icon

Valgozita členkov a kolien u deti

alenka008
31. júl 2016

Valgozita clenkov a kolien - poradte dobreho detskeho ortopeda v BA na tento problem.
Tiez budem rada, ak mi pridate akekolvek skusenosti s tymto problemom. Co pomaha? Moc dakujem za kazdy prispevok!

nikusa008
16. aug 2017

Ahojte zmenili sa vasim detom nozky? Upravili sa? Ak ano co pomaha?

agy111111
16. aug 2017

nam sa nezmenili a nic zatial nepomaha ... dcerka ma skoro 3 roky. vyskusane uz asi vsetko, teraz sme sa dali na reflexnu terapiu tak uvidíme co to prinesie.. ak ani to nepomoze tak si nechávame ortezy na koniec lebo neverim zeby teraz ich co i len dala na nozicky..

stejja9
16. aug 2017

@agy111111 Ahoj. Mozem sa opytat na reflexnu terapiu, o co ide? Je to cez rehabilitacie, ci sukromne?
Nam sa po roku stav nezlepsil, aspon ja nevidim zlepsenie, akurat, ze sa nestazuje na bolest. Tiez skusame co sa da, aj ked ortoped to vobec neriesi ako problem, tvari sa, ze o nic nejde, pozrie, predpise topanky+ vlozky a vec vyriesena. Pritom ma valgozitu kolien, jedno kolienko viditelne viac vpadnute ako druhe (meraci technik v stredisku povedal, ze podla neho je to na ortezu, co ale dr. ortoped nechce dat, ze to by jej nozku drzala orteza a nie jej svaly.... ) a ploche nohy 4. st.! Ani lekari sa nevedia zhodnut. Mame ortop. obuv, vtedy ma nozky viac "rovnejsie", cize laicky si myslim, ze jej napomahaju aspon vtom, ze sa aj ona vystrie a nehrbi sa tolko, cvicime hravou formou, ale s fyzioterapeutkou dcerka odmieta cvicit, doma sa snazime vela noboso, bicykel, odrazadlo, trampolinu, aj ked tu som citala prave negativnu skusenost, tak teraz neviem... ☹ od septembra zacina kurz korculovania, rozmyslam, ze ju prihlasim. Co myslite, bol by to vhodny doplnkovy sport v zime, pre nas pripad? Viete poradit dobreho odbornika - ortopeda, najlepsie PO/KE? Dakujem za kazde info a rady. 🙏

nikusa008
17. aug 2017

@agy111111 alee pokial viem tak valgizita sa upravuje po 3r .Moja ma 5r a tento problem :(

majka238
17. aug 2017

@stejja9 my sme dlho hladali dobreho detskeho ortopeda a v PO je jednoznacne najlepsia mudr.popovicova. sice sa u nej dlhsie caka ale stoji to za to. Poriadne dceru vysetrila a konecne zacala problem riesit.

nikusa008
17. aug 2017

@majka238 a ako to riesi??? Lebo vacdina ortop. predpisuje orto topanky alebo vlozky.. A sj sa vam.to upravuje?

majka238
17. aug 2017

@nikusa008 tiez pokracujeme s vlozkami a topankami ale to tu klenbu len drzi a netrenuje svaly takze akonahle vyzuje topanky chodi zase zle. Poslala nas teda na rehabilitacie, tam nam vysvetlili ako je potrebne cvicit aby sa tie svaly spravne zapajali a tiez tam robia aj reflexnu terapiu plus nam odporucili nejake pomocky ako balancny disk a tak. Aby to malo aj ucinok je potrebn cvicit aj doma kazdy den co najcastejsie. Dr.povedala ze poclame dva roky ci sa to zlepsi a ak nie odporuca operaciu.

nikusa008
17. aug 2017

@majka238 to ma az tak velmi zle ze az odporuca operaciu??,

stejja9
17. aug 2017

@majka238 Ako dlho sa caka na objednanie? Sidli v budove pred nemocnicou? My sme doteraz chodili k Dr. Gajdosovi, ale uz dlhsie zvazujem zmenu lekara. Kam chodite na rehabilitacie a ake ortop. topanky sa vam osvedcili?

