icon

Záchranný liek v škôlke

salome123
26. jan 2016

Ahojte, dcera ma od narodenia atop.ekzem a vazne potravinove alergie. pri nastupe do skolky som chcela nechat p. riaditelke pre istotu fenistil v skolke aby v pripade reakcie jej ho podali.... na to mi povedala, ze oni nemozu podavat lieky detom. Nejako som to neriesila. Neskor dcere diagnostikovali astmu a posledny zachvat bol priam zivotohrozujuci, preto som chcela aby dcera mala zachranny liek aj v skolke, ale bojim sa odmietnutia. ako sa to riesi inde? je nejaky zakon, ktoru umoznuje nechat liek v skolke a prikazuje ucitelkam ho v pripade potreby pouzit? dakujem.

Strana
z3
terezka1947
26. jan 2016

@salome123 priznam,ze neviem ako to je a ci je to nejako legislativne osetrene,ale ja som mala ten isty problem v lete
syna pichla vcela}osa?|,mal prvu-nie strasne silnu,ale silnu koznu reakciu
a tiez mi lekarka nakazala dat mu hned pri najblizsom podobnom probleme fenistil alebo ditiaden
ale v skolke mi tiez vraveli,ze oni nic davat nemozu.....ze sa at neusim,lebo v skolke vcely NEMAJU...hmmmm

sissy27
26. jan 2016

@salome123 učiteľka nie je zdravotná sestra alebo lekár, aby podávala lieky, naozaj to nie je v jej kompetencii...plus ak jej tam takto nechá lieky ďalších 10 rodičov, tak ďakujem pekne... pokiaľ máš dieťa so závažnou diagnózou, tak by som sa skôr poohliadla po špeciálnej škôlke, alebo zvážila predĺžený rodičák...

jaja1979
26. jan 2016

@salome123 Pokial viem, ucitelky maju zakaz podavania liekov, aj v nasej je to tak. Predstav si, ze poda dietatu nejaky liek a nasledne vznikne este horsia reakcia - napr. anafyl. sok, alebo nedajboze liek vdychne, atd...
Ak sa stane nieco vazne, vtedy maju volat zachranku, resp. davaju prvu pomoc do prichodu zachranky.
Ak je dieta vaznejsie chore, ma diagnozu a na to aj papier, je mozne zvazit predlzenu rodicovsku.
Vies si predstavit ucitelky, ktore maju v triede viac ako 20 deti, ze by vedeli odhadnut kedy a aky liek komu podavat a v akej davke?
Ak ma dieta vaznejsie zdravotne problemy, radsej by som zvazila dlhodobejsi pobyt doma s osobou, ktora ho dobre pozna a v pripade potreby poda vcasnu terapiu.
Casom zvyknu deti z takychto ochoreni vyrastat a zvykne sa to zlepsovat...
Drzim palce, aby to tak bolo aj u vas...

sirinka
26. jan 2016

@salome123 ja som doniesla papier od nasej pediatricky, kde pisala o aky liek ide a v akej davke ho ma dieta uzit. Davali jej ho pravidelne kazdy den okolo obeda.

jvlo
26. jan 2016

idem riešiť niečo podobne.... v nasom pripade to bude adrenalinova injekcia, lebo pokial by zjedla napríklad piskotu, dostane anafylakticky sok.... ja len dufam, ze sa mi to podari. Dcera zatial chodi do jasli a ziadny problem nebol, jasne som im vysvetlila,ze ak jej nedaju nic s vajickom, nebudu musiet nic podavat a tak to zatial je, ale problem s tym nemali.... Pre mna je uplne na hlavu, aby sa dieta, ktore ma alergiu davalo do specialnych skolok alebo nedajboze skol, len preto, lebo na slovensku sa za podanie prvej pomoci povazuje obliatie rozbitej nohy peroxidom a prelepenie leukoplastom.... Prvu pomoc by mal vediet podat kazdy, nielen rodic takéhoto dietata... Mne je toto nepochopitelne..... skolku este poriesim, ale z nastupu do skoly mam naozaj obavy

sirinka
26. jan 2016

@sissy27 a kazdy rodic je lekar alebo sestra? Alebo chodia s kazdym liecikom do ambulancie? je atopicky ekzem tak zavazne ochorenie, ze musi dieta chodit do specialnej skolky alebo ti na to predlzia rodicak? Myslim, ze nie, ale pokial je nutna liecba, je neprijemne nechat dieta zo svrbiacou kozou bez liecikov, ja som chvalabohu natrafila na ucitelky, ktore s tym nemalinajmensi problem a dokonca ju aj v priebehu dna ponatierali, ked bolo treba.

