icon

Zvyšujúci sa počet autistických detí: Pozorujete nárast?

Dnes o 03:56

Nezdá sa vám, že je už tých autistov oveľa viac, ako napr. 10-15 rokov dozadu? A to hlavne chlapcov,

anonym_bc2f43
Dnes o 07:27

@anonym_autor Ma stupajucu tendenciu a osobne si myslim, ze je to kombinaciou nejakej predispozicie + zivotosprava matky a nasledne dietata. Vplyvom zivot. prostredia. Mozno aj vplyvom technologii ( meni sa nam mozog)

slavomira236
Dnes o 07:29
@anonym_bd64fc

@anonym_37e9a2 zvysovanim veku rodicov to nie je, my sme mali dceru v mladom veku (ja 20, manzel 21), a predsa ma PAS, diagnostikovany len tento rok.

@anonym_bd64fc v skole deti je dost vela autistov a vsetci maju mladych rodicov....

anonym_828e1f
Dnes o 07:31
@anonym_751c0e

@anonym_a11712 Toto by si inde ako v business triede nikdy nezažila , fakt wauuuu 😀

@anonym_751c0e
V biznise je dobre draho zásobený bar a ľuďom sa rozviaže jazyk pri bare skôr, ako byť natlačený na dlhom lete v ekonomickej triede."

anonym_22fe17
Dnes o 07:31
@anonym_b1de65

Prvá vec je, že ako druh degenerujeme. Prežíva aj to, čo príroda určila na odpis a potomstvo je čoraz slabšie. A druhá, že kedysi neboli na takéto deti príspevky navyše, takže rodičia sa ich snažili vychovávať a učiť fungovať v spoločnosti, aby z nich vyrástli užitoční ľudia. Možno bolo pár čudákov, ale v rámci možnosti sa prispôsobili a normálne žili. Dnes rodičia sledujú od narodenia každú odchýlku, zveličujú, chodia po zbytočných vyšetreniach, ale deťom sa vôbec nevenujú, neučia ich fungovať a prispôsobiť sa spoločnosti. Rodičia len poberajú dávky a čakajú, že všetko sa prispôsobí ich deťom, nič nebudú musieť robiť, na všetko dostanú úľavy a vychovávajú invalidov.

@anonym_b1de65 ty si teda dobre mimo. Dúfam, že sa tebe ale v tvojej rodine takéto dieta nikdy nenarodi.

anonym_a4c6dc
Dnes o 07:43

@anonym_autor zvysuje sa pocet ludi s rakovinou. vsimla si si?

marca12
Dnes o 07:47

@anonym_autor Ono je to tym,ze dnes je lepsia diagnostika,preto sa ti zda,ze je toho vela.

13uzivatelka11
Dnes o 07:53
@anonym_a4c6dc

@anonym_autor zvysuje sa pocet ludi s rakovinou. vsimla si si?

@anonym_a4c6dc rakovina a autizmus je fakt dosť veľký rozdiel, všimla si si?

anonym_a4c6dc
Dnes o 07:56
@13uzivatelka11

@anonym_a4c6dc rakovina a autizmus je fakt dosť veľký rozdiel, všimla si si?

@13uzivatelka11 narasta pocet vsetkych onemocneni. Mrzi ma, ze si kazda druha matka mysli, ze ich dieta ma PAS ci to ma z ockovania. Oblubene temy. Klasika. Vsetky ochorenia narastaju, aj detska curkovka ci obezita.

anonym_a487b0
Dnes o 08:03

Neviem, počúvala som minule jedného psychiatra a vravel, že je naozaj zlá diagnostika, no práve v prospech toho vysokého počtu. Často prídu rodičia s tým, že dieťa je hyperaktívne, že podľa netu je adhd, že určite je autista a to dieťa je poväčšine iba drzé a vychované bez hraníc. Druhá vec je, že iba kvalitný odborník vie určiť presne kde je hranica medzi čím. Lebo presná diagnostika jednotlivých dg je ťažká a nedá sa určiť po jednom, dvoch stretnutiach. Často sú dg hraničné.
Vo všeobecnosti sa však prikláňa k tomu, že deti rodičia nedokážu výchovavat, výchova je úplne voľná, bez hraníc, dokonca samovychova a potom si rodičia chodia pre dg. Ťa,no pripúšťajú, že v niečom zlyhali.
Drzosť je niekedy kradne pomenovaná hyperaktivitu(bez potvrdenia odborníka)

