Valgozita členkov a kolien u deti
Valgozita clenkov a kolien - poradte dobreho detskeho ortopeda v BA na tento problem.
Tiez budem rada, ak mi pridate akekolvek skusenosti s tymto problemom. Co pomaha? Moc dakujem za kazdy prispevok!
Nam fyzio tiez odporucila trampolinu, aj ked osobne si myslim,ze to s nou nebudeme prehanat, tiez sa obavam "narazov" na kolienka a bedrove klbiky. Ale zacinam to brat triezvo, ze vsetko s mierou, cvicenie nikomu neuskodilo, cize to ostava, ale inac aj trosku tramplina, aj naboso po trave, kamienky, odrazadlo, kolobezka, bicykel, aj ortop. obuv ale aj obycajne "kroksy" 😉 Pre mna bude uspech, ak sa zo 4. st. plochych noh dostaneme aspon na 2., a hlavne, aby dcerka nemala bolesti pri pohybe, sporte.. 🙏
Co si myslite o sportoch pre nase deti? Pocula som, ze vraj tanec a balet je fajn, kedze sa vela chodi po spickach, a tiez zvazujem korculovanie v zime. Co vy na to?
@tortelinka to som si na zaciatku myslela aj ja, ze ma svalovicu. Ale on sa mi budil dlhodobo pocas spanku na obrovske bolesti. Aj dlho potom co sme trampolinu zrusili a nemal velku fyzicku aktivitu. Takze svalovica to urcite nebola. Ale ako baby pisu, nazory odbornikov sa lisia a my mozeme len skusat co pomoze ci nepomoze nasim detom.
Ahojte dievcata, potrebujem radu. Teraz som dovolala s rehabilitacnou... Nas maly 16 mes uz zacina bezkat okolo nabytku a kotniky mu idu velmi k sebe... Zatial ani neviem co to je... A kde je sever... Kazala mi na otejpujto.sk objednat tejp no ja ani netusim ktory... Poradte co to objednat a co robit... 8 rocna dcerka stale nosi orto boty no moc sa to nezlepsilo a ortoped jej uz odmietol dalsie prefpisat, ze uz to lepsie nebude... Mam s malym zbehnut aj k orto??? Vobec netusim co robit, vy tu mate vela,skusenosti... Prosim poradte.
@nelinka2009 ano, navstivte ortopeda, je dost tazke ale najst dobreho a tiez nazory viacerych sa diametralne odlisuju, ale cim skor tym vacsia sanca na zlepsenie. Moja mala to ma velmi zle. Jej to ale tejpovala rehabilitacna sestra myslim za 2-3 eura za jednu nozku. A ukazovala ako je to v tom tejpe lepsie, ale pravdu povediac vobec sme s priatelom nevideli zeby na nozkach lepsie stala. Bola asi taka mala ako ten vas a dat dole ten tejp bolo nenormalne. Zatejpovali jej to 2x a dost lebo ze ked to tak zle znasa tak to nebudu robit.. Pasku mala asi 4cm siroku.
@agy111111 g
Dakujem premyslam, ze kymsamostatne nechodi, tak tonecham tak... Snad sa to zlepsi,lebo neviem ci to ma vyznam tejpovat, krd este ani nechodi...
@nelinka2009 kedze mi to mame ovela horsie, dcerka ma teraz 3 roky, len vam poradim v ziadnom pripade necakajte len tak, posilujte nozicky aj cele telo vseliakymi cviceniami a masirujte svaly na nozkach, aby nestuhli. Nam radili cakat a velmi to lutujem, lebo sa to uz neda vratit. Tiez lutujem ze sme jej dali ortopedicku obuv vyrobenu na podnet jedneho z ortopedov ktoreho sme navstivili. A svaly na nozke velmi stuhli a zhorsilo sa to. Ked vam poradia orto obuv.. Urcite ju striedajte s inou. Pani doktorka z metabolickeho nam este radila pouzivat pripravky s morskymi mineralmi ale neviem ci to pomaha, Nepouzivame stale.
@nelinka2009 a ano je to valgozita ale myslim si ze ked to teraz podchytite a budete cvicit tak mate dost velku sancu to zvratit. Vacsinou sa to vraj stava ked sa dieta napr. skor postavi ako je telo pripravene a nozky su slabe, alebo hypotonia - nizke svalove napatie ako u nas, dedicnost...
