Vyberanie nosných mandlí. Pomôžte a poraďte
Caute maminky.
Pomozete mi a poradite? 😒 Mam dat mojmu 3,5rocnemu synovy vybrat nosne mandle.Aku skusenost s tym mate?
A dalsi problem.Termin mame 27.12. momentalne je chory.Ma este tyzden na prelecenie lebo 2 tyzdne pred operaciou by namal nic brat a byt zdravy.To znamena ze do skolky ho nedam najlepsie by bolo keby bol doma.Marodovali sme pred dvoma tyzdnami.3dni v skolke a je znovu chory.Neviem ako to mam vyriesit.Ci sa da cerpat aj 3 ocerky po sebe po 10 dni alebo ako to je?Viem ze ak je lekar ochotny da sa vycerpat 10 dni a po preruseni na jeden den sa da znovu 10 a potom co?Moze mat aj tretiu pooperacnu?
Dakujem
aa neskodia jej tie lieky myslim tak na pecen,,,atd. no super, ze sa mate ok, my to vsetko riesime tarz, alergo, imuno,,,,idem aj za hhomeopatom buduci tyzden,,,,
Aj my sme boli vyberať mandle v decembri v TN a teraz v januári na kontrolu.
ahojte kočky, čoste dali vyberať mandličky detom ako ste spokojné? pomohlo to vasim drobcom? my sme boli na vybratí mandličiek v marci ale malý stale strasne chrape a potahuje, ako keby mal ucpatý nos aj ked sopliky nema len niekedy minimum. neviete z čoho može tak chrápat, nemôže mať krivo prepážku? ale predpokladam že pri výbere mandlí by si toho lekári všimli či?
Stále máme sople a stále dýcha ústami zbytočne som si od toho sľubovala.
@ivett1 ahoj, citala som tu Tvoj prispevok este z r. 2010, a chcela som vediet, ci Tvojmu dietatku po odstraneni mandle v lokalnej anestezke dorastla ta mandla, alebo ako to pokracovalo (diskusiu citam od zaciatku 🙂
@lillinka01 už sme nemali problém ... minulý mesiac mala 10 rokov a s nosohltanovou mandľou už nebol žiadny problém ...krčné mandle ešte stále má😉 ...čiže už nepodstupovala žiadny operatívny zákrok ... dvakrát do roka býva chorá - na jar a na jeseň cca 7 dní (bez atb) ...
My ideme vyberat nosne o tyzden.Uz to nemienim odkladat,ma ju tak obrovsku ze je takmer hluchy,takze neoplati sa to nechavat tak... ☹ My sme na to prisli dost neskoro, co ma hrozne mrzi, ze to dospelo do takeho stadia.Od jari mal stale nadchu, ale chrapal uz od zimy.Zrejme nam budu musiet nadrezat aj nieco v usiach, ci dokonca imlantovat trubicky- uvidia podla stavu.Strasne sa bojim ako to dopadne...
@blsacik ahoj, my sa prave rozhodujeme, ci dat mandlu vybrat ambulantne, alebo na jednodnovej chirurgii, resp. v nemocnici. Mam za to, ze celkova anesteza je pre dieta, zvlast so slabsou imunitou, velka zataz, rada by som sa tomu vyhla. Len mi nejde do hlavy, co je to ten oblbovak, nechcem, aby si maly nic pamatal, aby nemal zbytocne traumu. On pritom zaspi alebo ako to je?
@dannizeta neboj su to uplne rutinne zakroky...mne to robili 3 deckam aj usi aj mandlu a v pohode..malej dokonca usi robili uz 2 x
@lillinka01 synovi vyberali nosnú mandľu pred tromi rokmi, len s oblbovákom - dormicom. Nezaspal, po podaní lieku len zostal taký malátny, odniesli ho a o pár minút vrátili a on si pamätal len že dostal ten liek a potom už len po zákroku smrkal krv, nemá žiadnu spomienku na to, že by mu boli niečo robili. My sme to podstúpili v nemocnici, pre prípad, že by sa niečo stalo, o siedmej ráno nástup, o pol deviatej mal po tom a do poobedia sa hral s ostatnými deťmi a smrkal krv, poobede išiel domov. Jemu to veľmi pomohlo, mával pravidelne zápaly uší, ktoré zanechávali stopy na sluchu a po vybratí mandle už nemal žiadny zápal, býva oveľa menej chorý a choroby majú ľahší priebeh. Nás upozorňovali, že sa môže stať, že mu to dorastie, ale jemu zatiaľ nedorástla.
