icon

Vyšetrenie u neurológa kvôli nerozprávaniu trojročnej

alu123
13. jan 2014

Ahojte mamičky, chcela by som zistiť, čo bude vyšetrovať neurológ u vyše 3 ročného dieťaťa kvôli tomu, že veľmi nerozpráva. Alebo ako vyzerá vyšetrenie u neurológa. Ďakujem
P.S.: Drobec veľmi spolupracovať nebude.

stasim
3. júl 2015

@petka296 ja nie som odborník, ale oproti nám ste na tom výborne 🙂, chodíte na logopediu, či boli ste u psychologa, u nás to už bude pravdepodobne vývojová dysfázia, ak niečo kludne napíš IP

petka296
3. júl 2015

@stasim neboli sme zatial niekde. Pediatricka to zatial neriesila. Az teraz som bola za nou, ze mi mala nerozprava a od septembra ide do skolky a nechcem aby sa jej deti smiali. Dala nam listok na usne a na neurologiu. Nic viac. Jasne, napis mi IP ak chces a mozme to riesit tam 😉

alu123
autor
4. júl 2015

Ahoj petka296 tak by som išla do iného mesta neurologičke. Ja som to riešila po 3 rokoch, tiež nás nechcel nikde poslať, ale na moje požiadanie sme išli : neurologičke, psychologičke a logopedičke. Psychologička bola spokojná, neurólogia tiež v poriadku. Ušné by som asi vynechala však počuje? Pekne sa spolu rozprávate, komunikujete, tak si myslím, že je všetko v poriadku. My sme začali rozprávať cca 5 mesiacov od vyšetrenia u neurologičky. Vety vôbec nemusí ešte hovoriť, skôr iba slová. Skús jej ukazovať obrázky, hračky - pomenuj ich a nech to skúsi opakovať - čo Vám celkom dobre ide, veľa spolu čítať knihy, zrozumiteľne pomaly s ňou hovoriť. My máme aj 2 dieťatko momentálne má 22 mesiacov a tiež sa jej veľmi nechce, ale oproti staršej rozpráva viac. Tak uvidíte.

petka296
4. júl 2015

@alu123 ahoj, úrave ze nema trpezlivost cotat knizku, aj led jej chcem nieco ukazat v knihe a ona chce pretocit tak sa urazi a odide a viac uz knihu nechce. a rozpravam na nu vela, ale ona beha hore dole, neobsedi. To je super, ze ti zacala rozpravat. Moja vcera vecer po kupani mala dobru naladu a s muzom sme sa s nou bavili a snazila sa zopakovat aj ine slova ktore este nevie. Tak aspon mala iskricka nadeje svitla 🙂

laaska
4. júl 2015

Aj my sme objednani k neurologicke v auguste na ciapku. Som rada tejto teme, moj maly ma 2 roky a 1 mesiac. Davam mu Pikovit- omega3, pyridoxin a cebion multi na podporu reci, zda sa mi, ze to zabera. Uvidim ako pochodime na eeg.

scaramelka
4. júl 2015

@laaska Neponáhľajte sa. Do troch rokov sa určite rozhovorí. Ja mám doma 2,5 ročného chlapčeka a tiež nerozprávame. Rozumieme všetko, všetko vieme napodobniť ak nám chce niečo povedať. Na čiapku - eeg by som určite nešla, nakoľko dieťa musí spolupracovať, dýchať, zatvoriť očká, žmurkáť... A takéto malinké detičky sú akurát vystrašené a výsledok bude klamlivý. Každá matka vie ohodnotiť svoje dieťa či je rozumné, šikovné v iných sociálnych veciach, pri hre, či vie rozoznať dobro a zlo, ...... Väčšinou deti s vyšším IQ začínajú rozprávať neskôr , no v iných oblastiach nijako nezaostávajú, skôr napredujú.

laaska
4. júl 2015

@scaramelka moj maly bol prvy rok takmer cely chory, malu sme kiahne, chripku, herpanginu, salmonelu....na nas sa lepilo vsetko, uz v 20 tich mes.sme boli na psychologii, predtym na usnom, vsetko mame dobre, len nam vyslo oneskoreny vyvin reci. Zatial len napodobnujeme niektore zvieratka, slova neni, paci, pozri...je toho dost malo...odkedy sme boli na psych nejaky velky pokrok neurobil, az po tom ako mu davam tie vitaminy je vidno pokroky. Ohladom inteligencie nam vyslo vtedy primerane veku az nadpriemerna, hrubu motoriku som mali o 7 mes lepsiu ako priemer, jemnu tiez o nieco vyssiu, no rec hlboko podpriemerna, v stadiu zrenia. Ohladom ciapky, uvidime ako bude, ak neobsedi tak nevafi, aspon budem spokojna, ze som urobila vsetko co som mohla.

