icon

Ako docieliť, aby deti zaspávali skôr?

uradnikova
28. nov 2023

Mamicky,ako je to u vas so zaspavanim? Moje deti - 5 rocna a 2.5 rocny davaju riadne zabrat. Rano vstavaju okolo pol 8, aj skor. Poobede dcera spi v skolke,syncek doma cca 2 hodiny. Budi sa medzi 14 az 15 hod. Vecer ich ukladam okolo pol 22, lebo su velmi zivi,skor to vobec nema zmysel. Precitame rozpravku,pozhasiname,ticho, a aj tak mi zaspia okolo 23, syncek aj po. Cely cas musim pri nich lezat,drzia ma za ruku,muz ma v tomto zastupit nemoze(deti nechcu) a nechce ani on. Ma toho dost za cely den. Mne robota stoji a tiez to velmi narusa vztah s muzom. Nemam kludu ani neskoro vecer,vacsinou idem rovno spat s nimi. Kazdy den sme vonku ci doobeda,ci poobede a maju pritom fyzicku aktivitu. Nepomaha ani plavanie a pohybove hry ktore dcera chodi. Zaspi rovnako neskoro. Minule som s nou bezala s prestavkami 2 km,aj tak nic. Ja uz neviem ako na nich ,aby zaspavali v normalnom case ako ostatne male deti. Poradte. Dakujem

matkahelka
29. nov 2023

@uradnikova kazde dieta ma inu potrebu spanku, to na margo mudrych rad, ze o 19.30 musi byt dieta v posteli, lebo cez to vlak nejde. hlavne teda, ak to pisu "jednomatky", tak to znie obzvlast doveryhodne. mam 2 dcery, viem to porovnat. jedna by prespala aj teraz v 15.rokoch 15 hodin denne, druhu- 2 rocnu, treba na minutu presne poobede zobudit, vonku s nou podvecer odkracat 2 km, aby pred 22.00 zaspala. a rovnako nefunguje u kazdeho - zhasnem a idem prec. pri nasej starsej to fungovalo, tiez som tu na MK rozdavala rozumy, ako s dietatom netreba hodiny lezat, len zhasnut a odist. pri nasej mladsej sa mi to vratilo- ju kebyze necham samu, izbu za 15min. rozoberie do tehly. a teda ulozit o osmej a lezat s dietatom 2 hodiny v posteli, to musi byt na nervy nielen pre rodica, ale aj pre dieta. a hlavne, kazda domacnost funguje inak- u nas je o 20.00 este den, normalne fungujeme, zapinam vysavac po celom dni, muz chodi neskoro z prace, tak ak nie je so starsou na treningu, tak hraju nejaku spolocensku hru alebo s mladsou sklada lego.

uradnikova
autor
29. nov 2023

@matkahelka presne u nas tak. Su dni,kedy starsia dcera konci tenis o 21, pridu s muzom 21:15 domov. O 19:30 mi nikedy este len dojedame veceru,ked sme obcas az do 19 vonku . I materske centrum u nas je o pol 19 este plne deti,tak asi je to normalne,ze deti vtedy este frcia. A hoci pri prvych dvoch detoch to fyngovalo absolutne bez problemov,ze som ulozila do postielky,zhasla ,odisla a do pol hodky spali,tu neexistuje,aby som vobec opustila miestnost,ked dam spat prilis skoro, nevedia co so sebou,robia si zle a ja vypenim a potom odznova. No proste je to kazdodenny boj.

ptvw
29. nov 2023

@uradnikova môj 2 a pol zaspal dnes 23:15 a v podstate každý deň skôr ako 22:30 nezaspí 🤷‍♀️

janulik2008
29. nov 2023

To sme mali aj my, a malú sme mohli zničiť ako sme chceli. Keď spala v škôlke tak večer ani za nič zaspať

terezka1947
29. nov 2023

Osobne si myslím,že tým,,že máte celkovo nastavenu inak večernú rutinu,ani nemôžu tie deti zaspávať inak.
Od malička u nás platil čas a presna rutina v zaspávani.
Áno,boli chvíle,kedy deti v posteli bojovali aj pár týždňov hodinu. Ale prešlo to,hoci sme to už skoro vzdali.
Dieťa cíti všetko.
Súhlasím,že každé dieťa je iné...ale režim nastavuje rodič.
Keď starsia dcéra prichádza domov neskoro,manžel tiež....tak či chces,či nie,aj ty začínaš večernú rutinu neskôr,čo je pochopiteľné a keď aj začínaš skôr,doma nie je ticho na to uspavanie a pravidelný kludivy režim.
Dodržať presný režim u detí je fakt ťažké....a viem,vo píšem. Na deti som bola často večer sama,čiže zvládnuť všetko bolo náročné a deti mám úplne v spánku rozdielne. Ale vždy sa ukludnujucaxfaza začínala okolo 18:00,jedenie,kúpeľ,spánok. Keď prídete z vonku o 19;00,jete,atď ..dieťa je aj restartnute...a paradoxne aj keď unavené,už zaspáva ťažko.
Keby si chcela niečo zmeniť,musíš úplne na pár týždňov dôkladne dodržať zopár veci a je to ťažké.
A veľmi dobre viem,čo píšem. Zažila som si dve obdobia zaspávani. U nás našťastie mamzel,aj keď prišiel v casule ispavania domov,nechal všetko a išiel s deti čítať rozprávky a čakal,kým zaspia,hoci hladný,keď bolo potrebné.
Čiže darmo riešime povahy deti,potreby....trošku je chyba vo večernom režime.