majka238
17. aug 2017

@nikusa008 ked chodi,klenbu ma uplne spadnutu,prsty vytaca dovnutra.ale bolesti noh nema,tak ja zatial nad tou operaciou neuvazujem.podla dr.je to jednoducha operacia,pri kt. sa k clenku davaju rozpustne sruby ktorymi fixuju tu nohu v spravnej polohe.

majka238
17. aug 2017

@stejja9 nas objednali do mesiaca a u dr.sme cakali asi 2,5hod.na rehabilitacie chodime na Capajevovu k dr.Pastircakovej a nosi ortop.vlozky a ako prezuvky ortop.sandale tie take vyssie clenkove.

agy111111
18. aug 2017

@stejja9 mi sme vyskusali tusim asi 4 ortopedov a nemozem povedat zeby bol niektory z nich dobry odbornik, kazdy len pozrie zkonstatuje ze je to valgozita co uz samozrejme vieme a odporuci nieco ine. Nam otopedicke topanocky bohuzial velmi ublizili. Nozicky v nich trosku lepsie drzala ale podrazka na nich je neohybna, takze dietatko ziadne svaly na nozke nezapaja, co je vlastne problem valgozity. Tak jej stuhli prsty na nohach ze ich mala akokeby prilepene k sebe a vobec ich nevedela rozprestriet do "vejarika" ako ked slapnete na spicky. Zacali sme masirovat a boleli ju velmi, maserka vravela ze to bude este isty cas boliet lebo to ma velmi stuhnute az po litko. teraz nastasie uz nimi vie hybat, ale keby som mala dalsie dieta s tym istym problemom, tak mu uz nikdy nedam topanky s neohybnou podrazkou.. nepomohlo ani tejpovanie, a cviky su len na posilnenie ale nemyslim ze problem nejak vyriesia, co vidim aj na ostatnych diskusiach. My sme objednani na tu reflexnu terapiu az do Prahy, lebo to na Slovensku nerobia. Samozeme ze aj v SR su reflexni maseri ale vraj nemaju tak ucinnu metodu tak to uz ja neviem. Spočiva to v stlacani reflexnych bodov na nozkach niekolko krat denne a citala som o tom dobre recenzie, len preto sme sa na to dali, tak uvidime. Je to dost nakladne. Kazda navsteva 145 EUR, kontrola kazde 2-3 mesiace podla stavu. a to sme este z KE. V okrobri ideme prvy krat, Su dlhe cakacie doby.

agy111111
18. aug 2017

@nikusa008 praveze do 3 rokov je sanca na uspech liecby najvyssia, po 3 roku stale nizsia az sa stane stav patologicky a okrem operacie nic nepomoze . Preto vam mozem vsetkym poradit, ked vam hocijaky lekar povie ze pockajte.. necakajte rieste to hned. Vela lekarov chce len cakat ze sa to upravi a nakoniec navrhnu operaciu lebo je uz neskoro

agy111111
18. aug 2017

@nikusa008 pani doktorka vam ale asi zabudla oznamit ze to sice je jednoducha operacia ale klyny ktore sa do nozky daju aby zabranili vytacaniu , obmedzuju pohyblivost nohy ako je napriklad tocenie clenkom.. ☹

nikusa008
18. aug 2017

@agy111111 verim ze nie vsetky nozky sa riesia iba operaciou nakoniec..

jellinga
18. aug 2017

@stejja9 Mne viacero fyzioterapeutov zakazalo trampolinu a vsetky veci kde sa skace, lebo to este viac deformuje nozicku, konkretne tie narazy, to by som urcite vylucila. Mne maly tiez nespolupracuje u fyzioterapeuta. Doma sa snazim hravou formou cvicit aj ked si myslim, ze to nestaci. A zacali sme davat aj tejpovacie pasky. A okrem toho ortopedicke vlozky a topanky. Ale zatial zlepsenie tiez nevidim akurat bolesti ustupili.

