Trojročný syn zadržiava stolicu a má paniku pred kakaním
Zdravim, môj syn bude mat v auguste tri roky od dvoch rokov chodime na nocnik. Vsetko ok az na kakanie. Nejde kakat ak mu nijak nepomôzeme aj 4 dni. Pri tom mu treba, ale ma strach. Ked bol mensi mal strasne tvrdu stolicu aj krv mal trosku v stolici a odvtedy ma paniku. Urcitu dobu sa vykakal len vo vani potom sme ho to odonaucili. Braval rok Movicol je to prasok aby nemal tvrdu stolicu on vsak nema tvrdu stolicu koli jedeniu ale kôli zadrziavaniu.Prestavala som mu davat ten prasok lebo si nemyslim, ze je to dlhodobo u tak maleho dietata dobre uzivat. Momentalne mu davame kazde dva dni klistir inak to nejde zadrzuje to aj po klistiri, place a nakoniec sa vykaka.Je to boj a nevieme co s tym nik ani lekar mi nevie poradit.ON MA proste strach a ked mu treba ide so lahnut do postele.....dakujem za kazdu radu,sylwi
@sylwi ahoj. My sme sa 4 roky od narodenia trápili. Nič nepomohla ani gastro. Nakoniec nám poradila jedna lekárka na pohotovosti, 2x denne piť cca 15 minút namočene vo vode 1 čajová lyžička chia semiačok a a 1 čajová lyžička mletých lanových semiačok. Treba to piť pravidelne. A deta nechať v kľude sedieť na nicnicku v ktorom je teplá voda (tak aby nemali namočenú ritku, a voda má byť len tak tepka aby sa neibarila ritka). My sme ráno zapli rozprávku a nechali dcéru aj 15 minút sedieť na nicniku aj keď ne kakala, vždy pravidelne cca v rovnaký čas ráno aj večer aby sa vytvoril návyk. A cca po týždni z ničoho nič to začalo fungovať, krásne sa sama v kakala. Dcera ma už 6 rokov, stolicu ma stále dosť pevnú a hutnu, ale vďaka chia sa na nej vytvorí taky klzky film a bez problémov ju hneď vykaka, lanové semiačka zas spôsobia že hovienko nie je ako skala.
@veronikadamianko vďaka veru už dlhodobo uživame,začali sme na 16ml a už sme na 4-5ml,tak super....akurát ma trápi,že už sme boli na tom tak,že kakala každého 2,5az 3 dni a teraz už je to zase 4-5dni :/ stolica je fajn klzká ale tak čas nekakania ma trápi :(
@lilli251 môj už neužíva vôbec ale vždy ho dám na wc každé dva dni keď sa nevypyta neexistuje aby 3dni nelákalo proste musi a niekedy vidím a už viem že chce kakať a nepovie a keď sa ho spýtam tak povie no dobre môžme skúsiť..vždy si kadečo na wc pozeráme a nakoniec výška..vyskúšajte ho tam posadiť zoberte knižku a povedzte keď bude lákať budete si pozerať u nás to funguje
@lundus dobrý deň, prosím vás, chcela by som sa opýtať, tie semiačka namočíme do vody a tú vodu treba vypiť alebo vyhrať tie semiačka a konkrétne tie? Lebo ešte vodu by som doňho možno dostala ale semienka asi ťažko :( my sme už vyskúšali tiež všetko možné, ale zrejme ozaj musí pochopiť sám, že je to súčasť života a nebáť sa to dať von... Ďakujem
@sylwi dobrý deň viem že stará téma no chcem sa spýtať pomohlo Vám niečo? Moja dcérka 2,5 roka robí toto iste a mame taký istý problém neviem si rady :( snažím sa ovocie vodu ale zadržiava stále úmyselne :( tiež mi pripada že to už ani nieje stravou ale psychikou boji sa tiež mala občas tvrdšie aj trosku krv a odvtedy jej to zostalo taký blok :( vykaka sa aj na 4 deň a aj to ju musím už pridržať na záchode aby neušla :(
Mali sme uplne to iste asi cca v 3 rokoch... U nas to musela vyriesit dr - predpisala jej prehanadlo, cipky, vysetrila ju (dcera si aj tak nejak nahovorila ze doktorka ju vysetrila tak ju vyliecila a uz jej pojde pekne kakat)... Kazala mi zopakovat rovnako liecbu ked zase nebude chciet kakat zopakovalo sa to este par krat v priebehu mesiacov ale nastastie uz ok...dr mi aj vravela ak to bude stale nech jej zavolam aby sme to poriesili neviem akoby to riesila ale led tak sa skuste poradit
Aktuálne riešim tento problém aj ja s mojou 3 a pol rocnou dcérou. Už dlhšie zadržiava stolicu, Celiakiu vylúčili aj alergiu na bielkovinu krav.mlieka. Niekedy sa nevykaka aj 4 aj 7 dní. Stalo sa ze aj 9. Vidím, že ma nutkanie ale netlačí, zadržiava to. Snažím sa dávať po jedle na záchod, ona vždy zvykla do záchoda s redukciou kakat, nie do nocnika, ale rozmýšľam, ze kúpim takú redukciu aby jej neviseli nohy pripadne kúpim vyšší nocnik. Je to boj, Celá rodina s tým trpíme, lebo to neskutočne ovplyvňuje celé dni, nemôžeme si nič plánovať, ona zase nechce papať, stikuta sa jej už na 4ty deň čo nekaka a brucho ma nafúknuté. Sk menej prdka. Snažím sa dávať espimisan aj vlákninu. Vidim ze píšete ze davate lanové semiačka a citron? tie skúsim tiež.