stanislavicenka
29. nov 2023

@uradnikova podla mna ich ukladas neskoro. Mam 2 deti, dcera pomaly do 7mich rokov spavala na obed, vecer o 8mej uz spala. Nasi su uz pred 8mou v posteli, kde citam, nasledne ukladam.
A spia spolu? Kym deti vyzadovali pomoc pri zaspavani, uspavala som. Syna na rukach do viac ako 3 rokov. Teraz ma 5, so sestrou spia spolu v izbe.
Mala by si ich davat do postele skor. A mozno oddelene uspavat

andreatytler
29. nov 2023

@uradnikova O 21:30 idete do postele, citate a tak. Teda odhadujem ze so zaspavanim zacnu tak okolo 22:00. To je pre mladsieho prilis neskoro. Je preunaveny. Starsia dcera to ma cele rozhadzane koli obednemu spanku a neskorym vecernym aktivitam. Ona pochybujem ze dokaze zaspat skor ak sa tie dve veci neodstrania.
Ja som zastancom skorej vecierky. Spanok pred polnocou je zdravsi ako ten po polnoci a ako sama vidis, je to dobre aj pre rodicov. Ja by som sa snazila to zmenit a nie sa s tym zmierit ze ved vela deti chodi neskoro spavat.

basska_b
29. nov 2023

Ja som citala v knihe "s laskou o detskem spanku",,ze kazde dieta ma taky svoj cas T, kedy sa mu vyluci melatonin a vtedy zaspava. Moja najstarsia ma tento svoj cas o 21.00. Dovtedy rozprava v posteli aj hodinu... a po 21.00 zaziva a za 2 minuty ju vypne. Ked mi starsia generacia hovorila, ze ju mam dat spat o 19.00, prevracala som ocami. A este jedna zaujimava vec, oni ako surodenci su asi prepojeni. Ja mam 10mesacne babo a od jeho narodenia ho uspavam spolocne s 3rocnou medzi 19-20. Presne pocujem/citim, kedy ich "vypne" a prestanu sa mrvit. Je fascinujuce, ze je to v 98% dni UPLNE NARAZ, priam v tej istej minute. Ja som sa naucila niektore veci prijat nez s nimi bojovat. Ak si ranne vtaca, lahni si s nimi a vstan o 6 00, aby si mala cas pre seba. Darno ti tu niektore radia ukladat o 19 30. Vy si vyberte, ako vam to pasuje.

lujza123
29. nov 2023

@uradnikova sú dva typy - nočné sovy a ranné skovranky. Tento biorytmus býva vrodeny a prejavuje sa od detstva, tvoje deti sú skratka také ze si ráno radi pospia. Co je aj fajn aspoň ti nebuntosia cez víkend od 6

Cele im to musíš posunúť, budíček o hodinu skôr, obedny spanok skôr a večer spat skôr, ale rátaj s tým ze aj tak to bude o tej 21.00 Ta staršia podľa mňa vôbec nepotrebuje spat poobede, aj ked toto asi v klasickej škôlke neprejde - lebo medveď.
mladšieho treba budiť po hodine poobedneho spánku. Dcéra takáto bola, poobede som ju nechala spat len hodinu, max do 13.00 a potom večer sla pekne spat. Ked sa jej pretiahol poobedny spánok večer sa jej nedalo zaspať

Co sa týka uspávania, na nete aj tu na fóre nájdeš veľa rad ako naučiť deti zaspávať same.
Ja som presvedčená ze deti by sa mali prispôsobiť rodine a svetu , nie naopak. Ak vám to večerné uspávanie narušuje chod rodiny treba s tým prestať. Áno sú matky ktoré by za deti aj predžuvali jedlo a toto co napíšem im pride ako nehoráznosť ale 2,5 ročne dieťa dokáže zaspať aj same, je proste vo veku kedy je to vyložene kto z koho. Vynucuje si veci po svojom aj dosť divokým spôsobom (vreskom)
Ale ty si mama, ty nastavuješ pravidla. Ked si povieš ze uspávania už bolo dosť podarí sa ti to naučiť aj deti

uradnikova
autor
29. nov 2023

@stanislavicenka spolu. Mam ich v spalni, velki maju svoje izby.

