icon

Váha a výška 8 mesačných dojčených detičiek, ktoré majú alergiu na mliečnu bielkovinu

miirkka1
13. nov 2020

Ahojte,,mojej dcerke zistili v 7mesiacoch alergiu na mliecnu bielkovinu...no ja kojim a stravujem sa bez akejkolvej stopy mlieka.
Nastalo zlepšenie po tyzdni ,no vydrzalo 2 tyzdne.

V noci a cez den placka velmi ,aj prdi,doktorka nema na mna uz nervy a odoslala ma do nemocnici...mam ju odstavit a davat Neocate,no samozrejme to nechce. Papa aj normalne jedlo,no vazi 7,2kg a 66cm.Vravia ze je percentualne o 30perc. dole akoby mala byt a preto si ju tu nechaju na vysetrenia.
Prosim vas naozaj vam odstavenie pomohlo? A kolko vazi a meraju vase 8m.deticky?Moja sa narodila 3350g,51cm.

majamat
13. nov 2020

@miirkka1 u vas je problem celkovy,a le k jej vyske je vaha OK. vaha sa musi vzdy vztahovat k vyske, nie k veku.
no vyskovo je drobnejsia, ale stale to este nie ej extrem. doteraz narastla 15cm, co je asi enej, za 1r by malo dieta narast aspon 20cm. rast a vyvoj dietata okrem ochoreni v tomto veku ovplyvnuje aj vnutromaternicovy vyvoj.

co sa tyka odstavenia, neviem. ride mi to trochu divne riesenie. ak nejedavas BKM, tak potom nie ej na to dovod.

luba41
13. nov 2020

popátraj aj po dalšej alergickej potravine..musíš odsledovat..napr. hov. mäso, soja sa "správa" takisto ako mlieko..kasein, srvatka v potravinách býva často..myslím, že rozmermi je dieta celkom v norme.. tvoja stravamusí byt pravdaže taká istá ako dcerina..
@miirkka1

miirkka1
autor
13. nov 2020

@majamat ja neviem,oni mi vravia, ze ta bielkovina v tom mlieku sa rozkladá na male kusky a v mojom mlieku nie...ja nechapem...a ze ta vaha s vyskou je od narodenia merana a tym sa robi nejake krivka a tam sa vidi ako rastie a pribera..prva dcerka bola velmi baculata a s touto mam problem,ze je drobna a vecne uplackana...nosim ju kojim...

miirkka1
autor
13. nov 2020

@luba41 ano davam pozor aj ma srvatku dokonca aj kde len stoji,ze moze obsahovat stopy mlieka.Nechapem preco jej neurobili testy na vsetko...

majamat
13. nov 2020

@miirkka1 no a to ako vedia? aj ti vysetrovali mlieko? bez vysetrenia to vediet nemozu. a teda hovoria dobru blbost. ak je dieta alergicke na bielkovinu kravskeho mlieka a ty uplne vylucujes mlieko, tak kde by sa tam ta bielkovina zobrala?
materske mleiko je to najlepsie pre dieta.

pozvem ta do jednej skupiny mamiciek s drobnymi detmi, je fakt, ze tam riesime viac vysku a to hlavne u starsich deti, lebo dieta do 3r este podla genetiky nerastie, ale deti mnohych mamiciek z tejto skupiny mali v 1r 7-8kg, cize boli drobne presne ako tvpa dcerka.

miirkka1
autor
13. nov 2020

@majamat ja som im to tiez vravela,ze ved nic nejem,kde je mlieko a oni mi lekarka aj tu v nemocnici stale vrava ze je alergicka na moje mlieko,lebo je tam ta bielkovina...a to som v Nemecku,kde som cakala,ze ake super zdravotnictvo je tu...tu jej mam davat dokola v noci Neocate,no ona to nechce..nesla by som sem do nemocnice, ale mala je stale uplakana od mala,strasne narocne to je,tak som chcela,nech ju pozru...no keby vedela,ze nam budu robit ten covid test,ani by nesla...chuda drobcek...

majamat
13. nov 2020

@miirkka1 fuha, no to je blbe. este som nepocula, ze by dietatu vadilo materske mlieko. akoze neico, co domlieka prechadza mu vadit teoreticky moze,a le BKM teda nie, ked sa tam nema odkial zobrat. tu su ale sarlatani.

