.dr jej.to.oddelila.len.tak nasilu.palcom, fuj.tak.sme.skoncili v nemocnici.na.cievke.juj.doteraz.zimomriavky.my.premastujeme.sem.tam calciovou uz mame 4,5 roka.dufam ze uz.budeme OK

lucka08099
25. jan 2017

@simonkaa5 ano,je to ta masticka. Nam to nastastie len pozrela,nechcela to nasilu oddelovat,aby jej tam nahodou nieco nezaniesla,kedze by tam bola rana.
Tiez som sa velmi bala aby nas niekam neposlala lebo uz pri nej sme mali neskutocny problem aby jej to pozrela, nie to este aby sme isli k uplne cudziemu cloveku. Tam to aspon pozna.
A teiz som sa bala toho do kedy by si to potom pamatala, lebo neviem ci je to bezne, ale ked mala 3 roky, tak mi rozpravala o veciach ktore sa stali pred rokom. Takze ked si take malickosti pamata rok, tak kolko si bude pamatat nieco taketo traumatizujuce.
Takze ja som skor za skusanie doma mastickami, ak to naozaj nesposobuje nejake problemy. Samozrejme, keby nevedela cikat, alebo mala zapaly, tak to riesim tiez uplne inak. Ale naco ju zbytocne traumatizovat, vsak v zivote si mozno este kadeco zazije

adrika1239
25. jan 2017

My sme mali cez leto tento problem a jedna mamicka mi tu poradila aby som hned nebehala ale skusila velmi jemnucko poroztahovat a ked to budem vydiet ze to ide tak mam skusit jemne roztahovat a podarilo sa bez kremov a neviem coho vsetkeho ,od vtedy stym nieje problem

lucka08099
25. jan 2017

@adrika1239 to mas skvele ze ti niekto poradil. Ked som sa na to pytala mamiciek v mojom okoli co maju dievcatka, tak sa na mna vsetky prekvapene pozerali, ze o niecom takom v zivote nepoculi. Dokonca aj sestricka u dr sa na mna s udivom pozerala ked som jej povedala s akym problemom sme prisli.
A ja som jej to nechcela natahovat, pretoze uz ked ju dr pozerala,tak jej to trosku viac potiahla a mala problem sa vycikat. Kricala ako o dusu a to aj ked bola vo vani a vobec si tam nedala ani len pozriet, nie to ze by som ju tam chytala. Mozno keby sme nesli ku dr a hned skusam oddelit doma, tak je to ine. Ale niektore prispevky tu ma fakt vystrasili, tak som s tym hned bezala

adrika1239
25. jan 2017

@lucka08099 aj ja aom kade co precitala od rezania a detskej gynekologicky a zanedbanie hygieny atd. Ale radsej som posluchla jednu a chvala bohu som nemusela odtedy nic riesit , ale to je iste ze keby to mala uz hrubsie a nielen tenka blanka tam ,lebo ako som jej to trocha viac roztiahla ,vydela ze sa to rozdeluje ,tak som sa uz snazila co najjemnejsie roztiahnut,pravdaze aj plakala ale stale lepsie ako by jej to mali casom rezat...

lucka08099
25. jan 2017

@adrika1239 tak v tom s tebou uplne suhlasim. Je super ze si to tak skoro podchytila a vedela si to takto vyriesit. A este lepsie je ze s tym mate pokoj

adrika1239
25. jan 2017

@lucka08099 bodaj by ani jedna taky problem nemala ,velmi som rozmyslala nadtym co spravita urcite dakujem tej mamicke ktora mi to poradila.ak sa niektora boji ze jej ublizi tak jasne ze ide k lekarovy ,mali sme aj stastie a mamicka ktora to bude chciet takto spravit urcite odporucam to aby nie nasilu to robila ,nam to islo lahko ale nie silou zas

lucka08099
26. jan 2017

@adrika1239 a asi velke plus je to, ze to robi mama ktorej dcerka doveruje a nie cudzi clovek