scaramelka
4. júl 2015

@laaska OK. Držím palce. Ešte jedn apripomienka: Inteligentné deti každú väčšiu zmenu prežívajú dvojnásobne, lebo rozumejú čo sa deje. Tým pádom majú väčší strach z neznámelo. Držte sa.

petka296
4. júl 2015

@scaramelka dobry vecer. Pisete, ze do 3 rokov je cas. Moja ide mat o 5dni 3roky aj mesiac a nerozprava. Iba to co som spomenula vyssie. No dnes som sa bavila s jednou znamou lekarkou a vravela, ze na neuro urcite nemam ist. Zbytocny sok a iba by mi pre nu dali nejake utlmovaky nakolko je to velmi zive dievcatko. Takze nejdem to riesit, uvidime ako to bude po par mesiacoch v skolke.

silviu
10. júl 2015

@petka296 ahojte, tiez mame maleho, bude mat 3r v septembri, a hovori nam iba par slov. vsetko rozumie, pyta si veci, povie daj, šš (vlacik), tata, mama, momou (domou), dzu (telka) a este nejakych par

niekedy povie necakane slovicko, pozerali album fotiek, videl tam ine dieta, tak povedal jeho meno, kychol, povedal som hapci, a on to zopakoval.

raz povedal dokonca zmrzlina. lebo rad chodi na zmrzlinu. ale uz to viac nezopakuje, iba ukaze jazyck.

citam rozne info na nete. sledujem ze jedlo velmi nepozuva, velakrat to hned prehltne. druha vec je ze mu tecu slinky. niekedy viac niekedy menej. a to ma od mala, mozno od 1r. na chvilu prestal slinit, potom sa to vratilo.

po vysetreniach sme chodili vsade mozne, ORL, neuro, test sluchu, mal upchaty nos, tak operacia nosa. zacali sme chodi k logo, len tie cakacky su mesiac a viac. hrozne

scaramelka
10. júl 2015

@petka296 Tiež som toho názoru, že neurologické vyšetrenie, logopedické .... v 3.rokoch je zbytočné, mätúce a deti sa samé rozhovoria.

petka296
10. júl 2015

@silviu presne ako moja dcerka. Az na to slintanie. Presne tak isto do bodky.
@scaramelka taka som rada, ze mi dal niekto za pravdu. Davam na svoj materinsky instinkt. Terezka mi dnes rano povedala prvu zrozumitelnu vetu. Sedela na nocniku, ja oproti a zacala to svoje: mama, oťo, wewe (krstna), tajka( starka), brrrrm wewe, brrrrm tajka, brrrm mňam a potom sa na mna pozrela a vyslo z nej: Mama kde je oťo? som skoro spadla 🙂 zeby to uz pomalicky zacinalo? Dufam, ze ano 🙂

laaska
11. júl 2015

@silviu mi vsetko nerozumieme, velakrat mu musim zopakovat a ukazat co chcem, ale zacina mi viac rozumiet,dokonca teraz zacina rozpravat paji - paci a ine slovicka, sa vytesujem, prilepim sem cllanok jednej pani co som vygooglila, je tiez z konika. https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/riesenia-pre-deti-so-specifickym-narusenim-reci-bez-mentalneho-postihu/
Mié mamky, ja som takmer 50-ročná neskorá matka, môj najmladší, dnes 7-ročný syn do troch rokov nielenže nehovoril, ale ani nereagoval na svoje meno. Neurológ i logopedička tvrdili, že to preto, lebo chlapci sú vraj leniví. Tehotenstvo bolo v poriadku, až na riziko môjho veku. Telesne sa vyvíjal normálne, diagnostikovali mu len mierne krivú chrbticu, pre ktorú dodnes denne cvičíme a chodíme plávať. Z klasickej škôlky mi syna po dvoch mesiacoch "vrátili", vraj je nevzdelávateľný a ruší celú triedu. Dva roky som ho vodila do špeciálneho sanatória v Bratislave, kde sa učiteľky deťom vôbec nevenovali a fajčili na dvore. Odborník zo škôlky tvrdil, že u syna ide o autizmus. Potom sa dostal na odporúčanie známej do špeciálnej MŠ na Mišíkovej, kde s ním fantastické učiteľky za tri roky urobili neuveriteľný kus práce. O tri týždne vďaka nim ideme do "normálnej" školy!!!! Syn rozpráva viac, než by sa niekedy žiadalo, zapamätá si anglické vety z rozprávok (!) a reprodukuje ich, ráno mi oznámi, aký je deň a aký dátum, hoci ešte nevie čítať. Pamätá si a recituje kilometrové básničky a je celkovo zhovorčivejší než starší syn, ktorý s rečou nikdy problémy nemal.
Viem, že nie všetky mamičky majú za sebou takýto príbeh s radostným koncom, ale, milá Jjjanka, nevešaj hlavu! Vekom sa mnoho vecí upraví, rozdiely sa zmažú, a ak nie, Tvoje deti si určite nájdu uplatnenie v živote. Veď majú, ak diobre čítam medzi riadkami, veľmi obetavú a milujúcu mamu. A to je hlavné! Držím Ti palce, Tvoja ľuba.