milli30
26. jan 2016

A nie je to aj o pristupe ? Moj synacik mava caste laringitidy a ked som pani ucitelkam doniesla rectodelt cipok tak mi na to nic nepovedali a dali si ho do pisacieho stolika pre pripad pouzitia. Viem len to,ze teraz sprisnili to ,ze nebudu podavat detom ziadne sirupy a tak lebo som mala pocit, ze uz niektore mamicky si ich fakt pomylili so zdravotnymi sestrickami a pocas chripkoveho ochorenia tam mali naukladane same sirupy to mi prislo fakt divne, ved ked je dieta chore tak ma byť doma a nie sa lieciť v skôlke.

jvlo
26. jan 2016

@sirinka toto je o zabavovani sa zodpovednosti, zober si, ze budu mat dieta, co ma cukrovku a bude mat nedostatok cukru....nic mu radsej nedaju, len aby mu neublizili..... pre mna smutne a max.nepochopitelne

andreah25
26. jan 2016

Ja zakladateľku témy plne chápem. Čomu nerozumiem, sú rady typu nechania dieťaťa doma a vybaviť si predĺžený rodičovský. Totiž aj dieťa s alergiami či iným ochorením vie normálne fungovať, nemá absolútne žiadne problémy, dokonca je to dieťa tak v pohode, že keby niekomu nepoviem, že má nejaký ten problém, tak to nikto nikdy ani nezistí. No nastane chvíľa, niečo sa udeje a je zle. Stačí len podanie lieku a je všetko OK.
Toto mám presne ja so synom. Je atopik, má alergiu na BKM - pri dodržiavaní bezmliečnej diéty tomu chlapcovi absolútne nič nie je. Bohužiaľ má ale abnormálne reakcie na uštipnutie hmyzom a to akýmkoľvek hmyzom, nie len včelou. A abnormálnymi reakciami myslím to, že v mieste vpichu mu to miesto neskutočne napuchne a sčervená a toto ho drží potom aj niekoľko dní. Raz ho tak čosi štiplo v škôlke na líco a líco mu puchlo aj z vonkajšej aj z vnútornej strany. Zo škôlky mi volali, že niečo nie je OK, tak som poň išla a šli sme k lekárke, dostal Zodak a všetko bolo OK. A príkaz lekárky bol, že ho treba mať po ruke, lebo keby ho niečo takto štipne napr. do krku, tak sa môže udusiť. Alebo na miesto hlavnej tepny, tak mu obmedzí tok krvi a tiež je to problém.
A teraz čo, mám byť s dieťaťom doma, lebo náhodou sa čosi stane raz v roku?
Do škôlky treba doniesť papier od lekára aj s krabičkou liekov. Každá škôlka má na každé dieťa zložku, nech to vložia do zložky a vedia presne kde nájdu liek v prípade potreby.
Ja chápem, že je tam obava podať dieťaťu liek, ale riziko toho, že sa dieťa udusí kým príde záchranka, tak to je vyššie a riziká treba eliminovať.

salome123
autor
26. jan 2016

@sirinka to bola statna skolka?
@jvlo ja viem ze v zahranici maju adrenealinovu injekciu ako povinnu sucast lekarnicky... daj mi teda prosim vediet, ak sa ti podari tvoj problem vyriesit.

jeennyv
26. jan 2016

@salome123 ja som dospela, ale ak som chora, mam problemy s dychanim, beriem hned tie cipky rectodelt..kym by sa vsetci zdohadali, sanitka atd. zadusim sa, ale pri pocte deti, ochote atd. no neviem, papier od lekara je nutnost v takom stave a oboznamenie v skolke so situaciou...ano nesme sa podavat lieky..ale co ked sa nieco stane budu cakat kym sa dieta zadusi.....

