Tuhá stolica a bolesť u 4,5 mesačného bábätka

vejavi
23. mar 2013

mamicky, prosim poradte mi, ak mate nejake rady alebo skusenosti... vsetko sa zacalo tym, ze moja mala dcerka pomaly priberala. narodila sa s vahou 3630 g, v 3. mesiaci mala 4920 g a v 4. mesiaci na prevazeni ,,len " 5150 g, co nie je ani 250 g za mesiac. je len dojcena, tak pani doktorka navrhla zacat so zeleninovymi prikrmami, aby mala nabrala viac na hmotnosti. zacala som teda s mrkvickou, ale z tej mala strasne tuhu stolicu a plakala, ked mala ist kakat, tak som jej uvarila najprv len samotny zemiacik, teraz aj s brokolicou a po tyzdni pribrala uz na 5460 g, co je super, to je az vyse 300 g za tyzden. 🙂 lenze teraz sa vykakala az na treti den, aj to zas s placom a tuhsou stolicou. neviem, co by jej bolo vhodne davat papat... sme objednani aj na gastro, ale to az na maj a dovtedy co? ☹ dakujem vam za vase odpovede!

xlucia
23. mar 2013

@vejavi kup infandophilus. prve 4 dni davaj rano a vecer do trochy studenej vody, alebo mieka a potom len raz denne. davaj dlhodobo, min. 3 mesiace.
urcite to nemen za biogaiu alebo podobne veci. su slabe
a este jedna vec. ked prikrmy, tak potom aj vodu k tomu. dojcensku. mrkva velmi speka, tu na dva tyzdne vynechaj, daj inu zeleninu.

anjelik87
23. mar 2013

@vejavi mrkvova stava, varena mrkva zapeka a surova prehana 😉

vejavi
autor
23. mar 2013

dakujem za rady, vazim si to... 🙂
@xlucia ale nie je infant dophilus az nejako od pol roka? pri starsej dcerke som ho pouzivala asi rok od jej 1. rocka, tiez mala problemy. a vodu som k zelenine pridavala hned od zaciatku, no mrkvu nemala uz tyzden a aj tak dnes zasa tuho kakala a to len so spominanej brokolice a zemiakov... uz ani neviem, co jej mam dnes dat papat, aby som jej neuskodila.
@anjelik87 no, mohla by som jej vyskusat tu surova mrkvu pomixovat na kasu, ked bude takto zle, len by som chcela, aby sme sa zacali nejako normalne stravovat a nemali taketo problemy, chapete, ze?

xlucia
23. mar 2013

@vejavi ano je. ale moj syn mal take problemy ako vy, a mali sme to schvalene troma lekarmi. je to len probiotikum, ale kvalitne... nemusis sa bat.

aristka
23. mar 2013

je to tým,že si prešla na tuhšiu stravu,ak stolica robí problém,daj jej glycerínový čípok,nech sa jej kakanie uľahčí

luciannka83
23. mar 2013

@aristka glycerínový čípok nie je pre také malé deti. Je od 10tich rokov. Ale keď už sa fakt nijak nebude dať, tak 1/3čípka. Ja som ho malému dala, keď bol zapečený. Stolica mu nezmekla, akurát ho nutilo tlačiť. Reval ako besný, bola som bezmocná lebo som mu nevedela pomôcť. Nikdy viac to nechcem zažiť. Robila som mu umelé mlieko do vývaru z ovsených vločiek. Treba dávať papať viacej vlákniny. Nám veľmi dobre pomáha jabĺčko. To je kaka hneď po papaní. 🙂

aristka
23. mar 2013

moja glycerínový čípok tu bol vždy,to len teraz vymysleli,že sa nemôže dávať ,aby sme do detí pchali samú chémiu,rózne kvapky a probiotíká,ktoré tvrdú stolicu nevyriešia a ťahajú z vás peniaze,kedysi keď nebol glyc.čípok mamičky dávali deťom čípok z mydla ,ktoré boli tukové a všetci to prežily,glycerínový čípok je len olej a drobcovi neublíži a zmäkčí stolicu a nebude drobca bolieť kakanie,to že sa robí stolica tvrdá samozrejme nevyrieši,ale malé drobča ,ktoré prechádza z mliečka na tuhšiu stravu a črievka si musia zvyknúť,do takéhoto drobčaťa určite denne jabĺčko nedostaneš,nehovoriac,že zo stolicou môže mamička bojovať aj časom a nebude vedieť drobcovi pomôcť .

