icon

Ako uspať ročné bábätko?

15. dec 2023

Ahojte, ako uslavate svoje detičky cca čo majú 1 rok ? 🙂

anketkarka
18. dec 2023

@milanemila potom si na mňa spomeň, keď Tvoje deti budú plakať zakaždým keď pôjdu do neznáma a budú celé ustráchané a Ty pre niečo nebudeš môcť byť s nimi (škôlka a podobne) a ukľudniť ich. To je dôsledok Tvojej výchovy, nie povahy dieťaťa. Moje idú všade radi, v škôlke ani jedna slza. Radi vystupujú na verejnosti. Žiadna trauma v novom kolektíve, lebo mamička nemôže byť všade. Neviem čo je na mojej výchove studené, keď moje deti sú zdravo sebavedomé, nezávislé a pritom sa denne mojkáme a šialime. Studené, že som naučila deti skoro samostatne zaspať? Kto si ako vychová, tak má. Ja ľúbim svoje deti a vychovala som ich najlepšie ako viem. K svojmu sebavedomiu som sa musela dopracovať životom. Oni toto už nepotrebujú. Vďaka mne. A kto chce uspavať nech uspáva. Ale nech potom nezvaľuje niektoré veci na povahu dieťaťa, keď je to výchovou.

rivini
18. dec 2023

@anketkarka najnovsie neurologicke vyskumy poukazuju na to, ze dieta potrebuje blizkost a vedomie, ze matka je pre neho tam vzdy, ked to potrebuje. Male dieta nemusi vediet zaspavat samo! Tiez je dokazane, ze sebaistejsie su deti, ktore sa v detstve vedeli spolahnut na to, ze “mama je tu”. Vola sa to prvotna dovera. Tiez je dokazane, ze deti, ktore pocitovali blizkost rodicov “na poziadanie”, maju s tymito rodicmi aj v dospelosti vrucnejsi vztah. Teorie z 80 tych rokov o zaspavani “samo” su v sucasnosti velmi kritizovane. V skutocnosti sa deti nechavali vyplakat a uz len z predstavy, ze necham male dieta srdcervuco revat samo v izbe, je mi zle a teda je proti mojmu materskemu instinktu. Tieto “nazory” ktore tu vypisujes, pochadzaju z Francuzska z cias, ked zeny po 6 tich tyzdnoch odchadzali naspat do prace a dieta sa “muselo” naucit prespat celu noc. Dnes su z tychto deti 30 nici a maju dokazatelne viac depresii a uzkosti ako deti, ktore sa nemuseli “ucit” prespat celu noc. A k otazke- mohe dieta spi v postielke, mame uspavaci ritual-objimacka. pesnicka, ulozim do postielky a drzim za ruku a spievam. Obcas sa podari povedat mu, ze idem dole do kuchyne a ak by ma potrebovalo, pridem. Parkrat to vyskusalo, prisla som😊, teraz sa obcas podari, ze po ritualu zaspi samo. Nijako to ale nesilim, ak chce, aby som bola pri nom, tak som pri nom.

milanemila
18. dec 2023

@anketkarka neviem o com bluznis fakt :D starsia je 4 rocna a nema problem so sebavedomim ani prespanim u babky a ani v skolke 🙈 prave preto, ze u nas doma ma vzdy otvorenu naruc a istotu, ze ked bude potrebovat sme tam pre nu, dokaze byt “nezavisla” a mat odvahu robit veci sama.
My sa napriklad pred spanim aj rozpravame so starsou aky mala den, co sa jej pacilo, co bolo dobre/zle, citame rozpravky s muzom atd. Dieta je zvyknute uz od mala rozpravat o pocitoch a zdoverit sa nam.
To co ty rozpravas je uplne mimo a povie ti to kazdy psycholog, ze je to nazor ako so stredoveku.

rivini
18. dec 2023

@anketkarka vies, tie deti mozno neplacu, lebo im proste nechybas. Zvykli si. Nemusi to byt sebavedomie, su len zvyknute, ze vecer, alebo ked potrebujes, ides prec. Mimochodom, ja neucim svoje dieta zaspavat samo a prespat celu noc😊 a v skolke si zvyklo bez akychkolvek problemov.

thoughtfulweirdo
18. dec 2023

@anketkarka Dozreje- odpadne ;) platí to pri všetkom prirodzenom, aj pri spoločnom spaní.

banalu
18. dec 2023

Moja do roka v nosici na fit lopte a potom vedla mna/na mne - ako sa hodila a zaspala.

autor
18. dec 2023

@jj298 a nesadá si popritom alebo nevykrúca ?

autor
18. dec 2023

@kacenka205 no, ja nekojím už

autor
18. dec 2023

@maryetta
@theanak no ja nekojím už .. občas musím na rukách uspávať, lebo nechce dcérka moc zaspať a pritom si pretiera očka a je unavená

autor
18. dec 2023

@andrea_82 a nevykrúca sa v postieľke alebo nedvíha sa tam ?

autor
18. dec 2023

@ceresnicka111 dcérka tiež hlavne na rukach, aj sa nám to ako tak podarilo odučiť ale ako začali dcérke ísť zuby, tak hlavne večer musíme aj na rukách.. aj je unavená, pretiera si očká ale nie a nie zaspať v postieľke zvykneme ju búchať po riťke alebo ju tak kolísať v postieľke

autor
18. dec 2023

@anketkarka no a teraz otázka znie ako na to

autor
18. dec 2023

@scorpionflower1 na rukách ?

