U 12-mesačného syna máme podozrenie na autizmus
Dobrý deň, mám 12mes.syna a obavy či neni autista.
Pozorujem uňho príznaky ako behanie dokola štvornozky od jedného konca izby na druhý, nereaguje moc na meno,strašne nervy pri prezliekani a prebalovani- celý sa napne a zovrie pästicky,kričí, plače,,, niekdy si sadne k stene a búcha si hlavu zozadu,,, hračky rozhadzuje a ,,zameta" rukami,,, zaujímajú ho hlavne kable,gombíky,nie klasicke hračky, rad otvara a zatvára dvere,,,škrabka prstami,štípe prstami iných ľudí... myslíte že je to autizmus ? Je možné ho diagnostikovat uz v 1r.? Dakujem za nazory...
@katsk jmeno, ukazovani prstem, imitace, staci kolem toho 1,5 r. Ma cas.
Pravdu ma @jumama - s tim “komunikacnim zamerem”.
(Prstem neukazovala v roce ani nase standardni dcera, o imitacni hru nemela zajem, stejne jako o “hricky” pa pa a paci paci, ocni kontakt byl tak halabala. Mluvit zacala ve trech. Presto jsem vedela, ze je 100% ok, u toho auti ditete je to proste “jine, divne”, a je to hodne v tom sdileni. Nejmladsi je tabulkovy, nejstarsi nf pas)
@nikaeli ano aj mne vraveli že dieta je uplne poriadku, zbytočne ho sledujem a nakoniec dieta má už iba adhd silné z ostatného sme sa dostali a poznám kopu mamičiek čo zbytočne stratili čas, prečo dysfáziu vedie v 18 mesiaco na tvrdo určit diagnozu v čechách a u nás ani nie v 4 rokoch ??? každé dieta je iné to vieš , ja osobne som pre neodbornost lekárov stratila kopu času, potom kopu penazi a nervov aby to dohnal a mohli sme byt uplne ale uplne niekde inde
prečo vo svete to podchytavaju už od 1 roka ale u nás sa všetko rieši od 3 rokov ??? to iste logopedia má čas , no nemá to dieta čas , v rokoch má byt nastupené u logopeda a domov cvičenia a postup ako pracovat
@katsk ja so zase toho názoru, že radšej vidieť to, čo potom naozaj nie je, ako nevidieť niečo, čo tam možno je a nič s tým neurobiť. Ak máš podozrenie, máš na to asi dôvod, vidíš iné deti vo vašom okolí a pozorujes rozdiel. U nás to bolo tiež tak, že len stresujem a hľadám diagnózy a potom to tak aj bolo, mala som pravdu, v niečom inom, ale aj s autizmom si neboli hneď niekolki psychológovia istí. Ten sa nakoniec našťastie nepotvrdil, ale štandardne dieťa teda nemám.
Takže radšej si to prever. Ak sa niečo potvrdí, viete s čím bojujete a môžete s tým pracovať. Ak sa nepotvrdí, môžeš byť v pohode a s pocitom, že si nič nepodcenila.
Iné je, keď si dieťa z času na čas buchne hlavu o stenu a iné, keď to robí dookola. To len ako príklad pre reakcie typu že veď to robia všetky deti.
Ty ho poznáš najlepšie, tráviš s ním najviac času a vidíš to, čo iní nevidia, prípadne vyhodnotia ako normálne, lebo ho vidia krátko a za ten čas sa môže dieťa prejavovať inak, lepšie, ako keď je potom s tebou doma samé. Poznám tie reči, že veď je v poriadku, čo stále riešiš...... potom, keď ten človek ostane s takým dieťaťom pár dní sám, uvidí to inými ocami
@saluda prosím ta a co sa potvrdilo tvojmu dieťatku?
