icon

Tiky a zášklby svalov

monicacha
17. sep 2013

Má niekto skúsenosť s tikmi či zasklbmi svalov u detí .. ? dcérka má tiky na tvári..sklbe plieckom , kriví pusinku , má zasklby svalov na tvaricke ..
má niekto podobne skúsenosti ? zacalo jej to asi odvtedy čo sme sa odsťahovali z jedného mesta do druhého...

shybaby
15. sep 2018

My este stale bojujeme s tymi tikmi, uz je to dlha doba cca 2 roky a stale jej to neprestava.raz je to lepsie raz horsie,lieky neberie ziadne tiapridal nepomahal, neviem co by jej to zmiernilo.

janinka84
15. sep 2018

Aj moja 5 rocna dcerka ma obcas tiky. Zaujimave,ze cez prazdniny som ich u nej nespozorovala. Navrat do skolky a obcas robi take cudne pihyby s ocami a s nosom. Pritom tvrdi,ze chodi rada,ucitelky ma fajn,vraj je vsetko fajn. Ale vnutorne napatie asi ma...

maminecka2
16. sep 2018

@janinka84 Ahoj, aj moj syn ma tiky, tiez cez prazdniny ovela menej, on celkovo horsie znasa zmeny- akekolvek, aj pozitivne- ale len podvedome, ked sa ho pytam, aj ked len tak nenapadne sondujem tak vsetko OK. Neurologicka to zhodnotila ze je velmi vnimavy a sikovny (az moc, ukazala to aj vysoka aktivita EEG), a ze nasava strasne vela podnetov a vyvijajuci sa mozog to nedokaze spracovat a z toho su potom tiky. Teraz nastupil do skoly a posledne 2-3 dni vyrazne zhorsenie 😔. Davame horcik, omega, B komplex.
Inak ja mam hrozny problem ho neupozornovat nech to nerobi, strasne sa musim premahat. A je mi ho strasne luto. Len ho pohladkam alebo objimem ked ma taku zlu chvilu, nech mu to podvedomie "citi" ze sme s nim a nic zle sa nedeje.

daandra
17. sep 2018

@janinka84 prosím ťa,akenphybubrobi očami? Aj naša robí očami ,pred Aspavanim najmä a v unave

daandra
17. sep 2018

@maminecka2 nám odporučili aj hipoterapiu a kanistefaoiu, plávanie..vraj to môže sklidnit

maminecka2
17. sep 2018

@daandra U nas to zatial nie je v nejakom hroznom stadiu, ma to hlavne doma, v skolke si to nevsimli, neviem ako to je teraz v skole. Urcite zvieratka pomozu, u nas by to musela byt posledna moznost, syn zvierata moc nemusi- teda jedine hady a ine plazy, pavuky, slimaky, hmyz- to by chcel aj domov (najradsej kobru alebo aspon velhada 😫). Plavanie ma tiez za trest, co sme pri nom uplakali za tie tri roky co chodil, joj. Bude chodit na katate 3x a kreativny kruzok 1x tyzdenne. Uvidime co prinesie cas a vacsia zataz v skole.

lauritka00
Autor odpoveď zmazal
danielahamar
7. okt 2018

Ahojte, pridávam sa k matkám, kt. majú doma deťmi s tikmi, nám to začalo v takom väčšom rozsahu min. školský rok, ruky a ústa, tento rok to pokračuje očami /gúlanie, alebo tlačenie očí von z jamok, ako keby si ich chcel uvolniť/, máme 12, u nás je to psychika, zo školy, v utorok máme prvú návštevu u psychol., ale školskej v centre cppap rozmýšlam aj o návšteve psychol., čo má ambulanciu, asi to bude mať väčší efekt, uvidím v utorok, neurologičke som to spomínala a ona, že keď je psych.nátlak v škole, treba to vyriešiť, dovtedy sa tiky nevyriešia a preto nám vlastne aj začali, dávam mu 800 magnézium v tabletkách, ale len každý druhý deň, prihlásili sme ho na aikido, aby prišiel na iné myšlienky, no uvidíme a hlavne je introvert, kt. nenávidí školu, lebo mu nič nedáva a tiež nemá kámošov, lebo v jeho veku nie je vhodný žiadny kandidát, takže ako Vás tu čítam, verím, že do 15 sa to vyrieši samo, lebo je mi z toho smutno, že s tým neviem nič spraviť, napomínať som ho prestala, ale niekedy sa neudržím, hlavne ak sedí vedľa mňa a sto krát za minútu vykrúti ruky a prevráti oči, ale snažím sa, naozaj😔

misjana
15. okt 2018

Ahojte, dcera ma tiky-mika hlavou akoby ukazovala nie, mala ine tvarove tiky pred prazdninami,cez prazdniny uplne vymizli, teraz isla do skoly a je to velmi zle. Rada by som navstivila psychologa,viete mi,prosim odporucit v Bratislave niekoho,kto sa tymito tikmi zaobera? Citam,ze davate magnezium-to vam niekto odporucil? Dakujem za kontakty 😉

