Trojkomorový hydrocefalus
Moja dcéra sa narodila predčasne ale všetko je v poriadku len má rozšírené komory mozgu a včera jej diagnostikovali trojkomorovy hydrocefalus. Aké máte s tým skúsenosti?
ukončený 36 tt...nikomu to nejde do hlavy že má hydrocefalus. dcérka je až veľmi šikovná po neurologickej stránke. máš nejaké skúsenosti?
@lasy96 Moja známa má dcéru už dospelú narodila sa s hydrocefalom, ale mala šťastie, že sa to u nej veľmi nejak neprejavilo, mala na ZŠ ťažkosti s matikou, napr. nedokázala sčitovať nejaké príklady s určitým číslom, potrápili sa s tým dosť, ale inak bola ok. Teraz chodí na VŠ umeleckú a všetko je v pohode. Držím vám palce.
mne vraveli aj to že je aj šanca že sa jej to zlepší že je to stále vo vývoji. usg mozgu jej bolo indikované už v pôrodnici len kvôli tomu že má hemangiom na hlavičke a tým zistili rozšírené komory mozgu. bože strašne sa bojím tej dg. veď dcéra je naozaj tak šikovná. neviem sa s tým zmierit
@lasy96 nič nie je stratené... jej hlavička a mozog sú vo vývoji, treba sa popýtať lekárov aké je to vážne... väčšinou sa tie komory začnú nadmerne plniť tekutinou a hlavička keďže je makká sa zvačšuje... nevšimla si si nejaký nárast hlavičky u nej? Aj toto sa dá zvládnuť katétrom 😉
@lasy96 Ahoj. Nemam s vasou diagnozou skusenost, len chcem povedat, ze vam drzim palce. ❤ Dcerka je sikovna a aj ostane sikovna.. uvidis.
@lasy96 som zdravotná sestra takže skúsenosť mám takmer rutinnú :-/ uvidíš ako sa to vyvinie, netreba sa stresovať 🙂 ak je naozaj v poriadku je veľká šanca že sa to bude vstrebávať... a ak by jej hlavička nedajbože začala aj rásť, v takomto rannom veku je super vyhliadka do budúcna 🙂
@lasy96 neplas sa. Ja poznam 2 ludi s hydrocefalom. Ked sa to hned podchyti-co je asi aj vas pripad, bude normalne fungovat. Jeden z tych ludi bola moja spoluziacka-velmi sikovne a inteligentne dievca. Druhy je starsi pan, takisto inteligentny a ani na jednom by si nic nezbadala. Drzim palceky.
@lasy96 tak možnosti sú teraz oveľa lepšie ako v minulosti... kedysi to neriešili a nechávali ľudí takpovediac dožívať... ale ak by náhodou začala hlavička rásť kvôli nadmernej produkcii tekutiny v komorách dá sa chirurgicky vložiť taký katéter ktorý tekutinu odvádza a tým pádom nesposobuje vážnejšie poškodenia mozgu... skús si nájsť túto dg na nete a ten katéter sa volá SHUNT 😉
aká je šanca že sa dcérka z toho úplne dostane? lebo doteraz sa jej tie komory stále rozširovali. je možné že sa teraz začnú zužovať? je to vôbec naozaj reálne?
@maciatkolulu na kramáre k dr. Balazovjechovej. boli sme 28.11. a chceli nám dať kontrolu o mesiac ale to už budú vianoce tak nás objednali na 15.12. včera sme boli pri pediatricke, tá jej zmerala hlavičku a má 43,5 že v norme. a podľa pediatrickinych meraní od narodenia jej hlavička rastie úplne normálne. no na kramároch jej antropometricka namerala 45,5. tak ja už neviem čo si mám myslieť.
@maciatkolulu dakujem za povzbudivé slova... presne to potrebujem počuť. ja stále dúfam že nebudú potrebné žiadne zákroky. dakujem ešte raz
@maciatkolulu dakujem za všetko. 15.12.ideme na kontrolu tak dám vedieť ako sme dopadli.
@maciatkolulu prosím ta môžeš mi ešte raz popísať to ako ju mám hojdať? moc som to nepochopila. dakujem

V ktorom týždni si rodila? Takto skoro je ťažké robiť závery keď nepoznáme všetky skutočnosti... hydrocefalus je ťažka diagnóza avšak podľa toho ako sa budú komory správať...