Vybratie nosných mandlí

cherry1981
23. feb 2015

Ahojte, podstupilo z Vasich deticiek, niektore vybratie nosnej mandle? Mojej dcerke to odporucaju, kedze je stale chora, ma neustale sopliky, ktore jej zatekaju na priedusky, kde sa usadzaju hlieny a potom kasle a ma zapaly priedusiek. Pomohlo to? Ako to prebiehalo? Vdaka

cherry1981
autor
23. feb 2015

Este dodam dcerka ma 3 roky

mnamko
23. feb 2015

@cherry1981 mi sme boli teraz 7.1 strašne som sa bála narkózy a bolestí,ako to mlá zvládne.Ráno sme prišli spravili vstupnu prehliadku,ešte raz nás poslali kôli sluchu na vyšetrenie/museli jej prepichnuť tekutinu v uškách,lebo stých chorob sa jej tam urobila/,potom prišla sestrička,dala vypiť malej niečo a asi po 20min.prišla po ňu.Zákrok s uspávaním trval 1hod.Potom ju doviezli na pooperačku kde som bola aj ja,po pol hodine sa prebrala ako keby sa nič nestalo.Vadila jej akurát tá kanila v ruke.Asi za hodinu sa mohla napiť ale len trošičku,aby sa nepovracala.Okolo16 sa mohla najesť,ráno sme išli domov.Zatial sa drží dobre,nehovorím že nepokašláva,po zákroku mala aj sopel ale to mi pripadalo ako by sa to všetko uvolnilo,mohli sme dávať len Vincentkovi sprej.Ale je to viditelne lepšie.

cherry1981
autor
23. feb 2015

@mnamko A nemala bolesti ziadne? A krvicka netecie z nosa?

mawka
23. feb 2015

@cherry1981 moja mala bola dva tyzdne dozadu a vsetko super. robili jej nosne, orezavali krcne a prepichovali usi kvoli tekutine ako spomina mamina vyssie.
prisli sme v nedelu, v pondelok ju rano premedikovali, nejake kvapky na oblbnutie, ucinkovalo to asi po stvrt hodinke. mala zrazu rozsirene zrenicky, neskutocny usmev a vsetko mala v pazi. prisli pre nu chalani z operacky, chcela som ju odprevadit, ale hodila sa chalanovi okolo krku a ze ona chce ist s nim 😀 .. no a po hodine ju doviezli, uz bola aj prebrata, len plakala, ze je hladna a chce maso a zemiaky 😀 nic jej nekrvacalo, nezatekalo, nebolelo ju nic. tiez ze 4 hodiny po zakroku nesmie pit, ale bola smadna, tak som jej asi po dvoch hodinkach dala a v pohode, nevracala, nic. navecer sa uz aj vykakala, najedla sa kolienok s maskom a bola spokojna. v utorok o pol osmej rano sme uz mali vypisane papiere a sli sme domov. odkedy ju vlastne doviezli zo saly, tak nezachrapala ani raz, spi so zavretymi ustami, dycha krasne nosom, povedala, ze lepsie pocuje a rec ma strasne krasnu a jasnu. rozhodne dobre, ze sme sli, nelutujem. a po tyzdni na kontrole mala vsetko krasne vyhojene, krcne mandle bez povlaku. jednoducho parada. neviem, preco to natahovali az do 5 rokov, mohli jej to urobit uz skor. a teraz su okolo virozy, tu tuk tuk mala nic, je v pohode. ziaden sopel, ziaden kasel.

