Ako zlepšiť spánok ročných detí?
Pýtam sa tých, ktorých deti spinkajú v noci dobre-čo pomáha? Pravidelný režim alebo nejaké iné triky?
@anonym_autor režim, správne spankove návyky..
@lucia13022023 čo znamená presne správne spánkové návyky? Ďakujem
@anonym_autor Povaha. Jedno sa budilo aj 10krát za noc a druhé prespalo noc už v pôrodnici. A vydržalo mu ti dodnes - už je v škole
nam pomohla pevna predspankova rutina - hodinu pred vecierkou sme spomalili, ziadne salenie, vystrajanie, prilis stimulujuce hranie. Vecera, sprcha, do pyzama a do spalne. Tlmene svetlo, vyvetrane/chladno v izbe. Citali sme si rozpravky z knizky (kludne aj 3-4), potom mliecko a spat. Polozila som ju bdelu do postielky, pohladkala, ubezpecila o svojej pritomnosti a postupne behom 20 minut spi. Takto nam to funguje cca od 10 mesiacov doteraz - ma 19 mesiacov. Taketo vecery oraktizujeme v podstate od navratu z porodnice s rozdielom, ze ked bola malinka, tak pocuvala nami citane rozpravky z naruce jedneho z nas.
@anonym_autor to je veľmi individuálne a teória je jedna vec, prax druhá. Správne spankove návyky sú také, že dieťa si dokáže spájať spankove cykly bez pomoci (dudel, fľaška, natrasanie, fit lopta, prso...). Ale ako hovorím, sú deti a deti, niektoré sú temperamentná, niektoré potrebujú pomoc, niektoré potrebujú ticho, niektoré uspávanku, niektoré tmu...
@anonym_autor napriek tomu, že mne dieťa spávalo bez zobudenia v noci od mesiaca, myslím si, že je to ovplyvnené najmä dieťaťom samým. Potvrdia mi to určite mamičky viacerých detí, alebo aj dvojčiat. Rituály pred spaním rovnaké a každé dieťa spí ináč. Ja čo môžem odporučiť, nespájala som nikdy kojenie s uspávaním. Nakojila som, moje si muselo odgrgnúť, ináč sa zobudilo o chvíľu, potom pomojkala, položila do postieľky a uspávala hladkaním, šepkaním, držaním za rúčku. Keď je dieťa uspávané na prsníku, hojdaním, kočíkovaním, skákaním na lopte a pod. zaspí, ale keď prejde do fázy plytšieho spánku, zobudí sa preto, lebo nie je v tej istej situácii, ako pri uspávaní, mamička ho zase uspáva hojdaním a kolotoč sa opakuje. Fľašu v postieľke sme nemali nikdy, v spálni bolo chladno a zatemnené. Postieľka bola len na spanie. Režim sme mai pevný, samozrejme, že som nestála so stopkami v ruke, ale o 20,00 bolo v postieške bez ohľadu na deň a situáciu. O 5,00 bolo hore bez ohľadu na deň a situáciu. 🙂Neviem posúdiť, nakoľko to ovplyvnilo dobrý spánok dieťaťa, ak ti len niečo z toho pomôže, budem rada.

@anonym_autor režim, správne spankove návyky..