icon

Vysoké a neklesajúce teploty u 8 mesačnej dcéry

mravcek31
7. jan 2015

Ahojte mamičky. Dcérka má už druhý deň vysoké teploty 38.5 až 39 stupňov. Je malatna , bez energie, včera 2 krát zvracala a za celú noc sspala hodiny. Zrovna sa jej aj pprrezali horne dvojky. Iné príznaky nemá. . Boli sme na pohotovosti, no žijeme V UK AA tu ako obyčajne spravili len povrchu prehliadku a poslali nás domov že máme dávať paracetamol. Lenže ten jej akosi nezaberá, teplota jej nejak neklesá. .Viete mi poradiť čím to bude a ako jej pomôcť ? A ďalšia vec čo som sa chcela spýtať je že , každý mi prízvukuje že mám dávať Veľa tekutín. Lenže ona je kojena a Veľa teda ne vypije, možno tak 50-100 ml za deň. . Čo je malinka sú myslím. . Bude stačiť keď ju budem často prikladať aby sme predišli de hydratácii. ? Dakujem

Strana
z2
mravcek31
autor
7. jan 2015

Prepáčte za chyby.. chcela som napísať 3 hodiny

zeriempizzu
7. jan 2015

Sprchuj ju v letnej vode, davaj obklady. Teplola 3 - 4 dni je normalka. Ak vyjde nad 39.5 tak znova na pohotovost. Paracetamol / Calpol jej pomoze najlepsie.
Ja tiez uz 4ty den lezim z horuckou nad 38. Moc nespravim, len musim pretrpiet.
Nech ste cim skor zdrave.

marcelatje
7. jan 2015

@mravcek31 moze to byt siesta choroba. Mojej malej sa tak prejavoval zapal obliciek. Skus davat vodu striekackou po par mililitroch. Priprav si rehydratacny roztok, recept najdes na nete, da sa kupit aj v lekarni ale v uk neviem.

mravcek31
autor
7. jan 2015

Ďakujeme. . A je normálne že po podaní teplota neklesá. ? 1. Krát je taká chorucka bambulka.. tak som dosť vyplasena keď vidím ako sa trápi. .
@zeriempizzu

akinorev30
7. jan 2015

@mravcek31 Ahoj. Moja malá tiež keď teplotuje tak to stojí za to, lebo len ťažko sa dostaneme pod 40 stupňov a nič jej nezníži teplotu na viac ako hodinu. Takže ak už to inak nejde a teplota je fakt vysoká, tak dávaj vlažné zábaly okolo trupu až kým jej to neklesne. Nájdi si na nete postup ako presne tie zábaly dávať a v akých časových intervaloch. Tekutiny len pomaly po lyžičkách resp. striekačkou. Naposledy keď sme takto teplotovali a zvracali mala dcéra rotavírus. Tak ako píše @marcelatje kúp čo najrýchlejšie rehydratačný roztok, lebo také malé deti sa rýchlo dehydrujú a rýchlo strácajú minerály. Držím palce.

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 To je typicke pre UK...Davaj paracetamol na striedacku s Ibuprofenom kazde 4 hodiny...ked zvracia lepsie su cipky...Co sa zabalov tyka,alebo ochladzovania...velmi opatrne...ja robim kupel, kupel musi byt len o ,,nieco chladnejsi,, ako je telicko dietata...nikdy nie studeny...tym sposobis sok...Kedze je mala kojena, tam tazko zistis kolko vypije, najma ked je malatna...prikladaj ju castejsie a ponukaj rehydratacny roztok...ako je spomenute hore...da sa recept najst aj na nete...Pokial horucka trva viac ako 3 dni, je nutna navsteva lekara a nenechaj sa odbit...My mame nieco podobne za sebou...z nicoho nic horucky vybehli skoro na 40, 2 dni ziaden pokorok...robila som ako som pisala, do toho stolice x krat den-noc...katastrofa...Ale ja mam stastie , ze mala pije vodicku, vyslovene si ziada. V pondelok mi nedalo, isli sme k dr, ten na malu pozrel, skontroloval brusko...normalne behala...nakoniec vravi...ok, poslite mi vzorku stolice, po obede priatel doniesol vzorku, este v den den mu dr volal ze ma gastrenteritidu...predpisal ATB, este v pondelok horucka vystupila na 39.6 ale potom uz nic...drzim palce

sense
7. jan 2015

ako pise ushuaiea na striedacku po 4 hodinach paracetamol a brufen, ake neklesne ani treti den opat k lekarovi, treba podavat vodu, aby nebola dehydrovana, alebo este lepsie rehydratacnych roztok po malinkych lizickach...

