icon

Ako zvládať noci s novorodencom?

kajakamura26
21. apr 2025

Ahojte, máme dvojtýždňové bábätko. Cez deň spí, budí sa každé dve až tri hodiny....potom príde noc a trpíme. Stále sa budí. Na prsníku vydrží len pár minút, ak vôbec. Potom buď nezaspí alebo zaspí na pár minút. Mrnká, je nespokojné, je aj plač. Ja mám problém vydržať byť hore, mám mikrospánky, jednoducho nevládzem. Doteraz nám pomáhal manžel, takže som si napríklad na hodinku v noci pospala...ale už nastúpil do práce a mňa čaká prvá noc osamote. Mám z toho hrôzu.
Prosím nemáte nejaké tipy ako bábätku aj sebe uľahčiť noc?

Strana
z3
viktoria1751
21. apr 2025

@kajakamura26 mali sme to isté ,cez deň spal v noci hore vydržal byť až celú noc hore bez zatvorenia oči a ja ráno som odpadavala od unavy.. môže mať vymenené deň a noc upravilo sa to po 3-4 mesiacoch cez deň mi spí aj 3-4 krát po polhodine hodine , v noci je raz hore aj to sa napapa a spí dalejmm dávam UM keď mu išli zúbky sa budil ale ináč je iba raz hore chce to čas . Ono ešte nevie skoro vôbec že je na svete musí sa prispôsobiť

janinah
21. apr 2025

Musis spat cez den,ked spi dieta,inak to nedaš.

mogaa
21. apr 2025

Kamarátka mala presne to isté, dcérka mala prehodený deň a noc, takže celé noci hore.....ono sa to upraví len to chce čas a ty musíš spať vtedy keď dieťa.....takže cez deň....

gelifil
21. apr 2025

@janinah presne tak, spi sa, ked spi dieta

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@janinah
@gelifil
Snažím sa, ale keď spí cez deň, tiež mrnká...mňa to budí a nevyspim sa ani cez deň..

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@viktoria1751 a dovtedy si ako prežila?

pralinka86
21. apr 2025

Ked sa ti neda spat, aspon zavri oci, lez, oddychuj, telefon bokom, neda sa inak, casom si zvyknes na to mrncanie a zaspis.. lebo je to tazke... Mali sme nocnych nespacov, co sa budili kazdu hodinu ci polhodinu v noci.. bol to tazky rok
A teda, babo pri sebe na posteli/postielka pri posteli hned, nech nemusis vstavat a chodiť, len otocit sa, plienky po ruke, minimalizovať úkony v noci

martul
21. apr 2025

@kajakamura26 daj sa do kludii, nestresuj dopredu, nič sa nestane ani tebe ani babatkur, neboj.

ivangeline
21. apr 2025

Spí cez deň.

deti95060810
21. apr 2025

ak si doma tak to nejak dáš. kašli na varenie, upratovanie - keď spí bábo - ľahni si aj ty. aj cez deň. nemusíš spať aby si si oddýchla.
Nemá ti kto pomôcť, ? mam, sestra, ....
malé bábo sa mi budilo v noci každé 2 hod. a ráno som išla do školy... matka vydrží strášne veľa.

viktoria1751
21. apr 2025

@kajakamura26 pomáhala mi hlavne moja mama chodila som ku nej cez víkendy ale aj cez týždeň aby som sa ja vyspala partner chodi do roboty on v noci spal taká som. Bola unavena že som ráno utekala s malým k mame

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@viktoria1751 rodičov aj svokrovcov mám pracujúcich. Mama si berie týždeň dovolenku, ale to sú všetko také krátkodobé riešenia....
Z dlhodobého hľadiska som bezradná

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@pralinka86 už teraz spíme všetci v jednej posteli, aby sme nejako prežili...

darina77
21. apr 2025

@kajakamura26 aj moja dcera to mala takto, po dvoch mesiacoch sa jej to upravilo. Mne tiez zvykla mama s otcom pomoct, aby som sa mohla aspon tri hodinky vkuse vyspat

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@darina77 aj plakala v noci? Skúšala si aj baliť do perinky natesno? Ešte to mi poradili...len keď spí so mnou v posteli neviem si to celkom predstaviť...

katka13katka
21. apr 2025

Mala som nieco podobne, maleho som si dala do postele, ked bol pri mne spal o dost lepsie. Casom sa to upravilo

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@katka13katka
Samé alebo si tomu pomohla? Tiež je s nami v posteli... Teda boli sme aj s mužom s ním, už som s ním sama. Muž spí v detskej.

belllinka
21. apr 2025

Ber to pozitivne, ze nemas este dalsie dieta, ktoremu by si sa cez den musela venovat 😀 Musis proste vydrzat. Vyskusaj aj biely šum, u nas to dost zaberalo.

