Záchranný liek v škôlke
Ahojte, dcera ma od narodenia atop.ekzem a vazne potravinove alergie. pri nastupe do skolky som chcela nechat p. riaditelke pre istotu fenistil v skolke aby v pripade reakcie jej ho podali.... na to mi povedala, ze oni nemozu podavat lieky detom. Nejako som to neriesila. Neskor dcere diagnostikovali astmu a posledny zachvat bol priam zivotohrozujuci, preto som chcela aby dcera mala zachranny liek aj v skolke, ale bojim sa odmietnutia. ako sa to riesi inde? je nejaky zakon, ktoru umoznuje nechat liek v skolke a prikazuje ucitelkam ho v pripade potreby pouzit? dakujem.
Nečítala som všetky prispevky....kazdopadne škola aj školka - štatne rozlišuje čo je zivot ohrozujuci stav a čo su nejake sople čo ma dieťa ,,vyležať,, doma. Keby mi z 25 detí napr. 5 doniesli sirupček a ATB s rozpisom kedy im to mam davať no tak kde by sme prišli...na tom sa dohadje na poradách ze ako toto riešiť. Bezne sme (ale v škole) mali dieťa s cukrovkou ktore si muselo merať nikolko krát za den - nebol s tým problém, jedna sa o 1 take dieťa v triede. Ja sama som mala v triede dievčinu ťažku alergičku na orechy. Mamička mi ukazala ako jej v pripade šoku podať prvu pomoc, pichnut ,,to,, pero do stehna a ktory liek dať pod jazyk - prišlo mi to normálne, je tam riziko ohrozenia zivota a dieťa je inak ,,zdravé,,.
Samozrejme aj by mi tam niekto pridniesol chore dieťa ze davajte mu ATB no tak to by sa mi velmi nepačilo...Takze ja by som sa nebala ozvať sa pretože sa jedna o uplne inu situáciu ako nejaku beznu chorobu, ktoru ma dieťa naozaj riešiť kludovým rezimom doma a nerozširovať v kolektíve. Treba sa porozprávať s riaditelkou školky ze ako...či treba priniest papier od lekara alebo čo.
@meluela uplne s tebou suhlasim. Snazim sa vzit do koze mamicky,urcite by som balicek s epipenom v skrinke nechala. V pripade takejto diagnozy,ked dieta ma predpisany epipen je to bez debaty. O Fenistile pomlcim,to nie je akutny liek. Ja osobne by som v pripade nejakej zavaznej potravinovej alergie dietatu do skolky stravu davala pripravenu mnou.
Na druhej strane snazim sa vzit do koze ucitelky. Mozno nikdy nevidela anafylakticky sok,mozno nevie pouzit epipen,mozno sa boji pouzit tak zavazny liek ako je adrenalin atd. V pripade,ze sa ucitelka rozhodne zle,kto nesie pravne nasledky.
Takze ja by som na mieste konkretnej mamicky epipen dala urcite k dispozicii,samozrejme s lekarskym potvrdenim,ale podla mna je na dobrovolnosti uciteliek,ci prevezmu na seba riziko a liek v pripade potreby podaju,alebo zavolaju rlp a poradia sa,alebo zvolia iny postup. Myslim,ze oni nie su povinni podavat detom lieky,ale na baze dobrovolnosti mozu.
S mojou dcerou chodi do skolky chlapcek diabetik a tiez som obcas rozmyslala,ako to riesia s inzulinom. Na rodicovskom bolo povedane ,ze ziadne lieky,ale verim,ze kompromis sa da najst,ked je vola oboch stran.
@alicka850 ja som spomenula fenistil kvoli tomu, ze napriklad dcera ma specialnu doma pripravenu stravu, ale na jedlo reaguje aj ked sa ho dotkne... ak sa napriklad chyti vajicka tak jej naskoci zihlavka a zacnu ju svrbit oci, ktore ked si posucha rukou, ktora je od vajicka tak jej opuchnu tak, ze nemoze vidiet. ale ako som spominala, to ze odmietli zobrat odomna fenistil som vobec neriesila, kedze reakcia nie je zivotohrozujuca. ide skor o pripad astmatickeho zachvatu, kde rozhoduju minuty.
@salome123 ale ved to je v poriadku,ja to chapem,aj chapem,ze musi byt tazke stravovat dceru s takym obmedzenim v strave. Ja som len spomenula opacnu stranku veci,ze je na baze dobrovolnosti podla mna,ci ucitelka za seba prevezme zodpovednost za podavanie liekov,alebo nie. Lebo tu sa jedna aj o pravnu zodpovednost,keby sa nieco stalo.
Jasne,ze asi kazdy normalny clovek by v akutnej situacii neriesil pravnu zodpovednost a nenechal dieta umriet,keby mu ma moznost pomoct.
