icon

V škôlke mi povedali, že syn má adhd

tinka2306
8. okt 2016

Ahojte. Potrebovala by som poradit. Syn 3 roky chodi od sept.do skolky. No a od zaciatku sa stale.stazovali ze beha lieta uteka vsade je. A vcera.uz namna prisli s tym ze sa to takto dalej uz neda.ze nemaju uz na to nervy cas a pod. Ze.uteka.ze je vsade. Ze ked sa.zobudi zacne plakat a vsetkych pobudi.a ze nevie byt ticho.ze sa.nesustredi.uteka.od.jedenia a podobne. A prisli s tym.ze sa to.uz ma.riesit.inak pojde prec. Alebo mu musia dat asistenta alebo dalsieho.ucitela. dnes uz rano s knihou v ruke. Ze adhd. Ze taketo tu este nemali. A ani take este nevideli. A ze mam ist psychologovi lebo ze ma.to adhd. Ja sa chcem.spytat.ako teraz postupovat.a.celkovo poradit.sa s niekym.kto si podobnym.presiel.popripade.niaka lekarka. Pretoze dobre ja berem ze je.zivy. je taky.ze vzdy.bol a je vsade. Neobsedel.nikde.robil si po svojom.neposluchal.pripisovala som to tomu ze muz robi vonku a ked je doma ma vsetko povolene aj co mu ja zakazem. Ale teraz som uz spozorovala po mesiaci v skolke ze celkom skrotol .uz ani tak neuteka.celkom ma.poslucha pekne sa naje.pritom je sikovny.vsetko si pamata.basnicky.vsetko. vie pocitat.pozna cisla. Pismena. Vraj aj detska logopedicka po pol.hodine.usudila ze nie je v poriadku.a ze si to.mam.riesit lebo to.este len.bude zle.v skole a tak. Ja to akoze berem. Ale takto.hned.namna vyskocili. Volala som aj s nasim pediatrom. Ktory.tomu absolutne.nerozumie.ze mesiac je.kratka doba aby oni vydedukovali.ich zavery a trvali na psychologovi. Dakujem pekne

bianca
8. okt 2016

@novana nie.Len som trafila presne do cierneho.Neviem ako mozes tvrdit ze niesom relevantne orientovana v probleme,resp. sitiacii v ktorej sa mamina ocitla.Darmo kopes nozicakami a stekas tu po mne.Ale aspon si si ulavila

arasidka11
8. okt 2016

@charity psychlog, nie psychiater

charity
8. okt 2016

@arasidka11 Psychiater. Nie psycholog.

arasidka11
8. okt 2016

@tinka2306 ak ti môžem poradiť, navštív psychologa, počúvni učiteľky, ver mi, ak by tam neviedeli nejaký problém, nenavrhli by ti to. Prejde cez ne veľa detí a vedia posúdiť, toto je ešte v norme, ale toto je už dosť mimo normy. Máte babičky? kamarátov? oni ti nevraveli, že dieťa je nejaké nezvládnuteľné? rodič, ak má iba jedno dieťa to ťažko vie posúdiť, ale ak má detí viac, už viac do toho vidí.... rieš to s odborníkmi

smejaa
8. okt 2016

@bianca Plne súhlasím s Vaším názorom, sú rôzne typy ľudí aj dospelých, nemôžu byť všetci len kde ma posadíš tam si sedím a som ticho. Ako o 3 ročnom dieťati rozprávať že je nevychované?! To je podľa mňa dosť sila

kvixa
Autor odpoveď zmazal
smejaa
8. okt 2016

@saurian Plne súhlasím s Vaším názorom - to ako kde sme aby sme súdili ľudí o ktorých nič nevieme?! A okrem toho mamina sa obrátila o pomoc a nie o názor že je drobec nevychovaný..

bianca
8. okt 2016

@smejaa ked som bola ja v skolke ci na zakladnej skole tak ziadne vyhovorky ako ADHD ucitelia k dispozicii nemali.Ja som sa vedela ako tak zatat a aj ked ma zrali mrle , snazila som sa sediet pod ruskom skolskej hrozovlady a palice v kute.Niekedy sa neriesila dyslexia,dysgrafia,proste bud na sebe clovek makal alebo bol zaskatulkovany ako hlupak . Teraz je na vsetko diagnoza, ulavy, ucitelia aj rodicia nehladaju najlepsie ale najjednoduchsie cesticky a tak mame kvantum vysokoskolsky vdelanych ludi bez uplatnenia

loginexistuje
8. okt 2016

OCh to sa niekedy neda ani citat ...