mimuska328
21. apr 2025

@kajakamura26 žiaľ musíš len vydržať ono sa to časom upraví.. máš len 2 týždňové bábätko nemôžeš čakať že bude hneď spinkať celu noc.. mne mala prvý mesiac od pôrodnice bola aj hodinu a viac hore v noci a cez deň keď som bola doma som musela fungovať. Spala som asi raz spolu s nou keď som ju išla uspať a zaspala som.. postupne som si na to zvykla že mám menej spánku a ide to lepšie. Ona ma niekedy noci keď spinka lepšie inokedy je aj každú hodinu hore.. ale žiaľ tie prve týždne sú také. Ja som tie prve dní keď sme prišli z pôrodnice bola na ňu sama až potom ostal muž doma cize si vieš predstaviť ako som fungovala s bábätkom, domácnosť, a do toho Vianoce a šitie,bolesti som cítila ešte mesiac

luxus10
21. apr 2025

a co svetlo? nejaku lampu so stmievanim...mozno chce svetlo...v noci..skus...

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@belllinka máš pravdu, tomu úplne rozumiem..

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@luxus10
Máme celú noc zasvietenu malú veľmi slabucku lampu.

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@mimuska328
Aj si prišla na niečo, čo pomohlo? Alebo si len čakala kým sa to samé upraví ?

michaela329
21. apr 2025

Bábätko ešte nevie, kedy je deň a noc, vlastne sa to teraz akoby učí. Môj mi tiež mrnkal a tak som spacie vaky vymenila za zavinovanie a začal mi postupne behom dvoch týždňov spinkať aj dve - tri hodiny vkuse, už prvá zavinuta noc bola lepšia, teraz má tri mesiace a spí od pol deviatej do piatej vkuse. Mám ho však v postieľke vedľa seba a je na UM. Chce to jednoducho čas, kým mu nabehne denný cyklus. Mne tiež nikto nepomáhal, lebo mama pracuje, svokra nemá k bábätkám moc vzťah a manžela som tiež musela nechať spať - ale zvládla som to a zvládneš to aj Ty. A lampičku mám červenú v zasuvke.

zuzanka.zuzu
21. apr 2025

brrrr fuj... na toto si spomínam 🙈 a vieš čo je horšie? že to najhoršie ešte len príde 🙈 2 týždne, to ešte len čerpáš zo zásob, počkaj keď bude mať tak 2 mesiace, ty budeš už totálne ko.... ale PREJDE TO! opakuj si že JE TO LEN OBDOBIE (naozaj je). zmení sa to. teš sa aspoň z toho že ste obidve zdravé 🙂 mňa osobne desila predstava, že by malý bol akokoľvek chorý. alebo ja.

PS: a ešte jedna rada - NEVER čo píšu v termínovke 😉 možno možno možno 1 z tých detí sa správa naozaj tak ako píše mama, ale skôr nie 😉

držím palce. takmer všetky sme si tým prešli, neexistuje žiadna rada v ktorú tak veľmi dúfaš 🙂 musíš proste vydržať

kajakamura26
autor
21. apr 2025

@zuzanka.zuzu ach...keď on je taký dobrucky cez deň, strašne ho ľúbim, hovorim si, že si ho chcem užiť, kým je taký maličký, že to rýchlo ujde... Potom príde noc a hovorím si, že to už viac nezvládnem, že ma to zlomilo, že to nie je pre mňa, že som troška už teraz a že nemáme šancu to zvládnuť, že na to nemám...

viktoria1751
21. apr 2025

@kajakamura26 je to len obdobie príde deň keď sa na vás to bábätko vaše usmeje a budete ho úplne ináč vnímať... Pôjdu prvé zúbky ešte len to bude sranda 😀 nás uz má jeden bude mať 6 mesiacov... Dá sa s ním už aj pohrať no také 2 týždňové ešte neviem celkom no 😊

viktoria1751
21. apr 2025

@kajakamura26 ak chcete môžme si popísať na messneger prezivala som to isté čo vy až do plaču mi bolo

zuzanka.zuzu
21. apr 2025

@kajakamura26 oddychuj, vypni internet (NAOZAJ NIČ ti neujde), nevypisuj, nepozeraj telku... a napríklad my sme zúbky ani nepotrehli 😉 nemusí to byť horšie. len teraz musíš vydržať. a plus teraz príde babyblues - toto si naštuduj, ja som o tom predtým nikdy nepočula, ale teraz sa ti začne telo dávať hormonálne dokopy - to bol záhul 🙈 teda aspoň pre mňa, cca od 2 týždňov do cca 5 týždňov po pôrode

basska_b
21. apr 2025

@kajakamura26 Mna tiez to mrnkanie budilo. Pomohla jedina vec: podložiť si chrbát, dať sa do poloľahu, bábo položiť na bruško na môj hrudník a ... spali sme jak páni. Na kojenie ma budilo to, že som cítila, že sa bábo vrtí, ňuchá. Aby mi neskĺzlo, omotala som sa paplónom/dekou, ktorú som si zacvakla pod seba ako spacák. Veľa síl prajem...

Strana
z3