Veľká hlavička a nepomer u ročného dieťaťa
Ahojte, mam kamaratku ktoru ma syna skoro rocneho a ma velmi velku hlavicku. Nepomer k telu. Bude mat rok o par tyzdnov a nevie este ani sediet, navazuje sa stale kvoli tej hlave. Kamoska zije v zahranici, kde tieto veci doktori vobec neriesia. Stale maju len cakat. Ide vzrastovo aj motoricky mimo krivky, je mensi, chuducky, a naozaj velka tazka hlavicka. Len sa to “sleduje “ ale ziadne dalsie testy, nic. U nas by to doktori riesili hned. Minimalne fyzioterapiou… Som znepokojena za nu, pretoze ako ucitelka z MS ktora videla uz stovky deti, mam nedobry pocit, neviem ci bude v poriadku…
@anonym_autor pokial niesi rodic ci zakonny zastupca bohuzial tvpja starost to nie je
Na to ma rodicov, ak sa im nepozdava nech to riesia
nemerala obvod hlavy? resp lekari nemeraju?
toto by bolo dobre hdit do tabuliek. niekedy zdanieklame, moze byt vsetko inak.
roky chodim s dcerou na endokrino koli vzrastu a tolko chybnych usudkov ohladom jej vysky som zachytila, ze hroza. nie ej dobre odhadovat. niekto sice tvrdi, ze nei ej dobre skatulkovanie,c o ej pravda, ale len v priapde, ze vsetko vyzera byt vporiadku, ak nie, potom nam nic ine nezostava, len porovnanie s primerom.
ak by cele dieta bolo nadprimerne velke, vyvjovo popredu, moze mat aj ine rozmery hlavicky, preto je dobre mat komplet udaje ao vyske, vahe a napr aj obvode hlavy.
na slovensku sa tento parameter sleduje hlavne do 1r, potom uza si menej, resp len v pripade, ze nie je ok.
neviem teda presne vek dietata, ale obvod hlavy pre rocneho chalpca je an vrchu primeru 47,7cm. samozrejme musi byyt odmerany podla pravidiel. na nete sa najdu urcite sposoby merania, aby meter nesiel sikmo. to pridava na cm, resp mm.
@anonym_autor a kde býva, že to neriešia? Mimo Európy?
Tak zavisi od toho, s akou hlavou sa narodil. Moja mala na 99.percentile, t.j. len 1% deti dievcat ma hlavu vacsiu ako ona. Zacala veru neskor sediet, ale napr.chodit zacala uz v 11mesiacoch. Sestricka raz ked jej zmerala hlavu a zapisovala to, tak sa zhrozila, ze kolko ma vela, ale potom kukla na tu krivku a ze ked ma od narodenia velku, je to ok, ale keby to zrazu vybehlo, moze to byt hydrocefalus. Dcerka sa inak vyvijala uplne normalne, uz ma 5.5roka a teraz ani nevidno, ze by mala nejaku obrovsku hlavu. Problemove su aj deformity hlavky, trigonocefalia a pod. Tie treba riesit v prvom roku zivota, vtedy sa daju najlepsie skorigovat tou helmickou alebo plastikou lebky.
ono velmi zavisi od toho aj ako sa narodil, ci nie je predcasniatko, aky ma celkovy psychomotoricky vyvin ako napreduje v ktorych oblastiach je pozadu, ci mal hlavku ok v novorodeneckom obdobi. kazdopadne ak nemali streba skusit sono, ct ci mri ci sa nezacal tvorit nadmerne likvor - hydrocefalus, teda ak je tam typicky vacsia hlavicka pre toto postihnutie drzim palceky
Pokial sa kamoske nieco nezda, zobrat € a dieta a vybavit nieco na Svk. Aj ja som to urobila napriek tomu, ze na “zapade” je take fantasticke zdravotnictvo … ale su veci, ktore neriesia tak precizne ako niektori pediatri na Svk
To v akom štáte bývajú ze lekár nerieši? V tramtarii?

Vieš ale my tu s tým nič nespravíme. Treba aby jeho mama riesila ak teda nie je všetko ok.