icon

Valgozita členkov a kolien u deti

alenka008
31. júl 2016

Valgozita clenkov a kolien - poradte dobreho detskeho ortopeda v BA na tento problem.
Tiez budem rada, ak mi pridate akekolvek skusenosti s tymto problemom. Co pomaha? Moc dakujem za kazdy prispevok!

agy111111
20. jan 2018

@adriannasvk ma syncek ale aj tie kotniky vytocene? Ma valgozitu piet ked sa mozem spytat alebo len kolien? Moja mala ma valgozitu piet preto ich vraj bude mat cez den lebo nocne sa vyrabaju len od kotnika vyssie. Je som tiez nesmierne smutna ked nam kazdy lekar povie nieco ine, lebo neviem co robit aby to bolo pre nu spravne. Je mi strasne ked vidim jak sa snazi dat nozky rovno a pyta sa ci ich ma dobre ale len kym sa na to sustredi, dufam ze si aj ona rychlo zvykne a hlavne dufam ze pomozu, lebo sme vyskusali vsetko a ortezy sme si nechali nakoniec.

adriannasvk
20. jan 2018

@agy111111 maly ma len kolienka,ma trosku plochu nozku,na to ma vlozky . Ano viem,na paty su ortezky na celodenne nosenie,ale myslim,ze si mala zvykne🙂 nas maly to berie celkom statocne,aj ked mu to ide obcas na nervy,ale popasuji sa s tym deticky🙂 budem Vam drzat palce🙂 ozvite sa potom ako sa mate🙂

stejja9
20. jan 2018

Ahojte. Ortezky vam odporučil ortoped? Ten nas nam povedal, ze v orteze noha vlastne svaly nebude pracovat... no neviem, co si myslite, kuk foto? S tymto problemo chodíme s dcerkou uz skoro 2 roky, mame ort.obuv, cvicime, aj ked po nastupe do skolky musim priznať ze toho času je ovela menej. Objednala som sa k inemu ortopedovi, lebo ako dcerka rastie, vobec sa to nezlepsuje a ten terajsi nam max.predpise ort.obuv a vec pre neho vyriesena.

stejja9
20. jan 2018
agy111111
20. jan 2018

@adriannasvk dakujem pekne ozvem sa ako to zvladame

agy111111
20. jan 2018

@stejja9 nam ich navrhli aj predpisali na rehab. Ortoped tu moznost ani nespomenul, len ortop. Obuv.

tina1979
22. júl 2018

Baby, konecne viem ako sa vola nasa diagnoza. Chodime uz skoro 3 roky po ortopedoch a nikto nic konkretne nepovedal. Riesili len pevne topanky a rehabilitacie. Topanky ziadne vysledky a cvicenie mi prislo chaosne. Prozim, mate dake 2 ucinne cviky?

barbarelka
29. nov 2018

@adriannasvk ahojcek 🙂. Dnes boli mojmu 5rocnemu predpisane ortezy na obe nozky na spanie,vlozky a sandalky..pytala som sa,ci mozme nejak inal tomu pomoct,cvicenim napr. A lekar,ze nie. Ze iba tie pomocky,co nam predpisal. Som z toho nestastna ☹. Ved ako s tym ma maly spat,ved sa ani nepohne! Vas maly to ako znasal?vidite,ze to pomaha? Prikladam foto nasich x noh. Mne to nepride az take zle..

stejja9
29. nov 2018

@barbarelka ahoj, ak sa mozem pridať, tak aj my mame ortezy na noc. Na obe nohy. Vydrží len pár hodín, nakoľko chodi v noci cikat a musim jej ich davat dole. Sťažuje sa, ze jej horia"" nôžky - potia sa jej v tom. Cez vikend, jej dávam aj cez den. Ale mom.ich nemame, pri kontrole dr.zistila, že dcérka vyrástla, ortezy nesedia a vraj mame nárok na nové az v januári... :( takýmto spôsobom sa tie nôžky nedajú do poriadku nikdy :( :(

barbarelka
29. nov 2018

@stejja9 ach jaj..no jasne,ze v tom musi byt teplo. Narok na ne je tusim raz za rok..a kam chodite k lekarovi?my do snopu v ba-doktor houndjo

sense
30. nov 2018

@stejja9 nasa mala nozky ako tvoja a teraz v 5,5r to ma omnoho lepsie ako na zaciatku, ...my sme vela cvicili dima a fyzioterapia,masirovali, obuv protetika al pevna na mieru po clenok, cize ziadne tenisky,botasky,crocsy a sandlaky bez pevneho clenkyu,a vzdy len kvalitba obuv, na tvrdim povrchu pevne a v lete vonku podla moznosti bosa trava,piesok kamene,...