Bavime sa v cisto teoretickej rovine.Mozno som trochu zdeformovana,lebo som zdravotnik ☺
@alicka850 pichnutie adrenalinovej injekcie je prva pomoc, to nie je davkovanie liekov proti kašľu. Ľudia, ktori maju epipen, ho maju preto, aby RLP stihla vôbec prist vcas. Ta injekcia sa vpichuje dokonca cez oblečenie. Po podani sa vzdy vola RLP. Ak ma clovek spravnu dietu, tak epipen nie je nutne vôbec podat, ale ked uz nastane taka situacia, tak jasle/skola/skolka musia byt informovane ako reagovat.Je to len o tom, že u nas vacsina ludi nevie podat prvu pomoc.
no, pokiaľ mi pamäť neklame, tak v štátnej škôlke sa vždy vypisovalo "isté" tlačivo-dotazník - na začiatku šk. roka, kde rodičia uvádzajú práve spomínané "dlhodobé diagnózy" ich detí ... preto som prekvapená, že v tom niekto vidí problém...každá učiteľka má v "spise", ktorý vedie pri mene dieťaťa uvedené, čo má podať, ak...alebo čo môže/nemôže dieťa jesť lebo...alebo... že stravu zabezpečuje rodič ...
podobné "formuláre" sme vypisovali aj našim školákom...
@salome123 takže, ak máš doklad od lekárky, tak sa nemusíš obávať nejakého odmietnutia zo strany riaditeľky...je iné, ak jej tam (tej riaditeľke) chceš nechať liek, ktorý používaš doma "pre istotu", keby mala dcérka reakciu na a je iné, ak to nariadi lekár - písomne😉
@salome123 tiez to je u nas v skolke tak s tymi liekmi ze nemozu podavat, ale ja som myslela ze sa to viaze len na take lieky ako ATB a podobne. to jest aby im tam nenosili chore deti. to fakt ked ma niekto astmu a podobne a potrebuje rychlo nejaky liek mu ho ucitelka nemoze podat? to sa mi celkom nezda, ved tam ide o zivot. 😅 ja si myslim ze toto musi byt nejak akceptovane, napriklad na zaklade nejakeho potvrdenia od lekara. myslim ale teraz vazne lieky, ktore dieta potrebuje v zivot ohrozujucej situacii, nie vitamin C a podobne 😅
@salome123 well ..obilniny a mlieko su absolutny zaklad , ak ju krmite obilninami, tak to je dovod preco je v stave v akom je. tie ostatne veci su druhotne. pokym konzumuje obilniny, zdrava nebude nikdy a tie "lieky" , ktore koli tomu potrebuje ju len dorazia a sposobia jej dalsie ochorenia ..ako ta astma napriklad.
@sardinka335 prosim ta, ucis v skolke?
@prevenar tak ty si teda uplne mimo. Vidim, ze mechanizmus alergickej reakcie mas dokonale nastudovany.
Reagujem na úvodný príspevok- život zachraňujúci liek je adrenalín v injekčnom pere,ten sa musí podať okamžite,bez váhania a až potom volať RZP.Samozrejme na základe toho,že učiteľka presne vie o akú alergíu sa jedná u dieťaťa,robí sa všetko,aby sa jej predišlo,ale ak sa to nedá,tak nasleduje adrenalín...napr. uštpnutiu včelou sa nedá na 100% vyhnúť....v prípade astmy je životzachraňujúci liek spray na rozšírenie priedeušiek,učiteľ ho musí vedieť použiť a potom volať RZP...na mieste rodiča spolupracujem s učiteľom a overím si,či vie,čo treba robiť,je to človek,ktorý môže zachrániť môjmu dieťaťu život,ale len ak vie správne reagovať.....naopak,lieky ako atb,protikašľové,protihorúčke by učiteľ nemal čo podávať,také dieťa je choré a patrí doma do postele.....
@prevenar moja nepapa obilniny, mlieko,vajcia, hydinu, hovadzinu, cuketu, tekvicu, patizon, citrusy, nedostava ziadne umele farbiva, ecka aditiva, korteniny, bylinky.....na to vsetko je alergicka, dokonca neje ani cukor, pretoze sladke nechce, maso a zeleninu zasadne bio, nepodavam jej ziadne lieky,ci uz antihistaminika, kortikoidy, je uplne neockovana, ma len D,probiotika a ked je chora vit C a aj tak sa jej stav vôbec nemeni
@terezka1947 nie nie....v škd som.