damotka
7. jan 2015

Baby - čo máte choré detičky - skúste šťavu z arónie. Je to ovocie, šťavu mávajú v zdravej výžive alebo v lekárni - 1 l do 10€. Polievková lyžica do teplej alebo studenej vody + odmerka céčka z DM dva krát denne. Je to prírodné ATB s obrovským benefitom iných látok. V teplej vodičke je to ako čajík - dajte kľudne medík. Zaručujem vám perfektné výsledky pri chorobách detí.
Ukážka z internetu - bylinkáreň:
VYUŽITIE : Plody sú vitamínovou bombou, obsahujú aj antiplesňové a antibakteriálne látky a preto sa málo kazia. Obraté vydržia v chlade a tme čerstvé 2 mesiace i dlhšie. Pri príprave muštu je výťažnosť až 65 – 70 percent a mušt nepodlieha skaze. Zo sušených jabĺk a plodov arónie sa pripravuje ovocný čaj. Z plodov sa robia kompóty, džemy, šťava a jedia sa samozrejme aj surové. Používajú sa i ako korigens, aromatikum v potravinárstve, na prifarbenie. Ak si to nasadíte doma - pozor - aj vtáčiky to oberajú.
Má jedlé čierne plody, síce s nižším obsahom vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s veľkým množstvom ďalších fyziologicky cenných látok. Obsahuje bioflavonoidy včítane vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, rutin (skôr označovaný ako vitamín P), triesloviny. Sorbitu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a další. Plody bez semien obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g. Ide o prvok žiadúce hlavne pre tehotné a kojace ženy a deti. U detí má jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligence, pri prevenci zubného kazu, a s ďalšími obsahovými látkami arónie i na posílení imunitného systému. U dospelých i detí je jód dôležitý pre činnosť štítnej žľazy, hormonálnu rovnováhu a ochranu pred rádioaktívnym jódom (vysokým obsahom jódu je toto ovoce blízké plodom kiwi). Bioflavonoidy podporují pôsobení vitamínu C a pôsobí s ním často synergicky. Plody arónie je vhodné doplniť vitamínom C v tabletách alebo ovocem s vyšším množstvom vitamínu C hlavne pri spevňovanie kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, nachladeniu a zápalu pľúc. Konzumácia ovocia s vyšším obsahem bioflavonoidov je veľmi vhodná pri vysokom krvnom tlaku, stresu, chronických bolestiach, zápaloch (včetne zápalu pľúc) a skleróze. Rutín obsiahnutý v plodoch sa používa k výrobe liečiv.
Plody majú až 60% šťavy. Tato šťava sa dá s úspechom také použiť na prifarbovanie svetlých vín, rôznych nápojov, štiav ap. a na výrobu biologicky aktivného potravinárskeho farbiva. Z plodov sú výborné kompóty, zavarenina, džem, vína, šťavy, plody sa dajú také sušiť a nepodliehajú ľahko pliesňam, kvasinkám ani bakteriálnej hnilobe.
Prírodná šťava a plody arónie sa doporučujú ako liečebný prostriedok pri arteroskleróze, vysokom krvnom tlaku a anacidných gastritídach. Je overené, že šťava znižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. Zvyšuje sa rychlost proudení krve, což je vhodné pri léčení hypertenze. Veškeré výrobky z arónie projevují aktivitu pri zpevňování kapilár. Zjistilo sa, že pôsobením plodov a šťávy jerábu černoplodého sa vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje sa emocionální nerovnováha. Šťáva z jerabin má podle výzkumu izraelských vedcov z ovocných šťáv nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný účinek môžeme očekávat také u arónie.
Zdá sa to blbosť, že nejaké ovocie môže byť také zázračné, ale verte, naozaj pomáha. A ešte obsahuje železo, môže byť tmavšie kakanie, tak žiadna panika.

mravcek31
autor
7. jan 2015

@marcelatje
@ushuaia
@akinorev30 baby Prosím ešte mi poradte. . Nemám sa tu na koho obrátiť.. Akurát som dávala malinku spinkat, kojila som ju poleziacky a ona sa mi opäť počas kojenia pozvrackala. . Celý deň nič, aj sa mi podarilo dostať do nej jogurtik. , pár lyžiciek polievky a kašu večer. Item toho bola len na cicke. . Neviem čo si mám o tom zvracani myslieť. . A ako ďalej postupovať. Môže to byť z tých teplôt alebo môže mať niečo s bruškom ? A tiež či keď zvracka ju môžem naďalej kojit ? Keďže na tom teraz hlavne prežíva, nemá chuť papať čokoľvek iné. .

