icon

Zhoršenie zraku u dvanásťročnej

anna35
16. dec 2020

Ahojte.Chcela by som sa opýtať,či je tu niekto kto sa s tým stretol už.Pripadne poradiť,povzbudiť a má nejaké skúsenosti s tým.Moja dcérka nosí okuliare do diaľky od 7rokov.Zacinali sme na-1,25.Pred rokom sme skončili na - 2,5.Pred polrokom vraveli,že potrebuje silnejšie,ale ,ze jej nechá tieto.Vcera s ňou bol manžel a namerali jej na jednom oku -3 na druhom až -4.Dost nás vystrašila,že nemá už obidve rovnaké.Ked doteraz mala stále rovnaké hodnoty.

dskjhfdlkdjhl
16. dec 2020

@anna35 Je v puberte, toto je (aspon pokial ja viem) celkom bezny jav, ze v tomto obdobi aj dioptrie zvyknu poskocit. Tiez mam okuliare a mne teda v puberte narastli len o 1/4 dioptrie, ale vraj to je skor vynimka, zvyknu narast viac. Samozrejme, ked vas to vystrasilo, tak ste sa mali hned na ocnom informovat. To, ze nema rovnake dioptrie na oboch ociach, to je tiez bezne.

zuzanka.zuzu
16. dec 2020

@anna35 čo sa týka rozdielnych dioptrií, tak neporadím (ja som mala rozdiel max 0,5, menilo sa to), ale čo sa týka veľkosti tak v 12r som mala tiež tak... skokovo sa to zhoršilo ešte v puberte a po maturite som išla na operáciu. odvtedy zrak drží 🙂 mínusové nie sú problém operovať ani -6 alebo -8 na v podstate úplnú 0 🙂

lucka_ke
16. dec 2020

syn má 13 a každý polrok na kontrole má silnejšie dioptrie, za posledný rok mu to tiež skočilo o 1,5 na jednom očku

alana1
16. dec 2020

no ja som bola na tom podobne, asi 11-12 rocna to bol nejaky 6-7 rocnik som prestala vidiet dobre na tabulu...a tak sa mi to zhorsovalo az teraz mam pomaly 40r a -4,75 dioptrii. okuliare nenosim, nosim od 16r kontaktne sosovky. planujem ist na operaciu hadam buduci rok. inac moj otec nosi okuliare cely zivot aj sestra vsetci sme kratkozraki. takze aj dedicnost ma nejaku rolu v tomto. no co som citala na nete, najhorsie pre zrak je ak v tme niekto pozera napriklad na telku alebo do compu, proste v tme na ziarivy monitor alebo na nieco ziarive, to ti strasne znici oci, stale treba mat zasvietene svetlo.

saxana000
16. dec 2020

V tomto veku sa zhorsil zrak aj mne predtym som okuliare nenosila cca po 2-3 rokoch som ich uz zase nepotrebovala.ze to.ma nieco spolocne s rastom svalov kostrove rastu rychlo a tie ocne za nimi nestihaju.ale ak dcerka nosi okuliare od mala moze tam byt aj ina pricina..

anna35
autor
16. dec 2020

@lucka_ke Iba na jednom?Dovtedy ich mal rovnaké?

lucka_ke
16. dec 2020

nie, od začiatku (od 6 rokov) ich má rôzne, ešte na jednom očku aj cylindre

simsalabim
16. dec 2020

@anna35 moj synovec ma dioptriu iba na jednom oku. Druhe je v poriadku. A ja aj jedna moja dcera mame tiez rozdielne hodnoty na ociach. U mna iba pol dioptrie, u dcery cela. Inak vraj v puberte sa zrak vie dost zhorsit, je to rastom.

zuzuliennka1
16. dec 2020

mozne to je a v puberte sa to moze aj rapidne zhorsit.. ja som mala problemy so zrakom od skolky a dostala som sa az na -11 a -10 dioptrii, v 2015 som absolvovala operaciu laserom na nulky (aj to som uz predtym v 2002 jednu op. absolvovala v nemocnici)

anjelicek26
16. dec 2020

Oci sa menia ked dieta rastie napriklad rapidne, preto lekarka u nas vzdy pocka aspon dva mesiace, zopakuje test a potom urci dioptrie (ak teda dieta vyslovene nema velke problemy ci migrenu). A mat dioptrie rozne, alebo mat len na jednom oku je normalne, ja mam tak, tiez len na jednom oku... druhe je perfektne.

anna35
autor
16. dec 2020

@anjelicek26 Nie nemá žiadne problémy.

andrejka1974
16. dec 2020

@anna35 stava sa to moja dcerka mala rozdiel velmi velky v rodine nikto nenesi okuliare len ona a to od 21 mesiacov a rozdiel mala az 3 dioptrie a to lave - 5a prave - 8 teraz ma 12 a ma lave - 3,5 a prave - 5