Ako zvládnuť 8-ročnú dcéru stále pýtajúcu sa do spálne?
Ahojte.
Mame 8 ročnú dcéru v druhom ročníku.
Mame aj nejaké vzťahové problémy a tak za poslednú dobu doma na seba sme aký sme.. Žiaľ. Nie je to vojna ale dieťa z nás zrejme cíti nervozitu.
Problém je v tom ze dcéra posledný týždeň sa až extrémne pýta k nám do spálne. Je schopná v koči prísť aj 10 krst a plakať na dverách. Sme už z toho totálne zúfalí a nevyspatí. Snažíme sa v dobrom, vysvetľovaním, raznejsie, musím sa priznať ze už dostala aj po zadku ale ona dokonca sama povie ze nech jej dáme aj tresty aj zakazeme TV a iné ale nech môže u nás spat. Ja sa malej veľa enujem a je na mňa dosť upnuta. Dokonca jej stačí len aby spala pri mne, ne.usi pri oboch. Le ze ja chodím skoro do práce a vstávam o 4 ráno a mňa to fyzicky ničí.
Zo zaciatku pred 2 mesiacmk to bolo pár krát , potom to na chvíľu prešlo a teraz ako je koniec prázdnin všetko začína.
Týždeň sme nespali a sme strašne podrazdení najmä manželka. Mala sa vyhovára na tmu a na duchov, ale je proste vidno ze su to len výhovorky a skôr nejaké úzkosťou stavy. Chodili sme aj k psychologické ale ta nakoniec po 4 sedení ukončila terapiu keďže sa sťahovala vedľa Ciech.
Neviem co robiť a zohnať psychológa je extrémny problém.
Jeden človek vám povie aj susedia ze vydržať a neustupovst, potom som čítal aj tu na MK ze pustiť dieťa ze to prejde. Ja neveimto prejde tak ja neviem. Už teraz zase place , manželka už vybuchla ze v žiadnom prípade nepôjde do spálne a mala je ako v tranze. Doslova sa dostane do štádia ze sa až trasie a. Včera stala na dverách v spálni asi 15 minút. Poraďte prosím ďakujem
@micicka mame na to dôvody ale žiaľ zjavne to nefunguje preto som tu.
@jozeffezoj A nebolo by riesenie (docasne), ze by v manzelskej spavala s tebou alebo s mamou? A ten druhy v jej izbe. Ja by som to urcite tak spravila, budete mat viac miesta.. ona vas teraz velmi potrebuje, ano, aj vy mate svoje potreby (spanok, praca, povinnosti), ale potreby dietata (bezpecie pocas spanku) su podla mna vzdy dolezitejsie. Hlavne- je to len docasne, ale ked ju budete takto odmietat v jej zufalstve, mozete si velmi vazne poskodit vztah s nou. Verim, ze ako milujuci otec najdes riesenie.
@jozeffezoj my sme tiez skusali "na silu" aby spal sam u seba. Ale neslo to, aj tak vzdy skoncil u nas, len sa zaspanie predlzovalo. Nechala som to tak, nech spi teda s nami. Postupne to preslo, zlepsilo sa to samo. Daj medzi vas napr perinu, aby tolko nekopala. To vrtenie casom prestane. Moj syn sa tiez vela vrtel, preslo to. Zaroven sa vzdy na nas tlacil - potreboval niekoho citit pri sebe, citit dotyk. Akonahle som sa posunula, posunul sa aj on, az mi nakoniec zostalo fakt par cm. Casto krat som musela prejst na opacnu stranu postele 🙂 za chvilku bol zase na mne natlaceny.
@hariet naivne sme si mysleli ze ak bude raznejsi a
Neustupovat, tak to prejde ale zjavne naše metódy neboli správne. Pôjdem touto cestou, mozno to odznejú samé a uklduni sa. Bojím sa akurát toho nástupu do školy ze ako to bude. Ale tak nejak to dáme hádam.
Keď manželka pracuje budem s nou ja a keď bude doma pôjdem k nej alebo budeme v spálni a ako píšeš ona tam, ale v obývačke. To je jedno, tak aby dobre bolo.