@maciatkolulu ADHD a kompulzivita s uzkostami
@katsk https://autismnavigator.com/asd-video-glossary/
Kdyz se zaregistrujes, na dalsi strance te to navede na videa, kde je rocni dite s autismem a standardni dite v uplne stejne situaci. To by ti mohlo hodne pomoci. Kdybys s tou registraci mela problem, napis sz (mne to funguje bez problemu)
@katsk ešte k tým veciam, čo robí dookola nás to napr nikdy nerobil...neotváral nezatváraj skrinky dookola, nebehal dookola, nikdy v živote si neublizoval typu búchanie hlavy o stenu o zem, nikdy nebol agresívny voči sebe ani iným....teraz mám doma tiež 15 mesačnú, prstekom ukazuje od 10 mesiacov, ešte nerozpráva ale rozumie všetko a či je normálne že si bucha hlávku ako písali niektoré ženy že áno podľa mna to až také normálne nie je... Ja som s naším začala cvičiť keď mal 2 a začala som mať pocit že niečo nie je ok....tiež mi hovorili že zbytočne robím paniku veď je úplne ok dokonca mito po edala neurologicka ze podľa nej není autista isto lebo na mňa reaguje posluchne rozumie mi...(boli sme u nej na vyšetrení povedala som malemu pri odchode nech sa oblečie čiapku šál a malý sa začal obliekať,videla že sa hral s hračkami) a bum po pár mesiacoch sa moje podozrenie potvrdilo....
@sara07 tak tak ..velá ľudí si predstavuje autistu ako do blba pozerajuce dieťa ktoré sedka a hupe sa dopredu a dozadu...na našom synovi to nie je vôbec viditeľné, veľa známych to o ňom doteraz nevie... A keď sa s nimi bavím a spomeniem že veď nevieš že je autista tak na mna pozeraju ako vyorani ze nie😂 veď je úplne v pohode normálny 😂 akurát malo rozpráva a je to taký salamista 😊 a áno odmakas si to sama ja osobne s ním cvicim doma prácu za stolíkom od 2 rokov...makali sme 6x týždenne pokiaľ sme sa nedopracovali pracovať viac ako 45 min v kuse ( áno môžete si myslieť že som ho s tým triznila😉) no malého to neskutočné bavilo a tieto naše aktivity si vyťahoval aj mimo nášho povinného cvičenia, učili sme sa všetko od základov...ukazovať prstom a pod Nedávno sme boli u špeciálnej pedagogický, psychologicky aby určila kde sa inteligencne malý nachádza a prekvapil nie len mňa ale aj ju keďže je podľa jej slov veľmi šikovný a dotiahne to veľmi ďaleko 🖤 a tie peniaze ani nespominaj 🤦🤦🤦 chodíme na logopediu kade aké workshopy....a nikto ti nič nepreplatí... Za to sa ale môže hanbiť tento štát ale to je už téma z iného sudka
@sara07 ja som dala mamicke par odporucani, co je potrebne sledovat.. ja ako matka - ak sa mi nieco nepozdava - riesim veci s odbornikmi, nie na MK.. podla mojho nazoru toto dietatko podla tohto podpisu autisticke nie je.. je vsak velmi tazke stavovit rocnemu dietatu diagnozu cez net prostrednictvom par strohych informacii od mamicky.. moj drobec uz bude mat dva roky a tiez nie vzdy napr. reaguje na meno (treba ale vediet posudit situaciu - ak sa napr. prave nachadza v hre, sustredi sa na svoju aktivitu, jednoducho ma nevnima - a to plati aj pre starsie deti, tiez tu moze byt otazka, ci ma dieta v poriadku sluch,..).. nervicky, zatinanie pasti a pod - opat - aj moj drobec neznasa prebalovanie, neznasa obliekanie a z trucu (z frustracie, ze od neho chcem nieco, co on nechce) bude kricat, hodi to, co ma prave v ruke, buchne dverami..
neviem, ci tato diskusia (a jej podobne) mamicke pomozu, alebo ju viac vystrasia.. autizmus je velmi zavazna diagnoza a na jej urcenie nestaci par minut..
ja mam takisto nestandartne dieta a takisto som jej ranne detstvo stravila okrem ineho aj studovanim po nete, ani nie tak kvoli konecnej diagnoze, ako preto hladat sposoby ako jej pomoct v rozvoji a socializacii.
a teda musim povedat, ze žiadne informacie ma NEVYSTRAšILI. Prave naopak prispeli k mojmu kludu, lebo som vedela co moju dietatu je a ako s nim co najlepsie a najviac pracovat.