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 skus ju kojit vo zvysenej polohe...a uvidis ci bude nadalej vracat...inak je dobry znak ,ze uz zacala papat...,Ked vsak bude v noci nadalej vracat urcite navstiv lekara...ma este teploty ?

mravcek31
autor
7. jan 2015

@ushuaia Áno teploty má stále. . Stále okolo 38, po paracetamole sa na chvíľu zníži no naspäť vyskočí po hodine.. prd chvíľkou som ju na kojila ako si písala a zatiaľ ok .. Akurát že nemôže spinkat, zvyčajne už O šiestej spinka no ešte stále je hore. Ona by aj spinkala ale nemôže sa ponoriť do hlbokého spánku, stále keď už zaspala tak sa strhne.. Počas včerajšej noci spala 3 hodiny, dnes cez deň 3 krát pp hodine a vyzerá to byť na ďalšiu prebdenu noc.. :( len by som chcela vedieť čo ju trápi. Ďakujem za odpoveď inak

marcelatje
7. jan 2015

@mravcek31 ak zvracia nedávala by som mliečne, skús skôr niečo diétnejšie. Čo sa dojčenia týka názory sa rôznia. Jedni vravia že nie a iní áno. Ja som malú počas hnačiek dojčila. Boli sme v nemocnici a jeden lekár mi to zakázal a druhý povedal že aj tak sa poserie tak aspoň nech príjma tekutiny. Práve v nemocnici mi kázali dávať napríklad slané tyčinky. Že deti to majú radi a soľ zadrží aspoň nejakú vodu v tele. A dávaš tú vodičku?
Iné príznaky tvoja maličká nemá? Triaška, plnšia plienka, iný zápach moču ako obvykle, výsyp na telíčku....... skús si to všímať. Čo sa zábalov týka kúpeľ nerob, odporúča sa baliť najmä hrudník no pozor aby končatiny neboli studené.

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 nemas za co...38 uz je ako tak v poriadku...,moze ist o zubky, ale aj crevnu virozu...Oblec ju len do lahkeho pyzamka...uvidis ako bude v noci, no ked bude teplota stale nad 38.5 urcite chod s malou zase k lekarovi...

ushuaia
7. jan 2015

@marcelatje vseobecne kazda jedna z nas ma ine skusenosti...moja napr. nevracala ale mala caste stolice...tiez som skusala dietne, ale nechcela, potom ked som bola u dr povedal, ze jej mam davat co jej chuti. A ver mi kupel neuskodi, praktizovali sme to v nemocnici, ale ako vravim, kazda z nas si vezme z rad to co sama uzna za vhodne...neber moj prispevok ako narazku 🙂

mravcek31
autor
7. jan 2015

@ushuaia akurát sa jej prerezavaju horné dvojky, no predtým nás nikdy nespravadzali také vysoké teploty.. maximálne mierne zvýšená teplota, nervozita a častejšia stolica. . Naozaj myslíš že by to mohlo byť zubami. . Tu V UK to popierajú. Vraj také vysoké teploty nemôžu mať so zubami nič spoločné.

marcelatje
7. jan 2015

@ushuaia ono je to tak že aj v nemocnici to každý robí inak a potom si vyber 🙄 každopádne pri vysokej teplote je kúpeľ asi lepší ako febrilné kŕče nie? 😅 tiež len píšem ako som robila ja a čo pomáhalo. Lekár mi odporučil praktizovať zábaly 7x7x7 = na 7 minút zabaliť, 7 minút prestávka, opakovať 7x no všimla som si že stačí 4-5x a teplota pekne klesne. Asi naozaj treba vyskúšať.

