Výber nosnej mandle
ahojte, tak 26.10 sme objednani na operaciu vyber nosnej mandle, vraj ju ma obrovsku ... boze dufam, ze sme sa rozhodli spravne, bojim sa :( upokojte ma, prosim, ze robime spravne ...
Mojej dcére vyberali nosnú mandľu v Žiline na jednodňovej chirurgii u súkromného ORL lekára. Ráno sme prišli tam, prezliekla som ju do pyžamka, v posteli dostala oblbovák, pustili jej rozprávku.. Potom ju doktor na rukách odniesol, len v lokálnej anestézii jej mandľu vybral, na rukách mi ju doniesol naspäť. Poležala si, skontroloval ju a na obed sme boli doma. Potom sme prišli na kontrolu. Bola som veľmi spokojná.
@nikolal zalezi od dovodu vyberania (napr. ak tlaci na usi tak je to nutne aby to neposkodilo sluch) a ako lekari zdovodnili nutnost tu mandlu vybrat (co by sa mohlo stat kebyze ju nevyberu) - podla toho by som sa rozhodla. cisto kvoli chorobnosti by som nevyberala a urcite by som chcela nazor este ineho odbornika (resp. nazor pediatra, imunologa, krcneho ..)
ak maju lekari naozaj dobry dovod preco ju treba vybrat, tak hoci sa to robi v narkoze, je vcelku casty zakrok ktory nebyva spojeny s velkymi komplikaciami ale urcite by som to nedavala robit kvoli tomu ze bude dieta akoze menej casto chore (co nie je pravda) alebo lebo to povedal nejaky logoped co ani nema diplom z mediciny.
neviem ci chodi do kolektivu, ale jedno z rieseni chorobnosti je zatial sa kolektivu vyhnut a pockat kym dozrie imunita, vekom sa aj nosna mandla prirodzene zmensuje (ale kadza dalsia choroba ju zvacsuje)
@meluela chodi do skolky od 1 roka a 10 mesiacov, ano dali sme ju asi skoro, ale skolku miluje, tesi sa do nej, paci sa jej tam, potrebuje kolektiv ... dovodom je hlavne ta casta chorobnost, pretoze chora je kazdy tyzden, doslova kazdy tyzden :( a kedy sa buduje imunita? ved ochvilku ma 3 roky a co, do skolky ju dame ako 6 rocnu ci kedy? ano, hlavnym dovodom je casta chorobnost a zapal usiek ...
@nikolal imunita sa buduje u kazdeho dietata inak a mnohe ani v 3 rokoch nie su pripravene na ten naval skolkarskych bacilov (nazor nasej imuno) ... ale aspon sa jej tam paci, to je potom trochu ina vec.
Ale ked pises ze ma problemy aj s uskami, tak tam je to naozaj treba riesit vyberom mandli ... drzim palce a je to fakt jeden z najmenej rizikovych zakrokov, takze nech to mate rychlo za sebou a bude to fajn 😉
ahoj, nas doktor tiez indikoval na zakrok, uz nam dal aj termin hoci ja som o tom nebola presvedcena, isla som este k inej odbornicke a ta ze zakrok netreba zatial, ale budeme sledovat aka situacia bude dalej ... teraz v septembri sme boli na kontrole a uz nas aj vyradili z evidencie lebo je to ok... ona ta mandla do puberty aj tak zanikne, maly mal vkuse sople a upchate dutiny, mal aj zapal ucha ale len raz, v noci chrapal..ja som to potom riesila podporou imunity, davala som chlorelu, vit C a teraz davam imunoglukan... neboj, dobre to dopadne, deticky su neskutocne silne, zvladne to a vsetko bude ok.. 😉 hlavne ty nebud v strese..
@nikolal
@nikolal je uplne v poriadku,ze mas strach.. Aj my sme mali... S malm bol muz,ja som nemohla,cely cas som bola na ihlach.
Urcite nas to caka aj s malou. Opat budem mat strach.
Ale ..malemu sa ulavilo,i ked do tyzdna ochorel a bral atb,no dycha lepsie,nie je ho pocut. Uvidime,ako zvladne tuto zimu,hoci ani predtym to nebolo hrozne,skor len sople..
Ani nemusi brat po kontrole u imunoalergologicky aeriu a nasonex..
Drzte sa!