ano ADHD sa niekedy zamiena s nevychovanostou resp. s dietatom, ktore nema dostatocne pevne stanovene hranice /a to sa robi uz od malicka, ze rodic nastavuje hranice pre dieta ... / Su deti ktore su schopne ich lahsie pochopit a su take, ktore niekedy aj nie jednotnou vychovou resp. rozporuplnymi pristupmi to maju tazsie v ich dodrziavani.

a su deti, ktore vplyvom ci uz dedicnym prenatalnym, porodnym a pod. maju problem s fungovanim a ide o LMD lahku mozgovu dysfunkciou ako sa to nazyvalo kedysi dnes je to ADHD.
Deti sa ADHD majú iny chemizmus v mozgu, ten je nezrely oproti ich veku a to je dovod preco maju tieto problemy.
Tak ako pri autizme su rozne stupne ADHD .. su take deti kde sa tento problem prejavi az v skole pri vyssej potrebe sa sustredit na ulohy a pod... a su deti kde je tato ich inakost zretelna a obmedzujuca ich vo fungovani uz v materskej skole... niekedy je "silne" ADHD problematickejsie ako VFA ci Asperger...

kazdy ma doma to svoje vie o com to je .. ja by som ale rozhodne nepodcenovala to co ti hovoria ucitelky v skolke a riesila to .... a minimalne ti v CPPP povedia ake maju s tou skolkou skusenosti ...

a k tym ktory tvrdia ze kedysi to nebolo a naco diagnoza, ulavy a pod.. ano kedysi tieto deti davali do specialnych skol pritom u nich je zriedka problem s IQ ale obmedzuje ich prave velmi narusena pozornost , poruchy kratkodobej pamate rozne dysky a pod.. dnes je trednom skor inkluzia a nie vyclenovanie inych ludi ... take obdobie tu uz bolo a prave ludia s inym vnimanim nasho sveta mozu nakoniec priniest inovativne pristupy ... ale najprv si ten svet musi najst pristup k nim.

ale ako som ti uz pisala vyssie ... dorazne a neustale stanovovanie pevnych hranic respektovanych vsetkymi clenami rodiny co su s dietatom v kontakte je velka cast uspechu ...