silviu
28. aug 2015

@laaska ahoj, tak to som rad ze ste prekonali vsetky tazkosti. vidim ze su sance dobehnut zameskane. len treba na tom pracovat a dopatrat sa k spravnym ludom co maju skusenosti.

u nas sme zatial bez velkych pokrokoch. zistujeme lekarov. mame dohodnute terminy. zaobstaravame pomocky, hracky na motoriku.

laaska
28. aug 2015

@silviu to hore som skopirovala nejaky clanok od 50 rocnej pani.

My sme na tom tak, ze sme boli uz aj na neurologii aj na ciapke, vyslo nam to normalne. Mame predpisane vitaminy - pyridoxin 1-0-1 tabletku denne a rybi olej. Ale to som davala aj predtym. Ano didakticke hracky velmi pomozu. Moj sa s tym teraz prestal hravat, skor ho zaujimaju ine veci. V reci sme moc nepokrocili, ale minule povedal cisto daj, ham. No uvidime co bude dalej. S tym rybim olejom je teraz take kadejake, lebo mal hypervitaminozu. Uplne mu ocerveneli a spuchli dasienka. Tak teraz som dala malu lyzicku 1x za tyzden, ale papa lososa, dr. mi povedala, ze aj trescia pecen, ale davam mu aj orechovnik, makovnik, tam su tiez oleje podporujuce cinnost mozgu.
Ak ti mozem odporucit hracky, kde nakupujem ja tak je to tu: http://www.rozumnehracky.sk/index.php/didaktick... alebo skus vyhladat montessori hracky a najdi si uroven svojho dietatka, ktorej rozumie

laaska
28. aug 2015

@silviu vela veci na montessori aktivity sa da vyrobit aj doma, pozri napriklad na konikovi skupinu https://www.modrykonik.sk/group/1977/ alebo daj vyhladat vrecuskove aktivity 😉

silviu
30. aug 2015

@laaska tiez sme zacali davat ryby olej, prvy den velky protest, druhy krat uz v pohode. boli sme kupovat stromceky a pan tam mal slepice. tak z maleho vyletelo pipka, pipka. zeby ten olej tak rychlo zaberal 🙂

strasne ma rad zvieratka. tak idem si zadovazit psika a neskor aj macicku.

obchod pekny, hned som si objednal 3 hrajky kde su vlaciky. nas je blazon do vlacikov

ten pyridoxin je na predpis?

jumama
30. aug 2015

@silviu @laaska uplne dolu na tejto stranke je Pdf knizka o vyvoji reci, je v nej vela rad ako sa rozpravat s malickymi detmi, aby ich to povzdbudilo k rozpravaniu, mozno sa vam zide . Autorkami su logopedicky. Da sa zohnat i v rozsirenejsej verzii tlacenej, v cestine mozno i v knihkupectvach, v slovencine asi uz len v bazarikoch... http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci Nasa nema problem s recou, no svojho casu som si knizku citala a je vyborna... Hlavne ak vie dieta poukazovat vsetko a ma pasivnu slovnu zasobu, staci malicko zmenit sposob rozpravania s dietatom a niekedy to pomoze 🙂

ivuska6
30. aug 2015

moj zacal rozpravat az v 4 rokoch a vsetko dobehol normalne a neurol. povedal ze to je s predcasneho narodenia take oneskorene

laaska
30. aug 2015

@silviu pyridoxin kupis bez predpisu, je to vitamin B6 a kupujem Pikovit s omega 3, som rada, ze sa ti stranka zapacila 🙂 aj moj ma rad vlaciky a auticka, stale ma nejake v ruke 😉
Uplne dole na linku co pridala jumama je kniha k stiahnutiu, nam ju odporucila v Dialogu psychologicka.
Kniha o detskej reci.

@jumama ja tu knihu mam stiahnutu, je fakt dobra, odporucam, ja som zvedava co nam povie logopedicka, ideme tam 12.9.

