icon

Zvýšený calprotectin 2100 v stolici dieťaťa

miirkka1
6. máj 2021

Prosim kto ma skusenosti so.zvysenym calprotectinom v stolici dietatta?Dcerka ma 1rok.Dovod?

07010
7. okt 2022

@miirkka1 dobrý den. Upravilo sa to nejak dcerke, pripadne zistili, co to sposobilo? Mam dvojicky a obom vysli velmi vysoke hodnoty a velmi sa bojím. Dakujem

miirkka1
autor
8. okt 2022

@07010 ano upravilo,ona mavala casto hnacky.Teraz ma 2,6roka.Lenze je na svoj vek mensia a vazi 10.9kg.
Vymizla jej aj alergia na ml.bielkovinu

07010
8. okt 2022

@miirkka1 nám to zistili v tatrách. Tiež ďalší deň na to obaja kakali redkejsie, mam podozrenie,ze tam chytili aj covid...keďže sme prišli domov a všetci padali pozit.len oni mali vysoké protilatky v krvi...a boli fit... par dni na to,malý aj vracal a háčkovanie. Tiež majú obaja bkm.. dnes akurát oslavujeme 3 roky.. a chlapček je tiež chuducky. Ma 13,5 kg ale dievčatko cez 15.... ale naša dr im už automaticky po tomto jednom odbere napísala do kariet ze majú crohna a mae ist na gastro.... bojim sa veľmi, ale trosku ste ma ukludnili,ze vám to kleslo...

07010
8. okt 2022

@miirkka1 este sa spýtam, upravili ste nejak stravu, alebo robili niečo, aby to kleslo?

miirkka1
autor
8. okt 2022

@07010 to budu mat tou virozou.Ja som tiez stresovala ako sialena.Urcite nedrz ziadnu dietu.Mozem vediet,ako reaguju na mliekne,ked im das?Nevyrastli z toho?Moja asi tak 3mesiace nereaguje.Predtym aj z palacinky mala cervene flaky okolo ust.Ja som skusala stale nieco kazdy den a preslo to.Teraz zje aj jogurt a nic.Aj ked sice zje mozno polku jogurtu za mesiac.Velmi nechce,asi si to pamata.Preco by mali mat cronhovu ?

07010
19. okt 2022

@miirkka1 naši maju automaticky krv v stolici a hnačky.. Ked zjedia cokolvek, kde je mlieko.. Co i len tycinky.. Vcera nam prisli opakovane vysledky malá ma z 350, co mala pred mesiacom, vsetko uplne v poriadku.. A syn, co mal takmer 1000 ma mierne zvysene. 73.... Dr tomu nechape... Ze kvôli nam nespala, čo uz videla katastrofalne scenare, pri twk vysokej hodnote a zrazu, po mesiaci len toto.... Dohodli sme sa, ze za 3 mesiace to zas skontrolujeme.....
Mojmu malemu istotne nieco vadí... Len nevieme prísť na to, čo to je.... Ale napríklad, im vadí aj mahrada mlieka.... Ked pouzijem alpro skotanu vegansku do varenia... Tak uz je zle....

miirkka1
autor
21. okt 2022

@07010 no vidis,ti lekari tak prehanaju a sami nevedia diagnozu.Moja prekonala teraz kliest encefalitidu a tvrdili jej,ze to ma ma obycajny virus,aj ked nemala sopel kasel hnacky..

