Tupozrakosť u deti
Dobrý deň mamičky hľadala som niečo na internete o tupozrakosti u deti a tam chválili jeden prístroj z Bieloruska АИСТ-01ЛК. nemáte s ním niekto skúsenosti či to vôbec funguje a ako a kde ho zohnať. Za každú radu alebo skúsenosť vám veľmi pekne ďakujem
Mamičky chcem sa spýtať či niekto Neposuvate ten prístroj z Bieloruska. Pýtala som sa nato našej očnej no nejak sa nevyjadrila k nemu. My ale potrebujeme každé jedno riešenie vyskúšať. Malý ide mat 4r ľavé ocko takmer nevidiace. Diootria - 14, tupozrake. Nemôžme ani na dlho prelepovat lebo nevidí nič. Očnú skolku nemáme na blízku, chodíme raz do týždňa na pleoptiku doma cvičíme ale veľmi je to malo nato aký mame stav. Naše ocko je ako mŕtve a ja chcem veriť ze ho nejak rozhýbeme. Prosím myslíte že ma zmysel ten prístroj? Ne posunie niekto pls? Ďakujem
@katkapalo1 poznam jedno dievcatko, ktore malo -13 plus sedy zakal a to nosilo sosovku a nie okuliare pri takejto dioptrii? odkial ste? moja dcera ma -7.
@mery34 Sme BR. No okuliare Nosíme má v nich 4diop nosí rad ale z lepením je to ťažko, do skolky tak ísť nemôže doma vydrží hodinu pri hrách potom už za lepiť nechce.no neviem ako ďalej v okolí 50km nieje špeciálna škôlka žiadna
@katkapalo1 ahoj, ak skoro nič nevidí, tak skús s ním cvičiť večer po tme. Na začiatku videnia su vždy iba SVETIELKA. On to nechce, lebo prd vidí, ako píšeš. Využívaj pri tom svetielka na bicykel, vianocné svetielka, gemuziny z PEpca, mojim som kupila takú baterku s projektorom, a vymýšlať. Tiež mame tienovú knižku od Rabčanovej.
Bojujte o oko, ešte nie je neskoro. Prípadne tablet a pušťať videa - baby sensory stimulation a pod.
Napíš mi kludne IP, mam synčeka po sedom zákale, očka sme prebudzali v 4 mesiacoch, nevidel nič, a išli sme "od nuly". Na začiatku FAKT LEN SVETIELKA. Teraz je už skoro tma, treba to využiť 🙂
@katkapalo1 my sme doma tiez v 4 rokoch bojovali s lepenim a v skolke ucitelka zalepila a bez problemov mala nalepku. Ako moze mat iba 4 dioptriu? Mojej dcere najskor namerali -8 a dali jej -6 do okuliarov. Casom sa zastabilizovalo to ocko na -7. Decka bojuju, nie je im to prijemne.
@sarafortuna ak by som mohla zaujímali by ma nejaké hry. Aj s tými svetielkami. Nemáte náhodou tu apku Anna soft.? Neviete my poradiť či je zmysel to stiahnuť a predplatiť.?
@katkapalo1 nie. Toto nemame. Baby sensory je na youtube. Ale skor pre mensie deti. Moj ma rad z tej edicie Car parking, tak sa to asi vola.
Pre 4rocneho asi projektor, alebo s baterkou svietit na stenu, vecer nad postel dat svetielka, nech si pozera/obzera.
Knihy kontrastne, jednoduche, bez pozadia...
Mne to terapeutka vysvetlila tak, ze ked ma dieta zlozite obrazky, ulohu, tak to oko sa nestimuluje. Nema dovod sa snazit to pozerat, sledovat, tak oko nepracuje.
Dolezite je najst, co bavi vasho syna. Parkovat auticka na kontrastny karton napr. Cierny, alebo naopak biely. Kreslit si iba tmavymi farbickami (svetle mozno nezachyti na bielom papieri).
Proste skuste takto rozmyslat, kontrastne, farebne, kriklave, svietiace... a s tym nech nieco robi.