co sa tyka vysky, je na 9%. za normalnu vysku sa povazuje vyska v grafe medzi 25-75%, cize je pod normou. moja dcera v tomto veku bola normalne vysoka, ale neskor v grafe poklesla na 1%, kamosky dcera bola na 0%. teraz tam amme chlapca, co je hlboko pod grafom. 9% nie je este uplne alo, aj ked vela to nie je .
ako som pisala, co sa tyka hmotnosti, musi sa vzdy vztahovat k vyske. logicky vysoke deta nemoze vazit rovnako, ako dieta v rovnakom veku, ktore ma o 30cm menej. no dr. casto robia chybu, ze hmotnost posudzuju vzhladom na vek. dobrym prikladom je ta moja kamoska. ma 2 dcery a ta starsia mala v 2r 101cm a 18kg a ta mladsia mala len nejakych 76-77cm a 9,5kg. 2 sestry a dobry rozdiel. ta mladsia mala poruchu rastu, ktoru jej potvrdili yvsetreniami a lieci sa. no ale ked si predstavis take drobciatko,a by vyzilo napr, 15kg, alebo naopak ta vysoka,a by mala len napr, 12kg. no to by bolo dost divne. to je dovod, preco vzdy k vyske sa ma prirovnavat hmotnost. a teda ale dolezite je, aky je rocny prirastok an yvske aj hmotnosti.

ozaj, vy uz aj prikrmujete?

majamat
13. nov 2020

@miirkka1 v tej skupine som zadala otazku, kolko mamickam vazili deti v 1r. a aj merali. nakukni tam.

matabb73
13. nov 2020

Moja dcera mala podozrenie na alergiu, keď mala pol roka. Tiež som ju kojila a držala bezmliečnu diétu. Tri mesiace nič mliečne, ďalšie tri som už jedla jogurty. Ona bola veľmi slabý jedák. Ročná vážila len 7,6 kg. Doktorka ma tiež presviedčala, aby som prestala dojčiť, že nevydržím držať diétu. Postupne sa to upravila a začala jesť. Nakoniec som ju dojčila do 2 rokov a teraz by zjedla aj koňa. Mne to mlieko strasne smrdelo a dcera ho nechcela, tak som poslúcha svoj inštinkt a dojcila hu ďalej.

pmoricova
13. nov 2020

@miirkka1 moje deti obe majú ABKM. Starší mal ak po vysadení všetkého mlieka z mojej stravy po mesiaci krv v stolici hlieny ako reakcia na bielkoviny aj keď som nič mliečne nevidela. Ževraj sa to stáva skrizena reakcia. Telo si mylilo bielkovinu z materského mlieka s kravskou. No iné problémy ani nepokojný nebol. My sme boli aj hospitalizovaní týždeň nakoľko mu to začalo v 5 týždni. Priberal normálne aj keď mal kadejaké kako. Riadila by som sa odporucenim detského gastroenterológa. Neocate lpc som mala do foroty keby som z nejakého dôvodu vypadla ako zdroj obživy

pmoricova
13. nov 2020

@majamat no ja mám osobnú skúsenosť. Zjedla som tvarohový koláč a dieťa malo krv v stolici. Neviem presne mechanizmus ale je to možné. Máme veľmi dobrú gastroenterologicku. Aj imunolog sa k tomu podobne vyjadroval keď sme ležali v nemocke so synom..

majamat
13. nov 2020

@pmoricova no vsak si zjedla tvarohovy kolac. ak dietatu vadi mlieko, tak potom tvaroh mu vadi tiez, a hoci to zje mamicka, ale odporuca sa vylucit mlieko aj u mamiciek, lebo zrejme nieco do materskeho mleika ide. no ak nezjes nic mliecne, tak sa tam nic mliecne nemoze dostat.

zaujimave je, ze to dievcatko je symetricky mensie. nie je to nic extremne, ale je mensie. to znamena, ze aj vyskovo,a j hmotnostne. no hmotnost ma k vyske dobru - na 52%, co je cisty priemer, znamena to, ze vlemi stihle nie je. a teda pri poruche vyzivy by som predpokladala , ze stihle bude. moze to byt skreslene tym, ze je celkovo nizke, ale kludne ani problem mat nemusi, priapdne problem moze byt kludne aj niekde inde. nieco moze bolokovat nielen priberanie,a le aj rast.