barumila
12. feb 2017

Ahojte,
dávam aj svoj príspevok, možno tiež niekomu pomôže. U našej malej som si všimla zrasteného pošvového vchodu asi keď mala skoro rok. Pediatrička nám dala výmenný lístok na detskú gynekológiu, ale tiež nám odporučila aby sme to skúsili odstrániť aj samy. A poviem pravdu, keď som si čítala na fórach ako sa s deťmi na gynekológii nemaznajú a proste im to tam natŕhajú len tak šklbnutím prstami, tak sa mi na tú gyndu s malou nechcelo. Skúsili sme to doma, držal ju manžel, babka, malá plakala a mne sa tú blanku podaril predeliť zaostrenou špajlou asi na tretí krát. Stále si však myslím, že je to lepšie ako stresovať malú v cudzom prostredí s cudzími ľudmi na gynde, ktorí by sa s ňou nemaznali - z toho by mala iste väčšiu traumu. Bolo to len nepríjemné pre ňu i pre mňa, ale trvalo to len chvíľočku a potom sme sa pomaznali,ukľudnili a mali pokoj. Pediatrička nás pri kontrole vychválila, že super, ostatní čo sa vracali z gyndy, že to tam majú celé červené, natrhané.
Odporúčam teda najprv doma skúsiť, v domácom prostredí, dá sa to a stále je to menší stres a šetrnejšie ako u doktorov. Pevne verím, že keď odplienkujeme, už nám to hroziť nebude. Podľa našej pediatričky, ktorá už má skoro dôchodkový vek, takéto problémy v minulosti mala u niekoho raz za roky rokúce a teraz skoro každý tretí to má. Možno tie papierové plienky obsahujú niečo, čo vyvoláva takúto reakciu tela inak si to nevieme vysvetliť a to sa snažím dôkladne ju tam dole umývať, nie len tak povrchovo..

elisya
13. feb 2017

Ahojte,prosim Vas ako zistim ze ma zrasteny posevny vchod divala som sa na obrazky ale tak to nema ako to je na nich.ked jej roztiahnem tak tam ma taku bielu blanku a nikde neni vidno zeby tam bola dierka najprv som myslela ci to neni ta panenska blana ale zacinam mat celkom obavy.Dakujem za rady.

simonkaa5
13. feb 2017

@elisya presne ta biela blanka je zrastene, treba dierku.☹ panenska.je.dalej...

barumila
13. feb 2017

@elisya ano, ta blanka zakryva posvovy vchod. U nas ten vchod tak "zazipsovala". Treba ju prerusit, aby sa rozdelila a otvoril sa vchod. Je to len par milimetrov, na povrchu. Ja som to odstranovala tak, ze som pritlacala na stred tej blanky ostrou spajlov a trosku som akoby skrabkala. Kazdopadne ked nevidis vchod do posvy, je zarasteny blankou a teda to je ta synechia.

tweetinka.co
13. feb 2017

My mame ist s 3apol mesacnou... 😔...
Mam z toho mega obavy..

zrn
13. feb 2017

@tweetinka.co Veď vyskúšajte najprv to kúpanie v sleze a premasťovanie (vazelínou, slezovým krémom alebo nechtíkovým olejom) - má to dobré výsledky.

tweetinka.co
13. feb 2017

@zrn kde je prosim o tom pisane?
A nevies za aku dobu by to mohlo zabrat?
Termin mame vo stvrtok.. Ci skusim posunut?
Nemoze to sposobovat bolest napr pri cikani?..
Dakujem. Nemam vobec skusenost, prehlad..

errinye
13. feb 2017

Baby, niektore dievcatka sa s tym uz narodia. My to mame tiez uz asi rok prirastene v strede. Staram sa, vytieram, roztahujem, premastujem . Sedave kupele ... Nijak sa to nemeni. Stale je to rovnake. Pokial nemate problem s cikanim tak nerobte nic len to sledujte. Oni z toho vyrastu...Drzim palce

errinye
13. feb 2017

@tweetinka.co precitaj si celu diskusiu. Ukľudní ťa ;)

zrn
13. feb 2017

@tweetinka.co skús prelistovať toto fórum dozadu, je tam popísané koľko dávkovať toho slezu atď. Slez aj natieranie pokožku zmäkčí, a tá blanka by mala postupne povoliť. Určite radšej vyskúšať najprv toto. Pri mechanickom oddelení nasilu sa to zrastanie niekedy opakovane vracia, keďže tam vznikne rana. Pokiaľ nie sú nejaké symptómy (problémy s cikaním a pod), tak k lekárovi utekať nemusíte.

elisya
13. feb 2017

@barumila najprv som myslela ze to tak ma byt aby sa tam nedostali necistoty neprislo mi zeby to bolo az tak na povrchu preto som myslela ci to neni panenska.skusim to rozrusit ale mam s toho obavy na pohlad mi pride docela pevna