@micicka tak ona spala od 4 v pohode sama. Naopak čím je teraz staršia tak je to paradoxne väčší problem
@jozeffezoj nehresila by som dieta zato ze si vas ziada do nekonecna to nebude, niekto tu dal.dobry napad postel do.spalne...ja by som to riesila 1 rodic do izby.moje dieta bude mat 5 a spi medzi nami. Vobec to neriesim, cakam do.kedy to bude vyzadovat.tiez mame narocnu pracu a ja zacinam dost skoro. Teraz ma obdobie ze vecer place ze chce ist so mnou prace, place rano ked ide do skolky, neviem co je spustac vzdy sa do skolky tesila aj tam je placliva.snazim sa vysvetlovat ze musime ist do prace, ze sa budem pre nu ponahlat a tulime sa, vypocujem ju...zatial tiez neviem co je to za obdobie a dufam, ze to rychlo prejde.je mi to luto a neviem ako jej pomoct. Je od teba skvele ze sa to snazis riesit.drzim vam palce nech najdete kompromis, ale ak ma.uzkosti pristupujte s trpezlivostou a laskou
@jozeffezoj z mojej skusenosti sa ti neoplati rozmyslat a bat sa dopredu, ze co bude. Mozno prave, ked jej poskytnete plnu podporu a naplnite jej tuto potrebu byt s vami, sa rychlejsie ukludni a zvladne ten stres noveho sk. roka. Ja mam obe deti pri sebe, sice su mensie, ale tie roky tak rychlo idu a deti rastu.. ze este budes s laskou a nostalgiou spominat, ako velmi chcela s vami spat a budes sa chytat za hlavu, ze ste proti tomu bojovali.
@jozeffezoj ved o tom je reč. Ze sa do tranzu dostala keď ste jej nedovolili ísť k vám spat. Ak potrebuje blízkosť rodiča, a tvoja žena sa nevie vyspať, tak chod k nej do izby ty, striedajte sa, kúpte prístelku... Ja chápem, že sa to snažíš vyriešiť aby ste boli spokojní všetci traja. Co ak by si jej zajtra ty sám povedal, že či nechce spať s vami, alebo s tebou v jej izbe, alebo s maminou... Ona musí byť vystresovana už len z toho, že je večer a musí ísť sama spať.
Nebude s vami spávať do 18tky, možno to potrvá len chvílu, možno dlhšie, no musíte jej dat na javí ze jej potreby sú pre vás dôležité.
@jozeffezoj dieťa potrebuje vašu blízkosť, potrebuje sa cítiť bezpečne a vy ju necháte 10x za noc plakať pri dverách a ešte ju trestate. To myslíš vážne??
Inak bodaj by ste neboli so ženou nevyspati obaja, keď toto s dieťaťom nacvicujete.
Normálne ju vezmi späť k sebe. Toto nebude trvať večne.
A žene povedz, nech namiesto vybuchovania, dá dcére, čo od nej potrebuje. Jej blízkost a pozornosť..
Neviete sa vyspať na jednej posteli, dajte jej dočasne posteľ.do spálne. A veľa sa s ňou rozprávajte o jej pocitoch, uisťujte ju, že ju lubite.
Píšeš, že doma to momentálne nie práve ideálne. Dcérka zrejme reaguje presne na to. Dajte jej čas.
Vy nie ste v poriadku, nie ona. Bože, tento studený odchov. Je mi jej neuveriteľne ľúto. Možno to ešte nevies, ale vyrobili ste jej traumu do konca života. Blahoželam.
@jozeffezoj čím viac čítam tvoje komentáre, tým viac mi je na vracanie. Ako rodičia ste zlyhali.
Psychológa treba vám dvom akurát tak a nie malému dieťaťu, ktoré hľadá blízkosť rodiča.
@mamamasama ďakujem. Verím že je u vás všetko dokonale a ste obaja vzornými rodičmi a partnermi pre vaše deti.
Milujem komentáre ktoré neporadia, ale majú potrebu vyjadriť svoje pocity, ktoré nikoho nezaujímajú.
Ak pre mňa nemáš radu, tak prosím ťa prepne na iné fórum a tam nakladaj niekomu inému.
Ja som všetko nenapísal a neopisal xelu situáciu do detailu. Ani to, čo sa robilo a vravelo medzi tým a všetky veci atď. Ale ako píšem, určite si v živote nezlyhala, tak so.rad. všetko dobre ti prajem. A zoberte si vedro pre istotu.
@januska12323 to mi pise žena co je v skupine Ach ta svokra, ach ti chlapi a verí na duchov.
Ďakujem za váš názor.
@jozeffezoj Ked mate so zenou problemy, tak nemoze sa bat, ze rano vstane a uz ta tam nenajde? Hovorili ste s nou aj o tych vasich problemoch, ci a ako ich vnima, ci to v nej vyvolava nejake strachy?