anka2103
23. mar 2013

moj zacal velmi z infandophilusu vrackat 😖

meryenes
23. mar 2013

Tiež sme sa s tým trápili, keď mala malá asi 10 mesiacov. Natri jej hlavne riadne krémom ritku, aby sa jej ľahšie tlačilo a nespravili trhlinky, lebo potom sa to ešte zhorší. Ja som sa malej snažila pomôcť aj tak, že keď tlačila, tak som to proste chytila do servítky a snažila sa vytiahnuť, lebo ona, keď cítila, že to nejde, alebo ju to bolí, tak to tlačila zase naspäť. Pomohlo jej to. Zvýš jej aj príjem tekutín. Nám pomohla aj teplá masáž bruška s froté utierkou. Neboj, zvládnete to. Držím palce 🙂

vejavi
autor
23. mar 2013

dakujem vam vsetkym za prispevky, cenim si ich a som rada, ze sa tu najdu taki ochotni ludia ako ste vy 🙂 kazdopadne dufam, ze vase rady pomozu a s malou to zvladneme!
@luciannka83 viem, co si zazivala, je hrozne vidiet svoje dieta trapit sa a v tej chvili mu nijako pomoct ☹ nepriala by som to nikomu... urcite nieco vyskusam. tiez som rozmyslala aj nad tym jablckom, len mne sa zda este mala na to, aby som do nej pchala vsetko mozne a hlavne pocas takej kratkej doby napr. behom par dni skusala, co by jej pomohlo, ked nema ani 5 mesiacov, je stale kojena a zatial si zvyka len na zeleninu a celkovo na krmenie lyzickou. radsej by som ju zacala prikrmovat az od pol roka ako starsiu dcerku, no ta nemala problemy s priberanim... ved uvidime, vyskusame a dakujem.
@aristka v niecom s tebou urcite suhlasim, pretoze farmaceuticky priemysel je poriadny biznis! ale zas niektore lieky su nevyhnutnost a pomahaju. ak sa nebude zlepsovat, kupim jej ho a uvidime... dakujem pekne!
@meryenes hej, hej, kremujeme, aj sme masirovali brusko a cvicili sme aj s nozickami, ja som jej zas pomahala tak, ze som jej trosku viac otvarala ritny otvorcek, aby jej to mohlo lepsie prejst a aj to sa mi zdalo ucinne. tiez dakujem a dufam, ze sa jej aspon tie trhlinky neurobia...

1ivanka1
23. mar 2013

Nagastro idete kvoli tuhej stolici?

vejavi
autor
23. mar 2013

@1ivanka1 no vlastne nas tam objednala pediatricka este pred tym ako sme zacali s pikrmami a teda ako aj zacali tieto problemy. bolo to kvoli tomu, ze mala za mesiac nepribrala ani 250 g, ja ju len kojim a v rodine mame celiakiu, tak sa doktorka zlakla a ze pre istotu nas tam objednala a uvidime, ze mozno vsetko dopadne dobre a my budeme aspon vediet, ze malej nic nie je. potom nam kazala zacat s prikrmami, mala aj pekne pribrala, lenze zas nas trapi tato stolica... tak teraz neviem, co je lepsie 😒 kebyze aspon viem, ze je to len docasne pokial si zvyknu crievka na takuto stravu. pri starsej som to vobec nepoznala... a pocula som, ze na tom gastre taketo deticky uspavaju, tak mam aj strach z toho vysetrenia ☹ ved uvidime, ako to pojde dalej.