@agy111111 dakujem krasne ta orto obuv ma uz sklamala pri dcere
@agy111111 u nas je to deficnost po mne
@nelinka2009 a vam sa to nejak upravilo? mali ste to v detstve horsie? Mna dost desi ze ked nic nepomoze tak jedine operacia ale ta obmedzi pohyblivost v kotniku. Teraz skusame bodovu terapiu, ktora ma vraj vellmi dobre vysledky a este si nechavam nakoniec ortezy na noc, ked nic nepomoze..
@agy111111 no mam nohy do x a smatlem, ale inak zit sa s tym da... Musim si davat pozor ake topsmky si kupujen
@adriannasvk Adi, prosim, u ktoreho konkretneho lekara v BB ste boli kvoli tym ortezam? Moja dcerka uz ma 8 rokov, valgozitu clenkov riesime uz viac ako 3roky, nosime pevnu na mieru robenu obuv, chodime na rehabilitacie aj doma cvicime, vonku na boso, kde sa len da. Mame aj senzoricky kobercek. Ale ziadne zlepsenie nepozorujem, dokonca sa mi zda, ze tu jednu nozku ma horsiu a horsiu. Chcela by som skusit tie ortezky. Lebo uz neviem, co ine mam este robit a operacii sa chcem vyhnut. Dakujem
@ajja1 my chodime ku Konderovej,ale tam ti asi dr priradia,ale ona asi robi deti...nam zakazala chodit naboso,predpisala nam aj ortopedicke vlozky takze syn cely den v nich a na noc ma ortezky.je to boj veru,nas caka kontrola v januari tak snad to bude o nieco lepsie,lebo teraz trosku stagnuje maly....tak uvidime.
baby máte niektorá skúsenosť s pánom dr. Popluhárom v ZA? ďakujem
pekny vecer, mamicky ktore mate uz vyrobene ortezky, neviete poradit kde v KE alebo aspon blizko Ke.. vyrabaju ortezy pomocou skenovania nie pomocou sadrovych odliatkov? dakujem za rady.
@adriannasvk zdravim, ako je na tom syncek? nozky su uz ok? pomohli tie ortezky? My mame teraz predpisane ideme buduci tyzden az do BB, ale vraj nam daju take na celu nozku a na den nie na noc tak uvidim ako to cele dopadne..
@agy111111 zdravim. Boli sme v pondelok na kontrole.. Pomalicky to ide, predpisali nam nove ortezky,nakolko uz z tychto vyrastol. Dr mi ale povedala,ze sym ma este cas,nakolko ma este len 3 roky,ze okolo toho 4-5 roku sa nozky zvyknu same narovnat....ze sa nemam bat...uvidime ako pomozu tieto nove,lebo uz som zufala,ze mu to teraz stagnuje,ale aspon sa nezhorsuje. Tiez ich davam na noc ked spi. Tak drzim palce aby to pomohlo🙂
@adriannasvk noo ja uz neverim takemu nazoru ze sa to samo napravi, aj ked by som bola rada, keby to bola pravda.. Moja mala ma tiez 3 roky. Nam zas povedala jedna ortopedicka ze ortezy na noc pre nu su neefektivne, ze jej urobia na den na chodenie. Z jednej strany som rada ze sa v noci normalne vyspi ale z druhej strany si to neviem predstavit ci ju nebudu velmi obmedzovat. ..Nenasla som nikoho kto by s tym mal skusenosti. Ma asi svihne s tych roznorodych nazorov od lekarov..🙂
@agy111111 ja neviem tiez,ze co,vsade sa ine clovek dozvie....ja som z toho nenormalne smutna.....takze velmi sa snazim.verit v tie ortezky....synovi trvalo si chvilku zvyknut ale slo to,obcas vydrzal celu noc,obcas nie ale tersz uz spi ako drevo,ci na boku ci na chrbte,jedine,ze ma tie nozky rovno,no....

@jellinga
no bohuzial nazory dr. a fyzioterapeutov sa castokrat lisia, jeden odporuca to, iny tamto. a co mame potom robit my, mamy... preto si myslim, ze ak by dr. ortoped bral pristup ku kazdemu dietatu citlivo, zodpovedene a hlavne individualne, nemuseli by sme na detoch skusat kadeco a robit pokusy""". Lebo najjednoduchsie je od dveri predpisat ortop. topanky, alebo zase vytazit z penazeniek rodicov za barefoot obuv..😒