@nikolal tak isto ako u nas, nas maly isiel ako 2rocny do jasliciek a odvtedy stale chory...necely tyzden fit a potom skoro 3 tyzdne marod..uz bude mat 4 roky, mandlu vyberali takto pred rokom, zlepsuje sa to u neho...nadcha uz nie je taka strasna choroba, ale dost dobre to zvladame, vo vyteroch ziadne bacily, to je podstatne
@nikolal prečo by sa neprebral z narkózy, nejanči. Ja som dávala tiež dcére vybrať, dokonca na vlastnú žiadosť. Chorobnosť bola neúnosná, stále nejaký bacil. Ako jej vybrali, veľmi sa to zlepšilo. Ale potom som ešte pritlačila na dr. kvôli vyšetreniu na alergo. A potvrdilo sa mi všetko.
@nikolal ano byva chory casto...ale mozno aj preto, ze ako maly (necele dva roky) schytal zapal pluc a pani plucna lekarka to nespoznala a tak ho na to neliecili, tak odvtedy trpime na pluca, ale uz ich ma v poriadku, dostali sme sa k super lekarom v podunajskych biskupiciach...ale maly napr od septembra co zacala skolka, tak ju uz druhy krat chory, ale vzdy cca 4-5 dni a je po chorobe (choroba je u neho teraz nadcha, kasel, soplik)...tie mandle ze isli von, tak to bolo super pre neho, ja tomu verim a lekari sa k tomu tiez priklanaju, zvazovali sme to, ale myslim ze sme dobre urobili
Ako je možné, že niektoré deti po zákroku prestanú byť choré a u iných sa to nezmení?
Tento zakrok je uplne bezny, nieje to nic strasne a takmer to neboli. Horsie su krcne mandle. To uz je o inom...Sama nemam ani jedny ani druhe. Nosne mi vyberali tak, ze som bola uplne pri vedomi a to som mala asi 8 rokov.
no mojmu synovi ju vyberali , ale nie v plnej narkoze ked mal asi 4 roky. maval klasika skolkarske choroby, v 4 rokoch šarlach /ten dostal myslím po vybrati /. teraz sme boli na ORL / syn ma 7 rokov / a lekarka odporuča vybrat nosnu mandlu opäť, nakolko narastla. Vraj ked sa to neurobi v narkoze poriadne, v tej lokalke lekari "strielaju naslepo " že to sa poriadne vyčistit neda.
Malý mal teraz opäť šarlach a bolo nam navrhnute vybrat aj krčne. tie sa robia v narkoze...tak ak to bude naozaj nutne, dam mu vybrat hned aj tie nosne. Inak k tej "bezbolestnosti "...mne nosne mandle vyberali spolu s krčnými už v dospelosti. A teda nosne boleli riadne...nosne boleli pri vyberaní, a krčné po vyberaní / teda ta rana /ta oblbovačka je teda namieste 😉 asi by deti mali z toho riadnu traumu
@nikolal nepomaha to preto, lebo na chorobnost dychacich ciest to zial zda sa vobec nema vplyv (oproti jednoduchej strategii cakania) podla vysledkov najnovsich studii :/ Pomaha to vsak pri opakovanych sa zapaloch usiek ak nepomohli ine riesenia.
"The indications for adenoidectomy are controversial. Widest agreement surrounds their removal for obstructive sleep apnea, usually combined with tonsillectomy.[7] Even then, it has been observed that a significant percentage of the study population (18%) did not respond. There is also support for adenoidectomy in recurrent otitis media in children previously treated with tympanostomy tubes.[8] Finally, the effectiveness of adenoidectomy in children with recurrent upper respiratory tract infections has been questioned with the outcome, in some studies, being no better than watchful waiting.[9]"https://en.wikipedia.org/wiki/Adenoidectomy
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5154.long
@nikolal
Ahoj nemaj vobec strach 🙂 mojej dcere vyberali hrozne velku 13.8, akurat som jej aj orezanie krcnych dsla spravit,prve tri dni bolelo a potom ok..my sme boli aj cez noc. Synovi vyberali 25.9 v nemocnici,hned veced okolo pol5 prepustali,kazu tyzden tekutu,mixovanu stravu,ale na treti den uz jedol vsetko 🙂 ziadna bolest,nic,ani teploty 🙂 tsk sa neboooj 🙂

@stesil preco 4 dni?