mnamko
23. feb 2015

@cherry1981 nie nemala bolesti,krv netiekla

cherry1981
autor
23. feb 2015

@mawka Dakujem, tak to si ma potesila,ja sa tomu stale trosku branim, este ideme aj na alergo, ale ak mi to odporuci aj ona tak pojdeme do toho a verim, ze uz bude dobre bez neustalych soplov a kaslu, ktore ma dva krat do yzdna. Ved pred ani nie dvomi tyzdnami dobrala atb co mala bacila v nose , a uz zase ma sople a kasel, dakujem za radu

cherry1981
autor
23. feb 2015

@mnamko Dakujem baby za radu ukludnili ste ma 🙂

dai
23. feb 2015

@cherry1981 ahoj... moj ma 3.5 roka a boli sme pred 2mi tyzdnami... prisli sme rano, nemohol papat, mali sme uz vsetky vysetrenia, na operacku som si ho odniesla na rukach asi 30 min po vypiti analgetik, bola som s nim na operacke az pokial nezaspinkal, prinielsi mi ho hned po operacii... po hodine mu vybrali kanylu ( ta vadila mu najviac detto dalsiemu chlapcekovi co bol s nami ) a mohol sa aj napit... o 2 hodiny nato sme isli domov - robili mu to v ramci jednodnovej chirurgie - teraz sme 2hy tyzden doma v ramci rekonvalescencie, dycha krasne nostekom, nehuhna a aj uska su lepsie... moj mal tu mandlu uz zvaecsenu na 3ti stupen takze zlepsenie badam uz teraz...

cherry1981
autor
23. feb 2015

@dai a kde ste boli na jednodnovej? To jej robili tym laserom? Ci cim sa to robi?

mawka
23. feb 2015

@cherry1981 nemas za co. ja si neviem vynachvalit. ako pise @dai presne, nehuhna, proste ta rec je zrazu cistucka, jasna. a so soplami a kaslom sa natrapila aj moja mala. stale dokola, recidivy. a mala aj tak bola zaistena antibiotikami pri zakroku a po nom douzivala. jedla hned ako aj baby pisu. a ked uz mala moja povedala, ze sa citi super, ze sa jej ulavilo 🙂 a teraz vonku stale dycha nosom, uziva si to, hlboky nadych nosom a vydych. normalne je stastna. chudato, musela sa citit dost blbo, ked mala tie mandle velike a este hento v uskach.

dai
23. feb 2015

@cherry1981 boli sme v procare v petrzalke - ja som dostala od pediatricky, logopedky a aj znamych odporucaneho jedneho a toho isteho lekara , tak som isla za nim - sice som si priplatila ale stalo mi to zato - pristup , prostredie, sestricky - uplna parada...Mandľa sa odrezáva pod dohľadom endoskopu so špeciálnym nástrojom z nosohltana

mawka
23. feb 2015

@cherry1981 este ma napadlo, dnes sa uz neberu cele mandle. teda nosne ano, ale krcne sa len orezavaju, aby sa zachvala cast prave kvoli imunitnym zalezitostiam a podobne. takze nevyberu cele krcne, len zmensia.

sofinka12345
24. feb 2015

ahojte, my mame ist 10.03.2015 na vybranie nosnych mandli, no a vcera mi dcerka vravela, ze ju boli hrdielko,no parada, tak rano utekam s nou k doktorke,nech ju skontroluje, a mozno nieco predpise, aby sme vydrzali, ak nie, tak dame iny termin..

pukinka11
24. feb 2015

Ahojte, moja dcérka bola prvý krát keď mala 2,5 roka tiež kvôli častým infektom. Lenže to jej robili v lokálnej anestézii, nevedela sa ešte vysmrkať, po operácii jej tiekla aj krv. Do roka jej mandľa narástla. Teraz pred pol rokom, keď mala 4 sme boli na tom opäť, ale už v celkovej anestézii, krv jej netiekla a po operácii bola úplne v poriadku a odvtedy chvala Bohu nemá žiadne problémy, bez hnisavých soplíkov a pod. Verím, že pri lokálnej anestézii- vlastne ako mi povedal aj lekár, to dobre "nevyčistili" a preto jej narástla.