zdenocka
8. okt 2016

@tinka2306, ja Ti napisem z vlastnej skusenosti. Mladsi isiel tiez do skolky, ked mal 3 roky, prve staznosti nanho prisli po pol roku, nieco velmi podobne ako u Vas, ze sa nesustredi, je vsade, ze nereaguje, odbieha... a v tom veku uz prestal spavat poobede, dalsi problem. On mal a ma problem s recou, cize sa to pripisovalo aj tomu, ze ma slabsie porozumenie. Chodil s specialnej pedagogicke, ktora mu dala na papier, ze ma byt integrovany. No v nasej skolke nebolo porozumenie, ani ochota s takym dietatom pracovat, a viac sa mu povenovat. Ku koncu prveho roka mali problem so vsetkym, pritom bol samostatny ako s toaletou, alebo jedenym. Problem proste bol, ze bol vsade, a ze ked dojedol, odisiel od stola, ine deti tam museli sediet, pokym nezjedia vsetky deti, isiel sa proste hrat. Ked mali spat, tak sice lezal v postielke, ale ked ucitelka odisla, on vstal a isiel za nou, a kopec takych "malickosti". Potom mi synceka zo skolky vyradili, kvoli tomu papieru, ze ma byt integrovany, ze oni maju v triede vela deti, a tym padom, by musela byt trieda s mensim poctom deti, a to si oni nemozu dovolit. Vkuse mi opakovali, ze nech ide do sukromnej skolky. Ze tam maju menej deticiek ... Ved ja mile rada, ale vieme, kolko taka skolka stoji. Tak som musela odist z prace, po case som mu nasla sukromnu skolku, do ktorej chodi na pol dna. No a musim povedat, ze dost pomohla aj jemu, aj nam ako rodicom. Najprv som bola nahnevana, sklamana zo skolstva, z uciteliek... No taka skolka mi otvorila oci. On mal naozaj problem s adaptaciou, s respektom, dodrziavanim pravidiel... V tej sukromnej skolke si nasli k nemu cestu. Prvy rok bol tazky, narocny aj prenho, aj pre ucitelky. No po roku vidim tak obrovske zmeny v jeho chovani, je sustredenejsi, prisposobi sa, drzi sa v skupine, neodbieha... Je z neho iny chlapcek. Po prazdninach ho v skolke nespoznavali, ako dozrel, ako sa chova, aky je. Je to skolka montessori, zacali ho respektovat, takeho aky je, nasli si k nemu cestu, chodili k nemu dievcata zo skoly na prax, venovali sa mu, ucili ho od zaciatku vsetko, ako sa ma hrat, ako sa ma chovat v spolocnosti deticiek, aj dospelych... Inak sa dieta chova doma, inak v skolke. Sama som ostala sokovana z toho, aky je v skolke, ako sa chova, ked doma bol iny.
Na jednej strane som bola nahnevana, rozcarovana z pristupu stastnej skolky, ale na druhej strane som si uvedomila, ze moj syncek problem mal, a ze keby som si pred tym problem zakrivala oci, ktovie aky by bol dnes.
A nie nebolo to vychovou, mam aj starsieho syna, vychovavame ich rovnako, ale kazdy z nich je ina osobnost. Co plati pre jedneho, nemusi aj pre druheho. Preto take reci, ze dieta je zle vychovane, ze je rozmaznane mi pridu uz teraz smiesne. Len sa pousmejem, a poviem si, kto nezazil nepochopi 🙂.
Nemusime vychovavat, staci pekne zit a dieta sa prida 🙂. Len ked niekedy musime tomu dietatku pomoct 🙂.
Nechaj ho v skolke pol roka. Bud bude lepsie, alebo horsie. A potom by som to zacala riesit.

zdenocka
8. okt 2016

A este som zabudla napisat, ze syn sa tiez javil ako ADHD, kvoli tomu, ze bol neskutocne zivy, a stale je, ale pritom nic take nema, on je proste len velmi zivy, a ma velmi vela prebytocnej energie. Mentalne je v poriadku taktiez. Vsetky testy ma v poriadku.
Takze pobytom vonku a roznymi aktivitami tu energiu vybija, niekedy sa dari, inokedy nie 🙂.

sisaka
8. okt 2016

Tak a uz tu mame spomenuté hneď všetky 3 na Slovensku populárne diagnózy. Dieta ma ADHD, autizmus alebo nadpriemerne IQ alebo ľubovoľnú kombináciu týchto 3.
To fakt nikomu nie je divne, ze toľko deti ma na Slovensku jednu z týchto diagnóz. Toto dať do nejakej štatistiky tak Slovensko získa prím ... Alebo žeby bol problem v diagnostikovaní? Kto odkluse k psychologovi, najobľúbenejšia rada na MK, tak bez diagnózy neodíde ...

zdenocka
8. okt 2016

@loginexistuje, len na margo tych pevne stanovenych hranic. Dieta objavuje svoju osobnost, niekedy je proste potreba pochopit aj to, ze deti sa potrebuju naucit aj to slovko nie, ktore my tak rodicia nemame radi. Hranice musia byt, to urcite ano, velmi dolezite je ich to naucit, lebo proste takto zivot funguje, nieco sa moze ine nie. Ale je aj velmi dolezite s dietatkom spolupracovat, a formou otazok zistit aj jeho nazor, dat mu na vyber v niektorych veciach, aby sa naucilo uvazovat, preco to tak ma byt. Sadnut si s dietatom a dohodnut sa na pravidlach. Nie len stanovit hranice, a vyvodzovat tresty. Deti nerobia veci naschval, neublizuju rodicom a okoliu umyselne.

zuz02
8. okt 2016

@loginexistuje suhlasim so vsetkym, co si napisala. Mam doma VFA chlapca a v skole nam vacsi problem robi prave ADHD ako autizmus.

