Vírus ústa, ruka, noha
mate niekto skusenost s virusom usta ruka noha. poradte co zaberalo najlepsie a ako dlho to trvalo?zatial sa to prejavuje cervenymi vyrazkami v okoli ust a na dlaniach a chodidlach v niektorych miestach sa uz vytvorili aj pluzgiere.
mamičky prosím o radu. dcérka mala horúčky potom sa 30.10 vyhádzala. diagnostikovali jej tento vírus. odvtedy sa vyhadzuje stále dokola.jeden zmizne a ďalšie sa urobia ☹ 😢 . nožičku už má celú zošúpanú. ideme k lekárke opäť, len hľadám už aj iné spôsoby ako jej pomôcť.
Ahojte baby. Dcera sa pred 13 dnami obsypala takymi zvlastnymi flakmi na telicku. najprv som myslela, ze to je alergia, no ked to ani po par dnoch nepreslo, sli sme k pediatricke. Bohuzial mala dovolenku, tak sme sli k zastupujucej. Tu absolutne nepoznam, neviem nakolko je dobra. Kazdopadne pozrela sa na to, a zhodli sme sa, ze je to take pluzgierovite, ako herpesiky, tak povedala, ze to je ruky-nohy-usta, a ze to moze trvat az 3 tyzdne. Tak sme dodrziavali doporucenu liecbu, no po par dnoch sa jej vysypala akoby druha vlna takych mensich. Tak som otvorila internet a zistila, ze tejto chorobe predchadza alebo ju sprevadza zvycajne teplota, a ine symptomy a vyrazky sa objavuju na tych miestach, ako sa vola tato choroba. A ze zvycajne trva 7-10 dni. Lenze moja dcera nemala ani teploty, ani nechutenstvo, ani malatnost, ma to po trupe z oboch stran, par na krku, jednu dve na stehnach, a z novej vlny na spanku a brade. Vcera som zavahala, ci idem s nou na kontrolu, lenze este nepresli tie "3" tyzdne, co doktorka spominala. Mali ste niekto aj taketo prejavy? Aby to neskoncilo tak, ze tu ako pakovia trcime doma, izolovani, nemozme ani von na slnko a po tych "3" tyzdnov zistime, ze teda je to nieco ine? Kiahne uz mala.
Moj takmer trojrocny syn dostal z nicoho nic teplotu v nedelu rano, z minuty na minutu sa to zhorsovalo, teplota nam do hodiny vystupila na 38,5. Boli sme na vikend u deda a kedze som neratala so ziadnou chorobou a uz vobec nie horuckou ( maly bol zdravy, bolo krasne letne pocasie) nemala som ani lieky od teploty. Sadli sme do auta a cestovali domov. Ak sa bude nieco diat, aby sme nebehali po pohotovosti v cudzom meste. Cestou domov bol maly velmi horuci, strasne plakal a stazoval sa raz na bolest ruky, potom bruska. Neskor zacal plakat, ze nemoze otvorit ocka. Zdalo sa, ze ich ma opuchnute, stale plakal a krical, ze nevidi. Vyzeralo to tak, ze ho boli cele telo. Bol velmi spavy, podchvilou zaspal, potom sa zas zobudil s placom, ze ho nieco boli. Ked sme prisli domov, hned sme isli na pohotovost. Nastastie ocka uz otvoril, bol velmi slaby a spavy. Doktorka ho vysetrila. Hrdlo ciste, urobila aj crp vysetrenie, mal nizke hodnoty, ziadny zapal sa neukazal, skontrolovala brusko, vsetko v poriadku. Povedala, ze sa nieco rozbieha a je este skoro na diagnozu alebo to bude iba nejaky virus, ktory odoznie s teplotou a poslala nas domov. Maly nechcel v ten den nic papat, do vecera len prespal. Teplota klesla, vecer znova stupla uz na 38,9, tak sme dali nurofen. Do rana nic, cely den nic, poobede opat teplota, maly bol mrzuty, znova plakal, vecer opat horucka 38,8. Uz sme si vsimli, ze sa okolo pusy vyhadzal, pupunce vodnate. Rano uz aj slabo ruky dlane a chodidla, najviac mal vysyp na kolienkach. Isli sme za doktorkou, hned diagnostikovala virus ruky nohy usta. Dala nam hypermangan na kupel, do pusy kvoli aftom tantum verde a zvysit davky vit C a B. Samozrejme pokoj, bez slniecka. Maly este den slabo papal, videla som ako ho boli, ked prehltal, teploty uz nemal vobec, na treti den sa vysypal este viac, hlavne medzi prstekmi na rukach aj nohach a pod kolenami mal pupunce. Hypermangan vysusil a okolo pusy sa mu urobili chrasty, ktore na 5 den pekne odpadli. Vyrazky sa stiahli, nepraskli ani sa nesupali, ostali take fialovo ruzove fliacky. Velmi sa potil v spanku, bol cely mokry. Dnes je piatok, este stale sme doma, doktorka povedala, kym sa to nevysusi, lebo slnko by to mohlo zhorsit. Skaredy virus, ale nic dramaticke. Piatu a siestu chorobu sme museli prelezat na infuziach v nemocnici. Vela zdravia a hlavne trpezlivosti.