eeffka
29. nov 2023

Podla toho co pises vy ako rodina zijete este vecer, aj my sme taki, moje deti chodili spat 22.30 a nejak som mala na haku tie co ich dieta 19.30 lezalo vytuhnute v postielke. Nas zivotny styl bol ze o 8 sme velakrat len priali zvonku tak naco to silit? Tiez by som nevedela zaspat v byte kde zvysok rodiny este zije. Medzi 20-22sa moje deti kupali, ticho sa hrali, ale proste spat nespali a hadam pri nich nebidem lezat 2hod ked som vedela ze o pol 11lahnu a za 10min spia.

maryetta
29. nov 2023

Noooo moji su vacsi. Ale ked si vezmem do nedavna mali ten vek…. Rano vstavaju cca 6:30-7:00.
Cez obed spia 13:30-max do 15:00. A 20:00 su v posteli. Len vynimocne su hore dlhsie. Teda tiez niekedy trva kym zaspia ale su v posteli.

mooonika1975
29. nov 2023

@uradnikova už len si na to zvyknúť, ja som bola dlho doma, mne to nevadilo, no niekedy vadilo, ale bola to aj moja chyba, lebo sme v lete ešte o 20 neboli doma a podobne. Proste treba to tak brať.

eva1990
29. nov 2023

@uradnikova u nas to iste, 5 a 3,5 roka

lugie
29. nov 2023

Moja 2,5 ročná tiež chodí neskoro spať. Včera zaspala okolo 22:30. A je úplne jedno či je v posteli od 20:00 alebo od 22:00, jednoducho mi aj tak skôr nezaspi. Už som z toho na prášky. U nej sa režim pokazil nejak začiatkom tohto leta, pred tým zaspala aspoň o 21:00, teraz ani za nič skôr. A aktivít má tiež dosť, poobede zvykne spať cca 2-2,5 hodiny

pink_lady
29. nov 2023

@terezka1947 tak ti poviem, u nás režim přesný, o 20 14 rocny spí ako drevo, mladsi (2r4m) bude robit v posteli stojky na hlavě aj 2h. Vychodiskovy bod maju obaja rovnaky.
A z vlastnej skusenosti viem, že aj ked u nás doma platil přísný režim, (Bolo nás 5), tak prostě kolko krat som z postele sice už nevysla ale nespala som . Proste to neslo. Ostatní surodenci spali 🤷 otec je taky celý život tiez, a to už má cez 80

babulkomale
29. nov 2023

@uradnikova kto nema take deti to nepochopi a poradi ti dat ich spat 19.30 😂😂😂
To plati na deti bez energie, co su o osmej uz unavene.
Skoda reci.
Mame to iste, bohuzial to zacalo skolkou, kde zaspi, lebo skor vstava ako ked nejde do skolky alebo cez vikend.
Uz vyse roka pred nastupom do skolky nespaval.
Takze vydrzat, nas v septembri ide do skoly, tam spavat nebude, som zvedava ako padne o tej 19.30 do postele, Duracelka.
A muza si uprac, deti nevidi cely den, nech im aspon precita rozpravku a pohladka ich, kym zaspia.

babulkomale
29. nov 2023

@lugie moji teiz dlho poobede spavali, tak som casom , ked im to narusalo nocny spanok, zacala jemne budit, radio, otvorene dvere, zvuky.

hederamonstera
29. nov 2023

Ak to nijako nefunguje a potrebujes aj cas pre seba, co keby si sa s tym zmierila, ze proste budu chodit spat o 10tej a tu hodinu co pri nich lezis by si vymenila za cas pre seba? Nech je s nimi otec, nemusia lezat a cakat na spanie, a ty si zatial ries svoje? A o 10tej si s nimi jeden z vas lahne.
A este skusit nastavit pravidlo, ze napr po 8 prechadzame na nocny rezim a teda bude klud, stlmene svetla, ziadna telka.
Potom som este videla ze detom pomaha tzv uzemnenie - lahnu na postel a ty ich zatazujes napr vankusom. Proste ze deti a ich nervovy system potrebuje takyto prepinak aby vedeli zaspat

terka224
29. nov 2023

@uradnikova aj u nás sa chodí do postele 19:30. Keby ich nechám tiež vydržia vpohode do 22😃 ale ja chcem tiež večer kľud. A myslím, že 2,5 ročný už pochopeni keď mu povieš zavri oči a spí. My malému tiež tak, niekedy síce pri ňom treba hodinu ležať ale proste nerozpravat sa s ním, ležať a tváriť sa že spím.
Ja potrebujem vždy večer aspoň 2 hodiny kľudu s mužom a nie aby deti mi behali takto neskoro večer.
Dlhšie môžu byť hore akurát cez víkend aj to tak do 20:30-21:00. Dlhšie nie

