Vegetariánske dieťa. Skúsenosti, postrehy
Je tu niekto, kto vychovava vegetarianske dieta od narodenia? Rada by som popisala o skusenostiach, postrehoch, a zaujimavostiach. 😉
@petal nepremahaj sa s cesnakom ani s cibulou.. nahrad nejakymi bylinkami.. 😉 paprika hlavne take hrubostenna je tazka na zaludok, ja mam najradsej papriku v sezone od nas zo sklenika 😉 ak ti to zaludok zatazuje, na to velmi recept nie je, aspon ja nepoznam.. poznam vela ludi co nemozu ani cibulu, ani cesnak, ani papriku..
Zdravím všetkých vospolok! 🙂 Dodatočne, ale predsa želám všetkým úspešný nový rok, veľa radosti a čo najmenej starostí. Nech vám všetkým deťúrence rastú ako z vody a robia iba radosť 😉
Teda ste sa rozpísali... trvalo mi asi 4 dni, kým som všetko dočítala. Už ani neviem, čo som čítala na začiatku 😅
@petal a neskúšala si nahradiť čerstvý cesnak sušeným granulovaným? Ten by mal byť jemnejší, keď máš problém s čerstvým. Aspoň vôňu dodá 🙂
Na chlebík Ti môžem dať môj odskúšaný recept do pekárničky. Ale tiež závisí od použitej múky, od jej vlhkosti atď. Najlepšie je použiť recept a potom si ho upravovať podľa toho, ako sa chlebík podarí. Ja som tiež až po viacerých pečeniach prišla na tento konkrétny.
Ingrediencie na 1000g chlieb:
300ml vody
25g masla alebo olivový olej (ten dávam odhadom)
2 ČL soli
1 ČL cukru
300g hladkej múky T650 (chlebová)
240g celozrnnej špaldovej múky
3/4 balíčka sušeného droždia (ja dávam cca 17g čerstvého droždia)
navrch nasypem ešte bohato ľanové a slnečnicové semienka
Cesto musíš sledovať pri miesení a musí byť také tuhé, nie riedke, nesmie sa lepiť na steny pekárničky. Musí sa pekne prevaľovať. Pozor aj na čerstvosť kvasníc.
@havino ahoj, ďakujem za želanie, aj tebe všetko dobré, si tu dlho nebola.
Máte sa dúfam dobre. Ako sa má Jakubko? 2 roky to už zvykne dieťa riadne blabotať a mne sa veľmi páči to malé rozprávanie a tie ich výrazy, pamätám si na tie Natálkine ventilky (lentilky), sunlo (slnko), hunc (hrniec) 🙂, predpokladám, že Jakubko má tiež svoj originálny slovník
@jaron ďakujem pekne 🙂 No, trochu sme po novom roku cestovali a potom som bola v jednom kolotoči. Musím zas trochu zarábať peniažky 😎
My sa máme inak dobre, sme zdraví, teda hlavne Jakub, ja už toho veľa neurobím s mojimi krížami 😒 Ale Kubo je ako nezmar, toho sa nechytá absolútne nič, ani bacily vo vlaku či nachladnutie, nádcha. Na Silvestra bol večer dve hodiny vonku s tatinom a prišiel premrznutý ako cencúľ, ruky studené skoro po lakte a keď som ho vyzliekla, skoro som odpadla... Bol pocikaný. Tatino sa dušoval, že ho cikať vonku dával. Kubovi muselo predtým trochu ujsť a nepovedal to... Tŕpla som, či ochorie ale nič. Našťastie....
S rozprávaním to nie je ešte dobré, ale snaží sa čoraz viac používať nové slová. Ventilky sú dobré 😀 Jakub čo nevie povedať, to je "ľoľo". Mne sa páči, keď mi na otázku neodpovie "áno" ako oznamovaciu vetu, ale s takou istou intonáciou ako som položila otázku ja 🙂
@rancuzkaf ten Tvoj fugas sa mi zapáčil a už som ho aj skúsila... Ale musím povedať, že si nedala dobrý recept 😔 .........Nemáš taký, ktorý vydrží aspoň dve hodiny po upečení? 😀
Samozrejme, chlebík je fantastický! 😎 Prvý krát som ho robila s paradajkami a olivami.