terezka1947
26. jan 2016

tiez chapem rozne diagnozy a aj to,ze ucitelky nie su zdravtnicky personal....ale dat na lekarsky pokyn,usmernenie fenistil napr. po postipani hmyzom je az take strasne?ved na sanitku to nie je a kym dojde rodic,to chvilu trva...

jvlo
26. jan 2016

@salome123 zatial je v súkromných jasliach a vsetko je OK, od septembra pojde do statnej skolky....ja to vidim na urcitu protisluzbu voci skolke... Nejde mi o to aby ju tam vzali...to vezmu, ale potrebujem sa stretnut s ucitelkami a vysvetlit im ako sa ten adrenalin podava....takze tak....

@andreah25 som uplne rovnakého nazoru....ked si predstavim, ze budem mat dat dceru do spcialnej skoly medzi mentálne postihnuté deti len preto, lebo ma potravinové alergie, tak ma ide porazit......alebo zostavat na predlzenom rodicovskom, len pre to, lebo jej niekto mozno da do ruky piskotu, dostavat 200e a este sa tvarit, ze som s tym spokojna......

sissy27
26. jan 2016

@sirinka rodič si ide so svojim dieťaťom k lekárovi a dodržuje jeho rady... tu sa matky zavzdušňujú za zle utretý zadok dieťaťa, neviem si predstaviť, čo by nastalo, keby nejaká učiteľka zle vyhodnotila situácia a podala liek nesprávne a kto bude na vine?... a čo ak nastane situácia, že jedno dieťa treba natierať špeciálnym krémom a zvyšok ostane bez dozoru a niečo sa stane? a keď budú tri takéto deti, ktoré treba krémovať? Ooo prepáčte, že nemôžem byť všade, viete toto dieťa bolo treba nakrémovať, tak vaše má rozbitú hlavu... mali sme v škôlke dievčatko s atop. ekzémom - pokiaľ bola v takom štádiu, že ju to svrbelo a pod., tak s ňou mamička ostala doma, inak chodila normálne do škôlky... atopický ekzém možno nie je dôvod na predĺžený rodičák, ale teda tu konkrétne mamička spomína aj astmu... tak neviem...
tá učiteľka v mš má na starosti 20 detí, nie len tie 2-3, ktoré potrebujú extra starostlivosť... toto by si rodičia mali uvedomiť skôr, ako niečo žiadajú... lebo tak ako ja chcem, aby moje dieťa malo prednosť pred ostatnými, tak rovnako to chce aj tých zvyšných 19 rodičov...

burka8
26. jan 2016

Len na akútne choroby nemôžu . Na chronické áno. Keď dieťa má astmaticke záchvaty musí liek mať stále pri ruke. To by nemalo byť problém nechať u učiteľky.

simsalabim
26. jan 2016

@salome123 moja starsia dcera ma silnu alergiu s moznostou vzniku anafylaktickej reakcie. Do skolky sme kazdy den nosili pohotovostny balicek s adrenalinovym perom, inhalatorom a antihistaminikami. Alergologicka napisala instrukcie, co robit v pripade zivot ohrozujucej reakcie. Neprotestoval v skolke nikto, proste to brali ako fakt. Toto vsak bola situacia, kedy reakcia mohla dceru priamo ohrozit na zivote. Dcera je uz davno na gymnaziu, pohotovostny balicek nosi v taske a od nej viem, ze v zborovni maju ucitelia vyveseny zoznam deti, u ktorych maju okamzite konat - jeden ucitel v taske dietata najst a podat lieky a druhy volat zachranku - meno mojej dcery je medzi nimi. Jedna sa povacsine o deti s alergiami alebo silnymi migrenami. Podla mojho nazoru kazda skola proste musi s takymito detmi ratat a pohotovostne lieky podat - co nechaju dieta zadusit?! Vylucia ho zo skoly koli alergii? Podla mna papier od lekara to v skole vyriesi, budu niecim kryti....