arasidka11
8. okt 2016

@bianca kedysi kedysi,,,,kedysi sme lozili po stromoch

novana
8. okt 2016

@arasidka11 a míľovými krokmi sa k tomu vraciame 😀

saurian
9. okt 2016

@sisaka pises "...Tak a uz tu mame spomenuté hneď všetky 3 na Slovensku populárne diagnózy. Dieta ma ADHD, autizmus alebo nadpriemerne IQ..." tak ja ti poviem len tolko, mam doma jednu vzorku s ADHD+SNVR a druheho autistu a nic popularne veru na tom nevidim.
@loginexistuje este by som doplnila co sa tyka LMD tak kedysi to nedvali len detom s ADHD ale aj mnohe deti s VD ci AS to "schytali" (mnohe tieto dg vtedy ani neboli v klasifikacii chorob). na margo minulosti mozem napisat, ze prave mojho brata posielala a snazila sa ucitelka zbavit a dostat do osobitnej (ako sa vtedy vravelo), nastastie dobry psycholog urcil ze je bystry, len ma ine problemy. a skutocne - dnes je to jeden sikovny, vzdelany, uspesny dospely muz, ktoremu zostali viac menej uz len problemy s gramatikou a vyjadrovanim sa.
a nemyslim si ze ucitelia ci rodicia si to chcu zjednodusovat, jednoducho chcu dietatu pomoct. ale tak toto tazko vysvetlovat niekomu, kto zije v presvedceni, ze ide o moderne diagnozy nevychovanych deti...

maciatkolulu
9. okt 2016

@tinka2306 tak podla mna mas rozmaznane, neposlusne a zive dieta, ktoremu bolo, ako si sama napisala vsetko dovolene a bum, zrazu nemoze behat ked sa je, zrazu nie je sam, stred pozornosti, ale musi sa prisposobovat ostanym, v skolke chapem ucitelk, ze ked im jedno dieta robi takuto neplechu a ani po mesiaci nevie, ze treba sediet ked sa je a nie behat, tak to sa da tazko zvladat....Este, ze sa zobudi a place, to sa pochopit da, ale ostane veci, by uz malo po mesiaci dieta vediet pochopit, ze co sa smie a co nie....Diagnozy by som nehladala, ale zacala vysvetlovat, co a ako v kolektive a nakoniec aj doma 😉

maciatkolulu
9. okt 2016

@zdenocka ono mas pravdu, ale v tej triede je 20 a mozno aj viac deti, s kazdym zvlast sa urcite rozpravat neda, predpokladam, ze na zaciatku im bolo povedane a rovnako sa omielaju niektore veci aj niekolkokrat za den, proste mesiac nie je zase taka kratka doba, aby sa dieta nenaucilo, co sa smie a co nie. A ked je tam tolko deti a jeden "kazi"moralku, tak sa uprimne ucitelkam necudujem, staci, ze sa im jedno dieta rozbehne od jedla a dalsich par sa k tomu prida a je problem na svete

nini1010
9. okt 2016

Mam sama trijrocnu certicu a neraz ma jej vyvhova stoji vela nervov a energie.Suhlasim ze ADHD sa dnes radi pouziva na zamaskovanie vselicoho.Budem teraz pisat ako rodic rovnako stareho dietata,navyse ani ta moja nie je v skolke ako med.Nemam rada ked rodicia argumentuju z dieta je zive.vsetky deti su zive.asi nepoznam troj rocne dieta ktore by sedelo potuchucku v kute a robilo iba to co sa mu povie.raz a navzdy vsetky deti su vo svojej podstate zive.rozdiel je len v tom ci ho rdic zacne formovat a vychovavat alebo mykne plecom ze "ved to je dieta".Uprimne vam piviem hanbim sa za svoje dieta ako pes ked neposlucha,ale na druhej strane viem ze jento moja rola vychovavat ju a urcivat jej hranice toho co sa moze a nemoze.vela vysvetlujem,vela vela,dohovaram ale ked si situacia vyzaduje ze dostane nacapane po zadku hoc aj na ulici kludne.som rodic a nesiem zodpovednost za to ako sa sprava a co z nej vyrastie.takze k autorke,urcite by som na odporucanie uciteliek isla za psychologickou,nema to comu ublizit ale hlavne by som sa zamyslela dokladne nad tym ako je dieta vychovavane,ci naozaj poslucha,lebo mam pocit ze vobec nie a potom si sadnut s clenmi rodiny a dohodnut sa s nimi ako ho budete spolu vychovavat.

