icon

Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze

annie13
16. sep 2011

Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu

annie13
autor
16. máj 2012

@alex77 len sa neboj iste mu to pomoze a fakultna je skvela teraz bola kamaratka na tej sukromnej a tiez si chvalili tusim 50 eur platili
len ta naladovka a narkoza na tu kazde dieta reaguje inak ale to je otazka 30-60 minut

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 vidis a mne lekar vysvetlil ze v tomto veku moj uz ma 7 rokov uz nema velku funkciu... u nas bola velmi zvatsena az priliz uplne natlacena v dutine ked pozeram scaner tak stale sa cudujem ako mohol dychat a zaroven mu aj laserom odstranili cast v nosnej dutine chudak mal doslova mm na dychanei chudal s tym spojene zle dychanie, a pnee spanku; a hlaven cuduj sa svete bol alergik !!! od operacie ani jedno hapci!!!! ani na pel, ani na roztoce co bolo vzdy bbe skoro kazdy vecer doslova s soplami isiel spat a kychal neskutocne od operacie nic... vysledok operacie som spokojna zacal konecne normalne dychat anie stale lapat po vzduchu...a cuduj sa svete aj alergia a lieky spojene snou zmizli.. 😉

strapco viem ze si lekarka... 🙂

strapco13
16. máj 2012

@erikasadek nosna mandla ma svoje opodstatnenie..ale akonahle je zvacsena, ma sa vybrat

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 verim ti ze ho ma no pisem ti len co mne vysvetlil tu teda dvaja orl jedni s najlepsich ze v tomto veku uz nemaju ziadnu vyznamnu ulohu ... urcite ju maju ale uz nie taku ako ked su male.. 😉

strapco13
16. máj 2012

@erikasadek tak to ano..ale svoju funkciu stracaju az kolo 10-12 rokov..vtedy sa zacnu prirodzene zmensovat, malokedy su potom zvacsene takj ze by sa museli vybrat von

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 vidis mne vysvetlil ze uz mali byt davno zmensene v tomto veku by nemali voebc taketo velke;;; ale nevadi hlavne je ze su vonku a je pokoj!!! uplna zmena;; 😉 a aj nosna dutina ktoru mu vypalil aby mal vatsi priestor na dychanie neda sa porovnat;; 😉

marion
16. máj 2012

@annie13 nasmu Lukaskovi vyberali nosne mandle v sempembri 2010, vtedy mal 3,5 roka. Robili mu to v uplnej narkoze. Po prebudeni bol zlaty bez problemov. Bola som v tej miestnosti kde sa prebudzaju deti a dost som bola sokovana z niektorych deti. Pretoze bili rodicov, strasne kricali, az som ostala vydesena ze aj Lukasko taky bude ked sa preberie. Bol vsak v pohode a krotky, chvalabohu. Neviem od coho to zavisi ze aki budu ked sa preberu. ☹ ☹ Vsetko prebehlo v poriadku, na nic si nepamatal. Bol prijaty v utorok,v ten den ho operovali, kedze som bola tehu v 37t.t., bol v nemocke manzel, az do vecera, potom musel odist. Bol pri nom az kym nezaspal. Potom sme prisli na druhy ked isiel na kontrolu a prepustili nas. Drzime paste... 🙂 Teraz je to uz krajsie v nemocke a vynovene, takze by ste sa mali lepsie citit. My sme tam boli v tom hroznom vojnovom stave ked prerabali... 😠 😠 ☹ ☹

strapco13
16. máj 2012

@erikasadek tak to je pravda, ze mali na to prist skor..akonahle dieta v zdravi nedycha nosom, ci je casto chore, zapaly usiek, porucha sluchu, pomocovanie nocne, kasel bez inych priznakov choroby...ma byt nosna mandla vysetrena

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 sklamem nebol casto chory, nepomocoval sa ani porucha sluchu okrem autizmu a inych zriedkavych diagnoz nic z toho... len cez apnee ked sa robil test prv apricina budu mandle.. a spustilo sa;. 😉

annie13
autor
16. máj 2012

@marion no my mame davno potom a tak ako si pisala aj my krical, bil ma, reval ako zviera,

strapco13
16. máj 2012

@erikasadek pri apnoe nedychas nosom..ja som tam vymenovala priciny, ale to neznamena, ze sa caka kym sa vyvynu vsetky..proste akonahle je nejaky problem z toho, mala by sa vysetrit aj nosna mandla, neznamena to nutne, ze je ona na vine..moze tam byt aj ina pricina..ale ma sa vysetrit