no povedala by som, ze dr to prehanaju. co sa tyaka dallsieho prejavu - nervozity, moja dcera bola vzdy nervozne dieta. niektore deticky su take. nie kazdy ma kludne dieta. a moja dcera bola a aj je zurivec.

diewcatqoo
14. nov 2020

Ahoj, napisem nas pribeh. Mojmu synovi zistili ABKM niekedy v siedmom mesiaci. To som sa uz ale davno predtym stravovala bezmliecne, lebo to, ze reaguje na mlieko, som zistila este ked mal mozno 3 mesiace. Nikto mu nechcel spravit testy, pretoze vraj je prilis maly. Nakoniec som si ich zaplatila sama v jednom sukromnom labaku - tiez nezijeme na SK.
Synovi vtedy zistili ABKM, alergiu na vajecny bielok, jahody a histaminovu intoleranciu. Myslela som si, ze nic horsie ako ABKM nie je, ale HIT-ka je fakt lahodka. Vlastne ani nevies na co ti dieta reaguje, lebo moze reagovat v podstate na vsetko a aj tie prejavy alegrie su rozne. Vyse roka som si zapisovala, co som zjedla (kojila som dlho), co vsetko jedol on, kedy jedol, v akom mnozstve. Zavadzanie prikrmov bol horor, vsetko bolo pokus-omyl. V roku vazil presne 8kg, v 2r 11, v 3r 13kg...
Daj dietatu spravit kompletne testy. Ak ti to nikto nechce urobit, zaplat si to ako samoplatca. Lepsie tako, ako sa pozerat na to, ze dietatu evidentne nieco vadi, ale nevies co. Ak ho este neprikrmujes, zapisuj si, co vsetko si jedla. Ak ste uz zacali s prikrmami, zapisuj si aj jeho stravu.
Co sa tyka ABKM, davaj si pozor na vsetko, citaj poriadne obaly - mlieko mozu obsahovat aj potraviny, u ktorych by si to necakala. U ABKM byvaju casto aj skrizene alergie, najcastejsie na hovadzie maso, kuracie maso a vajicka.

miirkka1
autor
14. nov 2020

@diewcatqoo Takze syncek ti tiez neprospieval?Mal aj nejake ine problemy?Nasa ma teraz 8m,66cm a 7200g,sme v nemocnici kvoli tomu,ze zevraj vobec neprospieva a percentualna krivka ide dole.Mam tu ostat este tyzden,ale ja neviem co robit,dcerka 4r je doma,muz musi chodit do prace,nemame tu nikoho.Doktor ma povedal,ze musia urobit testy na celiakiu a cysticku fibrozu.Mne az zle prisli,no mala nekasle,sem tam rak sucho,ked jej vijde asi hore jedlo,lebo ma aj reflux.Naozaj si davam pozor co jem,vsetko citam aj salamy,parky...Co je ta histaminova tolerancia?Bolo aj tvoje dieta uplackane?

miirkka1
autor
14. nov 2020

@diewcatqoo ano papa prikrmy rada ,ale nie zase vela...ale vodu pije dost.Chcu ju tu riadne vysetrit tyzden,no ja sa tu zblaznim,len na jednej posteli sme,ziadna navsteva,nemam sa ako okupat vobec,mala nevydrzi pri nikom...a najma som tu hladna,akurat stratim takto mlieko.Neocate mlieko som im vravela,ze nedam a neodstavim

majamat
14. nov 2020

@miirkka1 fuha, to ej hrozne. drzim palce, nech to zvladnete.

diewcatqoo
14. nov 2020

@miirkka1 syn tiez neprospieval, casto mal v stolici krvave vlasocnice, hlien alebo to proste bolo cele zelene. Okrem toho mal ekzem, v podstate uz od narodenia. A stale len plakal a plakal. Prvy rok bol hrozny, lebo ho stale bolelo brusko a cely bol do krvi doskriabany, co ho svrbel ekzem.
Postupne sa to lepsilo, ako sme mprichadzali na to, co moze a co nie. Aj ked este ma z casu na cas prekvapi nejaka jeho reakcia na urcite jedlo. A hlavne mam pocit, ze z tej ABKM vyrastol. Nie uplne, ale toleruje napr raz za dva dni jogurt alebo kusok tvarohoveho kolaca a pod.
Drzim vam teda palce, nech to nie je cysticka fibroza. Vydrz v nemocnici, robis to predsa pre dieta.. ak ho poriadne vysetria za ten tyzden, snas uz budete vediet na com ste a budete sa moct od niecoho odpichnut.
A este otazka, preco sa tak branis Neocate? Nechce to alebo mas nejake dovody, preco nechces prestat s kojenim? Ja som kojila 2,5r. Mali sme neocate na predpis, ale maly to pit nechcel, pretoze je to strasne horke. Ak nechces prestat kvoli tomu, ze to nechce, tak chapem.