bogipink
30. jan 2023

Ahojte,
Chcem sa podeliť o moju skúsenosť s kalprotektínom, možno niekomu pomôže.
Môjmu 3-mesačnému synčekovi zistili zvýšený (700) kalprotektín v stolici. Ďalšie vyšetrenie potvrdilo skrytú (neviditeľnú) krv v stolici.
Na Antolskej ho vyšetrovali, a i keď mal CRP negatívny, lekári stále verili, že to je infekcia. U bábätiek totiž taká vysoká hodnota je "bežná" a neznamená hneď zápal čreva.
Zistilo sa, že má pozitívne výsledky na Cryptosporidium (jednobunkovec, ktorý sa šíri oro-fekálne a napr. kontaminovanou vodou, nanešťastie prežije i 10-11 mesiacov bez "hostiteľa" tj. človeka alebo zvieraťa na povrchoch).
Liečenie sa deje antibiotikami (syn dostal Sumamed na 3 dni).
Po týždni mal kalprotektín už "len" 237, hovorili, že to vyzerá dobre a o mesiac máme doniesť vzorku na kontrolu.
Konzistencia stolice (hlienovitá) sa ale nezmenila a aktuálne je podozrenie, že medzi sebou prenášame túto baktériu dookola, pretože mňa a manžela bolo treba tiež vyšetriť a nasadiť antibiotiká, ale to už nám nikto nepovedal. Takže sa to nalo komplexne riešiť a liečiť, to sa ale nestalo.
Teraz si už ale dáme aj my vyšetriť stolicu, nasadíme antibiotiká, ak to bude potrebné, germicídnym žiaričom vydezinfikujeme dom a silno dúfam, že náš synček už bude konečne zdravý! 🙏
Snáď náš prípad bude niekomu nápomocný a ušetrí slzy zo strachu 🫣

P.s. hneď ako sme dostali prvé výsledky, volala som do Assiduo, kde mi sestrička povedala v telefóne, že najbližší termín majú o 3-4 mesiace a s takou hodnotou by nás ajtak nezobrali, a mám s ním utekať do nemocnice. Preto sme skončili ešte daný deň na antolskej, kde ma pani doktorka ukľudnila a zavolala na druhý deň na vyšetrenie.

bogipink
16. feb 2023

@bogipink príbeh pokračuje:
Manžel a ja sme negatívní na parazity (nie som si istá, či nedošlo k nedorozumeniu, a či cryptosporidium bolo medzi testovanými parazitmi...
Každopádne infektológ povedal, že dospelý zdravý človek prekoná túto infekciu bez toho, aby si to všimol za pár dni, max 2 týždne, a preto nato neexistuje liečba u dospelých 🤷‍♀️🤦‍♀️
(Pozn.v nemocnici sme boli za blbcov s prepáčením, že sme sa neliečili aj s manželom, a teraz, keď nám chceli predpísať ATB, tak sa dozvieme, že by to ajtak nezabralo.)

Test v nemocnici na cryptosporidium u syna vyšiel negatívny. Chceli to uzavrieť tým, že deti do 4 rokov majú bežne zvýšené, mám držať bezmliečnu dietu. Ďalej ešte hovorili, že isto iba kvôli očkovaniu proti rotavírom má zvýšený kalprotektín (aktuálna hodnota bola 811).
Nebola som kľudná.
Dala som aj kalprotektin, aj cryptosporidium vyšetriť aj u pediatra (medzi vzorkami bol týždenný odstup), a zrazu kalprotetkín 1122 a cryptosporidium pozitivne.
Deň predtým, keď som volala s nemocnicou, už mi povedali, že sa mám ozvať o 2 mesiace, ak to nebude lepšie, lebo že to má isto z očkovania.
Volala som znova teda do nemocnice, aké máme nové výsledky, a odpoveď znela: dajte sa všetci preliečiť. 🤷‍♀️
Aktuálne sa chystáme na infektológiu, že vraj náš prípad je extrémne jedinečný... dúfam, že tam nám už konečne pomôžu, a bude náš syn zdravý 🙏

Pozn.: ak by som nebojovala za to, aby sa spravili kontrolné testy, môjho synčeka by nikto neliečil 2 mesiace, a to svinstvo mu mohlo ešte viac ublížiť 😰

Pozn.2: nie som lekár, ale pri takýchto hodnotách kalprotektínu by sa mal test spraviť každý týždeň, aby sa pozoroval stav: či sa zvýši alebo klesá, aby v prípade potreby sa mohlo konať hneď.