adriannasvk
30. nov 2018

@barbarelka ahoj,No ked bol.mensi to znasal to lepsie.cim starsi je tym viac sa zlosti a ked mu to zatiahnem.tak silno ako treba tak celu noc sme potom hore kym mu to neuvolnim😂cize za nas hroza....nosi ich uz dva roky aj nieco a cisto ortezkami zmena o cca 1 cm pridali sme cvicenie a za tri mesiace sme sa posunuli zas o nieco,kamoska je fizioterapeutka a precvicuje pilates ta ma zdrbala,ze preco maleho trapim.ortezami,ze problem nie je v kolene ale v bedrovych klboch,ze dietatko rychlo rastie,zw telo nestiha....ale ze ortezy mu nepomozu nejak extra,poradila mi nejake cvicky navyse este k tym co s nim cvicim ja tak sa snazime kazdy den cvicit aspon 20 minut,raz strecing potom trosku svaly sa snaIme specniet aby to kolienko drzali pevnejsie a napravilo sa to....ortezky som uz zo zufalstva odlozila do suplika a teda teraz iba cvicime tak uvidime aky efekt to bude mat...malemu ich vyskusaj dat,za to nic nedas,mozno mu to pomoze a bude ich dobre znasat,nasa dr tomu nechape preco sa to nelepsi a ja zacinam.mat pocit ze kamoska mala pravdu,ze problem nie je v kolene😕a preto to nejde....lebo telo nie je pripravene este asi....tvoj to nema vobec tak zle,davaj mu vozky,obuv a oetezky zacni slabsie a potom pritahuj a uvidis.pripadne najskor davaj na jednu nohu iba na striedacku a potom skus obe.a tvoj maly sa mi ani nezda,ze by mal plochu nozku nejak moc takze by som to s nim vobec zle nwvidela 😉nech sedi casto v tureckom sede,bicykluje a rob s nim strecing,na nozky.drzim palce😊

stejja9
30. nov 2018

@barbarelka skoda, lebo aj topánky 2x do roka je málo, a take tie vyvysene + spevnené paty mame problem kupit aj v špecializovaných obuvach. Plus tie ortezy, dieta rychlo rastie... My chodíme do Prešova k dr. Popovicovej. A ste spokojní s dr., s prístupom?

stejja9
30. nov 2018

@sense tak dufam, ze sa toaj u nas aspon trosku zlepsi.
Ved to, aj ja mam pocit, ze v tych vyssich topanockach sa jej lepsie chodi a fixuje pekne nozku, hlavne po tvrdych povrchoch. V lete aj naboso sme vela chodili, na dvore mame rozne druhy kamienkov, rebrik, atd. kde sa s nou dalo pekne cvicit. Najhorsie je, ze nezvladne dlhsie prechadzky, lebo sa stazuje, ze ju bolia nozky.

stejja9
30. nov 2018

@adriannasvk ahoj, ake cviky vam odporucila kamoska - fyzioterapeutka?

sense
30. nov 2018

@stejja9 aj cvicite? take ze chodenie po spickach, patach , bocne strany, napr. dvihanie ceruzky nozkou teda prstekami, alebo servitku, potom spicky napinat, potom paty napinat, vonkajssou stranou chodidla do steny al. ruky tlacit, potom vnutornou ale musi chodidlom sa snazit nie silou nohy, .... my sme vela cvicili, aj masirovali (roztahovali sval co je na klenbe).... kotulat si resp suchat choditdlom po zemi bude tu masaznu gulicku alebo este lepsia je tenisova lopticka,

jellinga
30. nov 2018

@barbarelka Ahoj, aj my chodime k tomu istemu lekarovi, ale s valgozitou clenkov a mame topanky a vlozky, ale skor si myslim, ze to cvicenie je najdolezitejsie, resp. kombinacia. V januari ideme na kontrolu a ked sa to nezlepsi, chcem vyhladat nejakeho fyzioteraputa. Cvicime doma, boli sme u fyzio, ked mal cca 2,5 roka, ale nechcel spolupracovat. Teraz je rozumnejsi, verim, ze teraz spolupracovat bude viac. Vy ste s lekarom spokojni?

