icon

Vyberanie nosných mandlí. Pomôžte a poraďte

medvedik21
5. dec 2010

Caute maminky.
Pomozete mi a poradite? 😒 Mam dat mojmu 3,5rocnemu synovy vybrat nosne mandle.Aku skusenost s tym mate?
A dalsi problem.Termin mame 27.12. momentalne je chory.Ma este tyzden na prelecenie lebo 2 tyzdne pred operaciou by namal nic brat a byt zdravy.To znamena ze do skolky ho nedam najlepsie by bolo keby bol doma.Marodovali sme pred dvoma tyzdnami.3dni v skolke a je znovu chory.Neviem ako to mam vyriesit.Ci sa da cerpat aj 3 ocerky po sebe po 10 dni alebo ako to je?Viem ze ak je lekar ochotny da sa vycerpat 10 dni a po preruseni na jeden den sa da znovu 10 a potom co?Moze mat aj tretiu pooperacnu?
Dakujem

mkarolina
8. nov 2011

@aurorag Dobry večer prajem .Mate tu už starši prispevok ale neda sa mi sa neopitat či ste využily služby spomenuteho lekara alebo ste sa rozhodla pre ineho,Tiž prave hladam jednodnovu na nosnu mandlu okolo Nitry,Dakujem

zuzana_m
29. nov 2011

Ahojte. Moj syn ochorel v marci,ked nastúpil do školky.Tri mesiace v kuse kašlal.Nič mu nepomohlo.Potom bol mesiac klud,a potom zase dva mesiace vkuse kašel.Stale bol chorý.Aj do školky potom nechodil.Lekarka dáva ATB len ked fakt musí,tak dala urobiť vyter z hrdla,nosa.Zistili mu niekolko bacilov.Tak sa preličil,no od nastupu do školky je opať chorý často.Boli sme u nas na ORL,kde Dr. zistila že má zvačšenú nosnú mandlu -tam sa mu usádzajú bacily,aj vyter ukazal že niekolk druhov bacilov tam mal, a preto je stale chory, vraj mu hlien steká do hrdla a preto kašle a je chory. Ešte ku tomu,mandla tlačí na uši-nepočuje skoro vobec-dg. stredne ťažká strata sluchu prevodového typu. Vyhladali sme po známosti špičkového lekára,kde malému urobil potrebné vyšetrenia a tiež záver-velmi zvačšená mandla a kvoli tomu nepočuje,vraj hrozi pri neriešení trvalé poškodenie sluchu. Stále soplí,kašle,často je chorý. Odporúča ju dať vybrať,a pri tomto zákroku urobí aj ušká. No ja mám panický strach,hlavne z narkózy. Čo by ste robili vy? Malý má mastocytózu,musí mu byť pred zákrokom podaný Prednison,tak mam ešte vačši strach ☹ ....Ale čo mám kamošky,tvrdia že ich deťom vybratie pomohlo. Mame termin 21.december,tesne pred Vianocami 😒 ...mám to odložiť alebo isť? Zase keby sme to odložili,tak tak skoroby nebol termin,ten lekar je velmi vyťažený. Aj tento termin nam dal,kvoli tomu,že jeho rodina je naš znamy. Normalne mam nervy. A ešte musi byť malý fit pred operaciou,lenže ako to docieliť,ked je večne chorý? Dva tyždne pred zakrokom ho planujem nechať doma,tak hadam to bude ok.

