Ako zvládnuť 8-ročnú dcéru stále pýtajúcu sa do spálne?
Ahojte.
Mame 8 ročnú dcéru v druhom ročníku.
Mame aj nejaké vzťahové problémy a tak za poslednú dobu doma na seba sme aký sme.. Žiaľ. Nie je to vojna ale dieťa z nás zrejme cíti nervozitu.
Problém je v tom ze dcéra posledný týždeň sa až extrémne pýta k nám do spálne. Je schopná v koči prísť aj 10 krst a plakať na dverách. Sme už z toho totálne zúfalí a nevyspatí. Snažíme sa v dobrom, vysvetľovaním, raznejsie, musím sa priznať ze už dostala aj po zadku ale ona dokonca sama povie ze nech jej dáme aj tresty aj zakazeme TV a iné ale nech môže u nás spat. Ja sa malej veľa enujem a je na mňa dosť upnuta. Dokonca jej stačí len aby spala pri mne, ne.usi pri oboch. Le ze ja chodím skoro do práce a vstávam o 4 ráno a mňa to fyzicky ničí.
Zo zaciatku pred 2 mesiacmk to bolo pár krát , potom to na chvíľu prešlo a teraz ako je koniec prázdnin všetko začína.
Týždeň sme nespali a sme strašne podrazdení najmä manželka. Mala sa vyhovára na tmu a na duchov, ale je proste vidno ze su to len výhovorky a skôr nejaké úzkosťou stavy. Chodili sme aj k psychologické ale ta nakoniec po 4 sedení ukončila terapiu keďže sa sťahovala vedľa Ciech.
Neviem co robiť a zohnať psychológa je extrémny problém.
Jeden človek vám povie aj susedia ze vydržať a neustupovst, potom som čítal aj tu na MK ze pustiť dieťa ze to prejde. Ja neveimto prejde tak ja neviem. Už teraz zase place , manželka už vybuchla ze v žiadnom prípade nepôjde do spálne a mala je ako v tranze. Doslova sa dostane do štádia ze sa až trasie a. Včera stala na dverách v spálni asi 15 minút. Poraďte prosím ďakujem
@jozeffezoj nemam tendenciu ti nadavat a nemienim ta ani odsudzovat. Verim, ze ako rodic robis vsetko, co je v tvojich silach a snazis sa problem vyriesit. Ja ti len vravim, ze si nemyslim, ze pomoze dohovor. Podla mna ona len reaguje na to, co sa deje. Sam pises, ze je vnimava, aj ked sa pred nou nemusite hadat, staci aj poznamka na toho druheho, dusna atmosfera, drobnosti typu, ze uz sa nedrzite za ruky ci nepobozkate, dieta si vsima a vidi, ze vas vztah sa zmenil a nie k dobremu. Kazde dieta sa s takym niecim vysporiadava inak, tvoja dcera ma tento sposob. Ja netvrdim, ze mate problemy medzi vami vyriesit za jeden den a netvrdim, ze to bude jednoduche a ani sa nepytam, ake su. Jednoducho ale na rieseni musite zacat pracovat. Pomoze to vam aj vasej dcerke.
@deniseee myslím na to tak isto. Ďakujem úprimne
@mamamasama Má 8 nie 3.
Ja som asi domýlená, ale 8 ročné dieťa je už fakt veľké či dnešné deti sú iné či čo.V 3 ročníku spať s rodičmi.Toto fakt len tu na MK vidím.
Zase už tu nepreháňajte, že bude mať traumu.Nemá kukať blbiny v telke a nebudú duchovia.Toto deti odniekaľ majú.
Trauma bude keď sa rodičom niečo stane keď budú spať 5 minút za celú noc alebo už budú fakt len rodičia.
Sám autor píše, že pozerala youtube.Čo má čo 8 ročné decko mať prístup k takým veciam.Telefóny, hovadiny to hej, ale žeby samé vedeli spať tak to už nie.Telefón od plienok používať vedia a zadok im matka utiera na ZŠ.