evitka83
14. nov 2020

@miirkka1 ja mam 2 deti. Moj syn ma 7 mesiacov 78cm a skoro 10 kg. Moja starsia dcera mala take miery, ked mala 14 mesiacov. Moj syn nosil 74 veci po dcere, ked mal 5 mesiacov. Dcera to nosila, ked mala vyse roka. Syn ma reflux ama posunute aj prikrmy. Dcera jedla ukazkovo. Vela robi genetika, miery pri narodeni a metabolizmus. Tolko k porovnavaniu deti 😉

miirkka1
autor
14. nov 2020

@diewcatqoo Aj moja mala strasny atopicky ekzem,co som ja vsetko musela vyskusat ,az zabral riadne eucerin velakrat denne natierat a ziadne mlieko ja...
Ona Neocate skusala uz ked sme tu prisli,skusila a az ju zatriaslo,tiez som skusila a bolo to horke...tak mi vraveli,ze mam stale skusat a odsavat si, nedavat jej moje mlieko, no ja nejak v tom nevidim význam, uz 5x jej ho urobili a nechcela a ja mam moje mlieko vylievat?Az nakoniec nebude chciet vobec prsnik...ona celkovo nie je ani na flase ani cumle...takymto sposobom by nejedla nic a to by isto nebolo najlepsie...nakoniec som sa doprosila ,nech ideme zajtra domov,ja musim kvoli 4rocnej dcerke a psovi,muz robi do vecera,my tu nemame nikoho,kde by ostala.Tak mi navrhli,ze jej to teda budu robit ambulantne s terminom...prosim ta tiez ti plackal v noci a prdkal? Ja si tiez myslim ze moja je na vaj.bielok,lebo si pamatam ked som jedla prazenicu vecer,bolo to niečo strasne...ale aj orechy...idem si kazdy den pisat,co presne jem.

matabb73
14. nov 2020

@miirkka1 aj moja dcéra mala silný ekzem. Ja som kvôli tomu držala prísnu diétu. Jedla som len pečivo, mäso, ryžu, zemiaky, z ovocia banány a so zeleniny mrkvu a paštrnák. Pri zavádzaní príjmov som jej jednu potravinu zavádzala týždeň, aby som zistila ako reaguje. Ako som už písala, ona veľmi slabo jedna a bola chudá. Na vykrmovanie mi odporučili kašu Sinlac, tak nejak sa volala. Môžu ju deti pri akýchkoľvek alergiach. Robila som jej ju na večer a miešala aj k jablkovej výžive. Trochu po nej pribrala. Mne príde nezmyselné prestať kojiť keď nechce umelé mlieko. Čo by potom jedna? Drž prísne diétu, žiadne mliečne výrobky a daj jej urobiť testy. Ak sa ti zdá, že má problém, keď zješ vajíčka, tak ich nejezd. Ja som to vydržala do jej roka a keď sa ekzem nevracal, postupne som rozširovala jedálniček sebe aj jej.

luba41
14. nov 2020

@miirkka1 aj som sa chcela opýtať, či dieta má exem..resp premnožené kvasinky v tele.testy u tak malých detí na alergeny sú nespolahlivé, musíš vypozorovat všetko sama .a treba držať dietu - protikvasinkovu..u oboch..tu máš návod, ako začat so stravou..
https://www.modrykonik.sk/zdravie/kvasinkova-infekcia-u-deti/
https://www.modrykonik.sk/zdravie/atopicky-ekzem/
https://www.modrykonik.sk/zdravie/alergia-na-mlieko/
nestačí len mlieko a mliečne, hov aj soju tiež.., ak máš podozrenie - tak aj vajce, aj kuracie vylúčit..odsledovat.. korenová zlenina je alergen velký / hlavne mrkva/, treba obmedzit sacharidy / obilniny cestoviny, pečivo jest dopoludnia/.. nie sladká zelenina / mrkva, zemiaky, bataty a td/, nie sladké ovocie / banany, hrušky/.jest ine druhy mäsa - morka, králik, bravčové, ryby + vela zelenej zeleniny k tomu - 3 porcie denne/..probiotika - bez mliečnej bielkoviny, užívat Hylak dlhodobo..