Len tak pre zaujimavost - dcera bola na skolskom dvore a spoluziaka ustipla vcela. Mal silnu reakciu, uz klasifikovanu ako anafylakticku- dovtedy o alergii nevedeli, vraj nikdy takto neragoval). Ucitelia volali sanitku a pocas telefonatu si ucitel spomenul, ze ved moja dcera ma pohotovostny balicek, tak sa do telefonu pytali, ci ho mozu pouzit. Epipen - adrenalinove pero - mojej dcery spoluziakovi zachranilo zivot.

jaruskatt
26. jan 2016

Čo sa týka podávania liekov, je to niečo úplne iné ako prvá pomoc.
Podľa mňa hlavne u rizikových detí by ste mali mať adrenalínové injekcie aj v škôlke. Ide o prvú pomoc, ktorá je neodkladná a sú povinný ju poskytnúť! U alergikov, o ktorých vedia, je PP práve adrenalínová injekcia. Určite by som ju v škôlke dala a všetky učiteľky poučila.

salome123
autor
26. jan 2016

@sissy27 bavime sa o liekoch, ktorym zachrania dietatu zivot. nikto tu neriesi kremikovanie deti.

salome123
autor
26. jan 2016

@jvlo ako sa vlastne to adrenalinove pero pouziva? mozno by si mohla poucit aj nas...

simsalabim
26. jan 2016
anuska74
26. jan 2016

eviem ako je to uzákonené, ale učitelka predsa musí byť poučená, napr. pri injekcii ako sa podáva, ďalej, tam treba aj nejakú kontrolu, či liek nie je po záruke atď. Takže to nie je len donesiem do školky a podajte určite verím že po rozumnej komunikácii rodič, lekár učiteľ sa to dá.
A nebudte hneď vzťahovačné, iné je dieťa čo má pravidelne problémy napr. astmu a je ozaj nutné ostať doma a iné dieťa čo dostane záchvat 1x za rok.
Mylím že nikto neposiela dieťa len tak do špeciálnej škôlky. Apropo v špeciálnych škôlkach určite nie sú deti len s mentálnym postihom neviem odkiaľ čerpala také informácie mamička. 😉

jvlo
26. jan 2016

@salome123 všetko je na pere nakreslené......odstráni sa poistka a pero sa bodne do vonkajšej strany stehna, takto sa počká 10s...
@anuska74 to nie je o vzťahovačnosti, ale o to, že pri rozhovore z riaditeľkou ZŠ mi bolo povedané, že oni také dieťa nevezmú a má ísť do špeciálnej školy, kde síce nie sú len deti s mentálnym postihom, ale objem učiva a štýl učenia je úplne iný.... budem rada, keď príde na to, že dcéra pôjde do školy a nebude žiadny problém, ale zatiaľ sa stretávam len s dôvodmi prečo nie, takisto lekárka nás upozornila na to, aké sú skúsenosti rodičov iných pacientov......bodaj by to bolo inak

simsalabim
26. jan 2016

@anuska74 tie zachranne lieky nie su vo forme injekcie, takze ucitelka nemusi vediet, ako sa podava injekcia. Su robene tak, ze si to vie postihnuty podat aj sam. Vo svojej podstate je to injekcia, ale vo forme pera. Odstranis vrchnak a kmitom ruky pritlacis k stehnu. Pero injekciu poda same....nemyslim si, ze je to problem, hoci som to nikdy nerobila (nastastie Epipen moja dcera so sebou iba nosi, zatial ho nikdy nepotrebovala. Ucitel, ktory jej Epipen podla spoluziakovi, to tiez zvladol, hoci to nikdy nerobil. Pri takejto reakcii proste vidis, ze tu ide o sekundy, takze si nemyslim, ze je tu riziko, ze bude zachranny liek podany v nespravnej situacii. Normalny clovek vidi, kedy je to len velka opuchlina a kedy ma dieta oci stlpom, je spuchnute a dusi sa.... Myslim, ze o to tu ide aj zakladatelke. Ide o zivot zachranujuce lieky. Nie o Fenistil 😖

suriacik
26. jan 2016

@salome123 u nas v skolke som mohla nechat liek s tym, ze som musela priniest potvrdenie od lekara, mojho aj odborneho, ze je ho mozne podat iba v zivot ohrozujucom pripade (pri záchvate).