Ahoj, mala dostala na svoje.prve narodky. Celu noc aj den cez 39 horucky, moc to neslo dosle. Potom este 37.5 dalsi jeden den. Cakali sme 6. chorobu, ale mala bodky cervene hlavne v puse a aj na nohach. Zjavne nesvrbia. Velke pupaky mala iba pod plienkou, inde nas obisli. Tie som natierala striedavo pudrom a vela vetrala, po kupani nechala tak a asi o 5 dni uz su skoro uplne zahojene. Cakam, ci budeme aj my mat postihnute nechty, ked pri nich moc bodky nemala.
Inac to teraz schytal aj manzel, 4 dni po nej sa stazoval na malatnost a bolave hrdlo, teraz uz je tiez bodkavy. Je to ledva vidno ale stazuje sa ze to strasne svrbi a ked nieco chyti tak akoby kaktus chytal, male ihlicky.. Velke zapalene lozisla ho obisli tiez nastastie...
Ahojte mamicky..ja sa pripajam tiez do tejto diskusie. Dostalj sme tento virus tiez.. najprv jede den teota 38.9 a po Nurofene uz nic ..len do rana vysyp na prstiko h na nohach a rukach a tiez aj v hrdle..na pohotovosti nam dali vitamin C a B komplex. Na svrbemie fenistil gel. Tak uvidim, co bude dalej kontrola o 2 dni. Co by este pomohlo na skore uzdravenie? Dakujem za kazdy prispevok
@jedosko600 no nam dali taky roztok na potieranie tych aftov v ustach (ale je to fialove a hrozne bolo od toho vsetko spinane, je to ako atrament - vraj su aj ine), aby to malu nebolelo a papala. ale inak sa to nelieci, len cakat. mozem ta potesit, ze po 4 dnoch je pokoj. prvy den horucka (za pol hodinu z nicoho na skoro 40), druhy sa objavil vypyp....na 5. den uz skoro nic. prve dni hrozne slintala
syn to od malej chytil tiez, mal len vypys, i ked trochu iny ako mala, ale bez teploty. priatel to chytil tiez, ja nic a to som este jedlo deckach dojedala
Dakujem pekne mircalla...pekny vecer
Ahojte, skusim tu ozivit diskusiu. v nedelu rano nam na pohotovosti diagnostikovali tento virus. Dcera sa vyhadzala v sobotu, dnes je to 5ty den, ale vysyp pribuda. Na zadku ma obrovske pluzgiere, jeden na druhom. Nohy a ruky ju velmi svrbia a bolia, nevie chodit... kolkokrat ste boli u doktorky? neviem ci ist znova alebo este vydrzat. Na pohotovosti nam predpisali hypermangan a dithiaden. Ja som dala aj tanno hermal na vysusenie, ale neviem, do kedy cakat, kedy to zacne miznut..Dnes ju to uz svrbelo menej, ale vobec nemizne vysyp.
Nášmu Martinkovi to začalo ustupovať po 7. dni. Všetky pluzgiere zmizli do 14 dní. Najviac zaberali ovocné šťavy (odšťavované doma) a zelenina (náš miluje uhorky, paradajky a cesnak). U lekára sme dostali Fenistil a hypermangan.
