Ako učiť 3-mesačné bábätko samostatne spať?
Ahojte maminky, idem si k vám pre radu. Syn bude mať o dva dni 3 mesiace a už takmer od narodenia bojujem s jeho spánkom. Je veľmi ťažké ho uspať, väčšinou zaspí až po pól hodine nenormálneho plaču a aj to len na rukách a musí sa silno natriasať. Začína to byt pre mňa fyzicky veľmi náročné, keďže je už dosť ťažký a ja mám navyše problémy s karpánymi tunelmi.
Skúšala som nosič ale väčšinou vydrží pár minút a potom sa začne jedovať a zas len veľmi plakať, v kočíku sa mi ho podarí niekedy uspať ale to len vonku a musí to byt po tráve a najlepšie keď je čo najviac hrboľatý trávnik 😅
Uspávania večer na noc je čistý horor no väčšinou máme obaja s mužom dosť a len padneme ako hnilé hrušky do postele…
Vedeli by ste mi prosím Vás poradiť ako by som ho vedela naučiť zaspávať samého? Poprípade aspoň nejaký jednoduchší spôsob ako ho pól hodinu utešovať a ďalšiu hodinu uspavat?
@zuzuliennka1 môže byť, ale takto fungujeme od začiatku druhého mesiaca tak neviem či regresia tak dlho pretrváva…
Kočík funguje len vonku no keď chodíme po jamách 😅 a v noci s ním po záhrade chodiť nemôžem 😅 (teda môžem ale neviem kto by sa z nás skôr pokakal 😂)
@janai1 áno vážne, od narodenia mám “nefunkčný” pravý prsník, v 15 rokoch operovaný kvôli nádoru, nalieval sa mi len ľavý, ktorý sa mi po 3 týždňoch dojčenia zapálil a tam bol aj koniec dojčeniu keďže už sa mi ani dosť nerozbehlo mlieko a aj to bolo malo, keďže mám veľkého hladoša už od narodenia..
Ale tento príspevok neni o dojčení 😅 viete, natrapila som sa dosť kvôli tomu lebo som chcela dojčiť aspoň pól roka ak by sa dalo ale nedalo a niečo jesť musí takže áno je na umelom mliecku. Konkrétne koziom kendamíl ak vás to trápi 😅
@vannyl žiadne hranie sa s 3 mes bábätkom nemá zmysel. Určite nie pre neho. Keď sa zobudí, trochu pocvicit 10-15min. Prebaliť, prezliecť, nakŕmiť a pri tom uspať. Hrať sa tak od pol roka po pol hod.
Dovtedy nech spí. Inak bude mať takýto naprt spánok večer. Je unavený. Izbu úprav tak, aby v nej bola tma a teplo (25C), ticho. Zaspí ti a môžeš ísť si robiť čo potrbuješ na 2-3hod.
Keď budeš mať svetlo alebo chladno alebo hluk (mojim vsadila aj chôdza) v miestnosti, bude sa budiť.
u nas to bol tiez boj s uspavanim .... ked bola taka malinka, bud sme ju mali na rukach zabalenu v perinke, hojdali ju a jednou rukou pridrziavali cumel , alebo v kociari sme uspavali aj vnutri ... normalne sme ju hojdali cez prah , ona tiez milovala natriasanie .... kolkokrat sa v noci zobudila na mlieko, tolkokrat sme ju museli hojdat v tom kocari ... a to iste aj kazdy jeden spanok cez den ... toto bolo do 6 mesiacov kym sa zmestila do vanicky, potom bohuzial na rukach :D teraz ma tri, a konecne zaspava sama.v postielke, ale aj tak snou stale musim byt v izbe kym zaspi :D
@simona1306 ja už som tiež všeličo poskúšala a to čo fungovalo včera už nefunguje dnes no. Jedného dňa viem že na to budem len v dobrom spomínať ale momentálne by som uvítala malé zlepšenie ak by sa to nejak dalo 😂
Inak ďakujem Vám všetkým za rady, veľa veci som už skúšala ale poradili ste mi tu niektoré aj niečo nové a budem sa pokúšať dodržiavať nejaké rady od skúsenejších mamičiek 🙂 tak ešte raz ďakujem pekne 🫶🏻
@lenkakravcova mozem sa spytat ake cvicenie konretne myslis? Tiez bojujeme so spankom tak by som to skusila. Aj ked u nas je problem skor v noci ako cez den
@michaelam2 Myslela som len také, že na pár minút dať dieťatko na bruško, nechať ponaťahovať ručičky, nožičky, hodiť hlavou zľava doprava - či sa snaží sledovať a otáčať hlavičku. Aby neležalo v perinke (ak je v perinke alebo zavinovačke) celý čas stiahnuté. Pri 3. dieťati som perinku ani zavinovačku nepoužívala (po 2 týždňoch), takže tam si dieťa hneď samé ponaťahovalo ruky nohy keď sa zobudilo, pokopkalo..
Pri prvom som mala tiež problém hlavne v noci. Pri ďalších dvoch keď som to robila ako vyššie som písala, tak už problém nebol. To prvé som nevedela, že sa mi budí v noci od únavy z nedobrého spánku cez deň.