Pozn.3: tie testy nechcú opakovať kvôli tomu, že poisťovňa preplatí 1 test za mesiac... 😡 už som bola rozhodnutá, že to budem dávať za peniaze testovať v unilabs (cca 13€) alebo v medirex (cca 20€), len aby som bola ja kľudná, alebo aby som to hneď dala riešiť.

Pozn.4: mamy nemajú byť "lekári"... nuž, veľakrát sa ukazuje, že to nie je pravda 😓

velvet9
24. mar 2023

@bogipink
@miirkka1 ahojte mozem sa opytat ako sa to vyriesilo ? a na co prisli detom ? dakujem

bogipink
24. mar 2023

@velvet9 Vaše bábätko má problémy so stolicou?

Dostal aj druhýkrát ATB, vysterilizovali sme celý dom s germicídnym žiaričom, na vlastné náklady som nosila vzorku stolice testovať, kalprotektin začal klesať a na cryptosporidium bol negatívny.
Naposledy mal 63 (2 týždne po Sumamede), i keď má naďalej hlien v stolici, som si povedala, že to nechám teraz tak, pretože na Kramáre gastro som sa nedovolala za 3 týždne ☝️ani raz 😡 a začala som synčekovi dávať už príkrmy. Čoskoro dám spraviť znova testy zo stolice, aby som bola kľudná, a ak bude mať v poriadku hodnoty a bude negatívny na baktérie a vírusy, tak to budem riešiť "sledovaním".
Ja naďalej držím diétu, napr. kravskú bielkovinu som úplne vyradila.

miirkka1
autor
24. mar 2023

@velvet9 Ahoj.Nic jej nenašli,akurát alergiu na mliečnu bielkovinu,ale už má 3roky a vyrástla z toho.Lekar z gastro povedal,ze zvýšený calprotein byva pri črevných problémoch.A ona často mala hlien v stolici aj hnacky

velvet9
24. mar 2023

@bogipink nas mal krv v stolici uz ma rok a pol a po ockovani zas krv v stolici lezal aj na kramaroch robili kolonoskopiu v 10m zevraj alergicka kolitida 8 mesiacov dieta bez mlieka,vajicka,lepok a vela ineho vyaseneho naposledy kalprotek.677 naposledy. Opat ma kortikoidy

bogipink
24. mar 2023

@velvet9 😟😓 to ma mrzi
Ako sa Vam podarilo dostat sa na Kramare? Boli ste u doktorky Ciernej?
Iba kvoli kalprotektinu mu robili kolonoskopiu?
Ako to prebiehalo a ako to zvladol?
Ma aj "viditelne" reakcie na spominane alergeny?

bogipink
24. mar 2023

@miirkka1 v akom veku jej zistili alergiu a akym sposobom? Ďakujem

velvet9
24. mar 2023

@bogipink Ano robila Cierna kolono v celkovej anesteze :( nas odporucila nasa gastro lekarka lebo mava/l krv v stolici a teda vysoky kalprotektin aj napriek diete.

velvet9
24. mar 2023

@bogipink nie vobec nic okrem krv-hlien v stolici. A zapaluje mu to crievko.

miirkka1
autor
25. mar 2023

@bogipink okolo 8mesiaca,ale či to bolo tým,neviem.Robili jej krvné testy a ona celkovo po zjedeni napr.mliecnej kase mala vyhadzane ústa a niekedy vracala.
Ale ako jej vyšli všetky zuby,hnacky úplne skončili.Nikdy neverim na horucky a hnacky zo zubov,ale normálne mi to tak príde.Alebo ozaj tým,že vyrástla z tej alergie.

veruska82
9. apr 2025

@bogipink vdaka za skusenost
Veru, aj ja davam sukromne... Analytix teraz uctuje do 11€. Zial lekari len skumaju a moc neporadia. Nam nariaduju endoskopiu a toho sa obavam, u 5 rocneho...