icon

Zastavený vývin 10,5 mesačného dieťaťa

zuzanaheczko
10. jún 2014

Drahe mamky,
chcem sa opytat,mam 10,5m syna a stale nestvornozkuje,nesedi,chodime na rehabilitacie do DC v Kosiciach,ale stalb nie su pokroky.
uz som zufala,vsetky mojich znamych deticky uz to maju za sebou,aj ovela mladsie. ☹
ma niekto take skusenosti?
taktiez v noci sa mi budi aj 8x v noci ,a zuby mu nejdu

salamistka
10. jún 2014

ani moja neštvornožkovala, ani napriek Vojtovke...tvoj synček sa pretáča? moja sa v tomto veku učila aj to, a v 13 mesiacoch už sama chodila....skúšate aj doma nejaké cviky? plazí sa aspoň? ničoho sa neboj, nie je to žiadna tragédia a osobne si myslím, že vôbec nie je pozadu, ak tieto veci ešte neovláda, za mesiac môže vedieť už všetko, deti sa menia veľmi rýchlo...

giocondapo
10. jún 2014

podla mna sa nemusis bat....moja nestvrnozkovala vobec....sama bez pomoci chodila az ked mala 14 mesiacov a az potom sa naucila liezt po styroch.....vsetko dobehla...teraz ma 2 rocky....

culia1
10. jún 2014

netrap sa velmi, ak chodis na rehabky, urcite to maju pod kontrolou a robia s nim spravne cviky. Urcite je dolezite aby si cvicila s drobcom aj ty doma. Ja poznam deti, co sa samostatne pustili chodit az v 18. mesiacoch, aspon mozes o to dlhsie kavickovat 🙂 potom si uz dllllho neposedis kludne pri kave 🙂))

standu
10. jún 2014

moja starsia sa zacala pretacat az po vojtovke, chodili sme na detsku fakultnu do KE. to mala 9M. a potom isla uz jak pila 😀 a v roku sme mali dieta chodiace okolo nabytku. boli ste u neurologa? ake mate vysetrenia? na zaklade coho cvicite a co s nim rehabilituju? inak kazde dieta ma svoje tempo....moja ma hypotonicky syndrom, preto je pozadu, aj do skoly ma oklad. mladsia je zasa ina kava, ta sa pretaca od 4M, lozi od 7M, od 10M chodi sama, zasa kamoska ma o dva tyzdne mladsiu a ta len teraz zacala lozit, nieco po roku a este stale sa nepostavi, co moja uz beha. aj jej starsi syn bol taky pomalsi, chodit zacal ked mal 15M. ved od toho tam je rehabilitacny lekar aby zhodnotul a zvazil jeho vyvin a pokroky.

marcelatje
10. jún 2014

@zuzanaheczko je veľmi ťažké neporovnávať svoje dieťa s ostatnými najmä po otázkach typu: "A tvoj ešte nevie toto? A nevie ani tamto? A môj to už v tomto veku dávno vedel! ...." NO A ČO???????? Ak tvoje dieťatko nemá žiadnu vážnu diagnózu ničoho sa neboj. Ani ty by si nevedela chodiť po lane bez tréningu. Daj mu čas a veľmi ho ľúb. 10,5 mesiaca je veľmi málinko, daj mu priestor nabrať silu a odvahu. Akceptuj jeho tempo a aj tebe sa uľaví. Do ničoho ho nenúť len preto že to robia iní 😉
Viem o čom hovorím, tiež som si poplakala, ale prišlo to 🙂 už som zmierená že moje dieťa nie je to, čo všetko robí ako prvé, že každý nehíka že už vie to či ono, ale je moje. Keď konečne začala chodiť išlo je to nádherne, vôbec nepadala. Mala istý krok. Proste sú to perfekcionisti. Keď už tak to musí byť dokonalé 😉

dai
10. jún 2014

@zuzanaheczko ahoj. mas normalne dietatko, nestresuj😉 moj maly to tiez nevedel v 10tich mesiacoch, tiez sme rehabilitovali.... potom si zrazu sadol a postavil sa a v 14tich mesiacoch - skor ako mnohe ine deti uz krasne sam chodil....

dobromila
10. jún 2014

@zuzanaheczko ahoj, si veľmi starostlivá mama, robíš pre drobca všetko, čo je v Tvojich silách, chodíte rehabilitovať...Daj mu čas a cvič sa v trpezlivosti. To, že sa v noci často budí a iné nie - to vie poriadne naštvať nevyspatú a nervóznu mamu, ktorú bombarduje okolie...
Možno by Ti pomohla táto knižka - nielen mne otvorila oči, o čom vlastne rodičovstvo je a ako si ho vychutnávať a nestresovať sa zbytočne. Je vhodná už od narodenia, ale aj pre veľké deti.
http://www.literama.sk/sk/knihy/224480/vychovav...

zuzanaheczko
autor
10. jún 2014

Dakujem Vam mamky krasne ! Naozaj!.

