icon

Ako odučiť dieťa od zavinovania?

linduska_
20. nov 2025

Ako ste odučili deti od zavinovania?
Budeme mať 5 mesiacov a malá vôbec nevie spať bez toho, začala som to robiť tak, že je v spacom vaku zavinutá do plienky a keď riadne tvrdo zaspí, tak ju odbalím z tej plienky a je len vo vaku, má pyžamko s tými zaklápacími rukávmi, že pršteky nevidno, ale ruky má nonstop, ale že NONSTOP na tvári a každých 5 sekúnd si vyrazí cumeľ a len sa nepokojne hýbe. Už som čítala XY článkov o tom, že jej to nemám odopierať, lebo sa tak cíti bezpečne, že to môže ešte pár mesiacov počkať, ale ja neviem, či to vôbec niekedy dokážeme.
Zas keď ju dám do zavinovačky a zaviniem tiež do plienky, do hodiny si tie ruky silou vytlačí lebo je už proste veľká a má silu a zbytočne ju to budí, nemáte tip, čo kúpiť na zavinutie mimo plienky, niečo čo je pevnejšie?
Poraďte prosím, lebo ja fakt neviem, čo mám robiť…

anonym_d63238
20. nov 2025

@linduska_ cim dlhšie budete zavinovat tým dlhšie bude moorov reflex pretrvávať. 5 mesiacov je na môj vkus už dlho na zavinovanie. Musí sa jednoducho naučiť s tým "žiť". Nebude to zo dňa na deň ale každým dňom to buď lepšie. Každý však máme na to iný názor, robte podľa vašej intuície.

anonym_b101e7
20. nov 2025

Ja mám zas názor, že z toho vyrastie keď bude pripravená. Úprimne ešte som nevidela puberťáka v zavinovačke, takže časom to prejde.

kuriatko77
21. nov 2025

Naša malá ako cez kopirák 😁 do pól roka to vyžadovala , potom tiež takto bojovala s plienkou , ulitka nula bodov zo všetkého sa dostala už bola silná .. tak keď zaspala som ju rozviazala , trvalo to týžden , trochu ťažšie noci ale zvykla si .. zvládnete to kľud tiež som takto stresovala že aj do škôlky pôjde s tou svojou perinkou 😅

marhulka13
21. nov 2025

Ja som takto syna zvazovala takmer 9 mesiacov. Keď nemal tuky pri tele, nevedel zaspať. Úprimne som ani neriešila, či je to správne. Teraz ma 15 rokov a už spí navolno😁

parvinka0001
21. nov 2025

Tiež môj dlho spal v zavinovačke ,nohy už daaaavno von ale ruky museli k telu .začalo byť leto a keď zaspal hneď som ho pomaly rozviazala . Po pár dňoch si zvykol . Mal cca 7-8 mesiacov

really8
21. nov 2025

Zavinovat som prestala ked sa mi zacali pretacat. Pre ich vlastnu bezpecnost a moje kludne spanie. Chvilu trvalo kym si zvykli, tiez su cumlik vyrazili milionkrat z pusy. Ale je to len obdobie.

anonym_3cf256
21. nov 2025

Syna som nedávala do zavinovačky ale balila som od narodenia len do bavlnenej plienky aby mal ručky pri sebe. Tiež okolo 5 mesiaca som ho už nechcela zavinovat ale bol proti. Okolo 7 mesiaca začal už plakať, keď som ho zavinula a to bol čas, kedy to už nechcel a spinkal na voľno 🙂