danielahamar
16. okt 2018

@misjana ja som ho zacala davat sama, aj som to spominala neurologicke a ze ok. magnez. je na nervovu sustavu, takze uskodit nemoze

yukki
16. okt 2018

@lauritka00 áno, je to na tom istom základe zrejme

daandra
16. okt 2018

@misjana prosím vás aké tvárové tiky? Našej sklbe v nosovom krídle, ústa jej ťahá do strany, resp do rôznych strán a máva pohyby očí v únave...zasklby svalov na tele..nik si to nevšimne, vidím to len ja a manzel...vrajo z tohoo môže vyrásť, boli sme u neurológa aj psychiatra pre istotu, dostáva len magnézium a b komplex.

misjana
8. nov 2018

@daandra dcera akoby ukazovala hlavou nie (teda hybe hlavou zo strany na stranu). Neurologicka mi odporucila tiez to magnezium, davam jej to, boli minuly tyzden aj prazdniny a dost sa jej to zlepsilo.

danielahamar
8. nov 2018

@misjana aj nám sa zlepšili tiky cez prázdniny, ale vidím, že 4dni v škole a zas sme tam kde sme boli

kaka72
3. dec 2018

@slavculino Dobrý deň, pre Vás je už možno problém s tikmi zažehnaný. Len sa chcem opýtať, dcéra mala aj zvukové a motorické tiky? A nebol jej diagnostikovaný Tourette? Náš syn má totiž obidva druhy tikov, žiadne iné diagnózy nemá, zajtra ideme k psychiatričke. Keď som si prečítala Vašu reakciu, trošku ma to povzbudilo, že to prejde a čo sa týka trpezlivosti o tom ani radšej nepíšem....

daandra
3. dec 2018

@kaka72 dobrý deň, ja sa tiež obávam,že postupne to u nás speje k touretu,čítam všetko,čo sa dá a povzbudením je najmä na angl stránkach, že tiurett je najmä detské ochorenia je, len tretine ostane do dospelosti..

danielahamar
3. dec 2018

@daandra minule som aj ja čítala o tourete, nie je mi všetko jedno, kedže u nás to trvá už vyše roka

slavculino
3. dec 2018

@kaka72 Dobrý deň. Robíte dobre, že idete psychiatričke. Nám lieky zmiernili príznaky. Dcéra mala aj motorické aj zvukové tiky, raz žmurkala očami, potom mykala rúčkami, potom pošklbávala bradou, potom hmkala, zvukové a motorické tiky sa u nej striedali... Trpezlivosť! Verte, v puberte to prejde. A možno aj skôr... Držím palce!

lucinka37
3. dec 2018

Ahojte, po roku sa opat bohuzial vraciame dotejto temy 😱😭 po minulom roku ako tiky prisli tak odisli. No teraz opat a zas :( ale hladame stale pricinu preco... Baby nemoze to byt z atb.? Maly bral min. rok 3x pi sebe atb a pitom sa zacal tikat, teraz ma v priebehu mesiaca dalsie atb a zase tiky... Uz som z toho v koncoch ;(

daandra
3. dec 2018

@danielahamar u nás od januára, hlasové nemá, ale septom opakuje niekedy moje slová a asi t ok u, je hlasový..je to hrozne pozorovať, ona má také očné ,že pozerá dobíja keď zaspáva,alebo jej vyletia očká hore dobíja, nemôžem sa na to pozerať a nevie zaspať preto...ďalej jej stále skĺbenie real sťahuje polky zadku na striedačku, alebo naraz, rozťahuje jej samovoľne prsty na nohách, a má tvárové roku, krúti jej pusu jemne e viditeľné a začalo nos ťahať smerom nadol...nik si to nevšimne z rodiny..ale je to určite..ja čítam veľa rád na stránke na FB anglickej stránke ,kde sa jedná o prírodnú starostlivosť, odporúčajú bez lepku a mlieka skúsiť..mala má dlho riedku stolicu, tak skúšame, ďalej objednala som si odtiaľ.mahnezko..nejeden zdravotník sa vyjadril,že naše magnézium galvex je akurát dobre na prehananie..sú tam kadejaké rady...my sme tiež boli u psychiatrický v mt a tá vylúčila autizmus v akejkoľvek forme a vravela mi ,nebojte sa žiaden touretu, no ja vravím, či to tam nespeje..keďže vidím ako to ide a vravela nebojte sa urobíme všetko pre to..ale čo všetko...tie lieky keď čítam hrôza a čo sú skúsenosti tak vôbec nepomáhajú...chodíme aj na kanisterapiu, ale zjavne nič..dcéra má 4 a pol a nálady strašné ,čo je vraj typické pre Tourett, ale je inak múdra,šikovná..ak bude vedieť niekto poradiť,budem vdacna