@katkapalo1 my sme si kupili annasoft, a nam to pomohlo... ale intenzivne kazdy jeden den trenovala, a cely rok. a odvtedy sa nam oko upravilo o 5 riadokov, vie lepsie citat. Teraz v decembri ideme na kontrolu tak som zvedava, ze co. Ale lekarka nam povedala, ze este jeden riadok ked sa posunie, tak bude vidiet ako bezny clovek... Reálne malo ludí vie bez okuliarov prečitat aj posledný riadok.
Cize za mna k tej aplikácii, oplatí sa za 40 - 50 eur investovat na jeden rok a podstivo cvičiť. Moja bude mat teraz 7 rokov, rada kreslí, čize aj ked robí túto aktivitu, tak má okluzor, aby si to trenovala. Samozrejme do skoly nosí iba okuliare, pretože ucitelky to nemaju radi, a vraj deti škaredo píšu.
Robila aj vypichovačky, na pintereste sú rôzne makety na "vyšívanie"
https://sk.pinterest.com/pin/704391197950484437...
ja som jej toto vytlačila, a stale s takou velkou ihlou, alebo šidlom to vypichovala. Toto robila nerada.... ale musela...
@katkapalo1 skusila by som asi este inu ocnu doktorku, mozno aj kramare, ved to fakt nic nemoze vidiet, ak ma -14 a ma len -4. Potom tie okuliare nemaju az taky velky vyznam. U nas sa dcera velmi branila akemukolvek kresleniu aj vyfarbovaniu vo veku 4 roky, kedze fakt nevidela a nevedela si to spojit ocami. Teraz ma 8 a vytvarnu zboznuje.
Ahojte. Chcem sa spýtať, či sú tu maminy školákov s tupozrakosťou. Zaujíma ma, ako to deti v škole zvládajú, hlavne tie menšie - prváci, druháci. Predsa len, ešte sa len učia písať prvé písmenká...mali s tým väčšie ťažkosti ako iné deti? Majú nejaké špeciálne úpravy? Berú p. učiteľky ohľad na to, že písmo možno nie je úhľadné? Alebo sa to do školskej dochádzky upravilo natoľko, že nebol potrebný iný prístup? Máme doma predškoláčku a ja mám veru zo školy obavy. Budem vďačná za odpovede.
@natali.83 priamo neporadim.
Ale u vas uz je to stratene? Aj na Kramaroch uz maju pristroj na virtualnu realitu, ktora funguje aj u starsich deti a očko zobudi. Myslim, ze je to to, co vyvinuli v Martine ;).
Treba si dat spravit posudok, a ak ma nejake znevyhodnenie, tak nech to mas na papieri. U vas asi 2d videnie, vsak? Teeba s tym oboznamit skolu i ucitelov, riziko vidim hlavne cez prestavky a vychadzkach... ale to uz vies ty, kde ma dcera slabe stranky.
@mery34 ako vieš keď na jedno oko vidí takmer dobre a na druhé takmer nič používa to dobre a pokiaľ mu ho nezakryjeme tak ani by nik nepovedal ze má taký problém. Len tým ze slabé oko nepouziva ostáva tupozrake. Tieto okuliare má na bežné nosenie. Na doma keď cvičíme a sme iba v byte mame iné. Tam ma diopt - 12 a na dobrom oku ma mliečne sklo. To Nosíme doma ale nevydrží dlho je to silná Diop boli ho hlávka všade naráža lebo nevie odhadnúť tak musí si zvyknúť asi predsa len Nosíme ich mesiac
@katkapalo1 aj u nas je druhe oko zdrave.
@natali.83 moja dcera uz je tretiacka, nic som v prvej triede neriesila s tupozrakostou u ucitelky. Moj muz ma stopol, ze nech jej nerobim ulavy, sedava v prvej alebo druhej lavici kvoli okuliarkom. Pismo nebolo uhladne, teraz uz celkom pekne pise. Na oci jej to prekvapivo pomohlo, chodime na ocne cvicenia a raz za mesiac ju skontroluje a vtedy hlasila zlepsenie. Citanie tiez islo.