@ivetaamartin To tak dlho trvalo? Nam len 4 dni. Inak synovi zacal ked mal tento virus atopicky ekzem na tvari, v zivote to nemal, neviem ci to nema najaky suvis, ale uz to ma 2 mesiace
@ivetaamartin uf, to je dost dlha doba, ale asi aj u nas to takto bude. Dnes je to 6ty den, nezda sa nam, ze by sa nieco zlepsilo, ale uz to nie je take cervene.
@mircalla aj nam tak povedali na pohotovosti, ze max 7 dni, ale do zajtra urcite nebude fit
A mali ste to len na rukach nohach a v ustach? Lebo nasa mala to ma najhorsie na zadocku a vo vlasoch :( chodila , ruky a usta ma tiez velmi vyhadzane, ale nie tak ako zadok. Doktorka povedala, ze ide o tento virus, ale nie som si uplne ista.
@natalyas vies co, u kazdeho to malo iny priebeh. prva to dostala dcerka, prvy den teplota z nicoho na takmer 40 behom hodiny
mala to v ustach a dost bolestive a vysyp na celom tele, ale take drobne
priatel a syn nemali teplotu, mali to len na rukach a chodidlach a take vacsie a bolestive pluzgiera. dlzka u vsetkych 4-5 dni
moja to mala na začiatku prazdnin, k lekarke sme nešli, zistila som to cez vikend a naša dr.mala dovolenku. Mastiť fenistilom,lieky od teploty, moja nemala vysoke, iba do 38, no a kupiť B komplex a davať.našej to trvalo 4-5 dni. na rukách a nohách mala male pluzgiere, no v ustach bolave, ani jesť nechcela.
My sme dnes boli u druhej doktorky a ta povedala, ze to bude nieco ine..ale mne sa to nezda..dala nam papier aj na kozne, ze keby to do nedele neustupilo.. Nasa ma jeden pluzgier na druhom..na hlave a nohach mensie vyrazky ale svrbive.. Dnes dostala fucidin tak uvidime
hlasim po dvoch mesiacoch po chorobe zlezene 2 nechty na nohach a 2 na rukach u malej, u manzela iba jeden..
najprv sme nevedeli, co to ma znamenat, vyzeralo to ako skaredo zalomene/zakopnute, uz sme aj zabudli... ale potom nam svitlo 🙂
este jedna otazka - vracalo sa to niekomu z vas, co ste to uz prekonali? je to ako herpes, ze ostava v tele a vyroji sa pri oslabenej imunite?ka
Mamicky prosim poradte, dnes sme prisli do Chorvatska a maly ma pravdepodobne virus ruky nohy usta. Cele zle. Isiel sa kupat a este nemal nic a po kupani vyhadzane chodidla, dlane, kolienka a okolo ritky. A par okolo ust. Okolo ust ich ma u asi tri dni, ale nic strasne, myslela som, ze to z tepla ma. Dala som mu zyrtec a potrela aloe vera. Myslite, ze by sa mohol kupat v mori ak nebude mat teplotu?
@cukricek12 ahoj , prosím ťa som v 19 týždni tehotenstva a dcérka má noha , ruka ústa.. videla som že si bola v tom období tiež tehotná , predpokaldám že bábenko je v poriadku . Ako to pls u teba prebiehalo ?
@maminuska Ahoj.Ano,syn je uplne v poriadku🙂.Ja som to mala na zaciatku tehotenstva.Ako to prebiehalo,to uz si poriadne nepamatam...mala som vyhadzane ruky a nohy (usta nie),aj ma to bolelo...mastila som si to s nejakou mastou od lekarky,oddychovala som a potom to zmizlo po nejakom case..Ale uz to bolo davno,nepamatam si to.🙂
@cukricek12 ahoj veľmi pekne ti dakujem za odpoveď..takže prvý trimester, ja som v druho , ale strach mám parádny. Ale tvoja odpoveď ma nesmierne potešila. V ktorom si asi bola týždni ?
ahojte aj my to isté,od stredy večera horúčky,od včera sa začal vyhadzovať okoloúst,ruky nohy,zadok,hrudník,chcem sa spýtať,kedy by mohol ísť do škôlky,som od včera na očerke,mám ho nechať doma celý budúci týždeň?

@strudelka ahojky, hej hej vstrebu sa a potom to bude také suché a bude sa to olupovať