@jozeffezoj nechat ju spat s jednym s vas. Neboj nebude tam spat do 15 rokov. Moj maly spal od mala sam. A posledny rok proste zacal chodit do spalne v noci okolo jednej. S muzom sme to vyriešili tak, ze on spi v druhej izbe a maly spi u seba a ked sa presunie, muza nezobudí. On ma tiez blby spanok a nevedel zaspať ak nastal presun. Ja spim v pohode, ani neviem kedy maly pride. Povedali sme si, ze uvidime. Sem tam uz vydrzi celu noc spat u seba a sem tam sa presunie. le teda nikdy sme nekričali, nevracali ho do postele. Skusali sme nechat svetlo ale nepomohlo. Podla mna to casom prejde. Ja tiez nerada spim sama, Cize ja maleho chapem.
@jozeffezoj tak by si si z toho mohol niečo zobrať skôr, ako zničíš svojmu dieťaťu život. Moja rada? Vyhľadaj psychológa, naštuduj si niečo o výchove. Toto nemá s láskou nič spoločné. Hanbi sa
@marianarem áno samozrejme sa rozprávame o všetkom. Ona je veľmi vnimava, má rada zvieratá a je citlivá vo všeobecnosti. Snažíme sa nehadat pred nou a zas aj keď tak to nie sú hádky ani vulgarizmi atď.
Ak sa opýta tak vysvetlíme, chápe co je hádka, prečo atď.. ale tak človek nikdy nevie.
Ja mam tiež ten pocit ako keby sa chcela ujistit ze je všetko OK a ze sme doma.
Musíme na tom popracovať.
Pozeras sa na to z nespravneho uhla. Dcerka kedysi, ked ste problemy nemali, spavala dobre a sama. Co sa zmenilo? Vztah vas dvoch. Pre dieta je mama a otec nedelitelna jednotka. Ale vas vztah uz nie je harmonicky a dieta to citi. Nevie, preco sa to deje, nerozumie tomu, nechce prist ani o jedneho z vas a nevie, ci prave ona nie je toho vsetkeho pricinou. Mozete jej obaja rozpravat kolko chcete, ze ju lubite, ked ju od seba odhanate. Robite jedno a tvrdite druhe. Recept na riesenie problemu je v podstate jednoduchy, no zrealizovat ho az take jednoduche nebude. Vyrieste si problemy medzi sebou. Ked bude dieta opat v harmonickej a spokojnej rodine, prestane sa k vam tlacit do spalne. Bude vediet, ze aj ked sa zobudi sama v izbe, ze tam pre nu obaja budete a ze ani jeden z vas naodide. A ano, spravne tusis, ze skola to moze zhorsit, najma ak sa zveri nejakej kamaratke, ktora uz rozvedenych rodicov ma a ta jej bude davat rozumy, pripadne podla stavu vasho manzelstva sa bude cez den bat ist do skoly, pretoze nebude vediet, kedy sa ktory z vas nevrati. Mozno to nie je pohodlne, ale pricinou toho vsetkeho ste realne vy dvaja a nejake dohovaranie nezaberie, ani psychologicka to nevyriesi, i ked nejaka poradna manzelska by vam dvom mozno pomohla. Dceru ale prec neposielajte, je to v podstate jej vykrik, ze vas potrebuje.
@mamamasama ja sa v svojom živote nemám za co hanbiť a takých top morálnych a čistých ľudí akonsi ty som už v živote stretol a doma za dverami to vyzeralo úplne ináč. Čiže opakujem, ak nemáš konkrétne co poradiť, tak ti prajem dobrú noc.
@mamamasama aj mne je dievčatka ľúto..
Keď si predstavím, čo musí zazivať len preto, že rodičia nenacuvaju jej potrebám.
@jozeffezoj No treba sa dopatrat k tomu, coho sa naozaj boji. 8rocna by to uz mala vediet sformulovat a ak nie, tak mozes klast priame otazky. Niekedy sa strach zmierni uz len tym, ze sa jasne pomenuje, vytiahne sa na povrch. A tiez sa da potom vymysliet, co s nim. A nech aj vyjadri.dalsie svoje pocity ohladom vasich problemov. Uz aj to pomoze, ked jej budete davat najavo, ze ani pri problemoch nezabudate na jej pocity, ze aj ked sa hadate, vzdy myslite aj na nu. Ak ste prilis pohlteni hadkami, tak moze mat aj pocit, ze vas straca.
@deniseee ďakujem, medzi nami to však nie je tak jednoduché a sú veci co sa vyriešiť nedajú atď. Ale to je na veľmi dlho.