zelenykvet
Dnes o 08:05
@anonym_b1de65

Prvá vec je, že ako druh degenerujeme. Prežíva aj to, čo príroda určila na odpis a potomstvo je čoraz slabšie. A druhá, že kedysi neboli na takéto deti príspevky navyše, takže rodičia sa ich snažili vychovávať a učiť fungovať v spoločnosti, aby z nich vyrástli užitoční ľudia. Možno bolo pár čudákov, ale v rámci možnosti sa prispôsobili a normálne žili. Dnes rodičia sledujú od narodenia každú odchýlku, zveličujú, chodia po zbytočných vyšetreniach, ale deťom sa vôbec nevenujú, neučia ich fungovať a prispôsobiť sa spoločnosti. Rodičia len poberajú dávky a čakajú, že všetko sa prispôsobí ich deťom, nič nebudú musieť robiť, na všetko dostanú úľavy a vychovávajú invalidov.

@anonym_b1de65 100% pravda. Zdravy clovek je len chimera. S nadsazkou povedane, kym nepride k lekarovi. Dnes je doba skatulkovania, definovania,pozorovania a rozdelovania do foldrov, kde na vsetko chceme dat nazov a riesit. A tym spravit lepsi svet. Doba ospravedlnovania a nekonecneho otrockeho ochranarskeho spravania. Podla mna to skor ublizuje tym detom, namiesto inkluzie ich vzdaluje od "zdravej" vacsiny (mensiny?) a sposobuje pnutie. Ti kvazi zdravi maju byt chapavi, maju sa na nich uplatnovat plne pravidla, odmenovani su rovnako no za nie rovnaky podiel na vysledku vs. chranena mensina. Za mna sa nenormalne posunula hranica medzi tymito skupinami. Z pred 30 rokov si aj ja pamatam zopar svojskych osob, no nic sa im neulavovalo a neofukavali sa. Druha vec je sikana, ktora bola na nich (niekedy agresivita aj z ich strany tiez) no ta je zial aj dneska.

anonym_a4c6dc
Dnes o 08:05
@anonym_a487b0

Neviem, počúvala som minule jedného psychiatra a vravel, že je naozaj zlá diagnostika, no práve v prospech toho vysokého počtu. Často prídu rodičia s tým, že dieťa je hyperaktívne, že podľa netu je adhd, že určite je autista a to dieťa je poväčšine iba drzé a vychované bez hraníc. Druhá vec je, že iba kvalitný odborník vie určiť presne kde je hranica medzi čím. Lebo presná diagnostika jednotlivých dg je ťažká a nedá sa určiť po jednom, dvoch stretnutiach. Často sú dg hraničné.
Vo všeobecnosti sa však prikláňa k tomu, že deti rodičia nedokážu výchovavat, výchova je úplne voľná, bez hraníc, dokonca samovychova a potom si rodičia chodia pre dg. Ťa,no pripúšťajú, že v niečom zlyhali.
Drzosť je niekedy kradne pomenovaná hyperaktivitu(bez potvrdenia odborníka)

@anonym_a487b0 suhlasim. Lekari velmi radi radsej povedia ADHD nez to, ze dieta nie je vychovavane ako by malo. Alebo pojem rozmaznane a bez hranic, uz tento svet nepozna. Vsetci maju zrazu len ADHD. v mnohom rodicia su na vine. Zial. Ale dnes niektori rodicia su nedotknutelni.

anonym_3eda5a
Dnes o 08:14

@anonym_autor v tejto oblasti pracujem vyse 23 rokov. Aj my co pracujeme v tejto oblasti pozorujeme,ze pocet autistickych deti rapidne stupa. Ano ,autisti boli aj v minulosti ale bolo ich menej. Nie je to o diagnostike. Je to o uplne inych veciach,kt. maju vplyv. A tiez nerozhoduje velmi vek rodica. Autisticke deti maju aj mlade mamicky.....

anonym_751c0e
Dnes o 08:15
@anonym_828e1f

@anonym_751c0e
V biznise je dobre draho zásobený bar a ľuďom sa rozviaže jazyk pri bare skôr, ako byť natlačený na dlhom lete v ekonomickej triede."

