icon

Vyberanie nosných mandlí. Pomôžte a poraďte

medvedik21
5. dec 2010

Caute maminky.
Pomozete mi a poradite? 😒 Mam dat mojmu 3,5rocnemu synovy vybrat nosne mandle.Aku skusenost s tym mate?
A dalsi problem.Termin mame 27.12. momentalne je chory.Ma este tyzden na prelecenie lebo 2 tyzdne pred operaciou by namal nic brat a byt zdravy.To znamena ze do skolky ho nedam najlepsie by bolo keby bol doma.Marodovali sme pred dvoma tyzdnami.3dni v skolke a je znovu chory.Neviem ako to mam vyriesit.Ci sa da cerpat aj 3 ocerky po sebe po 10 dni alebo ako to je?Viem ze ak je lekar ochotny da sa vycerpat 10 dni a po preruseni na jeden den sa da znovu 10 a potom co?Moze mat aj tretiu pooperacnu?
Dakujem

billam
11. jan 2013

@monda17 ahoj, moju dceru operoval dr.Mrazik...mala vtedy 3 roky a bolo to v r.2010...vsetko prebehlo úplne super a naozaj ti ho odporúčam.

monda17
11. jan 2013

@billam ďakujem za info 🙂 prosím ta a zdravotný stav dcérky sa po operácii zlepšil ?

billam
11. jan 2013

@monda17 rozhodne ano...ona chudiatko mala takú veľkú mandlu, že bol len maly priestor na dýchanie a dychala v podstate len ustami a v noci chrapkala...po odstránení je dýchanie pekne a čisté...a v noci je úplne ticho 🙂

billam
11. jan 2013

@billam rano sme tam prisli, dali nám izbu /nádherna nemocnica 🙂/, potom prisla sestricka, dala jej vypiť sirup - oblbovak, za 10 minút sa malá začala smiať a uz jej padala hlavicka..odniesla som si ju na salu, prikryla dekou a asi za 20 min. mi ju doniesli do izby uz po zákroku...potom prisiel anesteziolog a povedal mi, že asi za 2hod. sa zacne prebudzat...no, začala sa po 30min. a bola placliva, nervozna, trochu krvicky išlo z nosa...potom prisiel dr.Mrazik dal mi DVD z operácie 🙂 a asi okolo 13.00 nás prepustili domov aj s diplomom z operácie 🙂..po tyzdni bola kontrola.

billam
11. jan 2013

rano sme tam prisli, dali nám izbu /nádherna nemocnica 🙂/, potom prisla sestricka, dala jej vypiť sirup - oblbovak, za 10 minút sa malá začala smiať a uz jej padala hlavicka..odniesla som si ju na salu, prikryla dekou a asi za 20 min. mi ju doniesli do izby uz po zákroku...potom prisiel anesteziolog a povedal mi, že asi za 2hod. sa zacne prebudzat...no, začala sa po 30min. a bola placliva, nervozna, trochu krvicky išlo z nosa...potom prisiel dr.Mrazik dal mi DVD z operácie 🙂 a asi okolo 13.00 nás prepustili domov aj s diplomom z operácie 🙂..po tyzdni bola kontrola.

monda17
11. jan 2013

@billam presne ako u nás ... Uz som všetko mozne skusila, teraz ho preliecim (dostal ATB) a potom ju dáme von.

billam
11. jan 2013

@monda17 aj ste sa uz objednali, lebo je u neho strasne dlha cakacia doba cca 3mesiace ☹

monda17
11. jan 2013

@billam fuuuha, to ozaj ??? Hned v pondelok tam zavolam a popytam sa. Ďakujem 😉

billam
11. jan 2013

@monda17 Rado sa stalo...držím palce!

adrianaza
20. jan 2013

prosim neviete mi poradit, ci moze ist syn na vyber nosnej mandle, ked ma nadchu, teda sopliky? Mame ist vo stvrtok a vcera kaslal a dnes uz sopli ☹(( kvapla som mu uz aj nasivin a stoptusin do hrdla.

syslica
20. jan 2013

@adrianaza Ahoj, z príncípu by nemal podstupovať žiadnu operáciu, lebo hoci je adenotomia rutinný zákrok, predsa sa s ňou infektom oslabené telo vyrovnáva dlhšie. A ak vás čaká operácia v celkovej anestéze - to už vonkoncom neodporúčam, príliš veľké riziko. Zavolaj radšej doktorovi a prekonzultuj - hádam bude lepšie termín presunúť.