Dnes som ho piekla druhý krát nášmu tatinovi, ktorý prišiel na návštevu a tiež sa zalizoval. Dala som do neho olivy a opraženú cibuľku. Tú som ale dala do cesta. Olejom z tej cibuľky som potom potrela cesto. Musím povedať, že táto druhá verzia sa mi viac páčila. Fakt výborné! 😵
@zitaje , aj ja kupujem slatinský, ale tiež je nejaký "úzkoprofilový", inak aj chlieb s vlákninou je dobrý (pekáreň rusnák)
@petal , aj ja ľúbim papriku, ale tiež mi je ťažko, tak si robím lečo, ale také, len na olej cibuľu a potom papriku, naozaj len krátko, aby ešte chrumkala, odstavím a dám popučené biele tofu a poprášim čerenou ml. paprikou (tuším to jem každý tretí deň)
@jaron , a nezdá sa ti málo kvasníc na to množstvo múky? moja mama (kuchárka a pekárka) tvrdí, že najlepšie nakysne, ak je pomer 1 kocka droždia na 500 gr. múky
a inak ešte som ti nenapísala, nestíham, cez víkend 40 tka, včera beseda v mc, mám to na takom šmíráku, ale "už to sepisuju písemne" 😀
@adriana7 a nie je potom chlebík taký kvasnicový? Teda, či tie kvasnice z neho necítiť... 😕
@zojec ja som ten bôčik ešte nerobila, ale podľa receptu si nemyslím, že bude vody veľa... slúži ako nálev, aby sa v ňom "varilo" to biele tofu. Potom to zahusťuješ. Takže myslím, že to bude OK. Ja mám z tej knihy vyskúšaných viacej receptov a množstvá celkom sedia. Ozaj, teraz ma napadlo, že @anlu ho robila, aspoň myslím... snáď sa vyjadrí 😅
A k čomu budeš robiť ten fugas? MInule si ho podávala so šošovicovou nátierkou a zajtra? Nenapíšeš recept ako robíš tú svoju nátierku? 😉
@jaron však daj adresu, pošlem Ti 😵 ...alebo prídeme s Kubom na návštevu a upečieme 😀
@adriana7 ja si myslím, že ten fugas Ti nenakysol kvôli tomu, že si dala veľa ovsenej múky. Aspoň ja mám s ňou takú skúsenosť, že je lepivá a ťažká. Ako ovsené vločky, keď ich namočíš do vody - voda ostane taká klzká. Ovsenej by som dala menší pomer. A ktorú Biomilu používaš? Ja som oba razy dala bielu polohrubú + BIOMILU pšeničnú celozrnnú hladkú a krásne sa mi to zdvihlo.
@jaron ,
40ku mal mm najlepší kamarát, mm je ešte o dva roky mladší ako ja, ucho 😀
a na besede som bola v piešťanoch - o rizikách očkovania
a tie kvasnice, ja mám rada taký nadýchaný chlieb, ale napr. moja sestra sa ide utĺcť za tou celozrnnou kockou z lidla, tak to je asi dosť individuálne...
@havino , no ja som aj dosť ponáhľala, celá ja 😉 , ale aj jesť sme ponáhľali 😀
a mne tá celozrnná biomila nechce kysnúť, sme sa neskamarátili, ale dávam jej menší pomer, lebo chuťovo je dobrá, aj s ňou zahusťujem
@havino dnes bude k funesu fazulova polievka 😉 a ak by ostalo aj na zajtra tak urobim humus, uz sme davno nemali
sosovicova natierka:
250g sosovice (cervena najlepsie, kratko sa vari)
50g udeneho tofu
1 cibula
korenova zleenina (mrkva, zeler, petrzlen)
1pl cit. stavy
petr. vnat
ovs. vlocky
solcanka
sosovicu uvarime, dobry je pomer voda sosovica 2:1, urobi sa taka kasa, nemusime zlievat vodu.. , cibulu oprazit do sklovita, postruhat tofu, aj zeleninu , kto chce moze trosku podusit s tou cibulkou.. ale nie je potrebne. .. 🙂 potom to vsetko zmiesat, rozmixovat ponornym mixerom, ochutit vnatou, solcankou a stavou z citrona, ak je velmi riedke pridat vlocky na zahustenie.. a mnamka na svete 😉
@zojec ani ja som ese nepiekla, nemam cas pohladat recept, stale len rychlo pozriem co nove a uz ma Oliv taha od pc 😝 ale uz si ho musim vyhladat a vyskusat ked ho tolko ospevujete 😀
@havino nakoniec som to tofu nerobila, ale kupila som si hotove paprikove... leniva som ale velmi mi to chuti, mnam... no aj ja varim z tej knihy a zatial nam chutilo vsetko a vsetko sa aj podarilo

inak vcera som v kauflande objavila tzv. eggcheese, nieco ako smakoun, ta akoze bielkova nahrada masa.. maju aj udeny , 🙂 som sa potesila.. vyraba to ceska firma doma.eu z ciech.. vyskusam zajtra.. 😉 pridu svokrovci, asi im urobim perkelt zo eggcheesu, ci zistia ze to nie je maso 😀