david93
24. feb 2015

nosné mandle nie sú zbytočné, u nás je prax vyberať to každému, ale treba naozaj dobre zvážiť prípad od prípadu... lebo problém môže byť aj inde ako práve v nosnej mandli a operácia nemusí pomôcť
skúste si o tom niečo prečítať a nájsť naozaj odborníka, ktorý dieťatku aj urobí výter a pozrie či naozaj práve mandľa je ten problém (alebo len dôsledok)

patkobo
24. feb 2015

my sme boli (syn 3r) prave minuly piatok 20.2 .. takze vsetko mam v zivej pamati .. robili nam to v DFNsP v BA (Kramare) ..

livia341
24. feb 2015

@cherry1981 dobrá téma, aj nas sa to tyka.Krcna nas poslala vybrat,, lebo ma zvacsene az 3 stupen.Tak sme sa objednali na predoperacne v piatok 20.02.aj sme boli ale bol frmol lebo krciar hned vykrikoval ze ako je možné stym kaslom si dat vyberať mandle ze preco sme prisli a my sme mu povedali ze ma uz dlhodoby kasel od decembra chrape v noci, dycha ustami a hlieny stekaju len do hrdla a neustsle je chory ako navštevuje skolku od oktobra tak mal uz 5 antibiotikum.ze nas posle radsej k anesteziologie a dr.nemala proti tomu nic ze.nas pusti na operacku ze ked ma dlhodoby kasel zase k usomranemu krciarovi sme sli tak uz bol ticho vypisoval papiere. A ze sa uvidime v.pondelok 23.02. museli sme zrusit, lebo.syn medzitym cez vikend ochorel horúčku dostal a zvracal asi od manzela ochorel lebo je tiez chory alebo v piatok chytil co sme po doktoroch chodili.tak v.piatok sa mame prist ukazat ak bude vsetko ok tak 02.03. Budú vyberat mandle a spomínal, ze uchu ma tekutinu tak mu budu prepichovat. Tiez sa toho bojim ked nebudem na operacke nebudem vidiet a ani vedieť co robia s nim.je to.45 min. zakrok jednodnovy rano prideme a poobede ideme domov, vsetko zalezi kedy sa preberie....tiez som bola proti tomu ze.nech.si vybuduje imunitu ze nie vybrat ale ked je neustale chorý tak.som sa rozhodla dat vybrať aj kvoli tomu ze ked cely december vobec nechodil do skolky liecil sa a.v jjanuári bol v skolke len 2 dni a znova ochorel.tak som si povedala ze dost.podla mna si dajte a mate pokoj. Ja dufam, ze mu hude len lepsie.

david93
24. feb 2015

nemusí to pomôcť, máme v okolí tri detičky, ktoré sú aj po vybratí mandlí stále choré

alusha
24. feb 2015

nasim vyberali obidvom, mensiemu v lete a odvtedy nemal ani len sopliky... ma zavedenu aj drenaznu rurku v uchu, kedze aj s uskom boli problemy, a ani len v tomto chripkovom odobi nic nedostal... nasim obom to velmi pomohlo

cherry1981
autor
24. feb 2015

@livia341 a kde idete? Moja ich zvacsene nema, len stale tie neustale choroby, ten kasel, potom inhalovanie, aby sa tiez pousadzane hlieny uvolnili a toto dokookola kazdy mesiac. Ale chcem skusit najskor alergologa ci to aj on odporuci, lebo mne mala teraz prekonala mononukleozu, cize aj ta imunita je na bode mrazu tak uvidim, daj vediet ako ste dopadli

danielocka33
24. feb 2015

nám to pomohlo určite by sme isli znova

kojban
24. feb 2015

Nam robili na Antolskej. Mali sme k tomu aj dychanie len cez usta, nosom sme vobec nemohli. A strasne chrapala. Plus choroby. Rano sme prisli, prijem, vysetrenie, o 10:00 operacia, za 45 minut bolo hotovo. Po hodine sme uz pili, do 16:00 zjedla vsetko, co sme mali nabalene a o 18:00 nas prepustili domov.. 😀 😀 😀 . Odvtedy bez choroby, dycha krasne nosom a vobec nechrapeme. Takze sa vyspime vsetci v domacnosti.. 😀 😀 . Mame 6 rockov a zakrok bol 27.6.2014..

