Vedeli by ste podať deťom prvú pomoc?
Čítala som zaujímavý článok, že ženy idú poučene z pôrodnice o kojeni, z webu o Montessori hračkách, bio bavlnených bodyckach, ale nevedia podať základnú prvu pomoc deťom pri zabehnutí mlieka, omodrani, neskôr pri zabehnutí kúsku jedla Heimlichov manéver.Ci si o tom myslíte?Vedeli by ste deťom podať prvú pomoc?
Poučila Vás niekedy pediatricka či personál pôrodnice, keď ste odchádzali čo robiť pri náročných situáciách?
nie nikto ma/nas nepoucil, zaplatili sme si ale kurz prvej pomoci pre babatka/batolata po porode
Moja dcérka sa ako bábätko zachadzala až modra bola ako bez života tak som sa musela naučiť pomôcť jej hoci sa mi kolená podlamovali a potom som sa ešte triasla pol hodiny
Ano bola som na platenom kurze pred tym, nez sa mi narodilo prve dieta a kedze som v praci vyskolena na podanie prvej pomoci (preskolenie zdravotnikmi kazde dva roky), tak myslim, ze by to "problem" nebol... deti chodia k poziarnikom (zatial len starsie dve), takze tieto kurzy tiez maju absolvovane, extra sa venovali rozdielom medzi zachrane deti a dospelych... mladsi syn heimlichov manever aplikoval ako 5 rocny v skolke, ucitelka si nevsimla, ze sa jeho kamarat dusi, on ano... treba o takychto veciach s detmi rozpravat od malicka.
Nikto ma nepoučil v súvislosti s mojím dieťaťom ani pediatrička ani v pôrodnici.
Základnú prvú pomoc som ovládala a aj ovládam, pre dospelých rovnako ako pre deti
Vo všeobecnosti si myslím, že by kurzy a dôležitosť ovládania 1. pomoci mali byť viac propagovaané
90% ľudí netuší čo robiť
Nemyslím si, že všetko nás majú učiť v pôrodnici, to sa ani nedá. Je to zdravotnícke a nie výchovné zariadenie. Mňa v pôrodnici naučili veľmi veľa, aj keď mali veľa pôrodov, ale našli si čas aj nad rámec svojich povinností, ak sme potrebovali. Samozrejme kto ako, niekto je ochotnejší, niekto menej a má dosť svojich problémov a nenájde v sebe silu venovať sa mamičkám navyše. Ale neviem si predstaviť, že by nás mali učiť všetko o Montessori a prvej pomoci a podobné veci. Na to sú rôzne kurzy a iné veci. Nám napríklad ukázali a vysvetlili aj základné veci ako pomôcť deťom pri ťažkostiach, ako niektorým predísť, ale nie v zmysle, že celková prvá pomoc. Možno keby sa zmenilo to, že by boli ženy v pôrodnici povinne minimálne týždeň, aby mali čas všetko vysvetliť, tak by sa to dalo. Ale myslím, že každá má dosť, keď je tam pár dní, lebo najlepšie je matke aj dieťaťu doma. Nedá sa časovo stíhať, aby všetko vysvetlili v pôrodnici.
Keďže pracujem s deťmi, máme povinny kurz prvej pomoci každé 2 roky, pevne verím, žeby som dokázala dieťaťu pomôcť .
Toto nie je vec pediatra a už vôbec nie personálu pôrodnice,je to na každom, čo je ochotný sa naučiť a za čo je ochotný si zaplatiť.
Pravidelne si zaplatim kurz a idem, beriem to ako investiciu do zivota. Nastastie mojim detom som nemusela zatial poskytnut, ale cudziemu cloveku som uz prvu pomoc poskytla. Malo by sa to ucit uplne vsade, na zakladnej skole, opakovane, aby to bolo samozrejmou sucastou nasich zivotov.
@cervenaruza123 ja píšem napr o tom Heimlichovom manévri to je záležitosť pár sekúnd ukázať ako sa robí.Ci čo spraviť, keď malému dieťaťu zabehne mlieko a zmodrie, alebo spadne a vyrazí si dych.Podla mňa by tomu malo venovať viac času
@patka06 určite aj v zamestnaní... koľko ľudí by nevedelo čo robiť, keď kolega odpadne, nevie dýchať.Kazdy druhý má dnes vodičský preukaz a nevie podať masáž srdca dospelému či dieťaťu.Som rada, že toľko žien z Vás by vedelo pomôcť
Nie, nepoucili ma v porodnici ani pediatricka ale bola som na kurze prvej pomoci pre deti, mam nastudovane clanky aj videa, tak verim, ze by som v kritickej situacii vedela spravne reagovat
Autorka: A to už pár rokov je povinnou súčasťou absolvovania autoškoly kurz 1.pomoci - reálne ako dlho trval tento kurz vo vašej autoškole? Podľa predpisov by mal byť 8 hodín
Ja som robila VP ešte keď povinný nebol
@babulkomale moja dcére chodí pravidelne robiť ukážky 1.prvej pomoci do MŠ, ZŠ aj SŠ
Ja som v porodnici bola poucena o prvej pomoci, podpisovala som tam aj papier, ze som o tom bola poucena a mala som to uvedene aj v prepustacej sprave z porodnice. Pri prvej kontrole novorodenca sa ma to este aj pediatricka pytala, ci som bola poucena.
