icon

Ťažký priebeh kiahni u trojročného dieťaťa

juliet86
27. feb 2019

Ahojte. Kiahne udreli tak ze su aj pod vlaskami a nie su ich stovky ale tisic snad. dieta nespi. neje. pije. ma horucky a chyta uz bluznenie z horucky trochu aj krce. na pohotovosti povedali nech ideme k obvodnej. mate niektora skusenost s takymto priebehom kiahni???? aky bol postup co vam pomohlo? privitam akekolvek tipy

alenah31
Autor odpoveď zmazal
janickadr
27. feb 2019

Treba ist na konzultaciu na najblizsie Infektologicke pracovisko, zvycajne je to Infekcna klinika ci oddelenie v nemocnici, vzdy maju svoju kontaktnu ambulanciu, kde sa treba poradit. Dieta s vyssie popisovanym tazkym priebehom kiahni vsak patri na hospitalizaciu, kde dostane infuzie a celkove antivirotika (do zily), pripadne aj nieco dalsie, ak to bud stav vyzadovat...

pininka
27. feb 2019

Moja kamoška má tri deti a prostredná mala presne takýto priebeh. Lekárka jej aj vravela.ze takéto stavy nechávajú v nemocnici. Zváz to, hlavne aby píla, nech sa nedehydruje.

prevenar
27. feb 2019

@juliet86 ..podavaj mu zvysene davky vit C . skus 5g / den ..rozpustene vo vode a podavaj cely den po glgoch od rana do vecera. nieco si o tom nastuduj . v DM dostanes prasok vit C ..stoju nejake 2 eura a mozes k tomu hodit lysicku sody bikarbony, aby sa to zneutralizovalo a nebolo take kysle.

juliet86
autor
27. feb 2019

@janickadr dakujem ti za odb9rnu zdravotnu radu.... prave ju vysetruju. bola by som pokojnejsia keby si ju nechali v nemocnici nech je pod dohladom. male chuda vyzera ako z hororu. starsia ma 5 rokov a za 3dni kiahnov bola v pohode. tato mensia konecna

juliet86
autor
27. feb 2019

@alenah31 mrzi ma ze tvoje dietatko malo takyto tazky priebeh ani som nevedela ze pri kiahnoch moze hrozit mesiac hospitalizacia. co s nou robili ked sa dusila ako jej vedeli pomoct? som rada ze je v poriadku

hettinka
Autor odpoveď zmazal
eri444
27. feb 2019

Na kiahne je dobré aj tantum verde. Vieš s tým aplikátorom, dobre sa to potom aj aplikuje do vláskov. No v prvom rade by som sa tiež asi snažila zbaviť sa horúčok, tie sú istotne horšie než samotné kiahne

alenah31
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
27. feb 2019

@juliet86 moja starsia nakoniec skoncila na virostatikach. Potom sa jej okamzite zacal zlepsovat stav. Predpisala jej ich obvodna, v nemocnici sme nastastie. neboli. U nej bol priebeh najprv lahky, tyzden len par vyrazok a potom zrazu nastal vybuch, vyskocila teplota a uz to slo. Hned rano sme sli k lekarke, predpisala tie virostatika a na druhy den nas prisla aj pozriet domov. Dala nam instrukcie, co robit, kedy do nemocnice...

juliet86
autor
28. feb 2019
juliet86
autor
28. feb 2019

ma ich aj v pusinke ale v hrdielku vyzera ze nie.... ma horucku okolo 39.1 39.3 po cipku do hodiny o pol stupna nizsie. pri vanach zabaloch ruci ako tur uz neznesie ani dotyk a mojkanie...

janickadr
28. feb 2019

@juliet86 A ste doma ci v nemocnici? Lebo takyto nalez patri jednoznacne do nemocnice... A vana a zabal tiez nie su idealne...