evina313
29. nov 2011

@zuzana_m y sme boli v septembri na nosnej mandli. mal ju vraj dost zvacsenu, stale mal bacile...pravdupovediac, nam to asi nepomohlo, teda okrem toho , ze uz nechrape, chory byva rovnako, aj moraxelly ma opakovane. poslednu dobu je v skolke max. 5 - 10 dni po sebe a potom zas doma 😠 so zelenymi zatekajucimi soplami.
na Tvojom mieste by som termin nemenila, hoci je to fakt blby termin. Budte radi ze mate dobreho lekara, treba sa prispsobit a Vianoce si zariadit. a ja by som ho do skolky tie 2 tyzdne nedavala pred operaciou, a samozrejme vyhybala by som sa nakupom s nim a kontaktom s inymi detmi. i ked, moj maly isiel do skolky aj den pred vybratim mandle, riskla som to, ale v tomto pripade si myslim, ze operacia bude prenho potrebna cim skor. akurat ze cez Vianoce bude musiet byt iba na kasovitej strave, no co uz 😖 drzim palce, nech ste rychlo fit

zuzana_m
1. dec 2011

@evina313 Ďakujem velmi pekne. No ideme na tu operaciu,planujem ho nechat doma dva tyždne pred operaciou a jasne,nebude chodit ani do obchodu,ani medzi vela ludi.Hadam bude mať čo naj zdravotny stav, tyžden pred ope pojde na predoperačne. Ja sa hrozne bojim tej narkozy,ale to asi každy. Vam to robili v celkovej? To mi až tak nevadi že akurat taky termin,sme radi že si ten doktor našiel na nas čas,ma toho vela.Len dufam že všetko prebehne v poriadku a budeme mat pekne Vianoce. A to aj pri nosnej mandli musi mat kašovitu stravu? To až tak nevadi, urobim mu kapustnicu a ostatne dobroty ked už bude moct 🙂 . Aj lekar hovoril že tu operaciu neradi odkladat,možno aj preto nam dal už termin,lebo on ma velmi zle tie uška. Chlapček ktoreho vtedy operovali-mal to iste ako naš maly,aj mandlu aj uška,tak hned po prebudeni po operacii počul normalne. Tak dufam že aj my budeme ok. Aj ja vam držim palce,nech vas tie hnusne choroby už obchadzaju.

trinixy
1. dec 2011

mojej dcere vyberli naraz hned aj nosne j krcne, nosne lebo chrapala a ked sme boli objednany na zakrok chytila na krcne strepto koka tak hned po prelieceni bola v NZ a pod narkozou operoval ju primar, prve dni po boli najhorsie schudla 7kg a nechcela nic jest a ked pila lialo sa jej to cez nos ale odvtedy chora nebola,nechrape a teraz v decembri 21 bude rok

miska1917
1. dec 2011

Syn mal cerstve 2r,ked mu ju vybrali a som bola veeeelmi spokojna.Od narodenia bol kazdy mesiac chory,nar sa mal oneskoreny vyvoj a este aj toto robilo problemi v tom vyvyjani sa,caste choroby.A ppo vybrati som nevedela co je nadcha,bolest hrdla ani nic ostatne.teraz zacal chrapat,dnes som bola s nim u lekarky a nas poslala na krcne,ak budu chciet vybrat dam,nebudem nad tym uvazovat ci ano alebo nie.Po vybrati musi byt dieta tyzden doma,a v klude.

miska1917
1. dec 2011

Ano len kasovitu a kapustnicu by som mu po tom vybrati nedavala,je to kysle,a ovocie vobec,len jogurty sme jedli,ale nie ovocne,zemiaky,tesne po nic co by mu to poskrabalo.striedku z rozka a pod.piskoty som mu macala v caji.Len take jedol.Doma nemohol behat,v klude,kupat sa,len vlaznou vodou osprchovat a pod.A nebol v narkoze,len mu dali do nosa kvapky a bol taky malatny a za chvilku ho zobrali a ani nie 5min a doniesli ho.Najhorsie pre tie deti je ze nemozu pred tym jest a pit.po zakroku tiez par hod musia cakat.