@mravcek31 a ešte som chcela že tými zábalmi/kúpeľom stačí teplotu znížiť o 1°C, prudké zníženie teploty je taktiež nežiaduce

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 vies co mozu to byt zubky, prerezavanie zubkov casto sprevadzaju teploty az horucky, dieta moze mat aj priznaky nachladnutia...,caste stolice, nervozita, nespavost...Ale vysoke horucky u dojciat a batoliat trvajuce viac ako 3 dni a najma sprevadzane vracanim a hnackami patria jednoznacne k lekarovi, staci odobrat vzorku CRP, ci mocu alebo stolice...len ja viem v UK maju dost divny system... 😒

mravcek31
autor
7. jan 2015

@marcelatje Áno vodičku jej stále ponúkam no ako som už spomínala ona jej veľa nevypije. Ale aspoň tak po troskach do nej niečo dostanem. Jedine čo som spozorovala večer keď sa vykakala že mala takú hlienovitu stolicu. Inak nič také.

mravcek31
autor
7. jan 2015

@ushuaia ved práve toto zdravotníctvo tu má zaráža. . Už tu žijeme osem rokov no stále si na to neviem zvyknúť. . Práve v sobotu máme ísť na Sk, viem že keď sa už tam dostanem a ale sa nepolepsi tak tam pomoc dostaneme no trošku sa obávam letu ak sa nič nezlepší. . No snáď už to bude lepšie. .

ushuaia
7. jan 2015

@marcelatje ved to 🙂 ...ja som sa doteraz ako tak riadila mojou praxou a skusenostami, pracovala som na detskom odd, ale tam sme mali vsetko hned ,,po ruke,, realita je vsak uplne ina...Poviem ti , ked mala vyslovene horela, urobila som ,,teply,, kupel - ani vlazny som nemohla, sak ona bola horuca pomaly jak ta voda...srdce jej bilo ako sialene...ako som ju dala do vanicky, az som citila ako horucka pomaly klesa a malej sa vyslovene ulavilo...Mala som neskutocny strach a ked vidis ako ti dieta trpi, trpis este viac aj ty sama...Najma zijeme tiez v zahranici, ako teraz mozem byt rada, ze som zdr. sestra a mam aku-taku skusenost, lebo teda niekedy sa mi rozum zastavuje... 🙂 ale mame stastie, ze sme natrafili na skveleho lekara...
A tiez sa radim s kamoskou cez net, ma rovnako staru dcerku ako ja...tiez sestricka...viac hlav dokopy nikdy nieje na skodu... 😀

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 hlavne aby nemala horucky...nezavidim ti, ale snad sa jej polepsi...

marcelatje
7. jan 2015

@mravcek31 hlien môže byť, hlavne aby nebola krv. Môžu sa objaviť jemné vlásočnice ktoré sú z podráždeného črievka kvôli častej stolici. No ak sa stolica či zvracanie stupňujú tak radšej opäť k lekárovi 😒
@ushuaia presne ako hovoríš teória je jedna vec ale keď ide do tuhého matka urobí všetko aby sa dieťatku polepšilo 😅

mravcek31
autor
7. jan 2015

@marcelatje zase sa mi práve pozvrackala. . Och ako jej chceli pomôcť no neviem ako.. Na emergency sa ani neoplatí chodiť. . Aj tak nás len pošlú domov s paracetamolom. . Včera jej ani žiadne testy neurobili. . Vôbec nič. . Len postalacal bruško. , pozrel do usiek. .popocuval. . Ďakujem za pomoc

albar
7. jan 2015

@mravcek31 to zvracanie moze byt z toho, ze niekedy tecie z nosa a inokedy sa hlien ulozi v zaludku a crevach napr. pri viroze. Preto potom to zvracanie a hlien v stolici. Rozhodne nedavat vtedy mliecne veci, to velmi zahlienuje aj zemiaky. Naopak kojit podla mna urcite ano, tvoje mlieko sa prisposobuje potrebam malej. Ked sa aj pogrca, nieco prijme. A co sa spanku tyka, obe ste nepokojne, mala sa zle citi a citi aj to ze sa ty trapis, co je normalka. Mne vzdy pomohlo zobrat krpca k sebe do postele, mala som ho pod "drobnohladom" aj sme si oddychli, ze sa upokojil maly a ja tiez.
Drzim paste !