jeyka
28. feb 2019

Nase mali obe az 40tky horucky, ktore neklesali. boli sme kvoli tomu aj na pohotovosti a tam nas len odbili, ze preco som ich nedala ockovat 😖. O tom som pocula vtedy prvykrat. Nasa obvodna mi odporucila telo oplachovat v hypermangane, to ich dezinfikuje a vysusuje. Pozor voda musi byt jemne sfarbena do ruzovofialova, inak moze popalit kozu lebo je to silne. Hlavne sa to nesmie dostat do oci. Davaju sa 2-3 zrniecka, alebo tak nejak. Nam pomohol. Prajem skore uzdravenie

akvabela
28. feb 2019

@juliet86 juj, som nevedela, ze mozu az tak vyzerat, skore uzdravenie prajem!
@alenah31 mrzi ma, ze napriek ockovaniu dostala dcerka kiahne so zlym priebehom, vacsinou je to naopak a byva po ockovani lahky priebeh. Kolko mesiacov mala dcerka, ked ju ockovali?
@janickadr Ty si prosim Ta doktorka? Nas syn dostal kiahne v 11m1tyzden a tu v Kanade sa proti nim rutinne ockuje, ked dieta dovrsi rok. Bola som teraz v pondelok na klinike, aby ho zaockovali aj s MMR, ktore sa tu po dava taktiez v roku a so zdrav. sestrou sme sa rozhodli ockovanie posunut o mesiac, lebo MMR je ziva vakcina a este nepresiel ani mesiac odvtedy, co dostal syn kiahne a ze vraj zive vakciny sa maju podavat minimalne mesiac po sebe. No este mi aj spominala, ze kedze dostal kiahne pred 1. narodeninami, nemusi to znamenat, ze bude voci nim imunny a mala by som ho napriek tomu, ze ich prekonal, zaockovat. Resp. ak ho nedam, tak mu v buducnosti zistit odberom krvi, ci je proti nim imunny. Co si o tom myslis? Dakujem krasne!

mily7
28. feb 2019

@juliet86my sme mali u druhého dieťatka taký priebeh. Volala som linku dôvery o pol tretej v noci,či je to normálne, mala som strach zo zápalu môzg.blan,aby sa kiahne neskomplikovali. Tam mi len oznámili ze to je normálne. Toľko ich pomoc. Môj malý ale pil,mal horúčky, veľký vysyp, skriabanie,mal to aj v ustach. U nás len znižovanie horúčky, pitný režim dodrzat a hypermanganom umývať zabralo. Hypermangan trošku do vody, do vedra som dala,to do vane a polievala tým. To pomáhalo voči svrbeniu aj zápalu. A áno b čko a c čko brali. Pritom jedno dietko super ľahký priebeh a druhé ťažký. Ani fenistil nezaberal, ani dithiaden.

juliet86
autor
28. feb 2019

@janickadr lekarka poslala domov. ze len znizovat teplotu cipkami :/ ...

janickadr
28. feb 2019

@juliet86 No ale neverim, ze ste boli na infekcnom, taketo dieta by urcite neposlali domov. A bez akejkolvek dalsej liecby, to je fakt chore...

janickadr
28. feb 2019

@akvabela Ano, som. MMR je urcite vhodne minimalne o ten mesiac posunut a proti kiahnam by som urcite neockovala, ak, tak dala po par rokoch skontrolovat protilatky (najskor vo veku okolo 5-6 rokov)...

simsalabim
28. feb 2019

@juliet86 dcera vyzerala podobne a ako som pisala vyssie, dostala virostatika. Zvlastne, ze vas len poslali domov.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
juliet86
autor
3. jan 2021

@ada12345 zvladla to doma. trapila sa par dni. potom to zacalo ustupovat

ada12345
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
20. feb 2023

@simsalabim Obnovujem temu… To naozaj mala tvoja dcerka az po tyzdni zhorsenie? Po tyzdni?

simsalabim
20. feb 2023
drahomirrra
20. feb 2023
migl88
13. jún 2024

@drahomirrra moj syn 5 dni absolutne nic dokooy mal 45 vyrazok, nesvrbelk ho to a na 6mden dostal 40tky horucky, 3 dni sme och nevedeli zrazat, boli sme na pohotovosti, infekcnom a dostal nakoniec antobiotika pridruzeny bakterialny zapal