Ako zvládať noci s novorodencom?
Ahojte, máme dvojtýždňové bábätko. Cez deň spí, budí sa každé dve až tri hodiny....potom príde noc a trpíme. Stále sa budí. Na prsníku vydrží len pár minút, ak vôbec. Potom buď nezaspí alebo zaspí na pár minút. Mrnká, je nespokojné, je aj plač. Ja mám problém vydržať byť hore, mám mikrospánky, jednoducho nevládzem. Doteraz nám pomáhal manžel, takže som si napríklad na hodinku v noci pospala...ale už nastúpil do práce a mňa čaká prvá noc osamote. Mám z toho hrôzu.
Prosím nemáte nejaké tipy ako bábätku aj sebe uľahčiť noc?
@kajakamura26 čakala a stále čakám pretože tie spanky a časy sa stále menia. Teraz ma 4 mesačne a mame obdobia kedy sa budí prehadzuje každú hodinu. Proste sú deti ktoré neprespia celú noc a môžeš robiť čo len chceš treba to len pretrpieť
@kajakamura26 neuc si ho na dojcenie, na nic, nam velmi pomohlo, nechat v izbe a odist, plakal chvilku a coraz menej a menej, cca od 9. mesiaca spinkava sam, aj ked je chory alebo zubky (poplace si) ale zaspinka sam, nemusime tam ani ist 😊
To sa neda uzit, len prezit, nespominam na to dobre. Aj po desiatich mesiacoch mame hrozne noci.
Mojim pomahalo nakojit v perinke a potom OPATRNE zviazat, nemusis nozky, staci jemne rucky k telu, aby ho nebudil aspon moorov reflex, ked uz sa budi furt
Choď si ľahnúť vždy keď ide spať dieťa. Ak sa ti nedá spať tak aspoň oddychuj.
Ja radu nemám ale máme dvojičky, prvý rok sme spali najdlhšie vkuse asi 1 hodinu. Neviem ako sme prežili ale prežili sme. Nespali ani potom ale spali sme aspoň tie 3 hodinky už potom aspoň. Pomoc žiadna. Vydrž. Raz sa to zlomí.
"aj ked je chory alebo zubky (poplace si) ale zaspinka sam, nemusime tam ani ist" 😨😨😨 želám ti, aby sa vám tento prístup vrátil keď budete starí a chorí 😉 tiež nech nikto nepríde ❤ chúďatko tak si zvykol že jediné 2 osoby ktoré sú jeho celý svet za ním neprídu, že od únavy a bolesti zaspí sám 😢
dojčenie som nenávidela, ale tam predsa ide aj o pocit bezpečia a lásky ktorú prejavuješ dieťaťu, to čo si napísala je hnus
@kajakamura26 ono tak za dva mesiace si zvyknes , uz to nebude tak vadit, ze si 10 krat hore za noc
Moja najstarsia bola takato.Hadam aj 3 mesiace trvalo,kym sa jej to upravilo a pochopila kedy je noc a kedy den.Ale zly spac bola vzdy.Az teraz,ked ma 10 rokov si rada pospi.
Ja som ju mala pri sebe v posteli,cize som nemusela zakazdym vstavat.Velmi som si davala pozor ked som ju mala na rukach aby som ich mala nejako podoprete,lebo sa mi stalo,ze som.zaspala s nou na rukach.V noci byt ticho,nesvietit,nerozpravat sa s babom nech pochopi,ze sa ma spat.U nas sa to prevratilo tak postupne,ze zacala mat taky dlhsi spanok o 5 rano,potom o 4,o 3 a tak dalej kym sa dostala k normalu.Velmi drzim palce,je to narocne.Ale prejde to a bude lepsie.Ja som mala stavy,ze niekedy ked uz dlho plakala som ju proste revajucu dala do postielky a musela som sa ist nadychat na balkon,lebo som mala pocit,ze sa zblaznim a uplne nervy som uz mala.