@anonym_828e1f Prepáč, prišlo mi vtipné a zbytočné v takejto téme mať potrebu zdôrazniť svoj sociálny sratus. Dalo sa napísať počas dlhého letu, dokonca sa ten chlapík o tomto mohol 1000x na podobnú tému baviť aj inde .Hoc aj v kaviarni,počas túry,či na iných miestach ,ako v business.Ale v pohode,každý sme nejakí.😉

labocca
Autor odpoveď zmazal
anonym_744738
Dnes o 08:16

Rodila som v 25tich.muz mal 30 vtedy a aj tak mame autistu s mentalnou retardaciou a adhd...a obaja sme boli ok.aj tehotenstvo...

zelenykvet
Dnes o 08:17
@anonym_bc2f43

@anonym_autor Ma stupajucu tendenciu a osobne si myslim, ze je to kombinaciou nejakej predispozicie + zivotosprava matky a nasledne dietata. Vplyvom zivot. prostredia. Mozno aj vplyvom technologii ( meni sa nam mozog)

@anonym_bc2f43 ano dalsia vec, doba mobilov, to uz asi kazde decko vratane rodicov su autisti. To ja ked vidim v rucickach deticiek😖 Zrak v keli, motorika v keli, socializacia v keli.

anonym_bf7d75
Dnes o 08:35

@anonym_autor v očkovacím kalendári od lekárky bol priznaný na papieri čierne na bielom oficiálny nárast o 60%. Príčina? vraj neznáma. Podľa mňa mikroplasty, zvýšený objem cukru a spracovaných potravín, postreky a chémia všade okolo. Možno aj ťažké kovy….takze tvoje laické možno odhady autorka si kľudne odpustí keď je to odborne priznaná vec a nie nie je to diagnostikou.

natalka13
Dnes o 08:49
@anonym_22fe17

@anonym_37e9a2 s vekom to absolútne nič nemá. Potom by asi autistov nemali aj 20 rocne baby. Samozrejme, nerobím si dieta v 50tke.

@anonym_22fe17 nik tu netvrdi ze iba starsim rodickam sa rodia autisti. Ale 40+ je riziko vyssie az o 50%

marsmykkok
Dnes o 09:16

Tak autistov majú aj 20 ročné matky, podľa mňa genetika aj hlavne. A potom aj ten trend robiť si vnúčatá, koľkokrát má pár 2-3-4 zdravé deti a po 40tky sa im zachce dieťaťa a urobia si a to dieťa má ako jediné autizmus, teda vek rodičov 40plus je určite rizikový.

anonym_a11712
Dnes o 10:03
@anonym_751c0e

@anonym_828e1f Prepáč, prišlo mi vtipné a zbytočné v takejto téme mať potrebu zdôrazniť svoj sociálny sratus. Dalo sa napísať počas dlhého letu, dokonca sa ten chlapík o tomto mohol 1000x na podobnú tému baviť aj inde .Hoc aj v kaviarni,počas túry,či na iných miestach ,ako v business.Ale v pohode,každý sme nejakí.😉

@anonym_751c0e
Prepáč, bola som na dovolenke asi pred desiatimi rokmi, inak lietam najmä pracovne. K tej téme som ešte zabudla spomenúť, že ten profesor poznamenal, že podľa najnovších štúdií je autizmus približne na 70 % podmienený genetikou, pričom veľký podiel dedičnosti pochádza z otcovej strany. Oveľa menej, než sa kedysi tvrdilo, má na jeho vznik vplyv prostredie

margotka17
Dnes o 10:18

@anonym_autor možno to tak bolo aj predtým, len sa tomu nevenovala taká pozornosť. Teraz sú na to rôzne testy, odborník už vie posúdiť z pár reakcií dieťaťa, či ide o autizmus. Kamoška robí v škole a vraví, že veľa detí má už rôzne diagnózy.

anonym_2d785b
Dnes o 10:33

Učím v špeciálnej škole. Pred desiatimi rokmi sme otvárali prvú triedu so 4 deťmi. Dnes máme päť tried v škole, tri v škôlke, jednu v praktickej škole a zopár detí v rozptyle v triedach. V triede je väčšinou päť - šesť detí. Takže áno, je ich viac. A nielen kvalitnejšou a dostupnejšou diagnostikou. Rodičia čakajú za vyšetrením minimálne tri mesiace, niekde aj rok. Aj to ukazuje na fakt, že je tých detí oveľa viac.