Drbnutá doba.
ja ako chronicky trpiaca insomniou ti poviem, ze dcera ma uzkost a mozno pomoze velky plysak, nie maly, ale velky makky plysak, znie to uplne obycajne, ale moze to pekne zabrat, ked pri zaspavani ho bude objimat, ona sa musi dostat do bodu, ze bude vediet svoj strach zvladnut aj sama a na to musi nejak emocne dozriet
@medda_beda nuž áno, asi si domylena riadne.. fakt si pozri niečo o vyvinovej psychológii, niečo o detskej psychike, lebo prepáč, ale tvoje príspevky na túto tému sú hrozne.
@jozeffezoj nenechajte ju spat samu, keď sa boji. Stále je to malé dievčatko, ktoré Vás ešte veľmi potrebuje. Hľadajte sposoby, ako sa to dá. Neboj, nebude to trvať večne. Raz Ti bude za tým aj smutno.
@beronsche Skutočne? Tak to sú domýlené asi všetky matky v okolí ktoré poznám lebo tu to je samé len ,,detičky za nič nemôžu, detičky kojkať do 5 rokov, detičky mať v posteli namiesto manžela ŠKOLÁKOV.
To dnes treba mať phdr na výchovu a preštudovanú vedeckú literatúru?Zdravý rozum nič?Keď je dosť veľké dieťa na pozeranie blbín na youtube tak má byť dostatočne veľké aj na spanie v posteli.
Ak nie je zrelé nemá čo mať prístup k takým veciam.
Ak chceš diskutovať o vývine tak decko nemá čo mať mobil v ruke a pozerať youtube v 8 rokoch.
Ja sa stretávam s trošku s inými ľuďmi ktorí v 8 rokoch už boli trošku mentálne inde, takže tá literatúra asi nebude taká presná.Telka a telefóny takto zabrzdili vývin u detí.
A ešte raz a naposledy deti nie sú tabuľkové, deti vedia byť aj samostatnejšie a nie každé je tak závislé na rodičoch, takže tá literatúra platí len na určité percento populácie.
@beronsche To ti príde normálne aby sa 8 ročné dieťa takto bálo lebo videlo niečo na internete až chytá paniku?
Študujete si stravu, tabuľkové schopnosti a malému dieťaťu strčíte do ruky telefón od 3 rokov a potom sa čudujete, že to nedokážu spracovať.
@medda_beda tvoje príspevky sú také zmätočné...
Čo tu pleties aké sú a aké nie sú iné deti? Čo sem pleties všeobecné žvásty o nesamostatnych deťoch?
Čítala si vôbec všetky príspevky?
Nechápeš, že ten strach vôbec nemusel byť spôsobený zhliadnutim videá , že to zrejme vôbec nie je primarna príčina? Pochybujem. Vytiahnes si jednu info z kontextu a ideš..
..škoda reči..
@jozeffezoj je aj taka moznost, ze vam hovori pravdu a naozaj sa len boji. Je v takom veku, kedy moze velmi pracovat fantazia a zo zopar pocutych ci videnych pribehov si dokaze pospajat a vymysliet kadeco. Na vasom mieste by som ju nevyhanala, ale ked sa s nou neda spat ako pises, trvala by som na tom, ze musi spat na vlastnom priestore - mozno docasne prisunut dalsiu postel k vasej, pripadne matrac na zem a ak v noci pride, jeden rodic na matrac a ona do postele.
Inak kedysi som niekde videla video na vyrobu "spreju proti duchom", ak dcerka nie je az moc prespekulovana mozno by aj nieco take pomohlo.
@medda_beda ja som vyrastala v dobe bez telefonov a s minimom telky ak vobec a predstav si, bala som sa tiez. A ano, musela som spat sama, aj so strachom. Staci bujna fantazia a citlive dieta a podnety na strach kludne pridu aj z bezneho zivota.
@medda_beda ahoj, reagujem na tvoj koment o 00:31. Mám teraz 26 rokov, ako dieťa som pozeravala telku len výnimočne, aj tak som občas liezla našim do postele cca do nejakých 9-10 rokov. Nie každú noc, ale občas som mávala zle sny pripadne som “videla príšery” typu tieň konára zo stromu pri okne v noci a podobne. Ako spomínam, telka bola len občas (rozprávky), čítala som veľa knih vo voľnom čase, mala som milión krúžkov.. dokonca mi ani zadok na ZŠ mama neutierala, ako si ty spomínala. Len som v noci mala občas strach, tak som isla k rodičom “pre bezpečie” a vďakabohu, mi ho vždy poskytli. Nie, zrovna toto nie je tým, že “dnešné deti sú iné”. Plus autor píše, že majú so ženou ťažké obdobie, zrejme dieťa to cíti.