@kajakamura26 mala som toto so synom trvalo to presne 6 tyzdnov 🙈 a to ja som nemohla cez den nic dospat lebo som mala uz starsiu dceru 🥴 neviem ako som to zvladla ale drzim palce snad sa mu to coskoro otoci. maminy zvladnu vsetku. skus cez den ked ti spi nieco pospat ;)
@kajakamura26 mne veľmi pomáhalo dať si neskorú večeru a ak som nevládala tak som si dala čokoládu a kolu. Moje deti v noci toho vôbec nenaspali. A ja som potrebovala fungovať v normálnom režime. Koľkokrát som mala mikrospánok ale ak som bola najedená tak sa mi to zvládalo ľahšie
vyjadrujem ti podporu
vie to byt masaker temne a hnusne a fyzicky a psychicky za hranicou. nie si v tom sama. dalsich tisic zien takto trpi vtedy v temnej nocu. stbeoum s nosicom na fitlopte... skus rano dieta vystavovay slnecnym lucom. hned ako s ada. 6nedelie je masaker. daj si heslo prezit. to ze si t oneuzivas neznamena ze si zla mama alebo mas zle dietam je to proste narocne. bud k sebe dobra
@kajakamura26 syn bol náročné bábätko ale bola som mlada všetko akosi išlo ale doteraz si pamätám cez deň každé dve tri hodiny hore niekedy mal len pol hodinové spánku a v noci vkuse plač kolíky bolesti bruška proste hrozne ,ja som bývala taka nehorázne unavená často krát sa mi až plakať chcelo ,druhá dcérka bola bábätko ktoré som ani nevedela od začiatku a teraz tretia neviem ci sa vek podpisuje ale unavená som stále ,až som si povedala ze nevadí nebudem mat upratané,obed varím keď je doma muž a cez deň keďže ona síce pekne spi v kocari ale to si teda za chôdzi neoddychnem spim doma keď spi aj malá,pretože iné možnosti nemáme. Inak som využila aj susedu ktorá ma 15nast a zhanala brigádu venčenie psíkov tak za kocikovanie 2 hodiny jej dám 10eur ona spokojná ja tiež a vieš co vtedy robím? Neupratujem ale spim a pamätaj nie si v tom sama
Skús perinkovú ulitku. Nám dosť pomohla. Zo zavinovačky si vedela vybrať ruky ale tu sa jej to nepodarilo. Spinkala ako "bábätko"
Spi cez deň , daj si melatonín a schrupni si tiež. Pokiaľ nemáš staršie dieťa,tak máš úplnú pohodu
@kajakamura26 naozaj pomaha zviazat do perinky tak aby mal rúčky vedla seba.. Spí v takej tenkej zavinovačke, ale vždy si dokazala vytiahnuť ruky a bola hore 😀. Mam taku jednu mega veľku plienku a našla som video ako zabaliť. Spinka krasne.
@monicazbb nám to balenie do plienky ukázali v pôrodnici ešte 🙂 Mám januárové bábätko - mne ho ešte zavinovali plienka a zavinovačka. A fakt akonáhle som ho dala do vaku, nespal mi doma - po presune do zavinovačky úplná krása. Teraz ju má ešte stále, ale už nie napevno, trčia mu nohy a ruky, ale ľúbi v nej spať 🤷
Moja druhá dcéra mala prehodenú deň-noc. Ona cez deň spala aj 6 hodín vkuse, a potom v noci to prišlo. Disko disko párty párty. 😂 Do toho ešte koliky. Novoročný ohňostroj o polnoci som sledovala s ňou, pričom som ju mala v perinke (je decembrová). Dobrá správa je, že u nás to netrvalo niekoľko mesiacov, ale ak si správne spomínam, mesiac, max. 6 týždňov. Ja som ju každý večer +/- kúpala aspoň v rovnakom čase a ukladala na spánok, nech si akože zvykne, robila som jej prítmie, boli sme v tichu a púšťala som jej len ružový šum. Jasné, že to nepomohlo hneď. Prešlo to ale časom. 🙂 Skús zaviesť aspoň nejaké večerné rutiny, je to fajn pre teba aj pre bábätko.
Je to ťažké sama som fungovala takto do roku a pol som spala 4 hodiny dokopy po roku a pol sa to upravilo na tých 5hodin a keď mala 3 už sa budila len raz. Veľa mi píla. Zobudila ma všetko aj obyčajné zamrnčanie, cez deň spať nepomohlo nakoľko aj vtedy mi zle spala , fungovala v spánku len v kočíku a v pohybe , pomoc žiadna, raz alebo dva x za mesiac ma zlomilo a pospala som aj tu pol hodinku kým mi spala. A však ori druhej mi to už nedalo jed nastúpili orve prebdene noci . Bojovali sme doma s kojenim to bolo neúspešne a povedala som dosť nebudem trápiť malú a seba takže pekne um a mala mohla pospať budila sa asi tak 3/5 ale to tiež len 2 x kvoli mlieku a zvyšok len tak alebo dudel , ako naruší to spánok ale dalo sa v pohode fungovať. Cez deň mi tiež lepšie spala ako v noci . Začala som kúpať ju ráno a nie večer a zlepšilo sa to takže u nás pri treťom dieťati zafungovalo Um a kúpanie rano .
@kajakamura26 Možno sú to kolíky, ak moc plače 🙂 ak áno, skús pomasirovať bruško, nám pomohol babycalm kvapky a UM Kendamil, je tam kozia laktóza a nie kravská 🙂 Držím palce 🙂
@merrykondrk kojim, umelé mlieko nedávam vôbec..ale je pravda, že ma často stikutku a prdká, lebo si neodgrgne po najedeni, len málokedy...
@mariska1989 to sa až ťažko číta
@lalala94 to by som brala keby to trvalo 6 týždňov... To by som ešte videla nádej 😁
@michaela329 dávam tiež do zavinovačky na prvý a druhý spánok...ale potom od tej 3.tej, 4.tej keď som K.O., už je so mnou v posteli
@monicazbb a aj v noci vždy po kojeni ju do nej dávaš? Vieš môj keď je každú hodinu hore, tak som rada, že zaspí..
@juliet86 ďakujem, si zlatá ✊🏻

@kajakamura26 cca 2-3mesiace. Tiez spal muz nejaky cas v detskej. Upravilo sa to casom same. Len si musite na seba zvyknut☺️ Spala som vela cez den, casto dojcila, oddychovala a o domacnost sa staral muz. Neriesila som nic len babatko