adriannasvk
30. nov 2018

@stejja9 V podstate nieco take ako spominas v prispevku nizsie,potom statie na jednej nohe napr,precvicovat bedrove klby kruzenim do vonkajsej aj vnutornej strany,napinanie spicka,pata,drepy robime,sediet na kolenach (nohy spolu)a snazit sa za zadkom spojit paty. Ja sa mu to snazim striedat,jeden den strecing,druhy den posilujeme nozicky aby svaly spevneli....na nete su rozne videa na X,sice pre dospeleho ale snazili sme sa vybrat odtial 2-3 cviky,ktore mozu a zvladnu robit aj deti

stejja9
30. nov 2018

@sense presne to vsetko co si spominala, ceruzku este velmi nie, len tu papier.vreckovku. Kedze aj kolienka jej padaju dovnutra, mame este par cvikov ako natahovat tu vnutronu stranu stehna, zajko", chodenie ako macko, spravne sedenie na zemi pri hre.. Na rehabilitacie nechodime, cviky nam ukazali, ze mame cvicit doma. Len horsie, ze rano pred skolkou nestihame cvicit, ci skor nema naladu a potom je v skolke do min.16.00. V skolke, ked som debatila s ucitelkou, tak ze si precvicia nase cviky, a maju reflexny chodnicek, ked idu spat. Fyzio nam odporucila, aby aspon denne stala na balancnom kruhu a ten ma v kupelni, pri kazdom umyvani na nom stoji. Manzel jej urobil rebrik, nieco na styl skolskej rebriny, a to chcem aj dovnutra do izby. Teraz od sept. sme zacali chodit na korculovanie, aspon nejaky sport, kedze v zime nam chybaju nase preliezky. Ja sa priznam, ze dalo by sa s nou este viac cvicit, a viac masirovat.. :( no len ten chybajuci cas..🙄

sense
30. nov 2018

@stejja9 no my sme vzdy predspanim cvicievali a masirovali....rano len ked bolo volno....kym bola doma parkrat denne par minut postupne sme zvysovali, teraz tak 15min popri vecernicku

fugu77
30. nov 2018

@barbarelka boli ste v SNOP u MUDr. Houndja?

barbarelka
30. nov 2018

@fugu77 ano ano,presne u neho.mate skusenost?

barbarelka
30. nov 2018

@adriannasvk tak toto mi pride najrozumnejsie riesenie..ja som studovala ftvs v kombinacii s fyzioterapiou. Niesom presne fyzioterapeut,nakolko nas teda zastresovala telovychova,ale mam rovnaky postoj ako Vasa kamoska fyzioterapeutka.Telo musi posilnovat,uvolnovat a aktivne zacat pracovat na naprave nejakeho problemu a nie pasivne zafixovat..svaly ochabnu,funkcne nebudu.Lenze kedze "lekar povedal",tak som si neni uplne ista,ze kde je teda pravda 🙂.dakujem za Vasu skusenost!!!!

barbarelka
30. nov 2018

@jellinga tazko povedat..nechcem byt prilis sebavedoma alebo kriticka,ci ako by som to povedala,ale mne sa jeho pristup nepaci. Ze syn,sice velmi ploche nohy nema,ale sak dajme orto boty a vlozky. A ja,ze co cvicenie a barefoot obuv..nenene,akoby som povedala nieco obludne. A po pol roku ze bum dlahy..podla fotiek je stav syna uplne rovnaky. Tak nechapem naco ortezy? Chodime so synom na plavanie,dnes som okukovala vsetky deti a prisaaaamfakt,moj syn je na tom este super oproti inym deckam. V stredu som bookla termin u Mudr. Gajdosa,su na neho super recenzie,tak to s nim prekonzultujem.

jellinga
30. nov 2018

@barbarelka Daj potom prosim ta vediet ako ste tam dopadli a aky mal pristup. Ja by som tiez rada poznala nazor aj niekoho ineho, lebo k tomuto chodime asi 1,5 roka a ziadna zmena.... A ten MUDr. Gajdos kde sidli?

barbarelka
30. nov 2018

@jellinga jasne,napisem!sama som zvedava 🙂

barbarelka
30. nov 2018

@jellinga aha a sidli na strecnianskej v petrzalke.

fugu77
1. dec 2018

@barbarelka chodim k nemu uz asi 4 roky s detmi a tiez nam dal ortezy na spanie, topanky, vlozky

katrin21
1. dec 2018

Vyskusajte AF rehab v BA, Andrej Foltyn. Kamoske pomohol synovi s nohami..

Mam otazku.
Kolkym z vas spavali decka ako babatka len na brusku? A stvornozkovali?

katrin21
1. dec 2018

@barbarelka nema maly aj skoliozu? Nevidim ho celého ale mám pocit že krivo stojí pravú ruku má vyššie ako lavu