Dakujem za povzbudenie, ja mam v hlave rozne scenare, ze sa nieco skomplikuje, lebo ide do celkovej anestez....ani pri nom nebudem, lebo som pred terminom...no strach vacsi ako z nadchadzajuceho porodu:-/
@lillinka01 Ahoj, to sme absolvovali so synom pred 5 r. cca. Teraz sme hľadali pre dcéru ambulantne tiež... máme tento problém opäť, ale lekár, čo to robil synovi bohužiaľ zomrel... :/ Veľká ho škoda... :/ Obvolala som polovicu slovenska, ale nikto to na SK už nerobí, tak ak niekoho poznáš, poprosím i ja meno, rada by som sa k nemu objednala s malou. Ten oblbovák bol super... len ho na dve hodinky "sfetlo" a všetko bolo o.k. bez neho by som určite zákrok nedovolila, to mi príde už surové. Doteraz si nič nepamätá, dokonca mu to tak kvalitne urobil, že už bude mať 10 a ani minimálny problém sme s ním nemali. A chorobnosť nám klesla takmer na 0 - možno raz do roka má chrípku... až vôbec. 🙂
@blsacik Hm, meno lekarky neviem naspamat, pozriem sa doma na lekarskej sprave, je to ORL v Modre, vela ich tam nebude. Tak si ma povzbudila, len ma desi, ze to robi tak malo lekarov na SVK 😖 Musim este skocit za nasim pediatrom, uvidim, co povie on. Tak ale inak si ma potesila 🙂
Neviem či to pomôže ale v ziline to robí jeden lekár ambulantné. Bola som teraz v marci s dcérou a super.
Dievčatá, prosím vás, neviete ako dlho sú deti "PN" po vyberaní v celkovej anestéze? Ďakujem.
Moj bol 10 dni, aby hned v kolektive neochorel
@huahua malemu vyberali v lete a odporucali nam 10-14 dni, predsalen je to otvorena rana a je nezalepitelna a neschovatelna, kedze tadial rozpravame 🙂 mne vyberali v zime (sice uz daaavno), ale prvych cca pat dni mi kazali nerozpravat, resp. neotvarat usta - ani vonku, ani medzi ludmi (musela som ist v tom case totiz na jednu pisomnu skusku na skole) prvy tyzden by som drobca do skolky nedala.
@kasi1213 hej a tiez taky priebeh pri ambulantnom vybere? daju mu oblbovaciu tabletku a nic si nepamata? alebo pichali nejaku inekciu?
@lillinka01 no dali jej oblbovak. Sestrička jej to strieľa striekačkou do nosa. Bolo to aj na utlmenie bolesti. Ja som mala pocit že moc to na ňu nefunguje, lebo dievčatko čo tam bolo s nami tej to "ficalo" dobre, myslím tým že ťa rozprávala celkom z cesty. Pri zákroku moja plakala aj chvíľu po ňom. Povedala mi iba že to bolo nepríjemné že keď jej pán doktor strčil niečo do úst že nemohla dýchať. Ale keď sme šli za tri dni na kontrolu tak babke rozprávala že musí ísť na kontrolu lebo jej pán doktor vyberal soplik ale ten zákrok si už nepametala. Mne sa to videlo veľmi dobre. Už keď sme išli domov bola fit a nemá ani žiadny nepríjemný zážitok.
Ahojte! Aj my mame naplanovany vyber nosnej mandle na 24.10., teda uz coskoro. Problem vsak mame taky, ze uz to budu dva roky, co mame denno-denne zvysenu teplotu do tych 37,5 stupnov, pricom vsetky labor. vysetrenie su negat. Na ORL vysetreni jej zistili, ze ma aj nejaku tekutinu v uskach, teda ze ma v nich zalahnute. Ked sa pytali dcerky, ze ci neciti v uskach tlak, tak vravela ze nie a tym aj potvrdila dlhodobost tlaku v nich, co uz berie, ako samozrejmost, vyjadril sa lekar. V papieroch mame napisane, ze ma dlhodoby zapal stredneho ucha a nosnu mandlu 3st., takze davame ju von s nadejou, ze teploty ma z toho zapalu uska, ktorym ku vsetkemu zlemu dopomaha zial aj ta nosna mandla :( Uz nech to mame za sebou .....
@bendy25 a davate ju vyberat ambulantne alebo v anestezii? Potom napis, ako to prebehlo.
Babenky, dufam, ze sa tato otazka tu nepadne uz sty krat, ale boli ste niekto tento rok na vyber mandli v PN? ak ano, prosim skusenosti
@lillinka01 - ahoj! Tak my sme uz po vybrati mandli, ale v KE! Vyberali nam minuly pondelok a dnes sme uz nastupili do skolky. Boli sme v celkovej anesteze, ale vsetko prebehlo bez problemov, ale stresy predtym som mala neskutocné, ale teraz som rada, ze sme to dali von a ze to uz mame za sebou...
@medvedik21 dala si vybrat?a aky stupen ste mali?
@bubu62 my sme mali treri,prepacte ze som sem skocila,zaujimaju ma odpovede

@redudas Ahoj, momentálne to mame celkom pod kontrolou, len musí mala užívať lieky na alergiu, aj keď sa jej žiadna viac-menej nepotvrdila( len velmi mierna na roztoče) takze, ako začne soplit od septembra do júna užíva každý druhý den Zenaro a pomáha jej to. Tiež si robí preplachy nosa slanou vodou. Nosné mandle sme boli dat kontrolovať u dvoch rôznych dr., vždy ich mala v poriadku, tak neodporučili vyberať.