@medda_beda a áno, tiež som sa ako dieťa veľmi bala.. v čase, keď o mobiloch ešte nikto ani nechyroval..
Mala som však šťastie na chapavych rodičov, dovolili mi spat s nimi a to aj staršej ako 8r...
Následok? Jediné tak empatia a výborne vzťahy s rodičmi, ktorým to (relatívne krátke) obdobie, kedy si vlastné dieťa pustili do postele, ani nijako vzťah nepokazilo, keďže ešte stále žijú v harmonickom manželstve..
@kandelabra Veď aj ja som sa bála, zažila som zemetrasenie napríklad, ale v tomto veku mi stačilo zakričať.Autor však píše, že dcéra spala doteraz normálne a sám píše, že pozerala hovadiny na internete, takže kľudne nech sa upokojí pospí zopár nocí pri rodičoch, ale treba jej vysvetliť, že je v bezpečí.
Zase aj oni sa potrebujú vyspať keď vstáva o 4 ráno.
A ak to bude pokračovať tak možno nedokáže spracovať to čo videla a to môže trvať aj mesiace ak ju pochytili úzkosti.
@beronsche Lenže nie každému to vyhovuje.Tu nejde o to, že niekomu vadí aby dieťa spalo v posteli mne by to tiež nevadilo keby bolo kľudné, ale ak dlhodobo vstávaš o 4 ráno a spíš len chvíľu tak časom vyhoríš.
Môže to trvať chvíľu, ale môže to trvať aj dlhodobejšie, mohla dostať úzkosti a to nevyrieši ani večné spanie s rodičmi, takže ja si nemyslím, že autor je bezcitný len nechápe čo sa zrazu stalo.
@medda_beda ak niekto nedokáže dať dieťaťu, to, čo potrebuje po emočnej stránke, radšej by naozaj nemal mať deti..
Je to obdobie. To nie je vecne.. zvycajne je to dokonca pomerne krátke obdobie. Čím skôr dáš dieťaťu, čo potrebuje - čiže pocit bezpečia, tým skôr sa všetko vráti do starých koľají...
A že sa nevyspis.. nuž, kto chce, hľadá riešenia ako to zariadiť a kto sebecký nechce, dôvody, prečo nie...
Ozaj a čo teda podľa teba takúto situáciu vyriešiť? Dieťa nie je robot, že ho preprogramujes.
Je podľa teba riešením dieťa strčiť do izby, napriek obrovskému stresu, ktoré to dieťa zažíva? Ako by si to riešila ty?
A práve autor to na rozdiel od teba už chápe.
Veď čítaj aj príspevky.
@meringe70 Tak ja to ťažko chápem to je pravda lebo ja som také dieťa nebola, spala som u rodičov v posteli ešte v MŠ pri chorobe, pri búrke raz za čas a vek 10 rokov no to už som bola v puberte to by mi už ani nenapadlo, takže je to tým, že som bola iná a ani vzťahy rodičov by pre mňa neboli dôvodom spať s nimi.
Ale autor sám potom napísal, že sa bojí lebo niečo videla, sú nevyspatí, nervózni a spustil sa tu na neho totálny linč pritom chodiť do práce nevyspatý o 4 ráno sa nedá dlhodobo zvládať.Prišiel si po radu ako to riešiť kedže dieťa má až nejaký tranz.A čo ak to nepomôže a dieťa dostalo úzkosti.
Ja chápem obe strany.Oni nevyspatí ona sa bojí, ale podľa mňa toto nevyrieši každonočné spanie pri rodičoch.
@beronsche Tak zase neexistuje rodič ktorý by vedel vyhovieť všetkým potrebám a požiadavkám svojich detí.To by deti nemal nikto kedže je asi tak x situácií kedy deti plačú a vyhovieť im nedokážeš.
Tu nejde o sebeckosť.
Skús si nespať celú noc a potom robiť zodpovednú prácu vyskúšaj, ja som vyskúšala po 5 minútach spánku.
Ako by som to riešila? Vydržala by som zopár nocí a potom by som hľadala príčinu a riešenie kľudne aj u psychológa, pediatra lebo mne toto príde normálne možno tak na pár nocí keď sa zľakne.