aristka
23. mar 2013

@vejavi mám tri deti ,sama som zdravoťák a viem čo sa robí,biznis,ale niekedy aj u lekárky treba len prikyvovať a radšej dať na rady našich mám a starej overenej klasiky 😵

1ivanka1
23. mar 2013

@vejavi no aj my name tuhu stolicu,vedela by som tu o tom pisat romany,na gastre sme este neboli,vlastne este nikde skoro, vsade mi hovoria ze na adekvatne vysledky je mala,ze az po roku am urobia nejake testy ak budrm chciet.,, 😒

canama
23. mar 2013

presne viem o com pises a nie len kvoli zapekaniu by som uz mrkvicku ako prvy prikrm pri dalsom dietati nikdy nezvolila. skus avokado, jablcko alebo vyvar z ovsenych vlociek. a neboj sa dieta si zvykne na zeleninu aj ked ju nezacne jedavat ako prvy prikrm....to je taky mytus. a este vy som skusila lanovy olej, len neviem ci sa moze takym malym detom...

vejavi
autor
23. mar 2013

@aristka tak, tak, neboj, uz niekolkokrat som aj ja tak konala a urobila som po svojom. tiez nechcem zbytocne pchat do svojich deti chemiu. lenze niekedy sama neviem, co by bolo najlepsie a zas, keby mam pocuvat svoju mamu-ta by vsetko liecila len doma a takmer bez akychkolvek liekov. raz som ju posluchla, prisla som do nemocnice neskoro, mala mala uz hnisavu anginu, museli jej nasadit antibiotika, doktori ma tam zdr...kali a vtedy by som sa radsej pod zem prepadla, ze co som to ja za mamu. asi najlepsie zlaty stred, vsetkeho moc skodi!
@1ivanka1 jaj, no ta nasa doktorka riesi niekedy vsetko az moc pedantne. na jednej strane som rada, ale zas na druhej, hned po tom ako mala tak bolestivo kakala nas chcela poslat na hospitalizaciu do nemocnice a to je miesto, ktore vobec nechcem ani len vidiet, pokial to nie je samozrejme nutne... starsia dcerka ma takmer 2 a pol roka a tiez mala odjakziva tuhsiu stolicu, teraz kaka dokonca skoro stale len bobky, ale s tou nic neriesime, lebo sa nam nezda, ze by s nou nieco nebolo v poriadku. ved uvidite, ako to pojde dalej, ale keby sa vam nieco nezda, urcite sa tam da ist aj skor, hovorilo mi to viacero znamych... drzim palce!

luciannka83
24. mar 2013

@vejavi nám pomohlo, keď som vyradila varenú mrkvu a ryžu. Ale ten odvar z ovsených vločiek by si jej mohla skúsiť dať na lyžičku alebo cez striekačku. Ja keď som bola malá, tak mi mama do toho zavárala sunar. Dáš vypiť len tú mazľavú vodu. cca 2PL ovsených vločiek a 3dl vody. Vodu zleješ a dáš malej cucnuť a vločky zješ s jogurtom 🙂

vejavi
autor
24. mar 2013

@luciannka83 ved mrkvu som hned vyradila po tychto problemoch, aj brokolicu. znie to ako fajn napad, vyskusam a uvidime... a ako si to presne robila? do horucej vody, resp. mlieka? mohla by som si odstriekat aj moje materske, to by mala najzdravsie. a nemohla by som jej tam podla teba tie ovsene vlocky aj rozmixovat a dat jej to tak?
@canama no to uz by som ani ja nikdy viac nevolila. pri strasej dcerke sme mali inu pediatricku a zacinali sme s ovocnymi stavami a ovocim, len potom si horsie od tej sladkej chuti zvykala na zeleninu, vobec jej to nebralo, preto som pri druhej chcela zacat radsej so zeleninou, len som mala zvolit iny druh. a sucasna doktorka mi to poradila aj preto, lebo mame domace zemiaky, aj mrkvu, ostatne uz z obchodu a ona je velkou zastankynou domacej zdravej stravy. dakujem za poradenie, vyskusame a na ten lanovy olej sa informujem...