@patka06 to je fajn ale to nie je asi dane zakonom a teda asi len tam, kde ju zavolaju. Malo by to byt povinne.
Ja mám kurz prvej pomoci aj som ho využila, keď sa mi 7 ročná dcéra dusila jedlom.
@babulkomale Máš pravdu nie je to povinné, je to tuším len v osnovách biologie, keď sa učí o človeku.
Dôležitý je hlavne záujem ľudí a osveta, súhlasím, že by mali by kurzy povinné a dôkladne odučené /v škole, pri nástupe do zamestnania, autoškola a pod./
Ano vedela by som podat prvu pomoc kedze ju v praci musim ovladat
Ja teda nie nevedela ani dietatu ani dospelemu...a to mam vodicak
Ja som mala 8hodinovy kurz prvej pomoci, ked som si robila vodicak a dost sa tam riesili veci z bezneho zivota, skor nez veci suvisiace s autonehodami. Takisto som si pozrela videa a clanky vo.vlastnom zaujme, ako sa resuscituje a co robit pri zabehnuti do dychacich ciest... Ono, vzdy (vacsinou) sa da vytocit 155, oni sa vraj opytaju, ci mame kurz prvej pomoci a potom robit podla pokynov... ale samozrejme, dobre je nestracat sekundy a reagovat hned. V porodnici ani pediater toto neriesili so mnou vobec...
My sme mali naštudovanú prvú pomoc, ale keď sa to stane a ešte vlastnému dieťaťu málokto v tom momente hľadá v hlave čo si čítal a vie čo má robiť. Syn mal febrilný kŕč v spánku, ja som ho našla v kŕči, nepoznala som to a myslela som, že sa dusí a vyzeral akoby nás už opustil. Pán na linke prvej pomoci mi presne hovoril, čo robiť až do príchodu záchranárov. Po tejto skúsenosti sme si zaplatili kurz prvej pomoci u nás doma. Trval asi 3 hodiny. Naučili sme sa toho dosť. Vyskúšali sme si resuscitáciu na figurínach rôznych veľkostiach (dospelý, predškolský vek a novorodenec) a pri každej je to iné. Kurz sa nedá porovnať s poučením keďže to je na hodiny a nie 10minút. Určite odporúčam kurz, keďže aj na ňom nám bolo vysvetlené, že pri zásahu v prvých minútach do príchodu záchranárov vieme toho veľa ovplyvniť.
Nás nepoučil nikto. Dostali sme A4 s pokynmi.
@patka06 v autoškole sa tomu venovala asi hodina plus figurína dýchanie, masáž srdca dospelý a dieťa.Stabilizovana poloha, diabetik tie základné info.
@babulkomale u nás na základnej škole majú deti kurz prvej pomoci, síce takou hravou formou, ale všetko potrebné sa tam naučili a aj si to vyskúšali. Odvtedy im to priebežne pripomíname na hodinách, aby to nezabudli 🙂
Presne tiež mám info, že miesto 8 hodín, kurz trval 1,5 max. 3
@patus_2 super 👍
Toto nie je na zodpovednosti porodnice ci pediatra,ale normalneho cloveka a o to viac, ak sa stane rodicom. Ovladat prvu pomoc je absolutny zaklad.
Ked vies ze je to záležitosť par sekúnd ukazat,tak by sa mala aj vediet ze zalezi od veku dieta ako sa co robi. Pri bábätku a pri 2-3rocnom sa robi prva pomoc inak,tak isto ako pri dospelom je to ine. Ja som si zaplatila kurz prvej pomocí predtym ako sa maly narodil a nastastie som to nikdly nemusela vyuzit. Clovek sa ma vzdelávať sam a necakat ze ho budu vodiť za ručičku….myslim ze nemocnica aj pediater maju viac než prace dost
Zijem v Kanade a tu pediater ani porodnica o tom vobec nehovorili. Suhlasim s tebou, ze by mali. Zaplatila som si kurz a trval asi 3 hodiny, takze pediater by to vedel zhrnut do 15 minut a ak si clovek chce aj vyskusat na figurine, tak by si siel zaplatit kurz.
Ja som na zakladke aj strednej skole bola v zdravotnickom kruzku. Bolo tam vsetko od popalenin, krvacanie az po umele dychanie. Chodili sme po sutaziach, mali sme aj pekne uspechy. Bolo to velmi uzitocne. Ak to skoly este robia, urcite ich na to zapiste. To je jedna vec co sa tym detom v zivote urcite zide.
Kazdy pred skuskami v autoskole musi absolvovat kurz prvej pomoci. Aspon to tak bolo ked som voducak robila ja.
A to ze to mas nabiflene v teoretickej rovine este neznamenaza ked by na to prislo nezmrznes strachom a nebudes schopna urobit absolutne nuc.
Poučená som bola v pôrodnici, absolvovala 2x kurz prvej pomoci, videla milión videí, ale myslím si, že keby sa niečo také prihodilo, asi spanikárim a nebudem vedieť ani prstom pohnúť ...

Nepoucili ma, ja sama som si este pocas tehotenstva nastudovala prvu pomoc - zabehnutie, zastava dychania a pod. Chcela som byt pripravena aby som v pripade potreby vedela ako reagovat. Planovala som absolvovat aj kurz prvej pomoci babatkam no nevyslo to.