A je už veľká, myslím si že sa jej kľudne môžu opýtať čoho sa bojí, či ju niečo trápi aby prišli na to čo sa vlastne deje keď doteraz to bolo v poriadku a vysvetliť jej, že môže prísť, ale nie každú noc a vysvetliť dôvody.Vysvetliť jej, že môže kľudne zakričat a oni prídu, ale myslím si, že nie je úplne normálne mať takéto hysáky každú noc a dlhodobo.
@beronsche A to či je niečo obdobie je diskutabilné.
U tvojich detí možno áno, ja viem o žene ktorá doteraz spí s matkou.Takže nie je všetko len také dočasné.
@medda_beda ešte mi napadlo v súvislosti s detskými strachom.- nikdy nevieš aka somarina v dieťati zarezonuje.. takže pozor na sudy a pohorsovanie sa, ako deti cumia na videá a potom sa boja..
Napr. Moje dieťa bolo v kine na rozprávku a videlo plagát na nového votrelca, čo je teraz v kinách...áno, potom som pár nocí musela uspavat..
A k tejto konkrétnej situácii - dieťa má 2 rodičov. Môžu sa pri nej prestriedat. Môžu jej dať dočasne posteľ k nim. Môžu sa uložiť s ňou naraz - odpadá nočné budenie.
Ale tebe úplne uniklo, že autorovej domácnosti to žiaľ momentálne trochu skripe a citlivé dievčatko sa zrejme cíti neisto. Že zrejme reaguje na situáciu.. a preto robí to, čo robí..
@jozeffezoj keď toto píšem, ležím medzi takmer 12 ročným a takmer 9 rocnym synom
Starší spáva inak sám, mladší zaspáva s bratom (aj keď vymýšľa), no každú noc príde k nám a spí s nami. Nevidím dôvod, prečo by ste dieťa nepustili k sebe. Keď bude mať 15 nebude vás chcieť ani vidieť pomaly...
@beronsche
každé dieťa je iné.Jedno má fakt strach aj z plagátu (pri votrelcovi sa veľmi nečudujem) vyžaduje si pozornosť rodičov, druhé nechce byť pri rodičoch keď z nich cíti negativitu, ďalšie sa cíti byť už veľké na spanie pri rodičoch.
Ja pozerám len na vek v ktorom sa už dá s dieťaťom komunikovať a zistiť čo sa vlastne deje či?
Akože ospravedlňujem sa za neznalosť, hodnotím skrz seba, ale ja keď tu čítam, že 12 roční spia s rodičmi tak ja nechápem lebo ja som si už prišla veľká na toto.
Ale dobre to je jedno.Proste dôležité je či sa dievčatko upokojí alebo dostalo nejaké úzkosti a fakt rodičov potrebuje a oni si to ani neuvedomujú, že to nie je obyčajný strach lebo každý z nás sa asi niečoho zľakol pri zemetrasení mi triaslo s posteľou v tom veku a ani som netušila čo somnou kýve, ale iné je mať paniku a to dieťa nemusí zvládať.To ledva zvláda dospelý.
Kto vie čo na tom internete videla.
@jozeffezoj len ta chcem povzbudit, ze to vobec nemusi byt take zle ako to vyzera a ako to tu niektore popisuju 😀 ked som si precitala prispevok, ako keby si pisal o mne ked som bola mala, dokonca este o daco mensia ako tvoja dcera. Kazdy bozi vecer som chodila k nasim do spalne, ze sa mi neda spat lebo sa bojim/je mi teplo/ som smadna….milion vymyslenych dovodov. Oni boli v tomto ale nekompromisni a vzdy som nakoniec musela ist spat do mojej postele a ano, velakrat som dostala aj na zadok. Vysledok? Casom to preslo, zacala som spavat normalne, nemam ziadne traumy ani nic podobne, s rodicmi mam cely zivot vyborny vztah a ked si na to dnes spomenieme tak sa len zasmejeme. Takze klud, prejde to a suhlasim s prispevkami vyssie, ze 8 rocna by uz naozaj nemusela takto vymyslat.
@jozeffezoj Dieťa by som dala k sebe do spálne a manželka nech skúsi spať v detskej izbe sama. A uvidíš či sa niečo zmení. Všetci budete vyspatý a spokojný.