luciannka83
24. mar 2013

@vejavi ja som zaparila ov horúcou vodou a nechala postáť. Vody treba dať viac, lebo vločky dosť nasiaknu. Zyšnú vodu som zliala do fľaše a pridala nutrilon. Ja by som jej to s MM nemiešala. Daj jej to len na lyžičku. Párkrát denne miesto vodičky, alebo čaju. Na fľašu nedávaj, aby sa ti neodstavila. Vločky obsahujú lepok. Asi by som vločky ešte nedávala. Ja som začínala prikrmovať ryžovou a kukuričnou kašou. Lepok som začala dávať až neskôr. A ten výluh z vločiek by mal vyzerať ako hlien. Vtedy je to najlepšie. Ja som potom kupovala v zdravej výžive aj ovsený nápoj. Je to také podobné ako ten výluh. Ide o rastlinné "mlieko". Kľudne by si ho mohla dávať malej piť. A keď nepriberala, tak prečo ste nezačali dokrmovať UM. či máš mliečka dosť, len ona nechce papať? A nechápem prečo ti kázala dr. začať prikrmovať zeleninkou, keď od ukončeného 4tého mesiaca sa začínajú dávať kaše a od ukončeného 5tého mesiaca zelenia. Ja som dávala od ukončeného 4tého mesiaca ryžovú a kukuričnú kašu. Kupovala som ich v instantnej forme a tie som zalievala mliečkom. Môžeš urobiť aj s MM. Ja som mala tiež málo mlieka. Dokrmovala som nutrilonom. Ale my sme fičali na fľaši lebo môj drobec bol lenivý ťahať. Tak ja som mu do nutrilonu do fľaše pridávala 1odmerku ryžovej krupičky na večeru a samozrejme vačší cumeľ na fľašu.

vejavi
autor
24. mar 2013

dakujem pekne za postup, vidis, aka som?! ved mna vobec nenapadlo, ze ov obsahuju lepok... ten samozrejme este nechcem davat! vyskusam to len s tou lyzickou, to bude najlepsie. mlieka mam praveze dost, teda nie ze by som si ho musela odstriekavat, ale ani mala nebyva casto hladna, v noci mi praveze prespi aj 6 hodin, stalo sa uz aj 8, 10, dokonca 12 hodin, co som pri starsej nepoznala. a ona aj pekne papa, pocujem ake glgy prehlta, pekne si odgrgne, aj vygrcka, takze si myslim, ze v tom problem nie je... najprv mi ju kazala doktorka cez den castejsie prikladat, ze mozno je taky typ babatka, ze pokial jej neponuknem, sama si nevypyta, teda samozrejme, ak nie je moc hladna. tak som ju krmila castejsie, ale ucinok bol len taky, ze viac a castejsie grckala... neviem, preco mi dr. zacala radit so zeleninou, asi preto, ze nepodporuje kupovanu stravu, ale domacu-my mame pestovane zemiaky, aj mrkvu, jablka, atd. a druha dr. mi zas radila zacat s ovocim, co tiez nebolo pri starsej dcerke idealne... asi som urobila chybu a mala som este pockat. no tvrdili, ze tym nic nepokazim. teraz som z toho taka zmatena, ze neviem, co robit, ale nerada by som s malou experimentovala, uz to chcem mat za sebou a nech je vsetko v poriadku...

dupkax123
25. mar 2013

ahojte. mám 2mesačného synčeka ktorý má problémy s kakaním. je na umelom mlieku / francuzskom ar/ asi týzden pred tým mal nutrilon ar a tiez sa nevedel vyprázdnit. teraz 21 a 22 marca kakal sám a od tedy zas len s teplomerom. má aj probiotiká infants dophilus a dávam mu kvapky baby calm. neviem co mám robit. prosim poradte

vejavi
autor
27. mar 2013

@dupkax123 a co ti na to povedala pediatricka? neviem, ci by to mohlo byt tym, ze mu nevyhovuje ani jedno mliecko alebo ma nieco s travenim, ale urcite sa s niekym kompetentym o tom porad... bohuzial, ja ti asi neporadim, lebo s umelym mliekom nemam skusenosti, ja som obidve dcerky len dojcila... skus tu normalne zalozit novu diskusiu na tuto temu, aby ju videli vsetky uzivatelky a mamicky, lebo na tieto odpovede sa pozrie len malinko mamiciek, tak je mala sanca, ze ti niekto poradi... kazdopadne drzim palce, aby sa malinkemu polepsilo.