adrianaza
20. jan 2013

@syslica dakujem za odpoved, ano v celkovej anesteze ☹( juj to ste ma nepotesila a to som ho mala mesiac doma zo skolky!!! Myslim, ze to je bez sance, aby bol 2 tyzdne zdravy ☹

syslica
20. jan 2013

@adrianaza Zavolaj radšej zajtra doktorovi... žiaden anesteziológ si to na zodpovednosť nezoberie, uspávať choré dieťa. My sme kombi operáciu absolvovali s Ondríkom pred pár rokmi, prvý termín sme mali na jeseň a nakoniec ho operovali až koncom zimy, tiež to bol des... ale vždy lepšie ako riskovať problémy. Skoro sa vyzdravte!

adrianaza
20. jan 2013

@syslica jasne, to je pravda. A co je to "kombi" operacia? aj krcne mandle? najhorsie je, ze kym mu to nevyberu bude vkuse soplit a kaslat, uz to vidim, len co zas dam do tej skolky.

syslica
20. jan 2013

@adrianaza No v jeho prípade Kombi znamenalo nosová mandľa, frenuloplastika a aj prepichovanie uší, pretože pred OP mu na tympanometrii zistili, že počuje len na 30 % a hrozilo mu ochluchnutie.
Skús to s podporou imunity - imunoglukán, echinacea, kopec vitamínov z ovocia a zeleniny. No škôlky sú semeništia chorôb, obzvlášť teraz v zime a na jar.

adrianaza
20. jan 2013

@syslica vsetko robim, ovocie, zelenina, imuno, preplachy nosa, vychadzky. Moj mal tazky zapal usi a dutin tak potom to zistili. zajtra idem k doktorke uvidime teda. dakujem.

natalia777
21. jan 2013

@syslica ahoj moja dcerka bola chora od seprembra, vkuse soplila a bola cela zahlienena + kasel, cakali sme na vyber nosnych mandli, mali sme tri terminy, prve dva uz bola na operacke ked ju anesteziolog odmietol uspal lebo bola stale chora a extremne zahlienena ☹ ale nevedeli sme ju vyliecit brala aj atb, ale uz nepomohlo, no a nakoniec treti termin vyberu vysiel aj ked bola stale chora jej to urobili lebo sa nedalo inac, a zvladla to uplne v pohode, telo sa s tym krasne vyrovnalo, a na druhy den uz ani raz nezakaslala a ani nefukala nostek proste to bolo neuveritelneeeee 😅 brala este 2 tyzdne po zakroku atb ale uz je uplne zdrava my sme s mm nemohli uverit tomu, ze nase trapenie 4 mesacne skoncilo 🙂 teraz uz chodi 2 tyzden do skolky a zatial sa drzi v pohode

natalia777
21. jan 2013

@adrianaza precitaj vyssie moj prispevok dcerku operovali choru a zvladla to v pohode, po zakroku okamzite zlepsenie 🙂 ked sa uz inac neda a nic nezabera tak to urobia aj tak ale ved pred zakrokom musi aj anesteziolog potvrdit ze ano uspi alebo nie, nam takto dvakrat odmietol uspat

adrianaza
21. jan 2013

@natalia777 vdaka za info, uvidime detska nam povedala presne, nech ideme a anesteziolog rozhodne. Tiez mame od septembra problemy a teraz som ho mala mesiac doma nech len neochorie a just! Niekde ale pisu ze deti nesmu byt chore ani brat antibiotika, nam dnes predpisala pamycon a aj trifed ☹ a to ste boli iba na jednodnovej? a ziadne komplikacie? nemala to dcerka opuchnute alebo ako to potom vyzera? bojim sa...

natalia777
21. jan 2013

@adrianaza ziaden strach, absolutne na nej nebolo nic vidno ze jej nieco robili 🙂 zvladla to uplne v pohode a bola v celkovej narkoze........ ani sa na nic nestazovala ze ju nieco boli atd........ nasa nebrala pred zakrokom atb, to jej nasadili az po zakroku 🙂

natalia777
21. jan 2013

@adrianaza a ked poobede sme prisli domov, tak bola taka hladna hned vsetko papala ale nic horuce a iba take tekute ako krupica ale zjedla asi tri taniere 😀

monda17
13. feb 2013

@billam tak uz to mame za sebou aj my. Sedim tu pri nom, este sa neprebral z narkozy. Mandla bola obrovska, 3.stupen (najvyssi) vraj to bolo dobre rozhodnutie. Dufam, ze sa nasa 4 mesacna mora skoncila... Este zvladnut prebudenie a ide sa domov, tam uz caka bolestne 🙂

billam
13. feb 2013

@monda17 gratulujem a prajem malému skore uzdravenie 🙂

voskovka
21. feb 2013

@monda17 ahoj zlepsil sa maly po tom vybrati mandli?