oliatana
10. jún 2014

Ahoj! Aj moja Tánička neštvornožkovala v 10 mesiacoch. Začala v 11 a štvornožkuje doteraz. Má už 16 mesiacov. Chodíme už ale aj za prst, sama stojí a keď si to neuvedomuje urobí aj pár krokov. Je len bojazlivá a viem, že začne. Nerobila by som si starosti, je ešte malinký a všetko dobehne

predcastniatkonatalka
12. jún 2014

Ahoj. My tak tiez nesedime,neplazime,nelozime,nechodime a ani sa nepretacame :( pripadam si v tom uplne sama lebo vsade na okolo vidim deticky mladsie a sikovnejsie.. Mame 14mes. ale dva a pol sa nam odpocitava lebo o tolko sme sa skor narodili :(

predcastniatkonatalka
12. jún 2014

Inak cvicime Vojtovku to je ale asi jasne.. Boli sme aj v MT na rehabilitacny pobyt ale tiez zmena neprisla a mame v plane zacat cvicit aj bobatha

standu
13. jún 2014

@predcastniatkonatalka ahoj, ja som so starsou bola v Dunajskej Luznej, troska nam pozmenili cviky, a samozrejme ze k lepsiemu, skus sa u neurologa pytat tam, ak este planujete nejake pobyty.

predcastniatkonatalka
14. jún 2014

@standu dakujem za radu a mame v plane navstivit aj tu Dunajsku.🙂 ale v auguste este ideme zase na pobyt do Martina a potom ked sa vratime tak neurologicka nas chce poslat do tej Dunajskej tak hadam sa uz potom pohnem lebo stojime na mieste..

standu
14. jún 2014

@predcastniatkonatalka nech sa vam dari 😉

miku1
14. jún 2014

@zuzanaheczko Moja mladšia bola na tom rovnako. Sedela od 5tich mesiacov, takže som sa tešila, že bude šikovnejšia ako staršia sestra, ale tým to u nej haslo. Pokrok nastal pár dní pred prvými narodeninami, kedy sa konečne začala sama dvíhať do sedu, snažila sa dvíhať aj na nôžky, a štvornožkovať, no išlo to pomaly. Až na 13 mesiac začala sama už pekne štvornožkovať, aj sa dokázala sama postaviť na nôžky. Ja som s ňou nikde na žiadne cvičenia nechodila, proste som ju nechala nech ide tempom akým uzná za vhodné. Videla som, že snaha bola aj keď sa jej nedarilo. Akurát som minule skonštatovala, že ju asi naštartovalo to, že jej kámoška (8 mes.) už štvornožkovala a sama si sadla 🙂

predcastniatkonatalka
14. jún 2014

@standu dakujem krasne. Ale pri nasej diagnoze : lahka DMO to pojde pomalsie.. Ale velmi ma tesi ze mi na rehabilitacii povedali ze nebude nerealne dostat malu v buducnu na nozicky. 🙂

miku1
14. jún 2014

@marcelatje Hovoríš mi z duše 🙂 Ja som tiež chorá z toho, keď sa ma niekto ešte pred mesiacom opýtal - a ona sa ešte neplazí, neštvornožkuje, nevstáva, nechodí........No nie, svet sa nezrúti preto, že mojej sa to ešte robiť "nechcelo", prešiel mesiac, a už robí všetko 🙂 Občas, keď čítam príspevky typu - 2 ročná nerozpráva a odpoveď typu - čím skôr k neurológovi, logopédovi a pod., tak mám chuť sa z MK odhlásiť, pretože si pripadám ako nenormálna, že som dopustila, aby moja 3 ročná sa až teraz v 3 rokoch!!!!!!! 🙂 začínala rozkecávať. Dokonca už spieva pesničky, čo ešte pred mesiacom by ma ani vo sne nenapadlo. Riadim sa len jedným, neporovnávam deti ani svoje navzájom ani svoje s inými cudzími detičkami 🙂

lavazzake
14. jún 2014

my máme o pár dní 7 mesiacov a ešte sa neotáčame...chodíme plávať, dúfam, že to pomôže...neurologička povedala, že malá je v poriadku, len je lenivá...na jednej strane som rada, že je v poriadku, ale ako mám leňocha prinútiť otáčať sa? po prvom plávaní sa sama 4x otočila z chrbátika na bruško a odvtedy zase nič...