daandra
3. dec 2018

@lucinka37 nedocitala som sa nikde že z antb ale každá choroba zhoršuje tíky, to som sa docitala

daandra
3. dec 2018

@daandra ospravedlňujem sa za chyby, mobil sam

ivetka_kamo
3. dec 2018

@slavculino nemusí to prejsť, niekto mne veľmi blizky to mal tiež z času na čas keď bol malý, ale v puberte to prišlo znova a teraz ako dospelý to už má sústavne, tourette, je to hrozné, on je s tým ok, ale tí sprostí ľudia ako naňho pozerajú jak na dementa, žiaľ, neviem to ani inak povedať a ešte keď sa k tomu začne niekto smiať, hrozný pocit

danielahamar
4. dec 2018

@daandra to ako píšeš tie nálady, aj môj má, ale ja to skôr pripisujem jeho povahe, takže to asi bude niečo iné , ale tiež mi lepí, že to ide k tomu touretu, kedže to trvá uť tak dlho, ja som teraz bola s ním u det. na očkovaní a povedala, že ak vidím zhoršenie, aby som mu nasadila guajacuran, ja milujem tú tabletku /podľa všetkého nejaké zázračné bylinky 😀/, ak sa chcem uvoľniť - spím po nej ako zarezaná, ale ten klud v duši na druhý deň, je neopísateľný, takže ktožvie, ako by mi nato reagoval mladas, ešte som mu ju nedala, lebo od posledného stretka v škole, máme ako tak pokoj. Ale ruky-prsty stále vytáča, aj oči, ale aspoň už ústa menej.

@ivetka_kamo ja som minule videla taký dokument o touretákoch, podľa všetkého to majú ludia, kt. majú vyššie IQ a nevedia nejako pracovať s tými všetkými informáciami, kt. hltajú a hlavne v tom dokumente, to boli všetci úspešní ineteligentní ľudia, kt. niečo v živote dosiahli, Osobne sa poznám, tiež by som sa pozerala, minule som sa aj zadívala na chlapca u mudr. a od toho času čítam o touret, či náhodou aj mi nie. Všade píšu o tikoch, že deti z toho vyrastú, hlavne deti v puberte, tak som zvedavá

ivetka_kamo
4. dec 2018

@danielahamar ano, v puberte sa ti stratilo, ale potom vrátilo ale bez prestávok už :(

kaka72
4. dec 2018

@slavculino Dobryyy..... aj Vám. Ďakujem za odpoveď. Ste pre mňa veľkým povzbudením. Naš syn má teraz 10 rokov. Pred dvoma rokmi mal asi mesiac jeden zvukový tik odišlo to samo, teda len magnézium sme brali. Po 6 mesiacoch sa tiky zvukové vrátili iné, sem tam motorické. Chodili sme ku psychológovi, prešlo to po 3 mesiacoch. Bol kľud 7 mesiacov. Tento november sa to vrátilo ma tiky všelijaké. Zatiaľ bez liekov, ak mu to tiky ma zmierniť som ochotná dat aj predpísané lieky. Zatiaľ nemá žiadne iné diagnózy, ktoré by mali touretta sprevádzať. Žiadne ADHD, žiadny AS, syn je však veľmi citlivý, mam pocit, že on plače niekedy za celú rodinu. V škole tento jeho stav zatiaľ všetci akceptujú, teda vedia čo mu je a vedia čo s tým, resp. že ho nemajú upozorňovať. Ma prísnu, ale spravodlivú p. Učiteľku, ktorá povedala, že keby deti mali len takýto problém v škole, že tiky, tak ona učí s radostou. Tak budeme veriť, ale niekedy sa na to nedá pozerať a najhoršie je, že tým vlastným deťom neviete pomôcť, ale chcete.

slavculino
4. dec 2018

@kaka72 Nebojte sa, prejde to. Aj dcéra bola veľmi citlivá, raz dva sa rozplakala..Koľko som aj ja presedela na internete v snahe dozvedieť sa čo najviac. A už je to pre mňa len vzdialená spomienka...Teraz je z nej dospelá mladá žena. Tiky prešli a borili sme sa s akné. Už ju len tak hocičo nezdolá...

daandra
4. dec 2018

@danielahamar prosím ťa, ako vytáča tie prsty? Naša napríklad rozťahuje prsty nôh ale to samé sa jej robí, tak ako keď myka ústami...

daandra
4. dec 2018

@slavculino veľmi zaujímavé čítať, že to trvalo viac rokov a prešlo? Čítam,že tretina detí, aj keď to je Tourett, tak v dospelosti to tretine prejde úplne. Prosím vás, dcérku aj diagnostikovali?

danielahamar
5. dec 2018

@daandra také ako keby hral na klavíri, ale až tak ako nejaký profík