icon

Ako uspať ročné bábätko?

15. dec 2023

Ahojte, ako uslavate svoje detičky cca čo majú 1 rok ? 🙂

Strana
z3
jj298
Odpoveď bola odstránená
kacenka205
15. dec 2023

Zaspí pri kojeni 😀

lia2022
Autor odpoveď zmazal
maryetta
15. dec 2023

Prvych dvoch som dojcila. Takze zaspali popri tom. Treti bud na prsniku alebo zaspal sam v postielke.

theanak
15. dec 2023

Dojčím a občas popri tom aj hojdám 🙂

andrea_82
15. dec 2023

Nas mladsi ma skoro 8 mesiacov. Zaspava v postielke, drzi ma za ruku. Starsieho som uspavala na rukach na fitlopte.

ceresnicka111
15. dec 2023

Nakojim, položím do postieľky a odídem. Ale učila som ju to postupne lebo kým bola malinká tak len na rukách mi vedela zaspať alebo v kočíku. Takto nám to funguje asi od 10 mesiaca, teraz má rok aj 4 mesiace.

scorpionflower1
15. dec 2023

Nekonecne natriasanie 😀 uz ma 5 rokov a kym zaspi, musim ju drzat za rucicku. Ale vsak na to su maminy.

anketkarka
16. dec 2023

Maminy sú na to, aby svoje dieťa naučili zaspať čím skôr samé tak, ako budú potom spať celý život. Všetko ostatné je len vytváranie a podporovanie zlozvyku u dieťaťa, ktoré sa potom dieťa musí odučiť a tým odúčaním trpí jeho psychika a trápi sa aj mamina. To dieťa nechápe, že si na niečo zvykne, a potom niekto po ňom chce, aby zaspalo inak.

betkaulicna
Autor odpoveď zmazal
betkaulicna
16. dec 2023

Prvé v objatí, druhé v nosiči, tretie pri kojení 😄
Ako som písala vyššie, ja som mala ako dieťa problém, tak svoje deti nechávam samé zaspať, kým si ma pýtajú. Najstaršia má 5 rokov a ešte ma občas zavolá. Syn má 3 a nepotreboval uspávať na noc asi od roka a pol. Nemyslím si, že som im tuľkaním vytvorila nejaký návyk, alebo zlozvyk. Takže ak vám funguje fyzická blízkosť, alebo objatie, za mňa smelo do toho 🙂
Prajem všetko dobré ❤️

simona20201309
16. dec 2023

@anketkarka to je tvoj názor a názor ,,lepší spánok babatiek".
Ja som spala s mamou takmer do 15r a paradoxne som bola totálne samostatna. V 19r som sa už odsťahovala a bývala som sama. Čuduj sa svete, nechýbala mi maminka v posteli 😀
A o čom hovoríš, že celý život bude zaspávať dieťa samé? Ty s muzom spis oddelene?
Tiež zaspavas radšej sama, alebo v objatí milovaného človeka?

anketkarka
16. dec 2023

@simona20201309 nepoznám Ťa, ale poznám človiečika, ktorý to mal rovnako ako Ty a ver, že to na tom človeku cítiť psychicky. Minimálne na vzťahoch s mužmi sa Ti to určite bude objavovať. Možno aj na iných veciach v živote. Žiadna matka, ktorá nemá problém so sebou a svojim životom, toto dieťaťu neurobí, aby spávala so svojím dieťaťom do takého veku. Asi si Tvoja mama svoje problémy ,,liečila" na Tebe.

andrea_82
16. dec 2023

@anketkarka ver, ci nie, ale snazila som sa syna naucit spat sameho. Ale ked dieta chce citit blizkost a bezpecie mamy, tak ho odmietam trapit a nechat vrestat len preto, ze niekto si mysli, ze je to tak lepsie. Pri synovi som sedela do 5 rokov a teraz je to super, sebavedomy pubertiak, s ktorym mam vyborny vztah. Vobec nie som opicia matka. Ty si poznala jedneho cloveka, ktory mal problem, ja poznam desiatky, ktori ho nemali.

anketkarka
16. dec 2023

@andrea_82 do 5 a do 15 je trochu rozdiel...

angel993
16. dec 2023

@anketkarka každé dieťa sa naučí spať samé, skôr či neskôr. Ale malé bábätko potrebuje mamu každú minútu dňa. Čím skôr si túto potrebu pritomnosti naplní, tým skôr sa môže osamostatniť.

Ja zas poznám veľa ľudí ktorí boli vychovávaní štýlom aký popisuješ a všetci majú v dospelosti problém.
Väčšinou sú takí ľudia v dospelosti veľmi naviazaní na rodičov, lebo si potrebujú naplniť svoje nenaplnené potreby z detstva. Alebo sa príliš naviažu na svoje deti. Alebo kopírujú výchovu svojich rodičov a nevedia si s deťmi vytvoriť pevný citový vzťah.