@ivuska6 ale nas nieje predcasne narodeny, on bol v prvom roku dost chory, prekonal kiahne, chripku, herpanginu, same virusove choroby, dlho sa z toho spamataval. Uvidime co bude dalej.

silviu
31. aug 2015

@ivuska6 ani nas nebol predcastne narodeni, ale mali sme kopu urazova. a uz si nepamatam ako prebehlo ockovanie. ockovania narobia aj dost zle niektorym detickam

kniha super. vytlacim si ju

dnes sme boli v mekaci, frmol pri stoje a maly povedal aj ja. nieco chcel tiez. je to uz veta?
@laaska
@jumama
davame mulitivitamim martankov, obsahuje aj B6, tak dufam ze to staci

danaholanova
1. sep 2015

Moj syn vobec nerozpraval v 3 rokoch, tiez sme absolvovali vsetky vysetrenia neurologa, psych. logopedicku - to nedopadlo dobre tiez ho nutila a kricala aj po mne ze to sa musi. Syn zacal rozpravat sam od seba bez nutenia a strachu co bude ma uz 8 a vsetko mu rozumiem 🙂 Nebojte sa len sa zamyslam preco je tolko deti s poruchami reci, rozmyslam aj nad tymi ockovaniami ci to nie je tym, ale neviem len rozmyslam.

laaska
1. sep 2015

@danaholanova my pojdeme na logopediu koncom septembra, tak som zvedava ake to bude. Ockovanie - neviem, nemam na to nazor, ale - boli sme ockovani v inkubacnej dobe kiahni (21 dni) a potom sme tie kiahne dostali. Ja si myslim, ze vsetko sa deje z nejakej priciny a ma nas to priviest k pokore - to je moj nazor. &no uvidime co a ako.

@silviu neviem ci je to veta, ale znie to pekne a hlavne potesi 😉 , ja som bola stastna ako blcha, ked namiesto vlacika nepovedal hihi ale šiši, pekne š. a pekne povedal daj a ham cele slovo (niekomu sa to moze zdat banalne, ale u nas je kazdy jeden takyto uspech oslavou)

laaska
5. nov 2016

Pisem po roku: Nas posun je taky, ze povie vsetko co rozumie, rec je niekedy nezrozumitelna, mam problem porozumiet co hovori, ale rozumiem mu z kontextu vety. Niektore slova povie pekne, sklada vety. Logopedicka bola rada, niektore slovicka sa mi zda, ze nerozumie: napr. dnes ma prekvapil, ze nereagoval na slovo kolienko, pod kolienkom mas tik tak, som mu povedala a on nic, iba ked som mu ukazala. Ale celkovo zvlada vela veci. Robievam s nim ulohy urcene pre predskolaka, logika je dobra....len ta rec, ale verim, ze sa to upravi este! Logopedicka povedala, ze by mohol mat problemy v 2 triede....

hivanik
8. nov 2016

@laaska Moja rada je ze treba s dietatom neustale pracovat a vysledok sa dostavi, to mi ver. Uz sa to na niejakej teme pisalo su vitaminove doplnky niekedy bol pikovit iq. Nam to pomohlo

silviu
8. nov 2016

@laaska
@hivanik
ahojte, tiez postupujeme. pomaha skolka, aj logopedicka, aj doma obcas nejake ulohy. neurolog nam odporucil carnosine. myslim ze to vyrazne pomohlo, hned po prvych uzitiach.

gymnastiu chodime. tiez velmi dobre.

je to radost vidiet posun. na posledy zrazu spustil basnicku stara baba zla.... co sa ucili v skolke , odpadli sme.

dobre bolo vystrenie v Brne, Logo klinika. su tam fakt experti ktori velmi rychlo vedia urcit co sa deje.

hivanik
8. nov 2016

@silviu najlepsie na tom vsetkom je ze nas ked nastupil do skoly tak bol strasne ukecany a sikovny.

laaska
9. nov 2016

@silviu nas minule, ze vykrucaj, vykrucaj - pytam sa ho ci sa ucili v skolke tancuj tancuj vykrucaj a aon, ze ano....zlaty bol...ale pekne spieva melodie, pesnicky - slova z piesni roznych, hori, hori - zo spievankova, twinkle star z youtubu, melodia mu ide cela, sem tam nejake slovko (ale to ako ja 😀 )

malena
25. aug 2017

@silviu Dobrý večer, čítala som si váš príspevok, a zaujala ma info o Logo klinike v Brne, dcérka má 2,8 roka a takmer nerozpráva, chcela by som tam tiež ísť, rada by som sa spýtala, že ste tam platili, alebo je to hradené našou poisťovňou.
ďakujem pekne

silviu
3. feb 2018

@malena dobry, platili sme tusim 1000 korun, poistovna dovera to odmietla preplatit. vraj islo o druhy nazor. ale cistal som ze ine poistovne to preplacaju. nemal som to nervy dalej riesit. ale co sa tyka reci, su tam fakt experti a vedia velmi rychlo urcit diagnozu.