iculka
30. mar 2013

cawte dievčatá, tak sa pridavam, mlady ma 6m a tyzden a zacali sme ochutnavat tuhu stravu, cca 2 tyzdne. Doteraz mal sem tam problemy s kakanim, ale rektalna rurka vzdy zabrala. Po tom ako sme skusili jablko, dusene mixovane, trosku kase kukuricnej, ci ryzovej, mrkvu a zemiak, stal sa zazrak a stolica sa premenila na "dospelacku". No moja mama skusila predvcerom dat banan rozpuceny a je zle. Uz druhy den z neho doslova taham servitkou v oleji bobky, strasne pri tom tlaci a poplakava. Neviem ako mu mam pomoct, bojim sa ze mu to blokuje ostatnu stolicu a netrpezlivo skaredo povedane cakam kedy sa rozplace a uz neprestane. Samozrejme su sviatky a nemam sa ako spojit s nasou lekarkou. Pri kazdom prebalovani sa snazi tlacit, vidim ze tam nieco je ale nevieme to dostat von. Naozaj mam skusitt ten glicerinovy cipok..? Nenapada vam nieco co by ho ako sa hovori protahlo? Odvar z vlociek som mu uz dala a zatial nic, aj sa mu bojim dat dalsiu tuhu stravu aby to nebolo este horsie. Inak stale kojim, dnes je len na MM a ten odvar dostal. Dik zaa vsetky rady, budem vdacna.

vejavi
autor
6. apr 2013

prepac, ale az teraz som to tu nasla. neviem, v akom ste stadiu, snad ste to dobre zvladli a maly je uz naporiadku. ja sama moc neporadim, lebo s malou tiez este vselico skusame, ale neboli sme na tom az tak zle... tiez mame este problemy, tak sa este trapime...

vejavi
autor
13. apr 2013

vsetkym mamickam, ktore maju podobny problem, ako sme mali my odporucam liek duphalac, dala nam ho dr. na lekarsky predpis a fakt pomohol! vyskusali sme kadeco, asi vsetko, co mi tu druhe mamicky radili, ale bolo to stale zle, malej sa ta tuha stolica nedala pretisnut, museli sme jej s manzelom pomahat, otvarat otvorcek, aj vytahovat tuhe bobky kazdy den, chudatko ako plakala, ale konecne je to lepsie, ale klop, klop, klop.

1ivanka1
16. máj 2013

@vejavi ako dlho ste ten sirup pouzivali?

1ivanka1
16. máj 2013

@dupkax123 zmenit mlieko...ale ar zapekaji vsetky...my sme si tym zial presli a doteraz to nie je ok... 😒

vejavi
autor
16. máj 2013

@1ivanka1 uz ho pouzivame vyse mesiaca a mame ho brat aj nadalej, to mi povedala aj dr. na gastre. my berieme denne len 1 ml, aj ked sa moze malickym detom davat az 5 ml. vraj jej ublizit nemoze, je to mala davka, v horsich pripadoch sa moze brat aj viac...

reni93
16. máj 2013

my sme mali rovnake trampoty, tiez som ju len dojcila a odkedy som zacala prikrmovat hrozne place pri kakani sme zazivali. malej pomohli az ovsene kase ( nekupovala som tie instantne, ale robila som ich z ovsenych vlociek plus pridala najprv varene jablcko, neskor nastruhane surove). odvtedy nebol ziaden problem. tolko nasa skusenost...🙂

1ivanka1
16. máj 2013

@vejavi kolko ma mala?