Ale čo poznám rodiny s deťmi, kde deti spávali s rodičmi kým to potrebovali, cca v 6 rokoch samé chceli do svojej postele a v dospelosti majú zdravý vzťah aj s rodičmi aj so svojími deťmi.

anketkarka
16. dec 2023

@andrea_82 a keď obe Tvoje deti majú problém zaspať samé bez Tvojej prítomnosti, tak ma nikto nepresvedčí, že to nie je Tvoja zásluha.

anketkarka
16. dec 2023

@angel993 sú na to výskumy. To čo opisuješ zjednodušovať len na to ako kto spal a nespal do 6 rokoch je úplne scestný pohľad. Tam ide o celkový prístup rodiča k dieťaťu a nie len k jeho spánku.

angel993
16. dec 2023

@anketkarka áno presne sú na to výskumy, skús si niečo preštudovať o vývoji detského mozgu

cecilia29
16. dec 2023

Pomojkam, dám cumel , položím do postieľky a idem preč....
Ale je to 3 dieťa, prvé dve som realne uspavala - nosila, kojila a pod.

andrea_82
16. dec 2023

@anketkarka keby si citala moj prvy prispevok, tak by si vedela, ze ani moje deti neboli rovnake. Jeden na rukach, druhy v pohode v postielke. A ten mensi nema ani rok, takze este netusim, dokedy ma bude potrebovat. Prisposobujem sa ich potrebam, ako to chcu oni, nenaplnam svoje. Mohla by si konecne uznat, ze kazde dieta je ine a ak potrebuje mamu, ma ju mat. Precitaj si clanky psychologov o tom, aki su ludia v dospelosti neisti, ked v detstve nemali dostatok lasky. A k tomu patri aj pritomnost pri zaspavani. My sme dlho trpeli, ze syn vecer buntosil, nevedel zaspat v svojej izbe. Lebo tak sa to malo. Ked sme rezignovali a dali mu madrac do spalne (nespal s nami, iba pri nas), zrazu krasne zaspal a spal celu noc.

simona20201309
17. dec 2023

@anketkarka píšeš kraviny. Niekedy bolo úplne bežné, keď spali všetci v jednej izbe. Dodnes žije mnoho rodín v 2i bytoch. ,,Toto žiadna matka neurobi"..
Sa spamataj prosím ta. Z môjho pohľadu to vidím presne naopak. Žiadna normálna matka nenechá bábätko zaspávať samé. Toto je z môjho pohľadu chladný odchov.
A tiež poznám pár prípadov kde takýto chladný odchov super fungoval. Zo 4 deti sú všetci 4 mimo SR, rodičov navštevujú tak 1x za 3-4r.

simona20201309
17. dec 2023

@anketkarka strašne hlúposti píšeš. Poznáš človiečika na ktorom to zanechalo psychické následky? 😆
Tak jedine že bol zneuzivany. Asi tak

anketkarka
17. dec 2023

@simona20201309 je iné, keď človek nevie dožičiť dieťaťu svoju izbu a iné, keď si ho psychicky pripúta k sebe pre niečo. To že človek nespáva s dieťaťom je studený odchov? Dosť zjednodušený prístup. Napríklad keď dieťa má zdravotné problémy a pre napojenie na prístroje alebo iné komplikácie s ním rodič spať ani nemôže. Moje staršie bolo napríklad extrémne pohyblivé, keď spalo a precestovalo celú postieľku. Neviem si predstaviť ako by trpelo spať primáčknuté na pár cm. A s mladším sme boli 3x do 6 mesiacov v nemocnici. Po operácii spalo samé napojené na prístroje na intenzívke. Keby bolo naučené na kadejaké uspávania a zlozvyky, tak má traumu ešte z tohoto zaspavania.
Do 15 spať s mamou je extrém. Kto vie prečo píšeš práve Ty o zneužívaní. Poznám tú rodinu veľmi dobre a vôbec ma to nenapadlo. Ale dá sa to prirovnať k zneužívaniu, hoci je to extrémne pomenovanie pripútania si matky dieťaťa k sebe. Ty možno pripútaná nie si, ale môže sa to v Tvojom živote zrkadliť inak, v partnerskom živote a vzťahu k mužom.
Kadejaké strachy, neistota, nedostatok sebelásku, sebavedomia. A čo píšeš o tých deťoch v zahraničí, nenapadlo Ťa, že možno pre finančnú stránku majú problém prísť? Odchov je o výchove, nie o spaní. Moje deti nemali problém ísť na výlety bez rodičov. Žiadny plač a neistota spať mimo domu. Užili si výlet a plné zážitkov sa vrátili domov. Boli deti čo v škôlke v prírode trpeli a aj také čo tam práve pre tú pripútanosť ani nemohli ísť.