Chcela som sa však spýtať, či ste pri týchto problémoch to riesili vždy najskôr zmenou stravy, zmenou režimu a pod. Alebo ste najskôr absolvovali gastro, kolonoskopiu, proste aký postup bol napr.zo strany pediatra. Naša pedatricka je hrozna a vôbec to nerieši. Z krvi alergologicka vylucila celiakia a alergiu na bielkovinu kráv.ml.
Dá sa zistiť zo sono bruška nejaký problém s crievkami? Nejaké zúženie? A ako prebieha kolonoskopia? príp. Ake ine diagnos. metody sa používajú na zistenie príčiny? Veľmi pekne ďakujem za odpovede a rady
@weru3ka držím palce ...viem co prežívate a aké to je obmedzujúce pre rodinu a hlavne trápenie keď neviete ako pomôcť. Prestali sme to riešiť slovné, na nocnik alebo na záchod ju dávam až vtedy keď vidím ze už to asi na ňu ide, ona to zahana pohybom, vtedy je extra akčná a hlučná beha, skáče...vtedy viem, že jej už treba, tak zapnem rozprávku a dám na nocnik a strašne ju doma za to chválime. Sama po sebe splachne, rozprávali sme aj rozpravky vymyslene o rodinke hovienok ale su šťastné že su na svete a uz nemusia byt v tme v brusku....bože, akože toto fakt len tu môžem rozoberať na MK 😂😂😂 ale ako píšem, najskôr pár krát sme museli tie čipky dat a teraz pekne aj bez toho...viac polievok, čia semiačka do jogurtu vody, jablká , banán taky tvrdý nie mäkký mrkva čerstvá nastrúhana, menej ryžu, viac zemiakov, pečivo len graham a celozrnný chlieb, biele minimálne, slivkové stavy...
Inak napr. Vždy viem ze už by dá mala vykavat aj podľa toho ze vtedy menej je, nemá chuť, vtedy jej dávam aspoň veľa piť a hlavne tu mrkvu čerstvú s jablkom nastruhanym..potom to už ide 😀 Pozor sle mrkvu varenú Veľmi nedávať , ta ma opačný efekt
@pataja dakujem krasne za odpoved, som rada,ze je to za vami a uz sa netrapite
Tie semiacky som zacala davat ,dnes stvrty den a zatial nebola
Tak uvidime....jedlo ma upravene aj pit jej ponukame stale
Ale dodala si mi nadej,ze raz to prejde....snad
Dakujem
@weru3ka dobry den, my sice sme mali tento problem davno, vid hore prispevok, trvalo to jeden cely rok ale mame to nastastie za sebou....drzala stolicu aj tyzden, boli to tazke casy....vyskusali sme toho mnoho ale nam pomohlo davat v tom istom case na nocnik, pri rozpravke, ten zvierac sa tam asi uvolnil a nejako som ju namotivovala aby sa skusila vykakat neslo to hned ale potom to zacalo a zacala kakavat.... som stastna ze to mame za sebou, uz je to davna minulost ale bol to boj a trapenie. prajem nech vam to rychlo prejde
Mile mamicky,ktore mate problem u deticiek s kakanim,opisem vam nas pribeh:
Mojsyncek uz od 1roka mal problem so zapchami,trpel prikakani,mal strasne bolesti bruska,zacalo sa to presne na stedry dena az do silvestra sme sviatky preplakali,chcl kakat,ale neslo to.skusili sme alternativnu medicinu-doc.Nema-z Kosic,naozaj malemu pomohol,sme mu velmi vdacni,zbavil ho velkychbolesti,maly uz kakal skoro kazdy den,no nie uz s velkymi bolestami,chodili sme k nemu skoro 2roky,takze vietesi predstavit kolko zahranicnychdovoleniek sme tam minuly,ale sme vdacni,ze malemu pomohol aspon zmiernit bolesti pri kakani.prestali sme chodit k Nemovi,lebo uz mu viac nevedel pomoct,tak sme navstivili gastro,odtial sme absolvovali kolonoskopiu a potom pravidelne ontroly s naordinovanim