@lenkakravcova aha tak to ano, toto u nas praktizujeme od narodenia ale po druhom mesiaco sa jej spanok hrozne zhorsil a odvtedy s tym neviem nic spravit. Je jedno ci cez den spi vela, ci malo…v noci je to stale katastrofa. Ma 5 mesiacov a budi sa aj kazdu hodinu
Zaujali ma dve veci: najprv tá hra. Asi sa nehráte spolu futbal a pod., chápem, že to bude o hrkalkach a tak, ale píšeš, že snažíte sa ho unaviť a hráte sa o 106. Nebude on naopak trochu prestimulovany a z toho unavený a od únavy nevie zaspať? Všimla som si to pri našom, a ten už má 5 rokov. Pokiaľ ho nedám spať o siedmej večer, lebo máme sklz (varím, kúpeľ, ešte rozprávku, ešte túto hru, smädný som, hladný som, pišať treba, veď to poznáme), tak preskočí také to časové okno, a potom je už v noci problém, obrovský problém. A teda nechcem strašiť, ale môj nezaspí poriadne ani teraz. Ale má to po mne, som nočná sova a roky fungujem na Max. 6 hodinových spankoch. Ale myslím si, že tak malé bábo nemusíte nejak extra "unavovat" hrou, a pod., a najmä nie pred spánkom.
Druhé, čo ma zaujalo, keď si písala, že hladkanie nehrozí, že je taký jedák, nervak. Môj nezniesol nejaké extra dotyky, preto padlo aj kojenie, také že pomojkať nehrozilo, on nám "vyskakoval" z rúk, dával sa do takého luku, priam sa odtahoval. Ale od narodenia mal torticolis a cvičili sme na slabé brušné svaly.. až mi tu poradili osteopatiu, a na to nedám dopustiť. Malého to úplne ukludnilo, odblokovalo. Skús si k tomu niečo naštudovať, už aj u nás robia pre bábätká, a bolo to super. Otočka o 180 stupňov. Zvažujem druhé hneď po narodení zobrať, v rámci prevencie, máme veľmi dobrú skúsenosť s jednou pani na východe. Sú krajiny, kde sa tomu venujú už priamo v pôrodnici, najmä pri babatkach, kde je ťažší pôrod, sekcia a spol. Zbaví ich to takého svalového napätia. Keby to viem skôr, ideme skôr, nášmu to skutočne pomohlo. Z mini nervak sme mali tuliace, kľudne dieťa.
Alebo je to jednoducho klasika: tretí mesiac, spomínam si, že tuším toto bolo to obdobie, kedy sme v strede v noci, v zime, ja v čižmách a župane, manžel v pyžame a bunde brázdili na aute prázdne ulice Košíc s malým vo vajíčku, aby preboha konečne spal a aby nas susedia nezabili (k tomu musím dodať, že ani vtedy ani nikdy sa žiaden zo susedov neozval, ani v rámci srandy, a to MUSELI v tom paneláku počuť, za čo som im dodnes vďačná 😅).
Držte sa.
U nás platilo do 4 mesiaca vždy bdelé okno 1,5h a uspavat. A cez jedno BO max.4 hračky dookola aby nebola prestimulovaná. Na čas a nejaký režim sme sa zhlboka vykašlali, je to o rutine a nie režime.
Ahoj, ja by som hľadala iné riešenie, než ho naučiť "samostatne" zaspávať. Také malé dieťa ťa potrebuje a ešte veľmi dlho bude, je to prirodzené a veľa mu to dá, keď mu nebudeš upierať spoločné zaspávanie. Samozrejme však tak, aby to bolo aj pre teba únosné.
Napríklad pre mňa bolo neprijateľné s ním chodiť, nosiť na rukách pri zaspávaní, nevládala som kvôli oslabenému bruchu.
My sme len skúšali 100 000 spôsobov. Niečo začalo fungovať, fungovalo dva týždne, potom sme museli zmeniť na niečo nové, atď. Ja ti dám rady čo u nás v určitých obdobiach fungovalo a môžeš skúsiť: hladkanie, šepkanie do ucha, spievanie, púšťanie uspávaniek, púšťanie naspievaných uspávaniek odo mňa (lebo ma už nebavilo spievať), biely šum (napr. zvuky dažďa), najdlhšie fungovalo uspávanie v korbičke kočíka (reálne medzi nami v posteli niekoľko mesiacov "spala" korbička so synom), hojdanie s korbičkou
@heminepa ahojte 🤗 tak teda malý upgrade po pár dňoch. Stále krvopotne a s plačom uspavame, avšak som sa rozhodla, že sa chytím toho čo mi sem jedna slečna/pani napísala, že pokiaľ funguje kočík tak kočíkovať. Takže kolieska umývam polovicu dňa ale teda posledné dva dni aj cez to že mi trhá srdce a najradšej by som ho vzala hneď na ruky uspavam v kočíku. Horšie je to v tom, že to je plus pár minút plaču naviac ale lepšie v tom, že netrpia tak moje ruky a keď sa aj prebudí tak je ľahšie ho znova uspať. Takže spinká naplno v kočíku a dve noci dokonca prespal úplne cele od cca 21 do 6 rana. Niekedy musím viac natriasať vo vnútri ale vonku stále platí, že len po trávniku a nech to hengá čo najviac 😅 ale tak zhodnotila by som to v konečnom dôsledku, že je to o niečo lepšie a snáď si aj krpec nakoniec zvykne a bude to o niečo lepšie aj s tým plačom 🙂