Zležaná hlavička - neriešenie problému

lienka.7
4. máj 2022

Rada by som vedela postoje mamičiek, prečo neriešia zlezane hlávky u svojich detí, resp.ak maju ine deformity hlavičky, co priam bijú do očí.
Aj tu poslednom case vidím fotky detičiek, ktore maju viditelne zlezane, ci inak zdeformovane hlavky. Niektore naozaj strasne. Male detičky, kedy sa da hlavka predsa krásne upraviť nosením prilbicky.
Moje obe dcérky mali takúto prilbicku (mladšia este ma), lekárka mi ju odporučila, ze predsa len su to dievcatla aby mali peknu hlavicku. Ja som neváhala ani chvilku. Podotýkam, išlo o ľahký stupeň deformity, cize vobec nič si nevšimnúť, ak o tom neviete.
Aj keď som sa vonku stretla s "divnymi" pohľadmi ze co som jej to prebieha urobila.
Je to cenou prilbicky? Alebo tym, ze by chvíľku boli iné?
Nedávam diskusiu anonymne, tak poprosim ziadne hejty a slusne odpovede, ci názory.
Ďakujem

simca06022011
4. máj 2022

aj bez "prilbicky" sa nam vyrovnala "hlavička". Inak popravde neriesim, kto co riesi/neriesi... A preco to tak je, ze niekto to "prilbickuje" a iny nie? ked ot neriesi lekarka, kopec rodicov tiez nie, vela ludi o tom ani netusi. A pohlady? tie su vzdy teraz a za vsetko... ja som bola za hnusnu macochu pred polkou rodiny, ked som 5r dievca nosila na cievny laser :DD
Ani my sme v detstve nic nenosili a nemame deformovane hlavy ;) cize ja by somt o riesila keby islo o naozaj extremny problem. Moja mala natiahnutu hlavicku este od porodu, na jednej strane takmer plochu, a uplne sa jej to napravilo, stacilo jednoduche babkovske staromodne polohovanie.

barbora0308
4. máj 2022

@lienka.7 Moj nazor je taky, ze je to kazdeho vlastna vec a teba nemusi trapit, ako dany problem riesia/neriesia iny rodicia. Ty sa mozes potlapkat po pleci a mat dobry pocit, ze si to pri svojich detoch riesila, ale to je akurat tak vsetko. Zi a nechaj zit 😉👍.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
4. máj 2022

Nas syn nosil, takze neporadim. No jedna mamicka mi vravela, ze synovi nechcela dat, aby mu v tom nebolo teplo a ze to bude mat nepohodlne. Tak mu radsej nechavala dlhsie vlasy, aby to zakryla

mamamasama
4. máj 2022

Mňa tu možno zhejtujete, ale prečo mali vaše deti zležané hlavičky? To ste ich nepolohovali?
@lienka.7 teba zaujíma prečo matky nedávajú prilby, no mňa zaujíma, prečo ste to nechali zájsť do takého štádia?

asfodelka
4. máj 2022

@lienka.7 zalezi na akeho lekara natrafis. Co sa tyka napr.deformity po porode - poznam pripad kedy sa chlapcek narodil a mal na hlavicke velky opuch. Vyzeralo to strasidelne. Lekarka poslala chlapceka pod noze. Ale mamicka s tym nebola stotoznena a o radu poprosila priamo primara neonatologie. Ten povedal v ziadnom pripade nie operacia, lebo by mohli ostat nasledky. Vysetril a povedal ze sa to samo vstrebe. A po par mesiacoch sa veru hlavicka sama upravila.
Tiez keby si videla fotky krutis hlavou, preco to neriesia, ale riesili. Nikdy nevies co sa deje mimo fotak.

merrysa
4. máj 2022

@lienka.7 mna by zaujímalo, preco ta to trapi.. Ako realne preco ma niekto potrebu riešiť druhych ludi...

patus_2
4. máj 2022

@lienka.7 príroda je veľmi múdra a silná, častokrát si poradí aj sama. Mnohým sa deformity upravia aj bez prilby. A aj tak, nevieš prečo dane dieťa prilbu nenosí. Možno by ju neznieslo na hlave, možno má aj iné problémy atď. Takže zbytočne budeš riešiť druhých, keď aj tak nevieš čo je za tým.

paciko9
4. máj 2022

@mamamasama Neutocim🙂 ale vela deticiek aj ked sa polohuju si daju hlavicku tak ako im je pohodlnejsie🙂 a podla mna je to uplne jedno ci su na brusku alebo opacne

marisoul
4. máj 2022

@lienka.7 každá robime veci tak, ako najlepšie vieme. Či niektora dáva alebo nedáva prilbu svojmu dieťaťu, je čisto jej vec a jej rozhodnutie, ktoré má možno odkonzultované s lekárom v rámci poradní. Rieš svoje deti, tie ostatné prenechaj ich rodičom. To, že to niekto robí inak, neznamená, že to robí zle.

merrysa
4. máj 2022

@marisoul 👏👍

evka258
4. máj 2022

@mamamasama presne. Pri prvom som si dokonca pisala, na ktoru stranu som ho davala spat. Ale to bol extrem 🙂)) Pri dalsim som uz len striedala strany. Hlavicky maju pekne ;)

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
20erika07
4. máj 2022

@mamamasama mojich som tiez len polohovala a maju krasne hlavky, nikdy nespali na chrbatiku, vzdy na boku , na hlavky som davala max doraz aby sme predišli potom napravam

nwnw
4. máj 2022

@lienka.7 zaležaná hlava je estetický problém. Vidno,že neriešiš nič zložitejšie u detska.
Nechci vedieť aké zúfalstvo prežívajú rodičia dieťaťa ktoré sa nevyvíja úplne dobre a lekári ich dlho presviedčali, že je iba "pohodlnejšie", alebo to dobehne.
Choď sa pozrieť niekam do rehabilitačného centra. Fakt na zaplakanie úroveň našeho zdravotníctva.
Sa Mudr nevedia zhodnúť ani dvaja. A pacient medzi nimi jak poslíček.