livia341
24. feb 2015

@cherry1981 my do BB ideme tak.skuste ist na alergologiu a uvidíte ja som chcela ist tiez na alergol.ale z krvi mu nezistili ziadnu alergiu tak nas detska neposlala ze najprv mandle ked ma 3st. a zväčšene a podla toho nas posle na alergolo..lenze ked si pomyslim ze zase cakat na alergologiu 2 mesiace a dieta nechat sa trapiti tak sa aj zblaznime.

cherry1981
autor
25. mar 2015

@livia341 Ahojky, tak co uz mate potom? Moja berie teraz atb, ma strasny soplisko zase ved od decembra-januara nebolo dna bez sopla a kasla, ak doberie atb a sople ostanu take silne som uz aj ja odhodlana dat malej nosne mandle vybrat. Na krcnom som sa zatial dohodla, ze pockam na alergolovysetrenie, ktore som objednana na maj a v maji sa rozhodne co a ako. Chcem pocut aj nazor alergologicky, aj ked mi je dcerky u luto, stale chudiatko sa trapi s tymi soplami, vyfukat ich nevie, tak jej tecu dole a strasne chrape 😖 A tiez ak pojdeme na vyber tak do BB. Boli ste v tej sukromne klinike, alebo priamo v nemocnici? Ako to prebiehalo?

lerika1
25. mar 2015

Ahojte aj mi sme objednany na nosne mandle na Kramaroch chcem sa spytat kolko po zakroku nemoze ist do skolky.dakujem

sofinka12345
25. mar 2015

@lerika1 ahoj, my sme boli cez 2 tyzdne doma, dnes isla prave do skolky, ale dala som ju na 4 hodiny iba.