klistyru a a prehanadiel.nechcela som to synovi davat,ale ked som videla,ze zasa nemoze kakat,tak som to skusila,hoci ten efekt nebol taky ako v nemocnici kedze moj maly velmi malo pije tekutiny,mal nutkanie,ale nevede to vytlacit,tak zasa velmi trpel,to sompovedala,ze uz to mu nedam,ale ked par dni nemal stolicu,takzase somto dala a takto dookola skoro rok,potom sme bolo na ct irigografiua tam zistili,ze 4rocny chlapcekma rozsirene crievko a dole zasa zuzene vplyvom nahromadenia sa stolice,teraz som odmietla davat prehanadla a podobne,skusila som babsky recept:
CITRONOVA VODA A LANOVE SEMIENKA.po dvoch mesiacom uzivaniamozem povedat,ze je to zazrak a moj maly syncek konecne kaka plny nocnik,co somu neho este nikdy nevidela a dokonca bezbolestne,pekne sa zamysli a uz toide samo.dokonca aj dnes to boli az 2nocnikykto neuvidi tak neuveri.samozrejme este pouzivame movicol,nahodou sme o nom poculi,tak sme to skusili,ja myslim ze to dietatu pomahalebo to vidim u syna.
Preto mamicky,ak mate podobny problem vyskusate ponuknut dietatu stavu z pol citronu do stamperlika a doliat teplou vodou+mala lyzicka lanovych semienok,lepsia je kombinacia sezamovych alanovych ale stacia aj lanove.davam to synovy ked pride zo skolky,alebo vecer,potom zapije movicolom a ide na nocnik,a ono to zatial funguje,tesime sa,dokonca uz gastro zatial nenevstevujeme.
Ak potrebujete radu,rada odpise,prestastna mamicka
@kolivew prosim vas ako davat tie lanové semiačka? a kolko? to ich treba pomliet do tej vody vysypať?
@kolivew prosim vas ako davat tie lanové semiačka? a kolko? to ich treba pomliet do tej vody vysypať?
@sasha871 neneluem iba na lyžičku do vody a do pusy
Teraz v DM kúpite prášok proti zápche ..je to s elektrolytamu,to čo som kupovala stanovy z Nemecka. Skúste prášok rozrobit do vody každý deň a uvidíte syn pôjde na záchod.
Ahojte. Túto temu som veľmi intenzívne riešila aj u nás doma s mojim synom, ktorý od 1,5 roka zadržiaval stolicu aj niekoľko dni, veľmi pri tom plakal, mal bolesti a veľký stres. Samozrejme ho to veľmi ovplyvňovalo aj v hre, v bežnom živote a tiež nás všetkých vlastne, pretože sme si museli počítať či nám vyjde nejaký výlet, kedy naposledy kakal, aby sme z toho vôbec niečo mali. No bol to už extrém. Hladala som info aj tu ale nic účinne som tu nenašla, skúsili sme všetko. Rady od lekárov, úprava stravy, masticky, probiotiká, zmakcovace stolice, naozaj všetko. Nic nezaberalo, lebo to bolo v hlavičke. AVŠAK nasli sme účinný “liek” a teraz už mame takmer rok od tohto problému pokoj. Viem ako to trápilo nás, preto sa chcem s vami rodičmi ktorí to riešite podeliť a snáď to pomôže aj vám. Zašli sme za psychologickou, ktorá nám odporučila TERAPIU HROU, resp. FILIÁLNU TERAPIU. Je to zázrak a doteraz som neskutočne vďačná za informácie ktoré nám psychologička dala. Terapiu robíme už takmer rok, pol hodinku raz do týždňa doma a už po pár prvých terapiach sa zacal problém s kakanim meniť k lepšiemu. Teraz bude mať syn takmer päť rokov a už to ani nenazyvame problémom, lebo už nie je. Takže odporúčam každému aby si našiel vo svojom okolím detského psychologa ktorý sa venuje aj terapii hrou a verím že to pomôže aj iným rodinám. Držím vám palce!

@maca411 tusim 9ch to bolo 🙂