anonym_80c30a
Dnes o 10:50

Ludstvo je zijuci organizmus, ked sa viditelne navonok preukazuju rozne deformacie vo vacsiej miere, je namieste zacat sa vazne zaujimat co je pricinou tychto zmien. Ked si to ludstvo ako celok uvedomi a zmeni svoje spravanie, nasledky jednoducho zmiznu. Zivot s nami komunikuje roznymi sposobmi, cim dlhsie sa budeme staviat na odpor a neprehodnotime svoje postoje a smerovanie, tym viac nas zivot bude tlacit k muru. Mame to vsetko vo vlastnych rukach, staci len zmenit svoj pohlad a uprimne chciet nieco so zivotom spravit. Verim v silu zivota, ten si uz cestu najde, otazka znie, kolko obeti to prinesie kym pochopime, co sa nam zivot snazi tym vsetkym povedat.

anonym_bf7d75
Dnes o 10:53
@anonym_2d785b

Učím v špeciálnej škole. Pred desiatimi rokmi sme otvárali prvú triedu so 4 deťmi. Dnes máme päť tried v škole, tri v škôlke, jednu v praktickej škole a zopár detí v rozptyle v triedach. V triede je väčšinou päť - šesť detí. Takže áno, je ich viac. A nielen kvalitnejšou a dostupnejšou diagnostikou. Rodičia čakajú za vyšetrením minimálne tri mesiace, niekde aj rok. Aj to ukazuje na fakt, že je tých detí oveľa viac.

@anonym_2d785b o téme je veľmi ticho. Rodičia zostávajú osamotení v úzadí. Som zvedavá, koľko peňazí a času sa reálne venuje výskumu príčiny ochorenia. Čakám, kedy už konečne príde ten zlom, že ľudia budú viac tlačiť na vlády, aby sa autizmu a pomoci postihnutým rodinám venovali.

anonym_aa1322
Dnes o 11:11
@anonym_bc2f43

@anonym_bc2f43 nasledok zivotospravy? Co myslis, ze sme pili a drogovali vsetky v tehotenstve? Ani jednu vec som nerobila, co sa nema robit a mam autistu

anonym_2d785b
Dnes o 11:22
@anonym_bf7d75

@anonym_2d785b o téme je veľmi ticho. Rodičia zostávajú osamotení v úzadí. Som zvedavá, koľko peňazí a času sa reálne venuje výskumu príčiny ochorenia. Čakám, kedy už konečne príde ten zlom, že ľudia budú viac tlačiť na vlády, aby sa autizmu a pomoci postihnutým rodinám venovali.

@anonym_bf7d75 je to neurovývinová porucha, teda vzniká počas tehotenstva. Stačí podnet a prejaví sa. Najčastejšie po očkovaní, kedy telo bojuje. Alebo po úraze. Čítala som teóriu, že matky týchto detí majú počas tehotenstva vyšší testosterón a že sa to dá zistiť. Chceli to zlegalizovať. Chceli, aby boli tieto odbery zaradené medzi povinné počas tehotenstva. Neprešlo to. Informácie sú, len treba hľadať.

anonym_e29057
Dnes o 11:24
@sara07

@anonym_e29057 za komančov ich proste zatvorili do ustavov ,odobrali rodičom a tam zavreli proste ... takže ano nebolo hlavne tažšie a stredny stavy vidiet

@sara07 ale ja nehovorim o tej dobe, ja hovorim tak 10-15 rokov dozadu, vtedy nikto nikoho nikam nezatvaral…

anonym_16c133
Dnes o 11:41

za mojich čias v škole nebol nikto s adhd ani inou odchýlkou,ani žiadny dis-
Boli iba viac alebo menej schopní sa niečo naučiť.
Ktovie,koľko z tých,čo preliezali ročník alebo prepadli,by boli dnes obskakovaní a mali by výnimky na základe nejakej diagnózy

anonym_16c133
Dnes o 11:43
@lowarkina10

@anonym_autor máte pravdu sú veľa moja Cera má 5r . Ako keby mala 1r

@lowarkina10 tvoja CERA je 100% po tebe

bordovlaska
Dnes o 11:53

@anonym_autor prevalencia autizmu každoročne narastá. V roku 2016 malo poruchu autistického spektra 1 z 54 detí... dnes je to 1 z 30 detí...4x častejšie sa vyskytuje u chlapcov, ako u dievčat