icon

Zhoršujú rozprávky detský autizmus?

miriambila
5. nov 2025

Dobrý deň chcem sa opýtať, zhoršujú rozprávky detský autizmus? Môj syn má 2 a pol roka stále chce pozerať rozprávky je to pre nho zlé? Ma niekto skúsenosti s takým? Ďakujem za každú rádu.

viestta
5. nov 2025

autizmus dieta ma alebo nema, rozpravky ho nevyvolavaju

deti95060810
5. nov 2025

čo majú s autizmom rozprávky. 🙄

tropkica
5. nov 2025

Nevidim v tom ziaden problem, ak syn chce pozerat rozpravky. Zalezi aj od toho, aku formu autizmu ma. Ak je napriklad neverbalny, mozu mu dokonca pomoct trosku rozviazat jazyk. Existuju na nete aj take specialne animacne veci pre deticky s autizmom. Je to akoby forma divadielka, mozno by ho aj to zaujalo.

miriambila
autor
5. nov 2025
@deti95060810

čo majú s autizmom rozprávky. 🙄

@deti95060810 chodím s ním na terapie do presova OTA sa to volá, a tam mi zakázali aby som mu pustavala rozprávky a tw ze vraj to zhoršuje ten autizmus lebo decko nevníma iba tie rozprvaky potom... a môj malý nerozpráva tak preto chcem sa poradiť

abbey1
5. nov 2025

@miriambila 2 a pol ročné dieťa by nemalo sedieť pred TV a pozerať rozprávky. Vhodnejšie je čítanie, divadielko a podobne.

miriambila
autor
5. nov 2025
@tropkica

Nevidim v tom ziaden problem, ak syn chce pozerat rozpravky. Zalezi aj od toho, aku formu autizmu ma. Ak je napriklad neverbalny, mozu mu dokonca pomoct trosku rozviazat jazyk. Existuju na nete aj take specialne animacne veci pre deticky s autizmom. Je to akoby forma divadielka, mozno by ho aj to zaujalo.

@tropkica ďakujem za radu tiež si myslím ze co s tým má spoločné ale na tie terapie co chodím tak mi zakázali pustavat mu lebo mu to zhoršuje viac vníma rozpravky ako ľudí okolo seba

miriambila
autor
5. nov 2025
@viestta

autizmus dieta ma alebo nema, rozpravky ho nevyvolavaju

@viestta no ani zasa vravia že to zhoršuje

laskonkaa1
5. nov 2025

Rozprávky autizmus nevyvolaju. Ale nie je vhodné, aby 2,5 rocne dieta sedelo pred tv. Ved je milión možnosti co robit, ci uz doma alebo vonku.

komplikovana
5. nov 2025

Detsky mozog sa do 3 rokov najviac vyvija. Potrebuje podnety a nie pasivitu, ktoru mu ponuka telka. Ved ti to povedali- nevnima. Takze ziadna telka, ale radsej knihy a ine aktivity.

athelas86
5. nov 2025

Autizmus nezhoršujú, ale môžu zhoršovať resp. meniť správanie. Za mňa čo najmenej digitálnych podnetov v tomto veku.

rivini
5. nov 2025

@miriambila a preco mu ich pustas, ked ti to zakazali? Moje dieta bude mat 4 roky a teda este len pred mesiacov zacalo pozerat rozpravky s tym, ze 1 tyzdenne, max. 10 minut. Autisticke dieta nevie dobre spracovat vnemy a telka, ci tablet to urcite zhorsuje. Potom sa necuduj, ked budes mat podrazdene dieta, ktore ma este castejsie zachvaty. A takto doslova hlupo sa zu vypytovat, ked ti odbornici povedali jasne, ze nie🤦🏼‍♀️. A tie blbosti, ze sa z telky nauci rozpravat-nie, nenauci. To je ako ked kedysi rodicia tvrdili, ze vdaka salelitu sa ich deti naucia po nemecky…No ano, polovica dnesnych 40-nikov hovori nemecky😂😂😂. Aj pre neurotypicke deti je prilis vela pozerania skodlive, nie to este pre dieta v PAS. Tebe to ale asi vyhovuje.