evina313
1. dec 2011

presne ako pise miska1917, moze len kasovitu stravu, napr. pyre, jogurty...nic co by mu mohlo podrazdit hrdlo. nemoze nic kysle, teple, len vlazne. my sme ho vtedy navykli na jesenku ked mal chut na sladke, som mu nechcela davat ziadne kekse 😀 , tak cucal sladke mliecko

rybecka
3. dec 2011

My tiez mame vybrane nosne mandle a odvtedy nie sme chory ja som spokojna vsetko sa dalo do poriadku a nie je to nic take hrozne nerobili nam to v narkoze iba mu to umrtvili. mal vtedy 3 a pol roka teraz ma 5 rokov a chodi v kuse do skolky .

bebebrumik
24. feb 2012

Dobrý den. Može mi niekto poradit dobreho detskeho krčiara v Košiciach? DAKUJEM

bebebrumik
26. feb 2012

...nikto nechodi s detmi na ORL? 😅

bubu01
27. feb 2012

@bebebrumik Ja chodím, ale do Dolneho Smokovca na Šrobárov ústav. Chodí tam veľmi veľa detí.

bebebrumik
27. feb 2012

@bubu01 dakujem pekne 😉

batmanka
13. jún 2012

@ktarinka ahoj čítala som tu Tvoj príspevok.máme ten istý problém a čaká nás operácia-chcem sa len opýtat či Vám operácia pomohla čo sa týka sluchu,ďakujem moc

ktarinka
14. jún 2012

@batmanka ahoj, áno operácia nám moc pomohla, aj čo sa týka sluchu, aj ochorení..🙂

sandrikacsg
14. jún 2012

@batmanka ahoj mne sice neoperovali dieta, ale ja sama som bola operovana pred cca 2rokmi..vyberali my nosne aj krcne mandle a robili reparaciu nosnej prepazky a vobec mi to sluch nezlepsilo 😒

deny3
14. jún 2012

ahoj, máme termín 18.6. na výber nosnej mandle v plnej narkoze, lokálnu nám dr. neodporúčal, lebo ju nemusí vybrať celú. A po včerajších správach sa strašne bojím. Ale na druhej strane viem, že je to pre nás jediné riešenie, síce malý nebýva chorý, ale chrápe a lekár mu zisťoval tlak v uškách, je tam veľký podtlak, čo ohrozuje sluch, preto mandla musí von, nebudem riskovať zhoršenie či stratu sluchu.

@sandrikacsg aj nosnú mandlu? mne dr. povedal, že nosná mandla sa v dospelosti stráca. A k tomu sluchu, mne to vysvetloval tak, že tlakom nosnej mandle na zvukovod sa vytvárajú jazvičky a tekutina, to spôsobuje zhoršenie sluchu, čím skôr ide mandla von, tým lepšie, aby nevznikli jazvičky.

katka1981
14. jún 2012

@deny3, moje krsna, 5 rocny chlapcek bol na mandliach v lojalke, dostal nejaku injekciu ze si nic nepamata a vsetko super.

sandrikacsg
14. jún 2012

@deny3 ano aj nosnu mi vyberali, vsetko sa to vlastne robilo aby sa mi zlepsil sluch a nezlepsil sa mi vobec..skor mam pocit, ze cim dalej je to este horsie 😒 no mne to vysvetlili jenoducho, ze tym ako je to vsetko prepojene sa mi vybratim zlepsi celkova priechodnost a tym padom to zlepsi aj sluch..a mala som ajpolypy v nosovode, tak ten mi tiez cistili

deny3
14. jún 2012

@katka1981 niežeby nám nechcel dať lokálnu, len povedal, že pri nej nemusí vybrať celú mandlu a tým pádom dorastie a zase ten istý kolotoč. Mne ako dieťaťu vyberali nosnú mandlu, veľmi dobre si na to spomínam, bez narkozy, bez ničoho, jasné, že dorastla a dodnes mám problémy s dutinami. Kedže aj otec má s tým problémy evidentne je to u nás akoby dedičné, tak som sa rozhodla pre plnú narkozu, nech je tá mandla isto von raz a navždy.