novana
9. okt 2016
zdenocka
9. okt 2016

@maciatkolulu, ano v triede je viac ako 20 deti, hold nas system skolstva na Slovensku, s tym mi nic viac neurobime. Ale skusme pochopit, ze kazde dieta je ine, nie kazde z tych 20 deti ma problem adaptovat sa. Prave preto, ked vidime napr. 5 deti, ze sa nevie socializovat, nechape, nevie, je neskusene v tomto smere pomoct. Samozrejme mamicky "dokonalych" deti povedia, ze ich dieta bolo pripravene ist do kolektivu, ze sa im venovali, vysvetlovali, mozno aj dali moznost vyskusasit si nieco podobne v hracom centre, ze sa to da, a kebyze sa detom venujeme, tak by bola situacia ina. No nie nebola by ina, lebo kazdy detia berie veci a situacie inak. Jedna mamicka sa nemusi venovat vobec, jej dieta stoji pri nej, poslucha na slovo, ja neviem ci z dovodu strachu, alebo nieco ineho.... No su deticky, ktorym sa mamicka venuje na 100%, no a napriek tomu je ta situacia odlucenia ovela tazsia, ako v rodine, kde sa jej nevenovali tak vela. Prave preto, by ucitelky v skolach a skolach mali vediet, ze takemu dietatku sa musia povenovat viac. Najst si k nim cestu, trosku odlahcit situaciu... Dietatko, ktore sa hraje, vie sa zabavit aj bez mamicky, je v pohode. Maju aj taku chvilku, ci uz v skolke, alebo v skole, nemaju nonstop program. Vtedy treba vyuzit situaciu, a dietatku, ktore je stratene v tom "ich" svete pomoct. Vsetko sa da, ked sa chce. Nie len si ulahcovat veci, mamicke vytmavit, ake je jeho dieta, dost krute, lebo pre rodicov je dieta ich najvacsia pycha. Praca ucitela je velmi tazka. Ale je to obeta, ktoru si vybrali sami, spravat sa s uctou a respektom, ci uz k dietatku, alebo rodicom. Ako som pisala vyssie, dieta sa nesprava zle, lebo chce ublizit. Ono sa tak sprava, lebo uz si samo nevie dat rady, a je to jeho forma protestu, voci niekomu, alebo niecomu.
Lekar tiez nesfukne pacienta, len preto, ze nebol pripraveny ist do nemocnice, alebo na operaciu. Situaciu sa snazi riesit, a pomoct cloveku, aby sa vyliecil. A to iste by mali robit aj ucitelky. Mozme na deti hovorit, vysvetlovat... No ked raz nedokazu situaciu zvladat, tak ako by sa pacilo ucitelom, nemusia byt, ani zle, ani nevychovane. Su len nepochopene.

zdenocka
9. okt 2016

@maciatkolulu, no na mna su tieto slova dost opovazlive a urazlive. Asi si sama neuvedomujes, ze hovoris o 3 rocnom dietatku. Ja uz som pisala v tejto teme dost, dala som priklad, co som zazila, a co sme pre nasho syna s manzelom urobili. Si velmi kruta voci autorke, co mi pride hnusne, sama priklad neuvedies, a urazas jej dieta. Raz mozno pride situacia, ktoru necakas, a ja verim, ze take slova Ta zabolia tak, ako autorku 😔 .
Podla mna mas rozmaznene neposlusne a zive dieta. Uff. Kazda z nas vychovava najlepsie ako vie. Ona chuda sa dozaduje rady, pochopenia, nejakeho usmernenia... A ty jej napises toto?