Mamicky a viete o tom, ze tupozraki nevidi 3d ale 2d. Je to relativne, ale pristor a hlavne hlbu, jamy, schody vidia inac ako ludia s oboma ocami. Preto je na mieste, upozornit skolu na to. V novom prostredi mozu mat problem.
@sarafortuna ale ked v ziadnom novom prostredi nema problem - dovolenka, nove miesta, tak potom je zbytocne upozornovat skolu. Pri tom mnozstve papierov od rodicov, kde polka deti ma nejake ulavy od psychologov, si to ucitelka len zalozi a nebude osobitne pracovat s tupozrakym dietatom. Moje dieta problem nema, funguje normalne. Stalo ma to kopec casu a velmi dlhy cas straveny v ocnej skolke pocas predskolskeho veku. Treba sa poradit s ocnou lekarkou, zalezi od stupna odchylky.
@mery34 tak potom je sikovna. ;) Zalezi aj od toho, kedy o to oko mozog prisiel ;), preto pisem, ze je to relativne a dost rozne.
Moj ma 2 roky, 2d videnie z ineho dovodu ale v lese by sa mi otrepal o zem kazdu.chvilu. 🙂 hadam sa nauci i moj.
@sarafortuna ma to od narodenia, na skulenie sme prisli v roku ale to dostala iba -1.5 dioptriu.Nebola to dobra ocna doktorka a druha jej v troch rokoch namerala -8. Skoro som vtedy odpadla, preto zastavam nazor radsej si to premerat aj u druhej lekarky v pripade nejakych pochybnosti. Na rozdiel od pluskovej tupozrakosti jej toto ostane, teraz sa jej k tomu trochu pokazilo aj zdrave ocko a dostala na to -0.75 dioptriu.
@mery34 tupozrakost sa da ostranit aj pri minuskach. Hovori sa o dioptriach, ze minuskove.s vekom neustupuju, pluskove idu "dole". Je to zalezitost mozgu, ci zacne vnimat obraz tupozrakeho oka. (+ ci - s tym nema nic).
@lubita592 pozrite si stranku reocentrum, treba sa objednat najprv k pani Olge Lezovej na cvicenie a s nou riesit aj skolku. Funguje od rana od osmej do tusim tretej. Ja som dceru brala pred obedom o 11tej. Von nechodia, rano maju terapie a poobede tusim aj spia. Plati sa len strava, zvysok je hradeny zdravotnou poistovnou. Vseobecna hradi 90 pracovnych dni, Dovera a Union po 30 pracovnych dni. Vseobecna ma cakaciu listinu (tak sa mi zda), dcera ma union a isla hned. Plus mala aj predlzenie o dalsich 30 dni. 90 pracovnych dni aj s nejakymi chorobami vychadza aj na pol roka.
@cliuska dobry den mate anna soft? Chcela by som sa spytat na akom tablete ho vase dietatko hra? Myslim parametre tabletu. Dakujem
Dievcata prosim poradte mi dobru ocnuv BA, syncekovi teraz na preventivke zistili, ze nevidi dobre na lave coko, asi je tupozraky, dakujem za kazdu radu.
@sarafortuna, ahoj. Prosim ta , mas kontakt na lekara co lieci tupozrakost na kramaroch? O tom pristroji z martina s amuz dozvedel pred rokmi kvoli nam dospelym, zial asi aj syncek bude tupozraky, lebo na lave ocko slabo vidi, zistili sme to v utorok. prosim ta ak mas nejake info, budem ti vdacna velmi!!!
@katka1981 na Kramaroch si lekara nevyberas, aspon mi nie. Delia si vacsinou podla diagnozy. Ak nie ste z okolia Ba spadovo tam nepatrite. Treba najst hocakeho dobreho ocneho v okoli, co ma dobre referencie.

@katkulik pisala som ja o tom, ze sa skulavost neoperuje? operuje, ak je vyrazna, iba tupozrakost sa neda operovat, niekedy nemusi byt pri tupozrakosti skulavost ako v pripade mojej dcery.