rivini
18. dec 2023

Skus ju ulozit a jemne pridrziavat rukou v postielke (hladkat brusko, hlavicku). Niektore deti su velmi nepokojne, ked ich zo seba „zlozis“, pre tie existuju take zatazujuce deky-je to super vec pre motoricky zivsie deti. Alebo si lahnu k nej kym nezaspi. Mne sa overilo byt v izbe a nechat dieta v postielke najst svoju spaciu polohu😊. Vadi ti uspavanie na rukach? Ved ak vam to funguje…

autor
18. dec 2023

@betkaulicna ďakujem pekne, musíme volako asi prejsť toto obdobie kedy musím niekedy ozaj že na rukách dcérku uspať, už niejakú dobu sa nám darilo uspavat aj v postieľke len .. ako idú zubky tak je to zložitejšie

autor
18. dec 2023

@cecilia29 a pokojne leží potom ?

cecilia29
18. dec 2023

Áno, zvyčajne. Niektoré dni sa.stane ze sa tam mrvi a počujem ju. Vyplácať by som ju ale nenechala. Ten systém jej vyhovuje

jj298
Odpoveď bola odstránená
zuzuliennka1
18. dec 2023

@anketkarka to je riadna kravina🤣

autor
18. dec 2023

@rivini a koľko má dieťatko? 🙂

anketkarka
18. dec 2023

@rivini no je dobré, že im nechýbam. Však keď idem preč alebo oni, tak asi nemôžem byť s nimi a v kolektíve rovesníkov im nemám čo chýbať. Moje dieťa je samostatná bytosť a nepotrebujem si ju k sebe pripútať, aby bolo na mne závislé. Ja som ich neučila zaspávať ako v škole, že toto a toto musíš podľa učebných osnov. Ja som ich proste nenaučila divné návyky, že na prsníku prípadne s flašou zaspávať hojdať a držať a ležať s nimi, keď som vedela, že prídu do škôlky a na jednu učiteľku bude 20 detí a žiadne nebude čičíkať a držať za ruku, prípadne pri nich ležať. Každé dieťa sa naučí spať, ale je len na rodičoch, či mu to uľahčia, alebo skomplikujú. Lebo sú tam na to, aby mu s tým pomohli. A podľa môjho názoru nie je pomoc, aby som dieťa naučila že sa zaspáva vedľa rodiča, na prsníku, čičíkajúc na rukách a kadejako inak. Pekný rituál na zaspávanie je super. Ale nie uspávanie, kým dieťa nezaspí do bezvedomia.

autor
18. dec 2023

@banalu a pred tým vedla teba zaspať nechcela ? Nevykrúcala sa a podobne ?

autor
18. dec 2023

@rivini no už je ťažšia dcérka a boli ma potom chrbát dosť...práveže ona sa dvíha na kolienka, sadá si, nervózna je , hlavne na večer to takto je, neviem či zubky za to môžu, e bola by som rada keby pokojnejšie zaspávala, a možno aj rýchlejšie... dnes to bolo znovu okolo hodiny :/

autor
18. dec 2023

@cecilia29 a za aký čas približne zvykne takto zaspať?

autor
18. dec 2023

@rivini už sa nám poslednú dobu možno aj vyše 2 mesiace darilo uslavat v postieľke že sme buchali jemne po ritke a tak ju akoby kolísali, len večer hlavne sa stava nie úplne vzdy sle väčšinou proste unavená je, pretoera si oči ale nie a nie zaspať aj na tých rukách to trvá.. hádam sa to zlepší

autor
18. dec 2023

@jj298 a na ten jeden spánok denný koľko zvykne spať ?

jj298
Odpoveď bola odstránená
mofa
18. dec 2023

@anketkarka mam 40 rokov a v podstate celý svoj život spavam s niekým🙂) Najprv so súrodencami potom s manzelom. To čo si napísala je strašny nezmysel😂

anketkarka
18. dec 2023

Na zúbky na spanie nám pomohli gély proti bolesti pri prerezávaní. Na zaspávanie nám pomohli hudbičky z detskej pestúnky, v tme aj s projektom na strop. Hralo to tuším 20 minút a potom samé vyplo. Ak sa nepodarilo v jeden cyklus zaspať, tak sa niekedy postavili a vypýtali si zaspnúť opakovanie. Teraz majú na spanie nočnú oblohu s hviezdami. Zapália, keď idem zhasnúť svetlo a samo to zhasne cca po 15 minút. Keď sa nepodarí do 15 minút zaspať, tak si to zapnú zas. Mali sme obdobie, keď vyžadovali sedieť pri postieľke a spievať, niekedy čítať rozprávku. Vždy sme dohodli počet pesničiek a odišla som. Bolo to zábavné, lebo sa učili aj počítať.

anketkarka
18. dec 2023

@rivini vidíš, tiež ho učíš zaspávať samé. To nie je o vyplakaní. Ale o tom, že ho naučíš tým ako sa podarí zaspať po rituále, že to dokáže aj samé. Však ja som nikde nenapísala, že som ho učila vyplakaním. Vždy som sledovala cez kameru ako sa má a či je všetko ok. Tiež som prišla, pohladkala, dala pusu a uložila zasa ľahnúť. Keď trebalo, tiež som sedela pri nich. Spali pri mne počas choroby. To nie je, že ja som nebola tam pre svoje deti. Len som ich nenaučila na zlozvyky čo podľa mňa hojdanie, zaspávanie na prsníku a v rodičovskej posteli je.