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 pri vysetreni apne prva vec co s avysetruje su krcne nosne mandle.. 😉 ako pricina.. viem to mala som vysetrenia za sebou a aj stroj a teraz moj syn aspon tu v fr je takyto postup..
druha vec tu sa nechdi ku orl ako na slovensku hned mam pocit ze to boal nasa prva navsteva u orl .. 😉 za 7 rokov.. 😉 a snad aj posledna 🙂

strapco13
16. máj 2012

@erikasadek jj tak by to malo byt
kolkéo mal rokov ked zacolo apnoe u vas? lebo vacsinou operujeme kolo kolo tych 3-4 rokov, kvoli velkym krcnym a velkej nosnej mandle.
snad to u vas stacilo 🙂

marion
16. máj 2012

@annie13 moja tak si bola sokovana vsak? Moj zlaty, mozno ze horsie znasal ten stav po narkoze. Ja som bola uz 2x v narkoze, tak viem ze zobudit sa potom je trosku taky divny pocit. ☹ 🙂 Ale hlavne ze ste uz po. 🙂

erikasadek
16. máj 2012

@strapco13 urcite skor len som si to neuvedomovala ziadna matka hned nepanikari ked dieta chrape ale pred dvoma rokmi sme si vsimli ze dost silno zatahuje azd oslova straca dych takze uz som spozornela len som nevedela ze je to apne, na stopu ma priviedlo vlastne apnee ked som pred operaciou pred rokom apol musela podstupit test na apnee mala som velmi silne pred rokom 47 apnne za hodinu!!!! a vtedy mi lekar vysvetlil a ako to vsetko funguje a spomenula som mu syna a ako spi priviedla som ho urobili sme test a cuduj sa 9 apneé za hodinu u 6 rocneho chlapca je prevela!! 1 sa povazuje uz sa vela.. tazke o dva tyzdne ideme na znoav meranie apnee u neho u mna spadlo zo 47 na 9 za hodinu vdaka masinke a mojej operacii... 😉

mia78
16. máj 2012

@alex77 my sme boli na tej ORL ,myslím že sme tam prišli s odporúčaním na objednanie, potom sme prišli v den operácie ráno do osmej potom robili zaradom zatial sme boli na izbe hrali sme sa ,robia v celkovej narkoze ,my sme dobre zvldli pooperačné my prespal ,vedla chlapček reval riadne .......... a poobede sme šli domou asi kolo druhej....
tiez priemny personál.....

19lilien
16. máj 2012

Ahojte. My sme tiež boli stále chorý, týždeň v škôlke, 3 týždne doma a takto to išlo stále dookola. Soplíky jej stále stekali na priedušky. Vybrali jej ich až na 3 termín, pretože buď bola chorá, alebo neuplynulo toľko dní po vybratí antibiotík..., stále niečo. Lilinke brali nosné mandle koncom apríla 2011, bola v Nových Zámkoch, robili jej to v celkovej narkóze. Bol s ňou manžel-pretože som ešte kojila Matúška. Išli v nedeľu ráno na 8.00 hod., v pondelok jej ich vybrali, a v utorok išli domov-všetko prebehlo bez komplikácií.
Ale po 3/4 roku už nemala problém so stekaním soplíku na priedušky, ale keď som sa jej niečo pýtala, väčšinou odpoveď znela: Prosím? Hovorím jej: čo ma nepočuješ, si hluchá alebo sa robíš, že ma nepočuješ? Matúško mal akurát zápal pravého uška, tak keď som s ním išla na kontrolu, zobrala som aj Lili. Vyšetril ju a povedal, že jej nestekajú soplíky na priedušky, ale jej vrážajú do zvukovodu - a preto ma zle počuje, aj keď má sluch v 100% poriadku. Že jej znovu narástli nosná mandla a treba ísť von. Bol to utorok, v stredu som s ňou išla na krv, potrebovala krvný obraz a vo štvrtok sme prišli na 8.00 hod. do ambulancie, dali nás do 1 miestnosti, dali jej tabletku-oblbovák, kt. jej neúčinkovala, tak jej dali ešte ďalšiu polovičku a keď bola v nálade, zobrala ju a ambulantne jej to za 5.min. spravili a priniesli nám ju naspäť do tej miestnosti. Bola usmievavá a zobrala to úplne v pohode, nevracala, neplakala. O týždeň sme iľli na kontrolu, prefúkol jej ešte preventívne uška, lepšie počuje. 12.5. bol tomu mesiac, zatiaľ sme zdraví - musím si zaklopať, tak dúfam, že nám to pomohlo a vydrží.. A jedna rada - upozorňujte po operácii deti, aby zavreli ústa a dýchali nosom - inak znovu narastie, ako nám. Predtým sme to nevedeli, teraz ju ešte sem-tam upozorníme, ale už to vie a hlavne spáva zo zavretými ústami.

mirkaove
16. máj 2012

ahojte, malý má ísť 30.5.2012 na výber nosnej mandle a je teraz chorý, čiže má aj antibiotiká. Koľko dní by malo byť,aby nebral antibiotiká pred operáciou? Ďakujem.

voskovka
21. feb 2013

no baby asi som hysterka ale mam obavu z tej narkozy....mame naplanovanu na 14.3. a viac sa bojim ja ako by sa bal maly.mame 3,5roka alergik,nabeh na astmu a ideme do žiliny.
tie ktore ste boli na vybrati pomohlo vam to?

