Ako uspať nespavé dieťa?
Ahojte mamicky, zaujima ma ako uspavate alebo ako ste zvladali situaciu s novorodencom, kt. vobec nechcel spavat, mam par tyzdnove miminko, a cez den je vacsinou hore, vidim ze je unaveny lebo ziva ale nedokazem ho uspat alebo proste sa nevie ulozit, nepomaha nosenie na rukach, v postielke, ani pri mne v posteli, v kociari zaspi pomcca pol hodine hompalania a do 20 minut sa zobudi, v noci spinkaval celkom pekne ked bol zabaleny do plienky a zavinovacky, no uz nezabera ani to, a vieme prespat tak max. 2 hodiny, viem ze je to este male dietatko a uci sa na svet ale ja ked uz 2-3 hodiny sa snazim robit prve posledne aby som ho uspala, a vidim ze je unaveny ale spanok nepride, som nahnevana a jednoducho nervozna, kazdy mi len poradi “musis byt kludna aby aj babatko bolo” ano jasne, ale ked 3/4 dna stravim tym ze sa snazim dieta uspat, niesom schopna absolutne nic urobit kedze je stale pri mne, tak ten klud budem mat asi tazko, som nevyspata a vycerpana, a v neposlednom rade aj nahnevana a deprimovana, a viem ze to male za to nemoze, ale neviem si pomoct a som naozaj niekedy trosku “nahnevana” aj na to ze nevie zaspat nijakym sposobom… hladny nieje lebo neplace, a je krmeny dobre q dostatocne casto (dojceny) len sa neustale vrti, puci, mrnka a snazi sa dostat zo zavinovacky, lenze bez nej spi tak 5 minut, ma asi moorov reflex, a tiez, myslim ze o tychto trampotach sa velmi malinko rozprava a kym som sa nestala matkou v zivote by ma nenapadlo ake frustrujuce prve mesiace mozno aj roky materstva mozu byt… urcite je aj vela matiek z vas takych ktorym deticky krasne spali, neplakali a nemali potrebu byt neustale s mamou alebo niekym inym ludskym kontaktom, ale o tychto detickach co nechcu/nevedia spavat a su “high need” som teda pree porodom nikdy nepocula a nevedela
čím skôr si uvedomíš, že sú aj také deti, ktoré spať veľmi nepotrebujú, tým lepšie pre teba aj dieťa. Je to únavné, frustrujúce a ja doteraz závidím mamičkám, ktoré sa dokázali nudiť na MD a začali hačkovať a podobné veci. Ja som nestíhala ani na WC. Pochopila som to až pri druhom dieťati, že to sú proste také deti. Vtedy som objavila nosič a to bola záchrana. Pri prvom synovi som poskúšala všetko a nezabralo nič. Dcéra aj syn spali 4-5x denne 20 minút, syn nespal ani v noci poriadne, našťastie dcéra lepšie.
Ahoj, moje obe deti boli takéto. Cez deň dva 20 minútové spánky a 1 polhodinový v kočíku. Nič viac. V noci 10-13-krát som dojčila. Bola som ako Zombie. Mala som pocit, že umriem od únavy. Po roku to už bolo trochu lepšie. Dnes sú puberťáci a kopa iných starostí. Niekedy by som menila.
Aj syna som musela nosiť často lebo mal pro len spať a spal len 30 minútové spánky a vo 8 mesiacoch prešiel z 4-5 spánkový polhodinových na dva 1.5 hodinové ktoré vedel spať aj na posteli takže to bol veľký výdych 🙂 neboj sa, ono sa to mení a vôbec to nemusí byť takto stále
Moja dcera bola presne taketo babatko. Zlom nastal az ked mala 10 mesiacov. Vtedy zacala ako tak spavat. Uspavali sme v nosici, hojdali vo vajci, vozili v aute, v kociku,..mam tolko fotiek, ako s nou chodim o 2.,3. v noci po vonku, aby aspon nieco spala. A to som od jej 4 mesiacoch aj pracovala. My sme sa s muzom striedali aby sme to prezili. Jednu noc spal on a ja som sa starala, druhu naopak. Nepomohli ziadne triky od spankovych poradcov. Teraz ma 8 rokov a stale nepotrebuje vela spat.