sissik
26. jan 2016

u nas v skolke podaju liek pri zivotohrozujucom stave. su tam normalne 2 deti, co maju pri sebe balicek, rodicia poucili ucitelky. ak rodic nie je lekar alebo sestra a dieta ma nejaky zdravotny problem, musi sa liek naucit podat. takisto to zvladne aj ucitelka, ktora absolvovala aj vysoku skolu a urcit emusia mat nejake kurzy prvej pomoci.
detom s alergiami varia osobitne, takze sa nemoze stat, ze sa im nahle prejavi potravinova alergia, ale rodicia na to msuia upozornit a zapisat do evidencie.
ak ma niekto astmu alebo problemy s dychanim, je nastaveny na lieky, ktore mu doma podavaju rodicia. ak potrebuje nieco pre mimoriadnu situaciu, uvedie sa to v evidencii o dietati a vtedy mu podaju zivot zachranujuci liek. ale nie tie bezne lieky, na ktore ma byt astmatik nastaveny lekarom.
uplne nemyslitelne, aby taketo deti chodili do specialnych skolok.
ale atopicky ekzem - ak je v takom stadiu, ze treba dietatu fenistil proti svrbeniu a je to zapalene, podla mna ma byt doma par dni, kym sa to ukludni a potom moze opat do skolky. ak je alergia, tak treba alergen vylucit zo stravy a taku stravu nepodavat v skolke. a dorazne na tom v skolke trvat

sirinka
26. jan 2016

@salome123 ano, uplne klasicka statna skolka.

sirinka
26. jan 2016

@sissy27 mam od lekarov papier, ze dieta je sposobile navstevovat MŠ a zaroven, ze ma dostavat na obed kvapky. nic extremne zatazujuce a casovo narocne na tom nie je. V triede mali z tohotaky ritual, kedy po obediku a pred spankom dostalo moje dieta kvapky a ostatne deturence pri tom "asistovali" neboli nikde same, navyse cez obedny cas sa ucitelky striedali, takze v tom case tam boli dve. Vies, kde je vola, tam je cesta. S tym kremikom mi to navrhli same ucitelky, ze mozem doniest a oni jej svrbiace miesto natru, ked bude treba, niekedy nebolo treba aj cely tyzden ani raz 😉 teraz si to uz to male dieta dokaze aj same, kremik ma v skrinke a ked treba, povie pani ucitelke a ide.
Astma tiez neznamena, ze dieta nikam nemoze chodit, pokial je dobre zvladana liecikmi. Ale pritakomto ochoreni a (nielen) malych detoch je vzdy vhodne mat poruke prvu pomoc. Kazdy z nas by mal ovladat zaklady a pokial ide o zavaznu situaciu, treba konat este pred prichodom lekarskej pomoci. Pokial lekara nie je nutne volat, v nasej skolke kontaktuju rodicov a dohodnu sa s nimi na dalsom postupe.

alicka850
26. jan 2016

@jvlo chapem ta,ale musis si uvedomit,ze podavanie liekov nie je prva pomoc laicka. Laicka prva pomoc je zastavenie krvacania,resuscitacia bez liekov,fixacia zlomeniny...lieky nesmu podavat bez porady s lekarom ani posadky RZP,toboz nie ucitelka v skolke. Ked sa jedna o taku zavaznu vec,ako je anafylakticky sok,jeho lieba urcite nespada do kompetencie uciteliek v skolke. Treba volat RLP.

prevenar
26. jan 2016

@salome123 mas to riesit tak ,ze dietatu v prvom rade vybav individualnu stravu . vsetko jedlo jej musis nosit z domu, kedze v ziadnom pripade nesmie jest nic co obsahuje obilniny a mlieko / mliecne vyrobky, kedze taketo potraviny ju vyslovene nicia zdravie.

predpokladam ,ze ficite na kortikoidoch a antihistaminikach ...ta astma je sposobena presne nimi.

jedina realna liecba je zmena stravy.

anuska74
26. jan 2016

A taký krémik v skrinke to by som ako učitelka ihneď zakázala, jedine že má tú skrinku na kl´č a samo si zamyká.

Strana
z3