@sandrikacsg hm, neviem, som laik, ale podľa toho čo mám info, tak nebude problém v tom, že ti to robili neskoro, že nejaké trvalé poškodenie už je tam? a presne, všetko je tam poprepájané, preto netreba nič podceňovať.

katka1981
14. jún 2012

@deny3, mne brali nosnu ako 4 rocnej, vsetko si pamatam, a v 23. krcne. Ale teraz je nejaka injekcia, ze dieta robi presne co mu lekar povie a nepamata si zakrok. Maly vobec nevie, ze bol na mandliach. Ale netusim od akeho veku sa to moze dat.

batmanka
20. jún 2012

@deny3 Ahoj,nám povedala doktorka zhruba to isté a hlavne preto ideme na výber mandlí a prípadné osatie tekutiny z ušných bubienkov-dcérka má veľký tlak v uškách ,raz za rok zápal stredného ucha-mali sme ho cca 4 krát a zle počuje s čím si myslím,že súvisí aj zlá výslovnost niektorých slovíčok,tak dúfam,že nám to pomôže-držíme plačeky aj Vám aby pomohlo 😉
@sandrikacsg ☹to ma mrzí... práve preto to dávam robit teraz lebo mi doktorka povedala,že čím dlšie to odkladáme tým je väčšia pravdepodobnost,že sluch sa nenavráti do normálu

daanka85
7. aug 2012

Ahojte, tak cita,m citam tu kadeco, kadejake prispevky... A hlavu mam ako stodolu... Dcerka nam chrlavela (v marci mala 3 r.) No teraz sa nam od Velkej Noci pekne drzi... Mali sme neustále problem so soplikmi... caste laryngitídy... ale sopliky tých bolo neurekom... hoc len priesvitne ale sli casto... Mala nám v noci síce nechrapka, no ma otvorenu pusinku... A niekedy v priebehu dna mam pocit, ze ma plný nostek, kážem jej fuknut a on je prazdny... V case, kedy nam sopliky znacne ustupili sme boli na AVAMYSE... pomohol.... no dnes nam Dr. oznámila, ze aj napriek tomu, ze ho brala tak "dlhsie" mandličky su zvacsené... A, ze uz treba at pauzu... A hned zacala rozprávat o vyberaní, o moznostiach, ze lokálne, alebo v celkovej anestéze... A tak ma zbalamutila, ze sme sa uz hned aj objednali... na lokalne -na dalsi utorok (14.8.) no po tom vsetkom vobec neviem, ci som urobila dobre, ci vobec jej to davat vyberat... Som si vedoma, ze narkoza je určita zaťaž pre organizmus... a Dr. mi tvrdila, ze aj po zakroku v narkoze moze dorast... Neviem co robit....... :/

alecka
8. aug 2012

@daanka85 tak to ja poznam taketo namotavky a rychle rozhodnutia bez rozmyslania 😠 . po odchode z ambulancie ti zacne pomaly dochadzat co sa stalo a zacnu ta prepadat pochybnosti ci si sa spravne rozhodla, a cim dalej tym viac sa tieto pochybnosti stupnuju..........ja by som to na tvojom mieste skusila. hlavne koli tomu, ze avamys je kortikoid a urcite by som ho u takehoto drobca nepouzivala dlhodobo ( ako sa poznam branila by som sa aj kratkodobemu uzivaniu, az kym by to bolo naozaj nevyhnutne 😅 ) . mozno vybratim sa skoncia vsetky problemy a mozno mala je na nieco alergicka a vyber mandle to neovplyvni, a mozno to po urcitom case prejde aj same.... nam vyberali v celkovej anesteze a prebehlo to bez problemov, nejako to neovplyvnilo nasu chorobnost a problemy spojene s nou. asi z toho musela dcerka vyrast, takze to mozno bolo aj zbytocne.ale vyskusali sme moznost ze sa jej to po zakroku zlepsi..... ako to robia lokalne detom v takom nizkom veku, to teda neviem. hlavne sa upokoj a nestresuj 😉 . stale mas este niekolko dni na rozmyslenie. ked sa rozodnes mozes zakrok odvolat. tak drzim palce 😉