ziarcanka
21. feb 2013

@mirkaove minimálne 2 týždne po uzdravení bežných soplíkov resp. kašľa, ak to bola silnejšia choroba - horúčka - 3 týždne - to je všeobecné odporúčanie kvôli narkóze, ale záleží od anesteziológa - niektorý uspí aj dieťatko so slabým sopľom

ziarcanka
21. feb 2013

@mirkaove sorry, teraz som si všimla dátum, ale možno pomôže niekomu inému 😀

slavka1307
21. mar 2013

@voskovka Dobrý deň. Ako ste to zvládli ? Nám to odporučili tiež. Neviem, čo mám robiť. Malá má 4 roky a má kašel a sople a zväčšenú nosnú mandlu. Odporúčajú nám ísť na ORL do Zvolena, kde to robia shaverovou metódou - či tak nejako sa to volá. Vtedy to vraj nedorastá. Ďakujem.

rainee
27. apr 2013

ahojte, mna by zaujimalo ci vybratie nosnej mandle vasim detickam fakt pomohlo zlepsit zdravotny stav alebo zostala chorobnost rovnaka? dcerke tiez odporucaju vybrat nosnu mandlu, je alergicka so zniz.imunitou, byva casto chora (vacsinou infekcie hor.dych.ciest a sople). mandla nie je zvacsena ale vraj moze byt zdroj infekcie. tiez rozmyslame ci ju dat vybrat alebo este pockame ci sa chorobnost neupravi.

fraufrt
3. jún 2013

@voskovka pozeram, ze vy by ste mali byt uz po operacii, nas to este len caka. Mame ist tiez do Ziliny (ake mate skusenosti? poprosim viac info...) Dakujem

voskovka
4. jún 2013

@fraufrt doktori boli mili vsetko vysvetlili vsade som bola s malym aj na jiske horsi bol oblbovak to malemu dali a bolo s nim beda vydrzat.a po operacii boli dost zle dve hodiny staale plakal. a potom vecer uz bolo ok.a kedy idete?

fraufrt
4. jún 2013

@voskovka Dnes ideme 1.x do nemocnice na konzultaciu, volala som tam vcera a ze mame prist najprv len s dokumentaciou, tak uvidime, co bude. Ja by som to operovat radsej nechcela, lenze malej sa hromadi tekutina v usku, asi jej mandla tlaci na eust.trubicky a aj menej pocuje...tak sa bojime, co bude. Vsetci odporucaju dr. Mazura a ja som chcela vediet ako je to v nemocnici...lebo z osobnej skusenosti viem, ze nie vsetko, za co sa plati musi byt 100%-ne.

voskovka
4. jún 2013

@fraufrt no urcite to chod dat urobit nas maly lepsie spinka a uz tak nechrape. mam dojem ze sa zlepsil. horsie to bolo s kupanim lebo on sa rad cvachta vo vani a po tej operacii sa mu nesmie dostat voda do noska

fraufrt
6. jún 2013

@voskovka tak sme objednani na 26.6.2013, v nemocnici v ZA to robia iba v celkovej anesteze - aspon sa nemusim rozhodovat...mam s toho velky strach a stale vaham, ci je to spravne rozhodnutie. Ked sme boli na vysetreni na ORL, mala plakala, odkedy sme vystupili z auta, az kym sme prisli do cakarne. Ma uz z doktorov strasny stres, aj v noci mi plakala...vobec neviem ako jej to vysvetlim...este k tomu tie predoperacne odbery a vysetrenia...to bude des. Este sa ta chcem opytat, co pripravit do nemocnice ohladom stravy...sestricka povedala, ze nieco napr jogurt, nieco, co sa nemusi prihrievat (asi na to nemaju priestor). Co ste jedli? Ja este kojim mladsieho, tak bude musiet ist s malou manzel...uz aby bolo po tom, a vsetko bolo OK.

kristinka1826
6. jún 2013

tak moj maly uz bol na nosnej mandle 2krat.prvy krat ked mal 4,5roka v BA v sukromnom centre na kramaroch.V celkovej narkoze.a neubehol ani rok a syn musel ist druhy krat29.4.2013 na nosne a ako keby toho nebolo malo tak mu zobrali aj cele krcne.nosne mandle nebolia po operacii.teda aspon maleho neboleli.ale krcne to bolo hrozne a teraz mal tiez narkozu a z nej po operacii vracal.Jeho stav sa mu nijako teraz po vybrati nezlepsil.je mesiac po operacii oboch mandli a ma nadchu a kasel,len sa obavam aby nebol asmatik.je silny alergik na roztoce a ma aj ekzem.problemy z uskami nemal vobec,len nadchy a strasne nocne chrapanie.A dufam,ze uz ta nosna nedorastie.

kristinka1826
6. jún 2013

@fraufrt jest moze zo zaciatku kasovitu stravu a hlavne nedrazdivu a hlavne nie nic horuce