lucka08099
13. feb 2017

@tweetinka.co vsetko zalezi od toho ake to je. Ak je to jemna, skoro priesvitna blanka, tak by som nesla nikde. Nam to doktorka potvrdila, ze to nie je az take aby sme letely na gynekologiu a skusili to naskor doma. Ja som to tak spravila a pomohlo. Nepoviem ti presne ako dlho to trvalo, kym sa to oddelilo, ale pocitaj ze par tyzdnou to moze trvat. Nam sa to za ten cas nezhorsovalo ako niekto pisal ze po par dnos sa moze vytvorit hrubsi zrast. Ako som uz pisala vyssie, kupele a kremiky a pomohlo. Ak by ti mal drobec problem s cikanim, urcite by si si to vsimla, pravdepodobne by ti plakala pri cikani. A neviem ako to ma spojene, ale nasa to mala skoro cele spojene, ked sa jej to najskor oddelilo len zvrchu tak nieco vyse polovice, tak nam aj doktorka povedala, ze to uz je v pohode, aby som nepanikarila. Ze keby to uz aj tak ostalo, tak to nebude sposobovat problemy, ale napokon povolilo cele. Nadalej vsak natierame vazelinou.
Je to vsak na tebe. Ty si matka a vies co je pre tvoju malu najlepsie. Ak chces ist, pravdepodobne jej to hned rozrusia. A budete musit aj tak necim natierat. Alebo ak mas dojem ze to nesposobuje problemy, tak skus kupele a kremiky. Pre niekoho je lepsie riesit to doma, niektore mamicky su rady ze im to hned rozrusili

lucka08099
13. feb 2017

@elisya ja som to isla najskor ukazat detskej dr aby predsa len lepsie zhodnotila o co ide. Tiez som si nebola ista ci je to naozaj ono a ak ano, tak v ako rozsahu. A podla toho budes hned mudrejsia

elisya
13. feb 2017

@lucka08099 asi tam veru pojdem sice ked sme boli na prehliadke tak kontrolovala i som jej hovorila ze sa mi zda ze ji to zrastlo ale ona povedala ze nie tak som to potom uz neriesila.Tak uz neviem

simonkaa5
14. feb 2017

@tweetinka.neboj este je malinka to neciti nic ale tak skoro?

petruldo
14. feb 2017

@simonkaa5 dcére to gynekologička pred zákrokom potrela mezokainom, takže rozrušenie necítila ale po vyprchaní znecitlivenia pri čúraní ryčala jak tur, to ešte nemala rok. po poslednom rozrušení caa 2 r /bola som u dr 3 x/ čúrala zasa až po vyprchaní znecitlivenia a to boli mega ruky a do večera zadržiavala cikanie a nechcela ani do teplej vody čo ju to tak štípalo. 2 týždne ma medzi nohy nepustila.

@tweetinka.co takže moja rada, zobrať si k lekárovi svoj krém a hneď po zákroku jej to natrieť hrubou vrstvou aby si predišla štípaniu pri močení

simonkaa5
14. feb 2017

@petruldo zevraj sa.to da pekne bezbolestne oddelit.
My sme si presli tym horsim zastupujuca doktorka jej to ,,palcom,,natrhla takze zakrvavene hrozne.skoncili sme sa cievke tyzden v nemocnici ☹ viem o com hovorite ale ako som citala da sa.jemne bezbolestne.aj kremy.su.na.prerusenie mne pomohol pri synovi aj tu ho maminky spominali

errinye
14. feb 2017

Inak sa to bežne rieši v celkovej anestéze 10 minut laserom, nič nekrváca a nič neštípe. V deň keď sa zákrok koná ide sa aj domov. Môj pôrodník v BJ má týždenne 3-4 dievčatká. Dokonca mal aj prípad kedy dievčatko chodilo viav krát za sebou....Myslím, že to je lepšia alternalíva keď nič nezaberá a duplom pri malých deťoch. Asi aj nás to čaká no čakáme či z toho nevyrastie 🙂

barumila
14. feb 2017

@elisya Aj ja som mala stres veľký, až mi bolo mdlo. A tiež mi to prišlo pevné, preto sa mi to podarilo prerušiť až na tretí pokus, lebo som len tak trošičku pritláčala len aby som malej neublížila, ale potom som si pomylela, že keď pojdeme na gyndu tak jej to tam bez milosti šklbnú a možno jej aj cikušku natrhnú nielen blanku, tak som sa pozbierala trošku viac som pritlačila a ono to pekne povolilo. Nekrváca to a pokiaľ sa pretrhne len blanka dieťa nemá žiadnu ranu. Keď som tú blanku predelila, doslova zmyzla, ona vpodstate tvorila len také spojivo medzi okrajmi pošvového vchodu. Vyššie som čítala, že niekto to má aj rok vkuse - som prekvapená, lebo naša pediatrička nám dala na to týždeň a potom kebyže sa nám to nepodarí tak by sme museli ísť na gyndu. Ale možno to nevadí aj keď by tam bola tá blanka dlhšie. Ja som sa snažila dať ju preč aj preto, aby náhodou nezosilnela, aby to neskôr nebolo ťahšie odstrániť..

barumila
14. feb 2017

@elisya opravujem: tá blanka nám zmizla nie zmyzla 🙂