Aj u vas sa musi viac zapojit manzel, aspin dni, ked nepracuje musi prevziat starostlivost on a ty dospat. Ak mas na blizku mamu, svokru alebo dobru kamosku, nechaj im babatko nakrmene a aspon na chvilu spi. Ony nech sa idu prejst s kocikom, v nosici, nech nepovujes male plakat a nemaj vycitky. Chvilku bez teba prezije.
@anonym_autor Chápem ťa, mala som to podobné. Tiež som žila v tom, že dieťa prvé týždne v podstate je a spí ale nieee 😃 Ako prešlo 5 týždňov, bol čulý čím ďalej tým viac plus antikočíkový - dokázala som ho do hlbokého kočíka dať uspatého, prejsť sa po sídlisku, ale v momente ako sa prebral a zistil, kde je, vrešťal kým som ho nevybrala. On potreboval vidieť okolo seba. Zachránila nás šatka a nosič, tam sa vedel upokojiť aj pospať. A keď mal asi 4 mesiace, dali sme ho do športového kočíka úplne do ľahu, to bolo ok, lebo mohol sledovať svet. Ale tiež cez deň spal máličko, ale zase v noci krásne. A tak som si povedala, že radšej cez deň vydať viac energie, síce nikdy nebudem ako kamošky, čo im dieťa spalo 3 hodiny v kočíku a oni si v kľude posedeli a vypili kávu na terase, ale aspoň sa vyspím v noci. Lebo som mala susedu, ktorej síce dieťa spalo hodiny v kočíku, ale prevrátil sa mu biorytmus, v noci bolo vkuse hore a tá vyzerala ako chodiaca mŕtvola po pár týždnoch. Hlavne sa nenechaj presvedčiť, že ako si naučíš, tak máš a že dieťa ťa manipuluje - je to tažké hlavne pri prvom, lebo máš pocit, že každý vie viac, ale len vy si musíte nastaviť, čo vám vyhovuje. Žena, ktorá má dieťa s temperamentom, že kde položím, tam je, nepochopí aké je to mať kontaktné dieťa
Nechceš skúsiť šatku? Mne tam spávali najlepšie. Hlavne keď sme hneď išli von, vnútri nie vždy.
Hlavne ju nenos celý deň na rukách a neuspavaj😉 proste ju poloz pri seba a ty oddychuj, ak teda 24hodin neplače. Ja by som išla do satky
Kazde dietatko je ine, skus neriesit ci spi, alebo nie,bud rada , ze je v celku kludne babo. O mojich skusenostiach s mojimi detmi nejdem vypisovat, ale bolo to tiez na prasky. Poradim vyskusat ergo nosic, alebo satku,tam odkvacnu a vies ich prelozit aj do postielky( ak sa podari) taktiez pod dozorom by som ti poradila polohu na brusku, moja mala od 3 tyzdnov tak spinkala najlepsie.alebo dalsia moznost baby björn hojdacka. Vela si a hlavu hore, ono je to obdobie, ktore preleti ako voda.
vyskúšaj uspávať ,,režimom,, po hodine a 15 minútach bdelosti a daj spať na bruško nie chrbát, buď do postieľky alebo kočíka, to tiež poskusaj čo lepšie , ale nech je to na brušku 🙂 aj keby sa ti potom zobudil za 20 min, zasa nech je hore hodinu aj 15 min a potom ho uspi (medzitým, nakoj, prebaľ, pohraj sa). uspávaj na rukách na ramene. keď ti tento režim nezačne fungovať, tak treba zvážiť vedľajší problém ako reflux alebo ,,náročné bábätko,, ale toto je problém nervovej sústavy, teda nehovorila by som hneď na začiatku, že mám high need baby skôr než by som neodskúšala iné veci..
Vzdy ked nezaspal tak som ho mala bud v nosici alebo vedla mna v lehatku a robila som svoje. Paradoxne vzdy najlepsie zaspal ked som sa o to ani nesnazila. 😃
Moj prvy bol taky. Spal prve dni v nemocnici. Aj to len par hodin. Potom spal len take parminutove driemky na prsniku. Ale ze by "spal" tak 40min denne.