Ono to tazko vysvetlit, niekedy nam dojdu veci a priznaky az dotatocne, na detoch s pas ci inou poruchou to vidno od utleho detstva ak je clovek dostatocne vnimavy.
Moja dcerka sa prejavovala uz od babetka... mala v sebe taku lahostajnost k ludom, netecnost ako by povedali cesi... veci zvierata ju zaujali, kontakt s ludmi uz menej. v 7 mesiacoch stvornozkovala...ale nikdy nesla za mnou ked som sa vzdialila. po roku ked uz chodila, to bolo vyraznejsie, - nebezala do otvoreneho narucia, obisla ma. ked nieco chcela, postavila sa do kuchyne a neukazovala na to ale stala tam a jacala a kyvala rukou, alebo ma za chrbat dotlacila k tej veci, nechytila za ruku ani pohladom na to neupozornila...pribudali dalsie veci, bizarnosti. Prakticky nic nerozumela. Vonku nie ze utekala v style nahanajte ma... ale sa kludne odtarala kde ju oci viedli, vzdy bola v cervenom, orazovovom, lebo stacilo len par sekund ju stratit z dohladu a ticho sa odtarala prec.
Jo a vysla z toho receptivna dysfazia.
zdielanie mala velmi oneskorene . az v 2 a tristvrte roku... prvy krat nieco urobila z piesku a ukazala na to prstom a pozrela mi do oci. UFf to bolo... az mi slzy vyhrkli od dojatia.
@negymama tieto znaky su ale dost zretelne.. keby si to napisala ako svoju temu, ze sa tvoje dietatko takto javi, vyjadrila by som sa inak.. ale k tomu, co zatial uviedla autorka.. k tomu by som autizmus nepriclenila.. vies, ja sa zas naopak stretavam s rodicmi, ktori pridu, ze "na internete sme citali to a to a nas syn sa presne takto prejavuje" a zacnu menovat vsetky tie neziaduce prejavy dietata, ako napr, krutenie kolies na auticku, ci polhodinove robenie ciar na stenu a pod. a pritom im unikaju uplne ine a normalne prejavy ich dietatka, ktore vlastne ani nespomenu.. a na zaklade ich upateho sledovania toho zleho to takto prezentuju dalej a bum, odrazu dieta dostane nalepku.. a tej sa uz potom zbavi velmi tazko.. preto som v urychlenych zaveroch opatrna..
moja dcera mala dva roky a nerozpravala.. komunikovala so mnou ukazovanim, donesenim niecoho, prisunula si stolicku a vzala si, ked som nerozumela jej hatlaninke.. komunikovala so mnou, ale nerozpravala slova.. doktorka nas poslala k neurologicke a ta mi povedala - viete co mamicka, ona asi bude autistka.. som myslela, ze v tej chvili spadnem z noh.. opytala som sa jej, ako na to prisla a ona ze - ved nerozprava! povedala som jej vtedy na rozum, ze to predsa nie je jedina vec, ktora sa u deti s autizmom sleduje a ze by si na take tvrdenia mala dat pozor.. zacala mi oponovat a stichla, az ked som jej povedala, ze s takymi detmi uz roky pracujem.. dnes ma 12 rokov.. a autistka nie je.. rozrozpravala sa nastupom do skolky, kde bola nutena hovorit.. teraz mam syna, ktory bude mat 2 roky a tiez este nerozprava.. nerozprava slova, ale inak s nami komunikuje.. zdiela pozornost, rozumie pokynom a pod.. a to je to, co si rodicia musia vsimat, nie len fakt, ze nerozprava..