evka_28
14. nov 2020

@miirkka1 Ahoj, na tvojom mieste by som skusila neocate. Ked neprospieva, tvoje mlieko jej jednoducho vadi. Nas syn zacal mat hnacky v styroch mesiacoch, BKM vylucili, ale vraj laktoza (odmietli sme test), dali nam Neocate. Syn odmietal akukolvek flasu, akykolvek cumel a aj Neocate. Ja som stale odsavala, verila som ze mu to prejde, ze to nemoze byt mojim mliekom (mala som uplnu dietu, fakt asi iba kura s ryzou). Syna sme krmili ked spal inak nejedol, za dva mesiace na Neocate krasne pribral, hnacky neboli, bol spokojny. Ked som mu dala moje odsate mlieko, zacali najskor redsie stolice a potom hnacky. Odsavala a takto skusala som 4 mesiace. Potom som to vzdala, moje mlieko mu jednoducho vadilo a Neocate sice jedol iba v spanku ale krasne rastol a priberal. No nervozny bol ale to uz mu sli zubky a on je celkovo taky nervoznejsi, uplakanejsi 🙂

diewcatqoo
14. nov 2020

S Neocatom je to tazko.. ma to taku specificku chut, ze niektore deti to, bohuzial, nevypiju ani za svet. Ja som skusala Neocate dostat do toho mojho asi rok.. nikdy mi ho nevypil samostatne z flase, ani z pohara, ani v spanku, ani v bdelosti, proste za ziadnych okolnosti. Niekolkokrat sa z neho dovracal. Cize mam v tomto pochopenie pre autorku 🙂 aj ked su teda myslim, ze by to Neocate nemusela hned zatratit po par pokusoch, ale fakt skusat dlhsie obdobie a mozno sa chyti.
Ked som videla, ze u nas to bude s Neocate fakt boj, tak som synovi z neho zarabala kase. Daju sa kupit bezmliecne kase, napr. pohankova, cirokova, psenova.. existuju aj s lepkom, aj bezlepkove (my sme lepok nemohli, tak som kupovala len bezlepkove), ochutila nejakym ovocim a podavala mu to, zvycajne na veceru. Kase som kombinovala s roznym ovocim, ktore mu nerobilo problem (u nas toho casu len jabko, hruska a banan), rozne druhy kasi (najcastejsie tie 3 vyssie vymenovane) a neskor, ked uz bol starsi, tak som mu zarabala na striedacku bud s Neocate alebo s rastlinnym mliekom (ovsene a mandlove znasal v pohode).
Boj s ekzemom je kapitola sama o sebe. Avsak mozes skusit uplne vsetko, no pokial nevyriesis pricinu ekzemu, nikdy sa ho uplne nezbavite. A pricina byva najcastejsie v strave.
V jednom z prispevkov si pisala, ze citas aj zlozenie na salamach a parkoch. Myslim, ze salamy a parky by si mala vylucit uplne, pokial ma dieta problemy a kojis ho. Snaz sa jest co najviac nespracovanych potravin. Skus si najst na nete tabulku stravovania pri histaminovej intolerancii. Nemusis to striktne dodrziavat, ked zatial nemate nic potvrdene. Avsak je to tam pekne rozpisane, potraviny su rozdelene do niekolkych skupin, su tam vyznacene cervenym potraviny, ktore byvaju najcastejsim spustacom alergii a pod. Od toho by si sa mohla odpichnut pri stravovani.. na zaciatok aspon trochu obmedzit tie potencialne nebezpecne potraviny a sledovat, ci nastalo aspon malinke zlepsenie alebo nie.

luba41
15. nov 2020

@miirkka1 ak chceš, chod . prihlás sa na český MK a je tam skupina https://www.modrykonik.cz/group/6098/ Poradna pro atopicky exem..tam sa "rozkukáš" a dostaneš informácie

margaretka_
15. nov 2020

@miirkka1 necitala som vsetky komenty. Ale my ked sme mali podozrenie na alergiu na kravske mlieko tiez u dojceneho. Mala som vylucit aj vajicka a soju. Ale nam nerobili ziadne testy pre potvrdenie