cannella
7. jan 2015

horucku sa snazit znizovat tak, ako je popisane vyssie, nedavala by som hlavne nic mliecne ako jogurty, kasa a pod. Len dietne, skus ryzu s mrkvou, to sa podava pri h ackach, kedze aj tie odvodnuju orgsnizmus, ja som vodu do mojej liala nasilu, kedze pit uplne odmietala ponukaj prsnik, ale dietu v kazdom pripade. Ci su to zuby, alebo rotavirus, alebo nieco ine, bez diety je zaludok zatazovany, dieta hnackuje este viac = vacsie odvodnovanie organizmu

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 vies co, ked vracanie s teplotou bude pokracovat v noci, chodte s nou zajtra a vyslovene ziadaj aby bola videna lekarom...ved nieje normalne aby 8 mesacne dieta s horuckami a vracanim poslali domov s paracetamolom - aj ked viem , ze tam to tak fachci, tiez som tam zila 2 roky... 😖

ushuaia
7. jan 2015

@mravcek31 a este jedna vec...pokial ide o infekciu, potrebuje antibiotika...

matafilipova
7. jan 2015

Ahoj, naša dcérka tiež takto zvykla zvracať, keď jej začínali sople-najprv jej ich nebolo vidno, lebo jej zatekali, vyletela jej teplota a z tých soplov zvracala aj 2-3 dni. Tiež sme jej dávali mlieko, vodu takmer vôbec nechcela......Proste niektoré deti takto reagujú na sople, keď im zatekajú ((z toho mala tvoja malá hlien v kake a asi aj vo zvratkoch). Teplotu treba zrážať až keď presiahne 38,5C a po podaní paralenu stačí, keď klesne o 0,5 stupňa.-to nám poradila naša MUDr.
Aj my sme sa zo začiatku keď bola dcérka malinká o ňu veľmi báli, ale potom sme si zvykli, že tak asi každé 3. soplíky máme zvracacie. Teraz bude mať 6 rokov a je to oveľa lepši (zvracacie sople mala pred mesiacom a pred tým asi pred rokom, stále je to lepšie-proste jej teraz 2 dni nedám nič jesť, len pije a na tretí deň postupne začne jesť pečivo, polievku kuraciu s mtkvou a ryžou.......)
Takže malinkej dávaj len po trochách mlieko, nesnaž sa do nej dostať čo najviac, lebo to vyzvracia (aj my sme sa do malej snažili naliať čo najviac mliečka keďže nechcela vodu, no a do pol hodiny to bolo z nej vonku, okolie postieľky a cestu do kúpeľne sme vystlali dekami, tie sa na rozdiel od kobercov dali oprať v práčke)
Ak jej vystúpi teplota nad 38,5 tak jej daj proti teplote čípok-ten nezaťažuje žalúdok, dobre jej vetraj izbu.....a priprav si odsávačku na soplíky
A v noci jej môžeš po troškách ponúkať prevarenú vodu, alebo aj tvoje mliečko.
Ak jej zatekajú soplíky, tak sa jej zle bude spať-my sme to prvé 2-3 dni riešili tak, že som si ju dala do ergo nosiča a keď zaspala, sadla som si s ňou do pohodlného kresla, nohy som si podložila stoličkou a tak sme pospávali spolu.
Tak držím palce, nech ste čím skôr v poriadku.

inull5
7. jan 2015

@mravcek31 podla mna bude mat 6 chorobu ktoru sposobuje herpeticky virus. Toto je typicke skakanie teploty aj 3-4 dni a potom prudky pokles a vysyp na telicku

lienka129
7. jan 2015

Ahoj mravcek31, ako ste na tom?stale take vysoke teploty spojene s vracanim?chcem sa spytat, ci lekar malej vysetril aj moc, moze sa jednat o zapal obliciek, je pravda, ze pri prerezavani zubkov vacsinou nebyvaju az take vysoke teploty. Sestra mala s neterkou rovnaky problem, tiez jej sli zubky, mala vysoke teploty, vracanie a trvalo to par dni,tak sla na pohotovost a lekarka jej povedala, ze sa jedna o zapal obliciek a ze pri zubkoch take vysoke teploty nie su. Ja som tiez zila par rokov v UK a kedze som tam robila chvilku aj zdravotnu sestru, tak som tie lahsie ochorenia radsej zvladala bez pomoci GPho, lebo vseliek paracetamol sa tam dal kupit na kazdom rohu. A inac, ked mne ma mala teploty, tak vacsinou jej najlepsie zaberu brufen cipky, tie ani nevyvracia a rychlo a na dlhsiu dobu po nich klesne teplota.

Strana
z2