Takze moc neporadim. Jedno dieta mi obcas zaspalo aj na gauci pocas hrania. A niektore v kociku. Ine (jedno zo 4h zas samo v izbicke.
mali sme taketo dieťa, spalo len v kociari,
nie doma v kociari, ale pri pohybe v kociari, nijako inak..... takze kazdy den, ked sme chceli aby spalo , sup do kocika a chodilo sa, prsalo, snezilo, chodilo sa von....
chodili kocikovat moji rodicia, doniesli mi jedlo a isli kocikovat, z casu na cas aj svokrovci.
to bolo jedine riesenie. v postielke spalo cez den presne 0.0 razy.
vecer zaspalo dieťa v pohode. len cez den nie.
nikdy ako malinkate nespalo v nosici ci v šatke na mne ci muzovi. ked bolo vacsie v nosici na turistiku zaspalo vzdy.
My sme mali take babatko, zacal spat az po 2 rokoch - spat znamena budit sa 2-3x za noc a cez den vydrzi “az” hodinu🤣 za mna len vydrzat, neklesat na duchu ale uprimne moj syn bude kvoli tomu jedinacik
Aj moja prva bola takato. 3x po 20 min spanku za cely den. Nechapala som. Dr mi povedal, ze niektore deti proste nespia, nepotrebuju to. A bola strasne uplakana nespokojna. Trvalo to asi pol roka. Bolo to strasne naozaj strasne. Potom jej zistili alergiu na kravske mlieko a bolo. Ja som prestala jest mliecne (kojila som) a zrazu som mala doma dobre spokojne babatko. Ale aj tak spala iba na cecku🫣mame tri deti a kazdy zle spal. A zaspali iba na prse alebo v nosici. Drzim ti palce nech rychlo prejde ten najhorsi prvy rok, potom uz bolo kepsie.
Ano, moja od narodenia nepotrebovala spat. Teda aj potrebovala ale nedalo sa jej. Potom bola preunavena a to bolo este horsie. Tak som spravila to, ze som ju nechala vyspat sa na prsniku (aj ked mi kazdy vravel ako to nemam robit, lebo si zvykne 🙄). Nechala som ju tak kolko potrebovala a potom bolo lepsie. A nastudovala som si ake maju byt bdele okna u takych malych deti a zacala som to dodrziavat na minutu presne. Pomohlo, zacala cez den spavat normalnejsie. Drzim palce.
Neporadim ti bohužiaľ, len chcem vyjadriť podporu a pochopenie, lebo som si tým tiež prešla. Moje dieťa proste nepotrebovalo spať. Bola som 2 roky doslova troska, lebo môj nespal ani v noci. Nepomáhalo nič alebo ak niečo pomohlo, tak to malo trvanie tak dva týždne a potom sa to vratilo vždy tam, kde to aj bolo. Nikto, kto nezažil, tak nepochopí tú obrovskú záťaž a frustráciu, ktorú matka pri takomto dieťati prežíva. Ja ti nejdem dávať ani nádej, že sa to zlepší, lebo u nás sa to nikdy nezlepšilo, ešte aj v škôlke bol obrovský problém, že dieťa nechcelo spať, ani ležať, pretože vôbec nebolo unavené. Neskôr mu diagnostikovali nadpriemernú inteligenciu a psych. povedala, že aj malá potreba spánku je pre takéto deti typická. Ale bolo to doslova peklo celé útle detstvo. Jednu radu predsa len mám, skús to len prijať a šetri si čas a nervy uspavanim. Resp. uspavaj vtedy, keď cítiš, že to robiť chceš, nenút sa do toho, lebo tým zvacsujes tu frustráciu a hnev. Pusti to proste, netráp sa tým.

@anonym_autor mám 5 týždňové bábätko ktoré neviem uspať na prsu, na rukách, v kočíku ale našťastie mi spáva všetky spánky 1.5 hodinové v nosiči alebo elastickej šatke. Bábätko potrebuje spať takže všetky spánky má takto a to viem aj koláč napiecť s ňou. Mám aj skoro 3 ročné dieťa s ktorým sa viem sem tam aj pohrať na podložke pokiaľ je bábätko v nosiči