tortelinka
18. aug 2017

@jellinga to je divné, mne trampolínu odporúčali, ten náraz nie je tvrdý predsa

nikusa008
18. aug 2017

@tortelinka aj ja si myslim ze trampolina sa ohyba takze ked skace podla mna si tym formuje nozicku a pracuju svaly.a ortopedicka obuv neviem ci je dajaka vyhra mne vacsina fyzioterapeutov odporucala velmi ohybnu obuv aby noha stale pracovala.Lebo pri ortop.ropankach a vlozkach nohy ochabuju

lusika33
18. aug 2017

@adriannasvk prosim ta tie ortezy mate na spanok? alebo ako lebo nas ma ortezu na valgozitu kolien na noc ale ma to aj s chodidlom urobene z toho plastu

kkl82
18. aug 2017

trampolina ano, ale pre vacsie deti (od cca 6-7 rokov a dospelych) za dorzania podmienky, ze skace len jedna osoba. malym detom sa trampolina neodporuca kvoli klbikom a rozhodne uz nie, ked je ich tam viac naraz. (ale tiez mame doma trampolinu 😉 )
co sa valgozity tyka, plati, cvicit, cvicit a cvicit! treba precvicovat cele nozky, jednotlive partie a aj chodidla. barefoot obuv je riesenim, no nie jedinym liekom. bez cvicenia a tejpovania to take jednoduche nebude. svaly treba posilnit, aby sa stav zlepsil ci upravil. je len na rodicovi, ako dokaze dieta zaujat a vymysliet cviky tak, aby to nebola len tvrda drina. ak je moznost, vonku detom prichystat vseliake chodnicky, preliezky, drahy, vo vnutri detto, aj ked tam su moznosti obmedzenejsie.

adriannasvk
18. aug 2017

@lusika33 ja mu ich davam na noc na spanie,cez den by v nich nebol. No nam dr dala taketo bez chodidla,ideme v sept na kontrolu uvidime co dr povie atd...som nevedel,ze su aj s chodidlom,ja by som asi prijala aj tie nakolko ma syn trosku ploche nozky

tortelinka
18. aug 2017

@kkl82 tak zasa tam neskáče pol dňa vkuse, tak mu to určite zakazovať nebudem

lusika33
18. aug 2017

@adriannasvk aj nas ma aj ploche nozky ale tu ortezu ma len na jednu nohu aj ked ma obe zle... tak tomu som nepochopila... preto ma prekvapilo ze vy mate dve a ku komu chodite do tej BB normalne zvazujem ze sa tam aj my objedname... lebo nam ta orteza nepomohla nic aspon mne sa nezda a ma ju uz od marca myslim... a ako ti s tymi ortezami maly spinka nebudi sa? nas stale len pozera ako ich dat dolu cez noc...

adriannasvk
18. aug 2017

@lusika33 no nas dr mu predpisal len jednu a sla som do ortotechu nozku pomerat a tam dr,ze treba na obe. Maly ma o polovicu lepsie tie nozky,teraz mu to nejak stagnuje tak uvidim co povie dr....no nas je uz zvyknuty,mu ich zapnem opytam sa ho ci je dobre alebo tlaci,ak niekde treba uvolnim a uz potom spi,predtym tiez len spekuloval,budil sa,plakal ale ked som mu vysvetlila,ze mi musi povedat ak ho to tlaci ze mu to napravim od vtedy ok.

adriannasvk
18. aug 2017

@lusika33 a tam si dr nevyberies,oni ti dr priradia.

nikusa008
18. aug 2017

@adriannasvk tie ortezky mate koli kolienkam? Alebo koli clenkom

adriannasvk
18. aug 2017

@nikusa008 my ich mame kvoli kolienkam.

jellinga
18. aug 2017

@tortelinka
@nikusa008 maly zacal mavat neznesitelne bolesti noziciek po kupe trampoliny a ked sme ju dali prec tak ustupili a teraz uz bolesti nemava. Bolo mi vysvetlene, ze aj pri tom doskoku dava nozky do nespravneho tvaru ako pri chodzi, ze ich ma vybocene a to klbom skodi co bol aspon nas pripad.

tortelinka
18. aug 2017

@jellinga mohol mat bolesti aj kvoli svalovici,mam to vyskusane na sebe