Vnútorný jačmeň na očku. Máte s tým skúsenosť?

spathiger
12. dec 2008

Prosím o rady maminky, ktorých detičky mali, či majú na očku jačmeň. Ako dlho to liečili a čím, či to zmizlo, alebo museli s tým na operáciu. Náš malý má ten vnútorný, vraj je horší ako povrchový. Boli sme u očnej, najskor sme mali ophtalmo-framykoin, nepomohlo, teraz + kortikoidy a teple obklady 3x denne. Tiež žiadna zmena k lepšiemu. Ono je aj dosť problém s tými obkladmi, keďže majú byť na očku cca 20 min. Ale snažíme sa. Aj tak mám obavy, že nám hrozí operácia na očku. Máte s tým niektorá skúsenosť? Rada by som o tom vedela čo najviac. Ďakujem.

smisela
12. dec 2008

Ahoj spathiger,tak my sme mali jačmeň asi 3x a hlavne keď mala okolo10 mesiacov,ale vyliečili sme to opthalmoframykoinom a kvapkami ocu-flash a odvtedy mame našťastie kľud,takže neviem ti poradiť 😒 ,ale vyhýbali sme sa prievanu a často som jej umývala rúčky aby si niečo nezaniesla do očka.

spathiger
autor
12. dec 2008

Smisela, aspon vam to zmizlo. My to uz mesiac liecime a ani tuk. Ono mu to nehnisa, neboli, len ma pod vieckom taku zatvrdlinku, ktora trocha presvita na povrch. Dr. povedala, ze ak to nezmizne, tak operovat!

smisela
12. dec 2008

Je pravda,že my sme mali na povrchu a keď to vyhnisalo,tak bol kľud,ale objavovalo sa to dosť často aj 2x do mesiaca 😒 možno by ste mohli ešte skúsiť kvapky ocu-flash (je to z bylinky očianka rostkovova )teda neškodné a vhodne aj na výplachy očka a viackrát denne,nám aj to pomohlo.

spathiger
autor
12. dec 2008

Dakujem, skusim aj tie teda.

deina
14. dec 2008

To som nevedela, ze s jacmenom to moze byt az take, zeby bola potrebna operacia. 😕 My sa s nim trapime uz takmer tyzden, maly dostal nejake kvapky do oci (no ale tazko si necha nakvapkat) a framikoin, mozno to ma trosku menej cervene, ale zatial sa to nejako velmi nezlepsuje.

gucz
14. dec 2008

ja som mávala jačmeň na oku ako decko dosť často, pomáhajú teplé obklady. A tá operácia, to nieje operácia oka v pravom zmysle slova, ten zapálený váčok na viečku sa len nareže, aby hnis mohol odtiecť a aby sa to mohlo zahojiť. Zažila som to na vlastnej koži a nieje to nič strašné. Hlavne dávajte tie teplé obklady, nech jačmeň dozreje, hlavné je to nechytať pričasto. A ten zatvrdnutý jačmeň som mala naposledy minulý rok, ani som s tým k doktorovi nešla a po 4 mesiacoch to prešlo aj samé. Toľko moje skúsenosti, samozrejme s detičkami treba ísť k lekárovi 🙂

deina
15. dec 2008

To si ma upokojila, ked to uz treba narezat, spravia to ambulantne?

spathiger
autor
15. dec 2008

Ja viem, ze to nie je daka hrozna operacia, sama som bola niekolkokrat na preplachovani slznych kanalikov, aj ked to je troska o inom. Len ide o to, ze takym mrnusom robia vacsie zakroky na ockach v narkoze.Vraj. A toho sa troska obavam. Tiez mam davat malemu 3x denne/20 min. teply obklad na ocka. No to sa Dr. povie..Nech skusi 11 mes. dietatko udrzat s teplym obkladom na ocku. Takze mu ho dam len na obed a vecer, ked zaspinka, aj to mam recht, ak sa nezobudi. Mam taky 'zlepsovak', mozno niekomu pomoze. Na ocko dam tampon namoceny do teplej borovej vody, ak sa mi maly nezobudi, tak si gratulujem a pokracujem dalej. Vopred nahriatu zehlicku si polozim nablizko a prilozim na nu cistu vreckovku. Ked je vreckovka tepla, prilozim ju malemu na ocko (na ten gazovy obklad). Pozor, aby nebola prilis horuca! Ked vreckovka chladne, zas ju zohrejem (zehlicka tych 20 min. vydrzi horuca :o)). Takto ten obklad stale udrzujem teply. Akurat sa mi nezda, zeby nam ten jacmen dako mizol. Ale mozno to chce trpezlivost.

gucz
15. dec 2008

narezávali mi to ešte ako decku, bolo to dávno, ale bolo to len v ambulancii. Ja som ešte v nemocnici okrem pôrodu nebola, a to mi už aj odstraňovali vyrezaním 2 zblbnuté šošovice na koži a jeden nezhubný nádor pod kožou na lýtku.

jojojo30
18. apr 2021

@smisela môžem sa spýtať ako sa pripravuje odvar a či sa teplo dáva na také prípady zápal abces vicka