angel993
17. dec 2023

@anketkarka zaujímavé, moje dieťa bolo tiež v nemocnici a aj keď bolo na prístrojoch bola som pri ňom. Ak píšeš pravdu, tak vieš, že po operácii je dieťa natoľko utlmené liekmi, že nepotrebuje uspávať. Ale v cudzom prostredí potrebuje mať pri sebe rodiča. A áno, rodič môže byť aj na JIS celý deň. Toto čo ty píšeš mi skôr príde ako studený odchov. To nie je o tom že rodič nedopraje dieťaťu svoju izbu, ale o to, že dieťa ešte nie je pripravené byť samé v noci.
Akurát minuly týždeň som bola s 2 ročným synom v nemocnici. Pri príchode na izbu sa ma sestrička opýtala, či bude syn so mnou v posteli, alebo či chcem pre neho postieľku. Takže ani v nemocnici nemusí dieťa spať samé. A vôbec nevadilo že má dieťa infúziu, aj všetky vyšetrenia prebehli tak že bol syn v mojom náručí.

anketkarka
17. dec 2023

@angel993 nie vždy môžeš byť s dieťaťom celý deň. Ja som mala šťastie, že som mohla. Ale vo vedľajších kójach boli detičky do 3 rokov bez svojich rodičov. Po operácii ďalšie dni už ukludnená nebola, ale nedovolili mi ju zobrať ani nakojit na ruky pre prístroje. Musela som odsávať mlieko a bola krmená cez sondu do žalúdka mojim mliekom. Hadičky mala aj z oboch nôh a jednej ručičky. Tvoje dieťa ,,na teplom odchode" by už vrešťalo? Nie. Ty si ho potrebovala cítiť na rukách, lebo si sa o neho bála a ukludňovala v podstate aj samú seba. Ja to chápem. Ale to, že človek naučí dieťa spať samé nie je studený odchov. Moje deti sú zvyknuté, že sa veľa mojkáme, šialime, smejeme a ,,kontaktujeme", keď sú v bdelom stave. Pri spánku si ,,sebavedomo" vystačia samé. Spíme spolu len ak ich zdravotný stav vyžaduje nepretržité sledovanie počas noci. Ver, že každé dieťa ktorému sebavedomá mama dá všetko čo potrebuje počas dňa kľudne prespí samostatne celú noc a každý spánok. Je pre jeho vlastné dobro, keď sa naučí ukludniť samostatne čo najskôr keby sa prebralo aj počas spánku. Môže počúvať svoje telíčko čo potrebuje a nepreľakne sa, keď tam nie je mama aj počas noci. Lebo ju na zaspávanie nepotrebuje. Vie, že keď má problém, mama tam je, príde a pomôže, ale na uspatie ju nepotrebuje. Tvoje sa bude báť, že mama nie je. Ušla počas spánku, opustila ho, aj keby si išla len na záchod. Ten stres musí byť hrozný pre tak malého človiečika.

angel993
17. dec 2023

@anketkarka všetko sa dá, len treba chcieť. Aj v nemocnici. A nie, nemusím dieťa držať na rukách, moju prítomnosť vníma aj cez moje dotyky. To že dám dieťaťu svoju prítomnosť, keď ju potrebuje, neznamená že ukludnujem seba. Také malé dieťa jednoducho potrebuje prítomnosť osoby ktorú pozná, hlavne keď je v cudzom prostredí.
Moje dieťa nepoznáš, nikdy si ho nezažila ale s istotou tvrdíš, že sa bude báť ak sa v noci zobudí a ja tam nebudem. Odkiaľ to máš, prosím ťa?
Moje dieťa vie kde som v noci, keď nie som pri ňom a kľudne pride za mnou, keď ma potrebuje. Ak potrebujem odísť normálne to dieťaťu vysvetlím a ono mi dá najavo či s tým je ok, alebo nájdeme spolu riešenie aby som ja vybavila čo potrebujem a aj dieťa bolo spokojné.

"Ver, že každé dieťa ktorému sebavedomá mama dá všetko čo potrebuje počas dňa kľudne prespí samostatne celú noc a každý spánok. " Nie toto u ročného dieťaťa neplatí ani náhodou. Proste stačí že dieťa má viac podnetov cez deň a sebavedomá mama k nemu proste v noci musí prísť.

Jednoducho každé dieťa je iné, každé má inú potrebu spánku aj pritomnosti rodiča a ak niektorý rodič nemá potrebu uberať dieťaťu svoju prítomnosť v noci, keď to dané dieťa potrebuje, neznamená to že je zlý rodič. Jednoducho vníma svoje dieťa a keď to dieťa potrebuje, tak tam pre neho je. Totiž to ročne dieťa sa ešte nedokáže samé ukľudniť, je o tom množstvo vedeckých článkov. Skús si niečo naštudovať o vývoji detského mozgu.

simona20201309
18. dec 2023

@anketkarka kľudne si nechaj svoj názor na túto vec. Ešte že nie si žiaden odborník, len anketarka😅

milanemila
18. dec 2023

Pri kojeni prve aj druhe, kt ma zatial 8m. Ked nahodou nezaspi pri kojeni, tak nabehne manzel a on mu skrabka chrbatik a spieva alebo ho hojda na rukach.

milanemila
18. dec 2023

@anketkarka no som rada, ze niesom tvoje dieta. Taketo rady ala studeny odchov su fakt smutne :(

Strana
z3