chcem tym vsetkym povedat to, ze ak sa vam, mile mamicky, cokolvek na vasich detickach nepozdava, komunikujte s odbornikmi.. my tu, ani na inom fore, nedokazeme z kratkeho opisu dietatka povedat, ci je take, ci onake.. kazda z nas ma inu skusenost, ci uz ako rodic, ci len ako laik, ktory kdesi take dieta videl, ci ako odbornik.. nepovedala som, ze ma autorka sediet doma na zadku a len tak sa prizerat na spravanie svojho dietata.. napisala som, ze autizmus sa diagnostikuje neskor, ale ak uz teraz povie svoje obavy detskej lekarke, ta to kdesi zaznamena a po pol roku, roku, dvoch, troch mozu byt tieto informacie napomocne.. bud sa dietatko vyvinie v uplne zdraveho a sikovneho chlapca alebo tam bude nieco patologicke a ten zaznam bude velmi dolezity - ze - uz ako rocny robil to a to..
@katsk jedna mamicka tu na MK pise pergektny blog o svojej dcerke, itmama15 ma tusim nick. opisuje tam, ako s nou pracuje, ako ju uci... mala este nema 3roky a nic diagnostikovane
@nikaeli vieš ja zase poznám vela deti čo im to zachranilo na základe toho že si čitali na nete a mudr je lenivé, moc pozorujete ,chyba je v systéme lebo pediater pošle k neurlogovi čo je hovädina lebo drvivá prd vie o pas do 3 rokov namiesto aby poslali do centra včasnej intervencie alebo pedopsychiater, psychlólog , lebo oni vedie ako nasmerovat neurolog nie
čo on môže s kladivkom ked nevie rozoznat či reč je záležitost pas alebo ovr alebo nks alebo dysfázky
pediater by mal v 1 roku urobit základny pas screennig lenže oni ich robia bez školenia, od stola tak to aj potom vyzerá
a ten rozdiel ked si dieta bucha hlavu ako pas a dieta čo sa hrá na buch buch skuma akcia/ reakcia vedz keby si tie dve deti pozorovala vedla seba ten rozdiel by si videla aj pri ročnom dietati
prečo v zahraniči v 1 roku vedia aspon dat podozrenie a zavalit rodičov čo maju robit na sk rodič hladaj si sám , plat si sám , rieši si sám
@nikaeli ja chapem ze sa vzdy najdu obe krajnosti rodicov... i taki co maju zdrave ale trebars len neskor rozpravajuce dieta a staci aby sa chlapec zacal hrat na dialnicu a radit auticka do kolony...a uz im to vnuka predstavu ze fuu, bude autista, kdesi sme zapoculi ze autisti radia veci do radu. a pritom samozrejme izolovany priznak pri vseobecne normalnom spravani dietata nema prakticky ziadnu vypovednu hodnotu.
Ono je to tak...samozrejme odbornik je najlepsia volba samozrejme, ten kto vie odborne posudit vyvoj a stav dietata... ale ani net nezaznavam... V podstate ak clovek zacne studovať tieto poruchy dokladnejsie a na nete su aj dobre kvalitne odborne info ...presne pride aj k tym informaciam, že izolovany priznak na diagnostiku nestaci, a ze treba sledovat vnimat dieta komplexne a jeho vyvoj v case.
Dalsia vec je ta...ze samotna dg v 1 roku nie je az taka podstatna. Podstatnejsie je zacat edukaciu, pomoc uz v rannom veku, pretoze ono tie edukacie su velmi podobne bezohladu na to aka diagnoza alebo aj jej storno nakoniec vyjde.
v tychto detoch je potrebne rozvijat rec, komunikaciu a socialne kompetencie. Je jedno ci ide o nks, pas ci dysfaziu.
@marzii35 opísala si zdravé, šikovné dieťa. To ze sa hrá so zásuvkami alebo ho zaujímajú smerovky a žiarovky je úplne normálne. Môj malý tiež nič neukazoval prstom dosť dlho a opakoval a robil len to co on chcel a kedy to on chcel. Podľa opisu nadväzuje aj sociálne kontakty s vami, rad sa hrá aj jaši. Udržiava očny kontakt?

@katsk ukľudni sa ,ešte je to veľmi zavčasu...Kľud maminka, bábo sa môže ešte zmeniť....nemysli hneď na diagnózy.....