monda17
21. feb 2013

@voskovka hned v tom momente ako mi ho priniesli bolo dýchanie o 100% lepšie a to mu aj zostalo, spí krásne, potichučky, žiadne chrápanie 🙂 Ale ostatné, budem vediet až neskor posudiť, kedže je to len týžden a ešte nechodí ani do kolektívu. Napíšem neskor 🙂

voskovka
21. feb 2013

@monda17 no nas to ma dost akutne lebo v noci sa pravidelne budi na zle dychanie chrape ako stary chlap :-/ a som na predlzenej rod.dov. koli nabehu na astmu a alergiam.
ja sa strasne bojim tej narkozy ze sa nieco stane.

lilke
3. mar 2013

ako dlho po adenotomii musi byt dieta mimo kolektiv?

lubenka351
15. mar 2013

@ktarinka ahojky, čítala som tu príspevky k tejto téme, pretože moja Barborka pokiaľ bola so mnou doma na rodičovskej dovolenke, nebývala skoro ani chorá, no odkedy nastúpila v septembri 2012 do škôky, stále dookola je chorá (soplíky, huhne, kašeľ a nočné chrápanie a dýchanie ústami) vydrží tak najviac 5-10 dní v škôlke, celý január som ju nechala doma, s nádejou, že sa to upraví, po 4 dňoch zase to isté ☹ , už som zúfalá. Boli sme aj na ORL vyšetrení, po preliečení bolo dobre, pekne dýchala a dr. povedal, že je ešte malá na vybratie nos. mandle. Nastúpila do škôlky a zase sa to opakuje. Momentálne bola v škôlke tento týždeň a už dnes zase sople, atď. ... Neviem sa rozhodnúť - každý povie niečo iné a má iný názor. Chcela som sa hlavne spýtať či tvoja dcérka bola na tej operácii a kde a ako to dopadlo, či jej to pomohlo? a tiež koľko operácia stála. Dúfam, že ti nebude vadiť (ak áno, tak to nerieš a nemusíš ani odpovedať), že som ťa oslovila a vopred ďakujem za odpoveď, ľubica

ktarinka
15. mar 2013

@lubenka351 ahoj, kľudne ti odpoviem, áno, bola na operácii nosnej mandle, tiež som sa toho moc bála ale veľmi jej to pomohlo. Operáciu jej robili u nás v Pov.Bystrici a nič som neplatila, hradila to celé zdrav.poisťovňa. Ako nastúpila do školky ako 3,5ročná, bola nonstop chorá, stále uši, sople, v podstate všetky choroby, ktoré išli aj len okolo škôlky sme mali. Vyvrcholilo to infekčnou mononukleózou (dvakrát v nemocke na infúzkach), pneumokok v nose(aj keď bola očkovaná), a tú nosnú mandlu mala plnú všeliakých bacilov a tlačila jej na sluch, preto začala aj horšie počuť. Tak pekne v januári (keď mala 6rokov) jej tú mandlu vybrali, v apríli sme išli na liečenie do Vysokých Tatier a keď nastúpila v septembri do školy, tak sa to všetko zmenilo a odvtedy (musím si zaklopať) bola len dva krát chorá. Ale chodíme každý rok na liečenie na mesiac do Tatier. Nehovorím, že potom nemala už nikdy soplíky, alebo kašeľ, ale nám tá operácia moc pomohla.

rosannar
6. máj 2013

ahojte...my sa tiež chystáme na výber mandlí 22.5...malý má len 2,5 roka a tak sestrička vravela že bude mať len lokálne umrtvenie ale mám strach...chcem si tam zavolať či by sa nedala celková anestéza, kedže viem čo robil dneska pri orl vyšetrení, bojím sa aby sa nejako nemykal a tak 😒 myslíte žeby ho mohli uplne uspať??