livia341
25. mar 2015

@cherry1981 Ako prišla jar, tak malý už nemal sople a ani kašel,zvažovala som, že to preložím na jeseň,ale manžel ma prehovoril, že teraz a pokoj, ako čakat do jesene a ešte k tomu može ochoriet, tak budeme len posúvat termíny.Tak sme sa rozhodli, že ideme do toho.Aj dobre sme spravili. Boli sme predvčerom na zákroku u dr.Bilkoviča t.j. v nemocnici, odporúčam, všetko ok prebehlo na 7 hod. sme prišli na lačno,po vysetreniach sme boli orl a aro, poslali nas na chirurgicke sa ubytovat a neskor doniesli sirup, ešte chvílu ležkal, prišli sestričky na lehátko ho dali ja sním výtahom pred sálu operačnú, rozlúčila som sa sním, zobrali ho dnu poplačkal, asi mu tú masku dávali. a potom už bolo ticho,odišla som sa najest, aby som zvládla pokračovanie, vrátila som sa po pol hodine a čakala v čakárni kým sestrička ma zavola do tej izby kde deti po nárkoze spali, tak som bola pri nom a čakala ked sa preberie, zobudil sa na vykaslanie hlienu,potom zacal plakal, ked videl, že ma infúziu, už len som ho utešovala, sestričky vraveli, že to je bežné ked sa preberajú z narkozy a sú v šoku, tam sme boli do 20-30 minút a potom sme išli do izby,plačkal a zaspal nie dlho, a ked sa zobudil, tak sa chcel už hrat, ale som ho ešte zahovárala,nech ležka lebo sa mu hlava moze zakrútit tak som mu púštala rozprávky a medzitým pil tekutinu ked povedala sestrička a potom mal puding, a domov sme išli o 15.30 hod. A domov, išiel spat až večer, v pohode, žiadne krvácanie z nosa nemal, ani soplíky netiekli a ani horúčku, nemal prvú noc zvládol na výbornu, čo som predpokladala, že ho to bude bolieť, atd.Ale asi pri nosných nie je taká bolest ako pri krčných. A u súkromnej by som asi neodporučila,berú aj so soplami a s kašlami. Bola suseda s malým, mal sople čo potom mu čistili nos od soplov asi na operačke a mal vysoký tlak.A išli už o 13 hod. domov, čo je podľa mňa chytro a v noci mu aj krv tiekla. Ked sa rozhodnete tak radšej k dr.Bilkovičovi,ako dakej zenskej aj ked nás sprdol na 1 termíne vo februári, že má kašel že mu mandle nevyberie, ale ten kašel mal uz od decembra a cheli sme nech už vyberú mandle, to dráždí na kasel, ale na aro povedali, že v tom nevidia problém a cez víkend dostal horúčku tak sme museli zrušit až o mesiac dalši termín dali.Na odchode po zakroku domov sme dostali papier, že po týždni majú už nový život, tak mozu navštívit školku, jasle, čo je podla mna chytro, ale ja ho nechám, ešte doma a pojde po velkej noci.Podla mna dajte vybrat mandle,ked sa dlhodobo trápite aj mne bolo lúto na synovi, ked jedol len atb a chrápal, tak som povedala že vybrat, lebo deti sa naučia dýchat dlhodobo ustami že nosom aj zabudú a nevplýva to na mozog, može mat problém s učením. Ale či je pravda. Neviem.Tak držím palce, a na tú alergologiu nečakajte,ked sa trápite chodte vybrat teraz až potom alergo.Ja som ešte zo zvedavosti, šla inej krcnej dr.tak ta hned povedala, že jednoznačne vybrat mandle že ma dost velke 3 stupen a že potom na alergiu mame ist, lebo videla mu v ustach červenú reakciu na alergiu.Tak mi dajte vediet ako ste dopadli.

livia341
25. mar 2015

@lerika1 Predvčerom sme boli na zákroku a pri odchode sme dostali info, že po týždni može dieta nastupit do školky a jasiel.

cherry1981
autor
25. mar 2015

@livia341 dakujem si ma potesila na alergologiu by som isla aj skor, ale nas objednali v january az na maj. Tak dlho cakame. Takze Vy ste boli priamo v nemocnici? Ja som myslela, ze tam treba lezat aspon tri dni, ale ked pustaju hned domov v ten den tak to je super. Len moja ma sople stale bez prestavky od decembra, cize ju budu musiet urobit aj so soplami, kedze este ani jeden den bez soplov od zimy nebola. Dakujem za informaciu, a prajem uz len zdravicko. Dam vediet urcite ako sme dopadli, lebo aj my ideme len do BB mame to asi najblzsie a tam nas aj krcna odporuca 🙂

livia341
25. mar 2015

@cherry1981 samozrejme pockajte na alergo to je vecnost cakat, ale zatial by ste mandle vyberat dali.Je na Vas ako sa rozhodnete.Ano v nemocnici sme lezali na detskej.Vybratie nosnych mandli je jednodnovy zakrok a krcnych mandli je ostat na noc v nemocnici.A ked jej tecu sopliky neustale a vkuse tak nema daku alergiu na mlieko alebo potraviny aj jar je uz tu a este sopliky mate a co vam krcna povedala na mandle vybrat treba?Mozno dr.bude somrat ako nam a uvidi sa co povedia na aro.Ak nie tak uz len na sukromnu by ste isli.Dr.asi nerad robi alebo nema skusenosti s chorymi detmi.Odkiaľ ste? Pytam sa, lebo 2razy sa chodi na vysetrenie.My sme boli v piatok na vysetreni vypisovanie papierov aj prijatie na pobyt.domov sme isli a v pondelok znova na zakrok.Sme od BB.11km a Vam by mohli za 1den vsetko.Uvidite co vam povedia. 🙂