tramtada31
29. nov 2023

Riesila som to s dvomi psychologickami. Proste niektoré deti nespia a nemajú taku potrebu spanku. Mám o necelý rok staršie deti a jedno zaspi pred polnocou, vstáva o siedmej a druhé o jedenástej a vstáva o siedmej. V škôlke spavaju, doma ich po obede nedávam spat. S mužom mame deti podelené, inak by zaspali o tretej rano, lebo sa pri zaspávaní rusia🙈 ako mi psychologička povedala, treba to akceptovat. Mladší syn už napr od 4 mesiaca mal len jeden spanok, bol to masaker.

tiezjedna
29. nov 2023

@uradnikova u nás platí už roky jedno pravidlo, ktoré sa osvedčilo pri všetkých troch deťoch - o 20:00 v osprchovaní a zaparkovaní v posteli. Keď boli menší čítala sa knižka, teraz už majú Disney+. Maximálne do hodiny tuhí. Ale - od malička vedieme deti ku športu, takže cez deň dostanú slušne zabrať. Odporúčam aj u vás, zdravo unaviť a u malého by som asi posunula ten poobedný spánok. Skús ho uložiť skôr.

babulkomale
29. nov 2023

@matkahelka presne, ja si vzdy pomyslim ze to asi radia zeny deti, co nevedia chodit, pretoze ked ja odidem, tak dieta proste prislo za mnou 😃 ci do sprchy, alebo do postele alebo do obyvacky kde som citala...take ze "zostaň" ako som mala vycvicenych psov, proste na deti nefunguje 🤷
Mna vzdy pobavilo ked mi zacali radit mamicky tichych zakriknutych dievcatiek, ktore ked si cestou zo skolky poskocili, uz mamicky rozpravali, ake su plne energie, zive a aktivne.
Potom zazili nas na ihrisku a usta mali otvorene este v sobotu 😃
Proste kazdy pozna to svoje a berie to ako normu. Ale pri inych to tak nefunguje.

babulkomale
29. nov 2023

@terka224 a tebe ked sa nechce spat, tak ti pomoze, ked ti niekto povie zavri oci a spi? 😂😂😂😂😂😂😂 To sa mi asi sniva 😂😂😂😂

tiezjedna
29. nov 2023

@terka224 presne tak. By ma švihlo, keby ešte aj večer tajtrlíkovali decká po baráku. Ani omylom...

babulkomale
29. nov 2023

@uradnikova kamoska mi povedala, ze vtedy jej najmladsie dieta spi 13.00 -16.00 a potom ide spat o 20.00.
Jej muz je doma 14.15 hod.
Takze sa necudujem, ze sa rozhodli mat tych deti 5 😃 a ktovie ci skoncili...co rodina, to ine deti.

lugie
29. nov 2023

@babulkomale áno ja to tiež tak riešim, otvorím dvere s snažím sa ju jemne zobudiť ale u nás ani toto nefunguje na spiacu princeznú, ona sa na mňa aj pozrie, otočí sa mi chrbtom a spí ďalej 😂 keď sa mi podarí ju zobudiť tak je podráždená.
Inak keby nespala poobede tak verím tomu že o 18:00 už zaľahne do postele.

tiezjedna
29. nov 2023

@babulkomale hovorí sa tomu režim. U nás to tiež funguje. Aj najstaršia dcéra, ktorá už je dospelá vie, že večer sa má vyklidit do svojej izby. Nech sa kľudne pozerá na seriál alebo telefonuje s kamoškou... Ale dole nám proste večer deti nepobehujú.

oliali
29. nov 2023

@uradnikova najlepsie by bolo popracovat na samostatnom zaspavani…. Ja som starsieho uspavala, ked mal 3 tak sa narodil druhy a zrazu som zistila ze to tak nepojde. Potrapili sme sa nejaku dobu, kym sme nastavili rutinu a pravidla. Teraz maju 6 a 9, 20:30 sprcha, potom citam rozpravku, okolo 9tej zhasinam svetlo. Pustam im audio rozpravku a odchadzam. Samozrejme ze starsiemu to trva dlhsie ale nediskutujeme.

babulkomale
29. nov 2023

@tiezjedna aha tak ked pozera v detskej serial, cize oslepuje sa elektronikou tesne pred spanim, to pre mna nie je zdravy rezim ani spankova hygiena, len to, co vlastne aj priznavas - nech nam tu dole deti nepobehuju - akoby si sa vyjadrovala o sliepkach, ktore sa na vecer zatvaraju.
Mimochodom, skus automaticke dvierka, zatvoria sa na senzor svetla/tmy, my to pri sliepkach pouzivame.