standu
14. jún 2014

@lavazzake nijak. ak je dietatko zdrave, nesilit. moje deti putovali cim skor na deku na zem, ziadne chodanky, vodenie za ruky....najlepsie ako mozme dietatku v jeho motorike pomoct je nepomahat mu. obe moje deti, aj starsia, hoci bola na vojtovke aj mladsia, boli uplne tabulkove co sa tyka progresu vyvinu, otacanie, kolienka pod seba, lozenie, postavenie sa, chodza bokom okolo nabytku, posadenie sa, samostatna chodza. vsetko to pride, len to chce cas, kazde dieta ma svoje tempo. moja starsia zacala chodit samostatne v 20mes a mladsia v 10mes 😀 😀

lauricka
14. jún 2014

@zuzanaheczko poznam takeho chlapceka, tiez bol na tom podobne, momentalne ma cez dva roky a pekne chodi, dobehol to, len mu to trosku dlhsie trvalo. Co je velmi dolezite, aby Vas sledoval neurolog a to cvicenie naozaj dodrziavat. Co cvicite. Vojtu? Oni mali cvicit Vojtu, ale nejako to nezvladali, tak potom isli na Bobatha, aj to je super a deti s rodicmi pri tom netrpia, je to cvicenie pri hre, ani si nevsimne. Co sa tyka budenia sa v noci, nemusi to vobec spolu suvisiet. Pravdepodobne nemate dobre navyky...hm?

lavazzake
15. jún 2014

@standu starsia sa mi zacala otacat na 5.mesiacov, mladsia ma vo stvrtok 7.mesiacov a lenochodik moj nic... riadila som a riadim radami neurologicky, na zemi ma podlozku, davam ju na brusko, ale moj lenivcek si na brusku polozi hlavu na podlozku a caka, kto ju pride prekotit...ja som velky odporca chodakov aj vodenia za ruky, podla mna je to neprirodzene...bojim sa, ze skoncime na vojtovke a to nechceeem...

veriiii
15. jún 2014

spanok je pre vyvin dietat v tomto veku mimoriadne dolezity..8x prerusit spanok..
@zuzanaheczko

edvelyn
15. jún 2014

@veriiii no ale ved mamicka ho nebudí na silu...co má s ním robit ked je tak casto hore???

atrami
15. jún 2014

Môj najmladší syn začal chodiť v 17. mesiacoch, rozprávať v 26. masiacoch. Už dávno všetko dobehol a sj predbehol. Je to šikovný, rozumný chlapec. Držím palčeky. Viem sa vcítiť do Tvojich obáv, ja som bola často zúfala. Oporou mi bola a je rodina.

mata299
15. jún 2014

ja nechcem nijako radiť, u každého zaberá niečo iné...skúste však pozrieť Centrum Liberta v Ke, cvičia tam s detičkami, sice sa to platí, ale nášho synčeka postavila na nohy, okrem iného Deveny terapia, je to len odporúčanie, držím prsty, všetko bude ok-preč zlé myšlienky 🙂

zuzanaheczko
autor
15. jún 2014

Dakujem za Vase zazitky a skusenosti🙂zajtra pojdem do novej nemocnice skusit,lebo v tom DC maju vzdy dovmnolenky a tym padom stagnujeme.
V postielke skusa sa dat na 4,nozky ma silne,ale od pasa hore spadne,slaby chrbatik ma.
S tym spankom je to rovnake ,ci uz ide spat o 19,00 alebo 22.00:-/

standu
15. jún 2014

@lavazzake ak ju neurologicka videla a je to podla nej ok tak na vojtovke neskoncite. ak mas stale obavy najdi si sikovneho fyziatra a daj dieta pozriet tam. neurolog nie je jediny, ktory je schopny a kompetentny sa vyjadrit v motorike. mozno vam daju nejku baby gymnastiku... kamaratka ma o dvy tyzdne mladsiu od mojej. kym ta moja davno beha, ta jej lozi asi tak mesiac este len. pretacat sa zacala asi v 7mes a doteraz len sedela ako krepla 🙂 ani sa nepostavi. takze pokoj. ozaj su pomalsie a lenivsie deti ktorym to trva... viem, ze ked "porovnavas" so starsou tak sa desis ;)) my to mame naopak, my sme sa desili ked sa ako 7mesacna postavila 😀

janage
28. jún 2014

@edvelyn súhlasím. Moja prvá bola tiež strašný "nespič" som myslela, že už v živote sa nevyspím viac ako tri hodiny a tiež každý hučal, že malé dieťa musí spať. No, ale keď sa budí a nespí a to som fakt vyskúšala asi všetko tak čo. Teraz má 7, ráno nechce vyliezť z postele a v triede je z najlepších. Takže mozog to prežil 😀 a to odmietala úplne aj mäso a mlieko a podotýkam, že my sme mäsožravci a aj mliečne milujeme a ona ani onemu. Ani v škôlke s ňou nepohli. Teraz už je to hoooodne lepšie. Spánok by som neriešila. Novú nemocnicu aj ja odporúčam - ja som chodila ako tehotná cvičiť k babe čo tam práve cvičí s babätkami ak
@zuzanaheczko máš záujem môžem dať kontakt do IP. A v rámci rehabky by som sa spýtala aj na plávanie - pláva sa tam v novej. Známa má 6 mes. a vojotvka plus plávanie a rýchlo sa zlepšovali. Určite skús. Držím palce

pribinak
28. jún 2014

Skus baby plavanie, nas sused bol tiez velmi pomaly, zaostaval podla mudr az pol roka a po 2 kurzoch plavania pre dojcata uplne ozil, rozhybal sa a urobil brutalny pokrok aj v hrubej aj v jemnej motorike