skolara
8. aug 2012

@daanka85 ahoj ja som bola u 4 lekarov a vsetci potvrdili vyber mandli. Srasili nas stratou sluchu atd. Ja som skor patrala po pricine preco su tie mandle zvacsene. A chcela som ich vyliecit nie len odrezat a tvarit sa ze vsetko sa vyriesilo.
Dcera zle pocula a chrapala ze ju bolo pocut cez dvere. Na ulici ma absolutne nepocula ked som hovorila a nebola blizko pri mne.
Teraz je ok. Nechrape a pocuje. Nema v usiach podtlak alebo tekutinu.
Trvalo nam to nieco cez pol roka kym sa zacali ukazovat zlepsenia. Ale som hrda a rada ze sme sa takto rozhodli.
Stretli sme super detsku lekarku ktora absolutne nechape a odmieta vyberanie mandli.
Vynechali sme kravske mlieko a produkty z neho ( teraz uz papa maslo, bryndzu ale fakt len striedmo a zriedkavo), odmezili sme maso, zaradili celozrnne vyrobky, cestoviny, muku. Nepapa sladkosti a ked uz tak fakt ze kvalitne nieco z bio obchodu, horku coko 80 % kvalitnu, javorovy sirup na kasu atd, oriesky, susene ovocie nesirene.
Vela ovocia a zeleniny a cuduj sa svete ze to pomohlo.
TELO SA UZDRAVI AJ SAMO LEN HO TREBA ZASOBIT KVALITNOU POTRAVOU. co najmenej spracovanou. Bez konzervantov, a inych pridavnych latok.
CO najviac suroveho ovocia a zeleniny, obilniny.atd
Zazila som to na vlastnej kozi a ten strah z operacie lebo pre mna to je VELKY zasah do detskeho tela aj ked je to VRAJ obycajny maly zakrok. Mandle tam na nieco su tak preco ich tak jednoducho vyberat a akoze sa zbavit problemu.
Drzim palce 😉

daanka85
20. aug 2012

@alecka
Ahoj, tak uz sme po... skor som sa tu nedostala... Vsetko prebehlo ok... Ked tak spatne rozmýslam, zase by som sa rozhodla pre lokalku... Zajtra je tomu týžden... mala doteraz vsetko bez komplikácii... No dnes nakcipla :( Aj pokasliavala trosku... Ale z nosteka jej tieklo... Som z toho na nervy... Ale asi sme si to sami zapricinili... V nedelu bola viac von... A bolo dost horuco... :( Tak ktovie, ci z toho slnka to nie je... Ale ked jej nic nebolo a take sidlo sa neda "len tak" uviazat... Snad to prejde... V stredu ideme k detskej ukoncit OCR, tak uvidim, co povie....
Este perlicka... zvycajne deti chrapkaju pred vybratim mandlicky, my sme len spinkali s otvorenou puskou... no teraz uz aj pochrapkavame 😕

alecka
24. aug 2012

@daanka85 tak fajn ze ste to uspesne absolvovali. dufam ze ste uz aj bez kasla a soplikov a pojde to len k lepsiemu 😉 . drzte sa 😉

daanka85
29. aug 2012

Ahoj, tak malej to preslo... uz by bola ako-tak fit... no výrazne zlepšenie ja neviidim oproti stavu s mandlickou.... ale zajtra ideme na ORL na kontrolu, tak uvidim, co nám povedia.... Ale pevne verim, ze to nebolo zbytocne...

margot
2. okt 2012

@uznetusim a keď sa robí celková,kde je záruka,že už nedorastú??Bože,nás to čaká,malý strašne chrápe cez noc už niekoľko mesiacov, celý deň má pusu zase otvorenú, hlas má uhuhňaný ☹

margot
2. okt 2012

Maminky,bola ste niektorá na vyberaní nosnej mandle aj v Trnave??