meluela
4. máj 2022

@lienka.7 niekedy aj pediatri zlahcuju problem a neposlu na potrebne vysetrenia

whatever1
4. máj 2022

@lienka.7 Lekárka ti odporučila...Tak si predstav, že všetky deti u nás majú svojho pediatra ku ktoremu pravidelne chodia a tiež konzultujú túto problematiku. Pokiaľ je zležanina malá, väčšinou odporučia len polohovat a hlavička sa 99percent napravi sama. Pri strednych a horšich zležaninach odporučia helmu. To je celý trik. Ak tu uvidíš fotku dieťaťa s deformitou, tak možno helmu dali dole nachvilku len kvôli foteniu. Ak je to staršie dieťa, tak nemôžeš vedieť či tu helmu nenosilo a tu deformitu mohlo mať predtým omnoho väčšiu. Dcérka malá ozaj len trošku asymetriu, preferovala jednu stranu...dr povedala ze to na helmu určite nie je a malá pravdu. Ak niekto helmu odmietne napriek odporúčaniu dr tak v tom bude pravdepodobne finančná tieseň...

evkamotka
5. máj 2022

@mamamasama napr mojmu sa zlezala napriek velmi dôslednemu polohovaniu, lebo bol predcasniatko. Mal makku hlavicku, tieto babatka s tym mavaju casto problem.

evkamotka
5. máj 2022

@whatever1 financna tieseň? Helmicka na predpis nas stala 70 centov. Dobre citas 🙂

whatever1
5. máj 2022

@evkamotka Aha🤔. Keď sa autorka pýtala či je to cenou prilbičky tak som myslela ze stojí viac. No možno jej ju dr odporučila ale nepredpisala.

thoughtfulweirdo
5. máj 2022

@mamamasama môj síce zlezanu hlavu nemá, aspoň myslím 😅 ale nepolohovala som, lebo reval takmer 24/7 a priorita bola dostať ho do spánku akokoľvek, aby sme si všetci doma zachovali trochu pricetnosti. Jeho spánok v polohe ležmo bol taká vzácnosť, že neboli kapacity riešiť ešte aj polohu hlavy. Staršia bola "normálne" dieťa, tu som v pohode polohovala 😄

primadona
22. jún 2022

@evkamotka ahoj aj moja je predčasne narodená a má zležanú hlavku aj ste nosili helmičku?

lienka.7
autor
22. jún 2022

@primadona moja je 37+6 tt cize je považovaná za predcasniatko tiez. Tiez mala mäkkú hlavicku, nosime prilbicku 2.mesiac a uz mame aj výsledky 👌😊

evkamotka
22. jún 2022

@primadona ahoj ano, syn nosil prilbicku. Hlava sa mu krasne popravila

primadona
22. jún 2022

@lienka.7 aj ste chodili na rehabilitácie?

lienka.7
autor
22. jún 2022

@primadona ano, aj cvicit chodíme.

primadona
23. jún 2022

@lienka.7 a kolko má malý mesiacov to automaticky treba cvičenia ked má len zležanú hlávku?

scorpionflower1
23. jún 2022

@lienka.7 ked tvoje deti znesu helmu bud rada. Ja poznam take, pre ktore to bolo velke trapenie a helmu nosili max.mesiac aj to bol neskutocny boj. Ked tu zakladas takuto temu, tak si asi neuvedomujes, ze deti znasaju helmu rôzne, niektore su podrazdene a.nie vsetko je s nimi take lahke. My sme tiez mali zlezanu hlavu, pediatricka nas poslala k neurologovi, ten povedal, ze helma nie je treba lebo zlezanina je lahka. Mala ma 3 roky a po zlezanine ani stopy aj bez helmy. Tak isto bol ak moj synovec. Je uz velky a deformitu na hlave nema.

lienka.7
autor
23. jún 2022

@primadona ma 6 mesiacov. Cvicime preto lebo ja som chcela. Pomáha to celkovému vyvinu. Oma je oficiálne predcasnistlo, aj keď na to vobec nevyzerá 🤣
S hlavkou to nema nic spoločne

lienka.7
autor
23. jún 2022

@scorpionflower1 jasne, ale prilbicka je pomôcka, nie módny doplnok.
Keby mala tvoja nosit ortezu na nohe napr.tak jej ju nedas, lebo sa jej to nepáči? Asi nie, ze? Prvorade je aby necaptala. Vsetko sa da, ked sa chce.
ja som pri oboch prilbicku chcela, lebo chcem aby mali obe pekne hlavky. Prvá ju mala od 1.razu uplne v pohode, druha prve 3 dni mozno max.10 min.a rev jak keby ju z koze drali. Ale vytrvalá som, postupne som sla a zvykla si. Je to iba o tom,o nicom inom.
Vzdy je to na rozhodnuti rodica. Mas rôzne deformity, tusim do 5 kat.su rozdelené. Ano, pokial mas nejakú jemnú deformitu, ok este. Ale nie ked mas hlavu zlezanu ako dosku a vypisujú ti tu, ze to sa spraví. Nie nespraví, to sú keci. A ze v minulosti prilbicky neboli? No neboli a preto sú capate hlavy, nielen zlezane ale capate celkovo. Ani fixne strojčeky na zuby neboli, tak prečo si to ľudia dávajú teraz?
Ja ale nikoho nenutim, je to samozrejme každého vec.