anonym_aed1da
5. nov 2025

Samozrejme autizmus ma alebo nema. Rozpravky ho nezhorsuju. Ale deti do 3 rokov by nemali vobec pozerat tv. Ma to velky vplyv na vyvoj deti vseobecne. Prelistuj internet. Uvidis. Netvrdim ze teraz si nema vobec nic pozriet. Vsetko s mierou.

anonym_db6be2
5. nov 2025

Áno, bez ohľadu či dieťa má diagnózu neprospieva to vývoju
A keď je to v bode, že dieťa chce stále,tak to uz je za hranicou
Takže pre dobro syna radšej nech sa ,, nudí,, ako rozprávky

akvi
5. nov 2025

@miriambila pre kazde 2,5 rocne dieta je lepsie,ak do obrazoviek necumi vobec. Ak je dieta autista, moze mu to vyvolat meltdown, nie preto, ze rozpravka, ale preto, ze sustredeny pohlad na jedno miesto, kde je milion farieb, vnemov, rychlo sa meniacich obrazkov, modre svetlo atd. atd.. Proste vsetky mozne faktory, ktore su skodlive aj pre zdrave dieta, akurat ze autista moze reagovat nasobne prehnane. A to proste nechces..

januska12323
5. nov 2025

Pár minút denne mu nijak neublíži bez ohľadu či je autista alebo nie.

anonym_01baf9
5. nov 2025
@januska12323

Pár minút denne mu nijak neublíži bez ohľadu či je autista alebo nie.

@januska12323 to sú také rady🤔, no, keď už nemajú čo poradiť, tak zakažu telku. Či je to psychológ. psychiater, logoped. 😃Tak, iste tam nesedí celé dni. Veď autista má svoj svet, a cez rozprávky tiež niečo vníma, nasava.

anonym_33ab66
5. nov 2025

tak určite si mu nepúšťala doteraz telku 12h, ale možno jednu rozprávku denne? mám tri deti a autizmus má len najstarší ktorý do 3r vôbec nepozeral telku a predsa. ostatné deti sú bežné deti a predsa tv pozerali už aj keď boli male, zase ale jedna rozprávka, alebo polhodinove Spievankovo preboha nikomu neublíži, pokiaľ má dieťa aj iné podnety od matky. den má 24h a počas toho je dosť času prestriedat rôzne druhy zábavy. takže zase z toho nerobiť strašiaka, ale ani nepreháňať. omnoho horsie je scrolovanie na mobile krátkych videí bez zmyslu ktoré dnešné deti konzumujú od malička a zaujímavé že to v podobných diskusiách málokedy niekto deťom zatrhne.

kacena4
5. nov 2025

rozpravka nema vplyv na ziadnu dg. ale sledovanie elektroniky od mobilov, televizorov, tabletov... toto ma vplyv na rozne dg. a ano aj na autizmus

andrejka1974
5. nov 2025
@miriambila

@tropkica ďakujem za radu tiež si myslím ze co s tým má spoločné ale na tie terapie co chodím tak mi zakázali pustavat mu lebo mu to zhoršuje viac vníma rozpravky ako ľudí okolo seba

@miriambila nechápem ako toto môže povedať odborník rozprávky nemajú žiadny vplyv na autizmus

anonym_89b268
5. nov 2025

Keďže ti to odporúčali s odôvodnením, že si dieťa kvôli tomu nevšíma ľudí a okolie, predpokladám, že ide skôr o mobil, tablet, tv, youtube a pod. O elektroniku ako takú. Sama píšeš, že ich chce pozerať stále. Asi pri tom trávi viac času, ako je žiadúce.