Hlavne ludia nepočuvajte reči typu ,,ak ma spravnu dietu tak epipen nie je nutne vobec podať,, To su uz fanatické reči ludí, ktorí si zo stravy a bio zivotného štýlu urobili modlu...stred zivota, zaujmu atd..a to je uz choré - sorry. To potom ani deti na inzuline ho vlastne vobec nepotrebuju....zial aj taky pripad bol kedy rodičia inzulin nedavali koli rečiam nejakeho fanatika - liečitela, ktorým uverili...a čo sa stalo? Dieťa zomrelo.
@sardinka335 ak ma spravnu dietu tak epipen nie je nutne vobec podať.....ale ved je to pravda!!! pokial ma moja dcera po poziti vajca anafylakticky sok a ja jej ho nebudedm davat tak nedostane anafylakticky sok a nepotrebuje epipen..... epipen sa neda porovnavat s inzulínom!! Ten sa podava denne, epipen je adrenalinove pero na zachranu zivota (treba ho mat, ale vyvarovat sa potravinam, ktore sposobuju jeho podanie)
@jvlo a ak sa to dieta nejako nahodou do styku s tym vajcom dostane? Omylom? Nahodou? Citala som o pripade, ako chalan na rande pobozkal priatelku. Ta upadla do anafylaktickeho soku. Chalan obedoval ryby - ona bola na ne alergicka. Zareagovala v case, ked chalan uz ani nevedel, co obedoval. A navyse, vzdy je tu moznost, ze alergik pride do styku s niecim, co mu po rokoch sposobi reakciu...pred tym nic a zraxu ano. Moja dcera mala 1x reakciu "anafylaktickeho typu" v case, ked uz rok drzala dietu - nedavali sme jej nic, co nesmela. Co reakciu vyvolalo je dodnes zahadou. Takze sa neda pausalizovat, ze sa staci vyhybat alergenu a epipen netreba. Blbost vobec takto uvazovat!!! Moja kamaratka ma syna, ktiry reaguje, uz ked si v autobuse niekto otvori Horalku. Silna alergia na arasidy. Nastastie, reakcia je iba kychanie, slzenie oci, sopel.
@jvlo ak ma dcera velmi silnu alergiu a v buducnosti si najde frajera, ktory pred rande zje vajce alebo nieco ine, co tvoja nezje. Nasledne s nou pojde na rande, tam jej da dobry francuzak, tak ver tomu, ze pokial je tvoja dcera velmi alergicka, tak z toho dobreho francuzaka dostane anafylakticky sok. Toto sa stava pri alergiach na oriesky (nut allergy). A vtedy je Epipen zivot zachranujuci. A este, epipenom si clovek predlzuje iba cas, polcas rozpadu adrenalinu je zhruba 5 minut.
Epipen je beznou sucastou lekarnicky alergikov, mal by byt aj sucastou lekarnicky v skolach, skolkach. To tam nemate povinne kurzy prvej pomoci pre ucitelov?
Necitala som prispevky vyssie, ale NIE! NIEJE taky zakon ani NIC ucitelke NEPRIKAZUJE aby drzala a podavala detom v skolke lieky. Mozno v nejakych sukromnych si to vezmu na triko ale v statnych urcite nie. My mame v triede dievcatko silnu diabeticku a inzulin jej chodia do skolky podavat rodicia
@simsalabim
@oslo1 ale ved čo som napísala zle? Iba som obhajoval to čo som napísala, že nejesť alergény je základ. ..samozrejme,že máme doma epipen A použijem ho ak bude treba! Ved ja vôbec netvrdím,že diétou sa mu dá na 100 % vyhnúť,ale ak mi bude niekto tvrdiť, že dieta je blbost, tak sa hádam môžem ozvať. ..
@jvlo reagovala som na:
jvlo @sardinka335 ak ma spravnu dietu tak epipen nie je nutne vobec podať.....ale ved je to pravda!!! pokial ma moja dcera po poziti vajca anafylakticky sok a ja jej ho nebudedm davat tak nedostane anafylakticky sok a nepotrebuje epipen.....
Podla mna proste Epipen potrebuje, aj ked stravu dodrziava, aku ma.
Moja kamaratka ma syna s astmou a pokial viem zachranny balicek v skolke ma, ucitelky su poucene..
@prevenar podla mna to ma z očkovania ....stopro.... 😀 😀 😀

@alicka850 lenze tych 15-30 minut kym pride zachranka moze byt dost rozhodujucich 😒
myslim ze pohotovosty balicek v kombinacii s telefonatom personalu skolky na 112 (schvalenie podania nudzoveho lieku lekarom) obstoji pred zakonom
osobne by som sa asi bala nechat takto ohrozene dieta na personal skolky a riesila to radsej predlzenou rodicovskou, ale myslim si ze alergicke, astmaticke a diabeticke deti nie je dovod diskriminovat a vyradovat zo standardneho skolstva