Čím je staršia rým viac vníma všetko aj okolie atď a nakoľko ma v škole aj v rodine deti ktoré sú bez jednhonrodica z dôvodu rozvodov, tak zrejme aj tam je nejaký prameň strachu. My sme ju teraz nevyhanalinkazdu noc, alebo po nej nekricali. Často prišla o 2, 3 aj s paplónom a ostala tu. Jeden čas mala paplón dokonca už pripravený a len rovno prišla a ostala. Potom už spala sama a teraz to začalo znova ale v celkom intenzívnej rovine. Preto sme si mysleli ze proste ak sa nastaví nejaké pravidlá tak to prejde ale nie. Preto som tu prišiel aby som videl pohľad aj iných ludi aj keď tu všetko napísané nie je aj keď to vrhá iné svetlo ako by bolo ak by som to tu rozpísal po dňoch a debatách a iných veciach ale tonje jedno.
Diskusia je vždy o tom ze niekto chápe, niekto poradí, a iní sa tu prídu len vyburit a nadávať aj keď sú to od podstaty dokonale osoby. Ale to je jedno.
No nejako to dáme určite. Prejdeme do toho čo tu už bolo keď spala s nami ešte nedávno a hádam to tak isto odzneje aj teraz
@jozeffezoj skuste jej premiestnit postielku k vam. Alebo jej tam rozlozit nejaky matrac. Dieta urcite potrebuje spat s vami. A nie je to ani jej vymysel, ani ze vas vydiera. Ma strach a este si vela toho nevie racionalne zdovodnit. Mozno aj to, ze mate doma problemy suvisi s tym, ze chce byt pri vas - vtedy sa nehadate. Alebo chce pocitovat normu v rodine, alebo ukazat, ze k vam patri, alebo sa boji, ze za vase hadky moze ona. Dovodov je milion.... inak psychologicka bola dost na prd ak vas vzala do starostlivosti a vedela, ze sa ide stahovat. Este mi napadlo, ze byvste sa docasne mohli s manzelkou striedat. Jednu noc spi mala s ockom, jednu s maminou. Ten deficit spanku by nebol taky velky
@marianarem tak ona argumentuje ze sa bojí tmy a ze pozerala videa na YouTube a tam boli strašidlá atď.
U nás má mobil limitovaný no napriek tomu človek nerozkaze a nevie vždy dohliadnut na to co si deti zapnú najme keď dnes je kopa youtuberov a skala ich vedei je rôzna.
Ale podla mňa to je len forma výhovorky pretože nakoniec to vždy je skôr také citové ako argumentácne. Čiže skôr ten pocit samoty a potreba cítiť rodiča pri seba a to je už otázne z akých pričiň
@beronsche bavíme sa o týždni aj to mizno o 2 nociach. Neobalujme to do toho že to je mesiace a ze tu po nej zjapeme keď máme okná dokorán a susedov všade. Tento problém trvá týždeň a extrém bol asi 2 noci. Aj tie mali iný priebeh ako sa tu vykresľuje. .
@mucuinka prejdeme do toho režimu ako predtým a nechám.ju tu kľudne spat. Predtým kľudne zaspala v svojej izbe s tým ze vedela ze ak príde v noci tak nie je problém. Takže to tak necháme aj teraz a bude kľud aspoň nejaký čas a hádam to prejde zas do toho že prespi sama aj xelu noc zase a odzneje to
@jozeffezoj Tiez si myslim, ze je to len zastupny dovod. Treba dalsie rozhovory a patrat po pricine. Vsak sa jej mozes priamo spytat, ci sa boji aj o vas a podobne.
@jozeffezoj pozri, ten priebeh si vykreslil predsa ty..
Ale to je jedno. Dôležitejsie je sa teraz sústrediť na to, čo dcérka potrebuje. Zbytočne sa zamýšľas, čo bude a čo nebude, keď pôjde do školy a pod.
Ako prvé ju uistite, že ak bude chcieť, môže prísť spat k vam. A potom to dodržíte. Potrebuje cítiť istotu, inak to neustane.

@lucia13022023 mala plakala tak od začiatku. Po zadku dostala pred xy mesiacmi a raz a v inej situacii , tak tu nerobme z toho sociálny prípad.
O tranze sa nebavme, ak by človek mal riešiť všetky deti a ich placlive stavy a scény a neiekdx aj citoce vydieranie tak by minimálne boli hrackarstva komplet prázdne. Do "tranzu" sa dostala keď sme odmietli to aby išla späť k nám. Za B som k nej vstal a pekne s nou rozprával a pdprevadil ju do izby a nie zjapal celý čas a hádzal do nej kamene....