Aj moja dcéra mala takú fázu len s tým že ja som ju nenechala stáť pri dverách a plakať ani som jej n dávala po zadku, buď prišla a ľahla si ku mne alebo ak musel partner skoro do práce som si šla ľahnúť ku nej a keď zaspala šla som do postele
@jozeffezoj tvoje dieťa v prvom rade potrebuje mať pri sebe matku, aj v noci......a nieže "ona sa potrebuje vyspať", tak dcéru nechá 15 min. vedome plakať.....ja si teda toto neviem ani len predstaviť....mne ako matke by srdce trhalo,keby mi vlastne dieťa v noci plače,lebo sa boji a nemohlo by ísť ku mne do postele ......a je úplne jedno,koľko má rokov, tvoje dieťa potrebuje mať pri sebe matku, potrebuje cítiť jej pritomnost, jej lásku....na čo ste si robili dieťa,keď nechcete naplniť jeho potreby? a ešte jedna vec,akonáhle by moja práca negatívne začala vplývať na moje dieťa, zrejme by som začala uvažovať o jej zmene...u vás sa presne toto deje, ale vy dvaja to vidieť nechcete....dieťa nie je dospelý človek, svoje pocity nevie spracovať tak ako dospelý clovek...ale vy dvaja si dupnete nohou,lebo sa potrebujete vyspať a vtedy je dcéra pre vás zjavne "príťaž"....môžeš byť rád,že je dcera zdravá a nemusíte riešiť žiadnych doktorov, ani nič podobné,ako kopec iných mamičiek....
@jozeffezoj ale ty so ženou ste mali (možno aj máte, neviem) vzťah na spadnutie. Dcéra to určite cítila a aj cíti a tak sa potrebuje uisťovať, že ste všetci spolu a všetko je v poriadku. Mohla to zase spustiť nejaká hádka medzi vami alebo len napätie, ktoré vníma. Už predtým ti písali, že takýto vzťah na ňu nebude mať dobrý vplyp a teraz sa čudujete a žena cápe po zadku, lebo sa potrebuje vybúvať. Akože keby si nepamätám predošlé tvoje diskusie, tak píšem inak, ale keď ste sa už rozhodli pokračovať v hre na šťastnú rodinku, tak VY znasajte dôsledky a nepohodlie a malej doprajte to, čo si vyžaduje na základe života v domácnosti s vami a vašimi problémami.
@medda_beda bez urážky, ale hráš sa najmúdrejšiu matku, pritom máš bábätko ešte len v brušku. O tejto rodine nevieš nič, ale hlavne, že si sa chytila jednej vety. Veľa šťastia v rodičovstve nech sa ti v ňom darí podľa tvojich nalinajkovaných a naivných predstáv.
@medda_beda ďalšia psycho matka. Ma 8. Je to dieťa.
@medda_beda ty máš deti?
@medda_beda vstávam dlhodobo o štvrtej niekedy aj o tretej a dvakrát do mesiaca o pol tretej ...a nie nevyhoris pokiaľ robíš všetko preto aby si sa dostala aspoň na 7hod spánku .ak si vyslovene sova tak si nebudeš hľadať prácu kde musíš vstať o 4. Napriek tomu som nikdy nedávala decku po zadku obzvlášť keď mi plakalo v noci od strachu pri posteli .si myslíš že potom bude kludnejsie? Nie nadobudne ešte viac dojem že ti je ľahostajné ako sa cíti ... Rovnako nebudem nechávať dieťaťu úplne tmu len preto že mne sa dobre v tme spi tak sa musí aj dieťaťu, ale nechám mu zapnuté tlmené svetielko. Nebudem zavierwt dieťaťu dvere na izbe keď si to neželal,len preto že ja ako rodic chcem mať zavreté.... Keď dieťa získa istotu tak sa prestane báť a prestane aj chodiť....a tiež to že chodí v 8 rokoch neznamená že bude tak chodit aj v 15

Oks. dakujem všetkým, ( teda skoro), za konštruktívne rady, návrhy atď. Idem si už k nim ľahnúť. Zajtra to už prestavime na režim ako predtým a uvidíme.
Hádam to zas prejde a nehude to nejak eskalovat.
Dobrú noc všetkým a pekný zvyšok vikendu