eeffka
9. okt 2016

@zdenocka moc to prezivas, keby si citala s pochoenim tak by si videla ze to co ty nazyvas urazkou bolo povzbudenim. Radsej mat nevychovane dieta ako s ADHD.
dnesne matky naozaj vsetko prilis analyzuju a myslim ze kazda sudna zena vie sama ako na tom jej dieta je. Pokial teda sa mu nevenuje tak na 120% ze sa stratila v realite. AK mam rozmaznane decko tak to v hlbke duse viem, a netreba chodit daleko aby sme nasli vinnika. Ja som vzdy obdivovala deti podla casomiery. O 10 bananik, 11,30 polievocka 12-14 spanok. Hmm ale vedela som si uznat ze moje decko take nebude lebo ani ja taka nie som, spali sme dokedy sme chceli jedli sme ked som uvarila a boli sme hladne, zili sme ako sa nam chcelo, ziadne casomiery, ale vedela som kto za to moze. a potom prisla skolka a dieta mi dali do laty za tyzden, za co som im neskonale vdacna
aksolutne sa netreba navazat do uciteliek, videli uz toho dost aby dali "odporucenie"

maciatkolulu
9. okt 2016

@zdenocka ????? ako, koho urazam, sama napisala, ze dietatu otec dovoli vsetko - preklad-rozmaznany, preco by prepanajana malo niekoho boliet fakt, len inak povedany? A 1000000 radsej rozmaznane dieta otcom a divoke ako chore, lebo adhd je diagnoza, vies ty vobec citat a chapat???? Radu som jej dala a uplne jasnu, fakt si to precitaj este raz a ked nepochopis, tak nevadi 😉 Moje slova vobec neboli krute, ale priame, ja sa tu nebudem maznat slovickami, ako chorucky, nevie sa stotoznit a neviem co, xy deti sa musi a vedia to, tak zdravy chlapec sa musi tiez, hold je taky postup, nic sa neda robit a ucitelky nie su povinne vkuse riesit jedno dieta, ktore neposlucha, lebo je na to z domu zvyknute a nemusi byt hned postihnuty nejakou chorobou, jednoducho si doma dieta vychovat a bude slusne a poslusne aj inde. Inak ja mam vlastnu a aj z okolia skusenost, ze naopak deti, ktore doma su divoke, tak v skolke posluchaju, takze ok, mozno je dotycny chlapcek fakt chory.... Ked ti to takto znie lepsie, ale opat opakujem, mna by urcite viac potesil fakt, ze moje dieta je divoke a rozmaznane ako s kadejakymi syndromami, pekny vecer

zdenocka
9. okt 2016

@eeffka, kazdy cita a vnima inak. Ja chapem, ze ty si mala stastie, ktore ine mamicky nemali. Ze ste si zili pokojne, bez stresov. Ked sme boli hladne jedli ste, ked ste chceli spat, spali ste... A potom prisiel velky bum, dieta prislo do skolky, a prisposobilo sa.
No a teraz si to vezmime opacne. Co keby situacia nebola taka priazniva, co keby tvoje dieta nevedelo prijat za mesiac take pravidla??? Bola by si taka v pohode, bola si za to, ze by niekto tvoje dieta a vychovu urazal???
Ako chapem, mamicky velmi prisposobivych deticiek su nad vecou. Lenze zivot nie je len cierno biely....

maciatkolulu
9. okt 2016

@zdenocka a len pr einformaciu, mam doma prave trojrocne dietatko a viem, aky vie byt cert 😉

eeffka
9. okt 2016

@zdenocka nuz bila by som si hlavu o stenu ze som bola leniva a benevolentna. a znova zopakujem radsej mat nevychovane dieta ako dieta s diagnozou...

novana
9. okt 2016

@zdenocka Ak dieťa nie je rozmaznané, znamená, že je choré. Vtedy sa pre rady a usmernenia chodí k psychológovi, psychiatrovi, a nie na MK.

zdenocka
9. okt 2016

@maciatkolulu, no urazas ty, a tym ako pises o niekom, ktoreho vobec nepoznas. Mamicka mozno mala nejake pochybnosti vo vychove, pochopitelne, vsak si myslim, ze ziadna z nas nema 100% istotu, ze vychovava podla presne stanovenych pravidiel z knihy 😝 .
Treba trosku pouvazovat. Ty mas predpokladam vzorove dieta, poslucha, vie sa prisposobit, vie co vediet ma... Ale co keby tak nebolo??? Keby si mu vsietopovala do hlavicku tie reci, a ono by si y tych reci nevzalo nic??? Dobre by Ti padlo, keby Teba a tvoje dieta takto "diagnostikoval"?
Mali by sme byt trosku slusnejsi, a vazit slova, ktore by mohli zranit inu osobu.
A ked mas nejaku osobnu skusenost, sem s nou, asi by to prinieslo viac osohu, ako osocovania :-P.